Zajímavé letecké projekty
|
|
---|---|
Koukám, že BMW 003 měl Riedela taktéž, ale nevidím (zatím) že by potřeboval benzín k rozběhu turbíny?
The starter motor is a standard Riedel two-stroke engine as fitted to the Jumo 004, developing 8-10 h.p. and motoring the comprresor at about 1,300-1,400 r.p.m.
|
|
|
|
Algernon napsal v č. 1477: Váhy mám z AE - je to poměrně podrobně rozepsané."Kolik asi mohly vážit ty rotující části u Juma?" Rotor kompresoru 220 lb, turbína s hřídelí 181 lb (ovšem neznáme momenty - ty jsou pro nás podstatnější). Moment spotřebovávaly ještě ložiska a pomocné náhony palivových, olejových a hydraulických čerpadel. Ze spotřeb paliva a tlaku by se při odhadu účinnosti dalo určit kolik to potřebovalo momentu jen pro sebe. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 1472: Tak mně napadá...jestli bylo pro Riedel 3 l paliva a pro turbínu 17 l, tak na kolik pokusů o start to mohlo stačit Jestli to už potom nebylo s tou výškou úplně jedno "Aha, nojo, tuším že Jumo nešlo někde nad 3000 metrů nahodit?" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 1474: Řez tím samotným startérem jsem neviděl. Všude se u Juma začíná skříní pomocných náhonů (je to nakonec vždycky jeden a ten samej vobrázek z roku 1945 ) a nikde tam není žádný reduktor ani spojka. Oboje by muselo být schované před přírubou startéru. Pokud reduktor tak jednoznačně planetový - vnější průměr odpovídá té "věci" (nebo jak to nazvat) v ose sacího kanálu.
"To by tedy vypadalo na nějaký reduktor mezi dvoutaktním riedelem a jumem? (Reduktor — planetový, nebo s předlohou, riedel je souose s hřídelem juma?)" Edit: ještě by tam asi musela bejt volnoběžka, aby se ten Riedel dal vůbec vypnout?
Algernon napsal v č. 1474: Když to nenaskočí, tak se musí vylejt ten petrolej na zem pod éro - proto měla Me 262 ostruhu pod zádí "To je docela sranda — buď to mezitím naskočí, a nebo chcípne." |
|
|
|
Algernon napsal v č. 1472: www.fronta.cz/kniha/inozemcev-zujev-spalovac... stran 335, kapitola o Jumu, podkapitola nazvaná Spouštění motoru:
"Z nějakého důvodu předpoládám, že to bylo výše, očekával bych že spojka mezi Reidelem a Jumem sepne až tak někde mezi 4-6 tisíci otáček. "
"...U uvažovaného motoru jsou nejnižší přípustné otáčky pro ustálený chod 2000 ot/min, při nichž pracuje motor na spouštěcí palivo (letecká benzin). Na nejmenší otáčky se roztočí motor spouštěčem, jímž je benzínový motor s výkonem 10-12 k. Tož asi tak. Ještě hledám druhý díl článku z AE, tam bylo to spouštění popsáno taky. Při 1000 ot/min se zapne zapalování a spouštěcí palivo se dodává pomocným palivovým čerpadlem. Při 2000 otúmin se vypne spouštěč a plynová páka se přestaví do polohy "volnoběh". Při tom nabírá motor otáčky a zapalování a benzínová pumpa se vypne. Poloze páky na volnoběh odpovídá 3000 ot/min. Doba rozbíhání na volnoběhové otáčky je 40-60 sek." |
|
|
|
Těch 10 000 ot/min mi připadá jako příliš mnoho na takový kolovrátek, to by se Jumo rozeběhlo současně na všechny světové strany. Chtěl bych vidět, co by na to říkaly závěsy lopatek. Na 3000 ot/min se už Jumo mělo "držet" samo. Žádný reduktor mezi startérem a hřídelí kompresoru nevidím, takže by jedině zase musel být přímo v Riedelu (stejně jako ta spojka). |
|
|
|
Tak konec poplachu...opakuji...konec poplachu... Štýdl v Letectví 2/46 (vychází zjevně z článku v AE Dec/45 a Jan/46) uvádí toto (volně a komentováno): Riedel měl vrtání 70mm, zdvih 35mm, dvoutaktní dvouválec, výkon 10k (Pozn: často se uvádí 10-12k) při 6000 ot/min (Pozn Mk= 21,5 až 25,9 Nm). Palivo pro celé Jumo je popsáno jako (doslova):
Lehké Dieselovo palivo a při spouštění a volnoběhu benzín 87 oktanů
Onen článek v AE jde pochopitelně do větších detailů (Štýdl na osmi stranách udělal jen výcuc o všech proudových motorech). Horní nádrž (na začátku sacího kanálu motoru) se plnila směsí 3 l benzínu a oleje a byla určená pochopitelně pro samotný startér Riedel. Spodní nádrž se plnila jen 17 l benzínu a byla určena jako rozběhové palivo pro turbínu.Spojka (asi odstředivá) musela být vestavěna přímo do agregátu Riedelu, protože hned za přírubou startéru je už skříň pomocnejch náhonů. Riedel samotný měl mimo toho špagátu ještě elektrický startér. Štýdl ještě uvádí, že Riedel se ve větších výškách ukázal nespolehlivým - evidentně nemohl bez vlastního kompresoru dát Jumu co bylo potřeba Nemluvě o tom, že z jakéhosi záhadného důvodu nesměl být při nahazování Juma (tedy při jiskře na svíčkách) ve spalovacích komorách zbytek petroleje - jinak se motor vznítil (vzpomínka čs. mechanika na S-92). |
|
|
|
No, podíváme se na schema palivové instalace, kam ty trubky vedou Je fakt, že si matně vzpomínám na nějaké rozpory ohledně kapacity té benzínové nádrže...nebyly voni sakra nakonec dvě...? Turbíně by mělo být jedno, jestli používá 87 nebo 100 oktanů. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 1466: "Mimochodem, vypadá to, že pro tuhle „srandu“ bylo předepsáno použití stooktanového etylizovaného benzínu?" Jistě, ten samej benzín sloužil i pro rozběh turbíny, na petrolej se dalo přepnout až na nominálních otáčkách. Benzínová nádrž byla prstencového tvaru a "tvarovala" vrchní část sacího kanálu (dole byla olejová). Sám Riedel se startoval buď elektricky, nebo šňůrou jako sekačka na trávu. Což mi připomíná slibovaný technický článek o Jumu |
|
|
|
Ne-e. Nějaký Rus? | |
|
|
Má tak někdo možnosti. | |
|
|
Zajímavé: ekonomika.idnes.cz/miliardar-lukacovic-chce-... | |
|
|
Algernon napsal v č. 1457: No, rozuměl jsem textu, ale ne tak úplně obsahu..... "Karaya, Tom, popř. Guano: hádám, že text se jeví naprosto nesrozumitelným a nepochopitelným, nedošla-li mi na mail žádná polemická reakce" Budu si na to muset sednout, dlouze to promyslet, a pak se možná dočkáš reakce... |
|
|
|
Algernon napsal v č. 1456: "ale mám takový pocit, že to byl nějaký „extrémně vysokootáčkový dvouválcový dvoutakt“, točil při maximálním výkonu snad 6000 ot/min., " No to musel, protože jestli se pamatuju, (spíš pro ostatní) tak mezi statérem a hřídelí motoru byla jen spojka - takže musel točit tolik, kolik soustrojí kompresor-turbína mělo na nějakých stálých parametrech. Jinak by se to samozřejmě nechytlo
Algernon napsal v č. 1457: Je to sice česky, ale nějakou odpověď vidím až tak na vánoce "Karaya, Tom, popř. Guano: hádám, že text se jeví naprosto nesrozumitelným a nepochopitelným, nedošla-li mi na mail žádná polemická reakce" |
|
|
|
No kdo ví, co všechno v tom Trabantu bylo. A nejen tam, přídová pneumatika taky klidně mohla sloužit na nějaké MZ jako zadní kolo Jednou už prostě nějakou truhlárnu přestavěli, tak to museli využít jak se dalo. |
|
|
|
Moby napsal v č. 1453: "soudruzi z NDR využili startovací dvoutakt Riedel z Juma jako pohon původního modelu Trabiho." No někde bych našel parametry toho dvoutaktu, dalo by se porovnat, co to mohlo s Trabim dělat Připadá mi to jako vcelku odpovídající zakončení kariéry Juma |
|
|
|
croisier 1446: No nevím jak to přesně bylo, ale svýho času se mi doneslo že soudruzi z NDR využili startovací dvoutakt Riedel z Juma jako pohon původního modelu Trabiho. Ten člověk co mi to říkal to nemyslel úplně jako vtip.-)
croisier napsal v č. 1446: A tady už sme úplně doma (v zemi pod Wartburgem) . "To je vlastně takový primitivní kompozit. " |
|
|
|
Já jen, že tohle v Letovu určitě neplánovali. Kdo byl vůbec autor myšlenky, popř. držitel patentu? Mohl to být Hochfeld? | |
|
|
No tak to jsem netušil. Docela by mne zajímalo, na jak velkých listech šla tahle technologie použít? | |
|
|
Ale hoši, jdete na to od základu špatně. Pravda, koncepce Me 262 jako celku neinspirovala ani ruské, ani čínské soudruhy, ale to nemá nic společného s využitím celku do posledního šroubku. Jen si vemte některé konstrukční celky, cožpak vám to nic nepřipomíná? Třeba to nešťastné přídové kolečko. Osobně ho vidím na každém nákupním vozíku. Nebo pokročilé uhlíkaté sloučeniny patřící do tzv. utajované skupiny materiálů "ersatz". To je vlastně takový primitivní kompozit. Všimli jste si někdy té hezké tyčky na čumáku A-1a/U4? Pravda, soudruzi z NDR to asi zamýšleli jinak, ale inspirace pro moderní tankovací zařízení je zde taktéž evidentní. Způsob zavěšení motorů, alespoň po vizuální stránce hojně využívaný u moderních dopravních letadel už tady citoval šikmooký kolega, ale cožpak jste si nevšimli také přídě u A-2a/U2? Každý poválečný dopravní letoun by mohl závidět... Nevěřím, že můžete být tak slepí |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Zajímavé letecké projekty