Zajímavé letecké projekty
|
|
---|---|
Algernon napsal v č. 1512: Roztomilý je taky obal Arada E.555 od Revellu - nad Manhattanem protivník veškerej žádnej (že by USAAF rezignovalo na PVO východního pobřeží v době kdy ji teprv skutečně začalo potřebovat?), zato nadřazené germánské létadlo se pyšní směrovýma kormidlama, kde jako potah podle tvůrců modelu zas po nějaký době přišlo v letecký konstrukci ke cti starý poctivý plátno . "Zvláště mne fascinují ty vobrázci na krabičcích modýlků, kde je třeba „superzbraň [pochopitelně vítězící] kontra Halifax“, „superzbraň kontra…“ :o))) Jako by druhá strana nic, že? " |
|
|
|
dead man napsal v č. 1522:
"Vidíš tam někde i nějaký palivo? Třeba šikovnej ropnej vrt v Bavorech (objevenej někdy před válkou nebo s jejím začátkem, aby určitě stihli zahájit těžbu)? Protože, jestli tam není palivo navíc proti skutečnosti, tak mračna uzemněnejch Ar 234 skutečně doprovod potřebovat nebudou..."
Isoroku napsal v č. 1523: Já asi ani moc ne , ale Němcům by se nejspíš DOST hodil. To mi teda vysvětli, jaktože teda syntetiky nevyráběli víc, jestli mohli? TO by MĚ moc zajímalo. A neříkej mi KOMIKU, já ti taky neříkám BLBEČKU. "Řekni mi, na co potřebuješ ropný vrt při výrobě syntetického paliva, ty komiku? To by mě moc zajímalo ... " |
|
|
|
Isoroku napsal v č. 1551: "Nemluvil jsem o časopisu Aircraft Engineering z 40. let....?" AE ze 40. let ti připadá neobjektivní a tendenčně zabarvený? Viděl jsi z něj někdy něco?
Isoroku napsal v č. 1546: Protože na svoje lepší by čekali déle. Když už jsme u toho, tak francouzský motor SRA-1 projektovaný od roku 1938 (a pro něho byl také konstruován zkušební Triton - už tajně za války) byl dokonce dvouproudový - což je koncepce užívaná dodnes, ale na kterou se náckové nezmohli Když jsme u toho - ono něco z toho šlo do série? "Proč jej zastavěli do svých letounů Francouzi po válce. Konkrétně jde o Sud-Ouest S.O. 6000 Triton a Arsenal VG.70?"
Isoroku napsal v č. 1547: Spíš bych řekl značně zlepšený ... Ale zase jakmile v roce 1947 Sověti koupili licenci RR Derwent a RR Nene, tak staré Jumo (i jeho bráška BMW - kvízová otázka - používal se v SSSR taky?) mizí ze scény."RD-10 – Kolesovem, Tumaňským a dalšími konstruktéry upravený motor Jumo 004B"
Isoroku napsal v č. 1549: Víš co obnášelo "zlepšené" vstřikování paliva? To je velmi poučné zjistit. Ten "vyšší tah" by byl pouze s přídavným spalováním - turbína nebyla schopná využít větší entalpický spád. Cenou za to by bylo další stoupnutí spotřeby a zhoršení regulace."Co takhle Jumo 004C - zlepšené vstřikování paliva, přídavné spalování a vyšší tah. Motor byl jen navrhnut, nebyl postaven...." Když jsme u toho, tak Rusové postavili RD-10 s přídavným spalováním, ale pokud vím, tak se to na sériové letadlo nedostalo. Proč asi. Když se tedy vrátíme k meritu věci, tak v roce 1945 jsou na spojenecké straně sériově vyráběny např. motory DH. Goblin, Westinghouse 19B, RR Derwent a RR Nene. Všechny jmenované motory vysoce převyšují své sériové německé "konkurenty" po stránce technické, technologické, mají vyšší tah, nižší měrnou spotřebu, delší životnost... Dokonce ani nic z toho, co je známo o připravovaných německých projektech nenaznačuje, že by se situace mohla hypoteticky v roce 1946 změnit. |
|
|
|
Isoroku napsal v č. 1551:
"Já se tak někde vyjadřoval, neříkej? Nemluvil jsem o časopisu Aircraft Engineering z 40. let....? Typická ukázka tvé naprosto zcestné argumentace... Ale zedituj si to a budeš zase v klidu..."
Isoroku napsal v č. 1535: Zkus si někde najít definici 40. let - zeptej se třeba někoho komu důvěřuješ - a pak se zeptej Toma na to, z jakých let konkrétně ty časopisy jsou."Mám za to, že tyhle dobová periodika musí být značně tendenční. Nedokáži si představit, že v době vzájemné nenávisti a otevřeného střetu někdo objektivně hodnotí stroje protivníka. Naopak obecně přeci platí, že čím je větší časový odstup, tím je hodnocení objektivnější." A prosím abys přestal se svým bisarním obviňováním, nezaloženým na realitě, kterému neuvěří snad ani tvůj ošetřující lékař, máš-li nějakého, což by ti jistě prospělo. Mne už tak dost unavuje "diskuse" s jedincem jevícím příznaky organické poruchy mozku, natož abych byl nucen vyvracet výplody jeho smutného zdravotního stavu. |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 1550: Já se tak někde vyjadřoval, neříkej? Nemluvil jsem o časopisu Aircraft Engineering z 40. let....? Typická ukázka tvé naprosto zcestné argumentace... Ale zedituj si to a budeš zase v klidu... "Jinak bys totiž zprávy z let 1945 až 1947 sotva označoval za pocházející z doby otevřeného střetu." |
|
|
|
Isoroku - už sis nějak zjistil kdy skončila druhá světová válka v Evropě? Mysím, že při tvé úrovni znalostí by ti hodně pomohlo i kdyby ti někdo řekl, v kterém to bylo roce. Jinak bys totiž zprávy z let 1945 až 1947 sotva označoval za pocházející z doby otevřeného střetu. |
|
|
|
Tom: Co takhle Jumo 004C - zlepšené vstřikování paliva, přídavné spalování a vyšší tah. Motor byl jen navrhnut, nebyl postaven.... | |
|
|
Isoroku: Dočkáme se označení pramenů ze kterých v hodnocení vyhcázíš? Zatím to vypadá tak, že Tom uvedl nazákladě čeho Jumo 004 a jiné motory hodnotí, zatímco ty uvádíš příklady národů které německou techniku používaly i po válce, zejména proto, že domácího původu lepší neměli. Tom se tě zeptal snad poměrně jasně a srozumitelně:
Tom napsal v č. 1540: . "Co jsi četl o Jumo 004 Ty? Z jakých pramenů čerpáš Ty." |
|
|
|
Tom: RD-10 – Kolesovem, Tumaňským a dalšími konstruktéry upravený motor Jumo 004B, ukořistěný společně s dokumentací v Dessau Sovětským svazem po skončení druhé světové války. Používaly se na stíhacích letounech Jak-15 a Jak-17, na prototypu Jaku-19, v pokusných La-150, -152, -156 a –160 a na typu Su-9. | |
|
|
Tom napsal v č. 1541: Proč jej zastavěli do svých letounů Francouzi po válce. Konkrétně jde o Sud-Ouest S.O. 6000 Triton a Arsenal VG.70? Oba používaly "krumpl" Jumo 004B. První vzlet až 11.listopadu 1946... "Ale dá mi to práci, přesvědčovat zabedněnce o tom, že Jumo 004B byl krumpl. A to mám o něm celkem objektivní informace." |
|
|
|
Isoroku napsal v č. 1535: Můžeš absolutní platnost tohoto tvého tvrzení nějak dokázat? Naopak se přece může vytvořit košatá legenda, která je tak vzdálená původním exaktním zjištěním, založeným na zkoumání dané techniky, že s realitou nemá mnoho společného."Naopak obecně přeci platí, že čím je větší časový odstup, tím je hodnocení objektivnější" Podobně jako Toma, i mne by zajímalo na základě čeho pronášíš svá hodnocení - i když na rozdíl od Toma, poněkud pochybuji o tom, že na otázku, která je pro tebe nepříjemná, odpovíš - viz tvoje setrvalé mlčení k tomu, které že to s leteckým výzkumem a vývojem spojené instituce na levém břehu Rýna Američané obsadili do března 1945. |
|
|
|
Isoroku napsal v č. 1535: Ale dá mi to práci, přesvědčovat zabedněnce o tom, že Jumo 004B byl krumpl. A to mám o něm celkem objektivní informace. "Naopak obecně přeci platí, že čím je větší časový odstup, tím je hodnocení objektivnější." |
|
|
|
Isoroku napsal v č. 1536: Autorem materiálu o proudových motorech z toho starého Letectví je inženýr Štýdl - nepředpokládám, že by Ti to jméno COKOLI říkalo. Sám uvádí, že jde o výtah z britských pramenů."Tom: Krásný příklad je L+K v době studené války. Mám kompletní ročník 1975 a hemží se to tam úspěšnými sestřely Migů ve Vietnamu, apod... Popřípadě Mig 21 je prezentován jako minimálně o generaci výše než soudobé americké stroje ..." BTW, v tom AE, co jsem uváděl je asi 15 stránkový popis Jumo 004. Rozbor materiálu, dosahované teploty, výkony, spotřeby paliva, ale třeba taky profily lopatek kompresoru, schemata regulace... Co jsi četl o Jumo 004 Ty? Z jakých pramenů čerpáš Ty. |
|
|
|
Isoroku napsal v č. 1535: Co z toho zpochybňuješ? Skopčácké údaje, nebo údaje o spojeneckých motorech?"Mám za to, že tyhle dobová periodika musí být značně tendenční." Němeček udává suchou váhu M-05, což byl licenční RD-45, respektive původní Nene jako 814 kg. Tah jako 22, 25 kN. Na kila si to jistě převedeš sám Pro Tvou informaci, pořád to jště nebyla ta nejnadupanější verze motoru. |
|
|
|
Isoroku napsal v č. 1535:
"Mám za to, že tyhle dobová periodika musí být značně tendenční. Nedokáži si představit, že v době vzájemné nenávisti a otevřeného střetu někdo objektivně hodnotí stroje protivníka."
Tom napsal v č. 1531: Že neuhodneš kdy válka v Evropě skončila?
"jsou k dispozici britské technické zprávy z let 1945-1947"
Isoroku napsal v č. 1535:
"Nedokáži si představit, že v době vzájemné nenávisti a otevřeného střetu někdo objektivně hodnotí stroje protivníka."
Isoroku napsal v č. 1517: Vztahuje se to i na Knerrovo hodnocení? Přičemž, jak ti o dějinách 20. století informovanější než ty tuší, ony britské zprávy nejsou z období otevřeného střetu.
" vyjádřením US generálmajora Hugha Knerra, který v březnu 1945 napsal:" Mimochodem, dočkáme se nějakého určitého vyjádření o které "vědecké instituce a průmyslové podniky" spojené s leteckým vývojem v tom Bonnu a Kolíně šlo? Já tak nějak začínám mít pocit, že ne.... |
|
|
|
Tom: Krásný příklad je L+K v době studené války. Mám kompletní ročník 1975 a hemží se to tam úspěšnými sestřely Migů ve Vietnamu, apod... Popřípadě Mig 21 je prezentován jako minimálně o generaci výše než soudobé americké stroje ... | |
|
|
Tom napsal v č. 1531: Mám za to, že tyhle dobová periodika musí být značně tendenční. Nedokáži si představit, že v době vzájemné nenávisti a otevřeného střetu někdo objektivně hodnotí stroje protivníka. Naopak obecně přeci platí, že čím je větší časový odstup, tím je hodnocení objektivnější. "Taky doporučuju nahlédnout do časopisu Aircraft Engineering z 40. let." |
|
|
|
Prosil bych zejména něco k 1531... | |
|
|
Isoroku napsal v č. 1529:
"Ale příspěvek guana s realitou příliš společného nemá... "
guano napsal v č. 1532: Myslel jsem realitu jako skutečnost (39-45).... Jinak v hypotetické WWII v roce 1947 by tam jak uvádíš mohly létat všechny (mimo těch Canberr), některé by ale zřejmě byly v roli přihlížejících komparzistů...:). "Tak mi teda řekni, které z těchto strojů by v hypotetické WWII v roce 1947 nelétaly - mimo těch Canberr..." |
|
|
|
Isoroku napsal v č. 1529: Tak mi teda řekni, které z těchto strojů by v hypotetické WWII v roce 1947 nelétaly - mimo těch Canberr... "Ale příspěvek guana s realitou příliš společného nemá... " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Zajímavé letecké projekty