SNP - Slovenské národní povstání
|
|
---|---|
Dzin: Na toho Richtera som vážne zvedavý, ale hlavne práve kvôli tej Dukle. | |
|
|
Hofi: Já zaregistroval jen Apokalipsu v Karpatech, kde se ale více zaobírá boji na Dukle. | |
|
|
Dzin: A už vydali? | |
|
|
Hofi: Tak je to hold na Čecháh, aby něco porádného o SNP vydali. | |
|
|
Dzin: Skôr len nejaké k takým tým čiastkovým témam (ako napr. tá o tej misii). Ale nejaká syntetická - pokiaľ viem - práca nie. Ono SNP je stále veľmi problemetická a ožehavá téma, ktorá potrebuje triezvo prehodnotiť (keďže existujú aj takí "historici", podľa ktorých bol 29. august 44 najhorším dňom v dejinách Slovákov - viz. napr. František Vnuk alebo Milan S. Ďurica). Takže je ešte potrebné urobiť spústu mravenčej práce. Veľkým dlhom slovenskej vojenskej historiografie je 5. diel Vojenských dejín Slovenska (roky 1939 - 1945), ktorý nie sú schopní kompetentní napísať a vydať už niekoľko rokov. A to aj preto, že sa to "serie" na osobných vzťahoch. Tam by si našiel aký taký ucelený prehľad k SNP (formou spracovania asi porovnateľný s VDČS IV.). |
|
|
|
To je sice pravda, ale abych se z nich potom dověděl jen to, co už dávno vím, to také není to pravé ořechové... | |
|
|
Dzin: Aha No zas články maj tu výhodu, že si je můžeme poslat v elektronický podobě, s knížkama je to složitější . |
|
|
|
Hofi: Já chtěl jen vědět, jestli existuje na Slovensku nějaká novější kniha, která by podrobněji rozebírala SNP. Články přeci jen nemají takový záběr. Řikal jsem si, že by nebylo třeba na škodu si ji sehnat. Vůbec jsem nechtěl dávat ránu do černýho. |
|
|
|
Dzin: V (143) som mal na mysli hlavne články z časopisu Vojenská história (vychádza od 1997) a ďalšie články a štúdie z tých niekoľkých zborníkov z konferencií, ktoré po 89.tom vyšli (samozrejme, že a priori nezavrhujem staršie práce - napr. Armáda v SNP od Václava Štefanského z r. 1984 údajne patrí k tomu lepšiemu, čo vtedy vyšlo). Zo samostatných publikácií viem, že vyšla napr. knižka "Koniec legendy o misii generála Paula von Otto" (autorovo meno mi teraz vypadlo, asi Považský, alebo tak nejak) + Múzeum SNP určite niečo vydalo. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 144: Teda tak to byla rána do černýho "Na Slovensku vyšla nějaká kvalitní kniha o SNP?" |
|
|
|
Hofi: Na Slovensku vyšla nějaká kvalitní kniha o SNP? | |
|
|
Hartmann: Díky moc. Celkom zaujímavé (akurát tú prvú vetu si recenzent mohol odpustiť). Ja som zase čítal recenziu Jozefa Bystrického vo Vojenskej histórii, kde si zase vzal na mušku hlavne chyby v organizačnej štruktúre + neznalosť slovenských dejín + celkovú povrchnosť atď. Je zaujímavé, že v novom vydaní tejto knihy (spoluautorom je aj Břetislav Nakládal) v úvode Ch.K. Kliment ďakuje (o. i.) aj recenzentovi J .Bystrickému, takže snáď možno očakávať nejaký kvalitatívny posun. Aj keď k problematike SLA pre mňa aj tak zostávajú najspoľahlivejšími práce slovenských historikov (nie kvôli nejakej národnostnej predpojatosti, ale preto, že proste majú prístup k poväčšine kvalitnejším zdrojom). |
|
|
|
Hartmann napsal v č. 141: Kdybych to tak věděl dřív,od manželky jsem ji dostal k Valentýnu,děkuji ! "Hezký počteníčko " |
|
|
|
Hofi napsal v č. 10 (téma Německé tanky v SNP): "Čo sa týka údajov o Slovenskej armáde tak je v nej obrovské množstvo chýb. Pán Kliment je iste výborným odborníkom na obrnenú techniku, ja sám mám dve monografie, ktorých je spoluautorom, ale s tou Slovenskou armádou "šlápl vedle"." Tak jsem vyhrabal tu recenzi na Klimentovu knihu "Slovenská armáda" - ucelený komentář publikovaný v časopise REVI: hartmann.valka.cz/fotogalerie/upload/slovarm... Hezký počteníčko |
|
|
|
Díky. | |
|
|
Kralik: Samozřerjmě, moje otázka nebyla vedena tak, že bych chtěl od Tebe nějaký odkaz, ale proto, že jsi měl nějaký názor, nepodložený kvalitním zdrojem. Pokud tedy chceš opravdu lahůdku, myslím, že to tu uváděl Hofi - rozsáhlý článek Poľná jednotky PÚV pri odzbrojování Východoslovenskej armády od T. Kluberta v Vojenskej histórii 3/99. | |
|
|
Ondík (17): Nevím. protože neznám nějakou obsáhlejší literaturu. Jestli nějakou znáš, tak mi ji napiš. | |
|
|
Čet Hrad:Zkus tu knihovnu, ale je to ve slovenštině, takže nevím, jestli to úředníci nakoupili. Jinak by to mohli mít i v nějakém železničním modeláři. Napíšu Ti v pondělí signaturu. | |
|
|
Díky, ještě otázečka, kde by se dala koupit (pokud je tedy jestě možnost)? Jinak musím doufat v bohatost Moravské zemské knihovny | |
|
|
čet. Hrad:Doporučuji v tom případě knihu L. Kmetě. Je to bývalý ředitel(?) železničních dílen ve Zvolenu, autor několika publikací o slovenských železnicích. Problematikou obr. vlaků se zabýval dlouhodobě, ale nevím, jestli došel k těm výrobním číslům tanků. Podívám se. Čísla použitých vagónů a lokomotiv určitě udává, bojové nasazení popsal asi vyčerpávajícím způsobem, včetně konstrukčních změn na tankových vozech, získaných během bojů. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > SNP - Slovenské národní povstání