SNP - Slovenské národní povstání
|
|
---|---|
Lipton napsal v č. 173: ??? "V Auguste 1945 ho oslobodili Američania." |
|
|
|
Ja mám ešte jedneho so zaujímavou minulosťou - brata môjho deda - Alexandra Duriša (stále žije): Niekedy v roku 1944 (presný dátum a miesto zistím) ho Nemci zajali a držali v zajateckom tábore v Nemecku. V Auguste 1945 ho oslobodili Američania. Domov k Ďurišovým došiel v americkej vojenskej blúze, s výstrojom a americkou puškou. To už je ale iná kapitola, nie SNP. | |
|
|
Lipton: Bylo by tu super. Já takové předky nemám. " Jenom " mi zemřel praděda, které ho zadrželi gestapáci a pak se už nevrátil Nic jinačího o něm neím, ani se nedovím, protože prababička už zemřela a děda taky nic neví. Celkem mě to štve. | |
|
|
Currahee, FUJ06: Kontroloval tam motory jednotlivých lietadiel a po povstaní pomáhal s presunom zásob a iných vecí. Opýtam sa nato bližšie môjho deda (keď s ním najbližšie budem - t.j. o také dva týždne). Mal by mať aj nejaké fotografie, tie môžem poslať eglimu na uverejnenie do fotogalérie. | |
|
|
Lipton: To mě taky zajímá Ale jinak hold tvým předkům curahee: ani se mu nedivím po tom, co jsme řešili Adolfa na Waffenu |
|
|
|
Lipton napsal v č. 167: Nevíš něco bližšího z jeho působení na zmiňovaném letišti? " Môj pradedo Ivan Ďuriš pracoval ako letecký mechanik na letisku Tri Duby" |
|
|
|
Lipton napsal v č. 167: Ale Liptone,jak se to vyjadřuješ o Němcích ?! "a zato ho tí svinskí Nemci zastrelili " |
|
|
|
Môj pradedo Ivan Ďuriš pracoval ako letecký mechanik na letisku Tri Duby. Takisto brat mojej prababky Jozef Pavlac sa zúčastnil SNP. Nejaký kolaborant ho ale bonzol, že schováva zbrane a dobytok a zato ho tí svinskí Nemci zastrelili - predtým ho nechali vykopať si hrob vlastnou helmou. Môj dedo mi o nich často vypráva historky; na oboch som veľmi hrdí. | |
|
|
Ono je to vec subjektívneho pohľadu...čo a koho hodnotíme ako teroristu. | |
|
|
Tak to je smutné. Koho tam vlastně měli? | |
|
|
Honza M.: To nedava smysl,ne? Proc teroristi? |
|
|
|
Nedíval jste se včera někdo nahodou na Reginálny denník na STV2 (asi 17:00-17:30) ?? Mluvili tam o SNP, ale bohužel jsem zachytil jen posledni dva divácké dotazy. - Překvapilo mne, že zejména na poslední dotaz "proč historikové nedokážou konečně akceptovat, že 'povstalci' byli jen ti v uniformách, a ostatní byli prostě teroristi" nedokázali hosté pořadu adekvátně odpovědět. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 147: Tak v takom pripade obvykle prehladavam stranku www.press.sk ak to nema na slovensku magnet pres tak potom uz jedine www.dunaj.sk ale ty obvykle neskoro v malom pocte kusov ako vypredaj "Já chtěl jen vědět, jestli existuje na Slovensku nějaká novější kniha, která by podrobněji rozebírala SNP." |
|
|
|
Hofi: Samozřejmě, souhlasím, proto jsem za přízpěvek připojil |
|
|
|
Dzin napsala v č. 159: "Navíc, když to čte nějaký lajk, tak je mu to jedno, pokud to čte někdo, kdo se o to zajímá, tak ví, co si má myslet." Tento argument nemám rád - keď niečo robím, tak sa to snažím robiť poriadne a nespolieham sa na to, že "keď to číta nejaký laik..." Mimo to, K. Richter je vojenský historik a u takého sa predsa len nejaké tie znalosti o vojensklej technike predpokladajú. (Samozrejme, že každý sa špecializuje na niečo iné,ale mal by mať aspoň nejaký prehľad aj o súvisiacich problematikách - aspoň o kvaltiných zrojoch informácií.) Ale to je na dlhšiu debatu (ktorá sa skôr hodí do témy Knihy o.. ), a ja už budem pomaly končiť. |
|
|
|
Hofi: To je dáno tím, že to psal historik a u nich se někdy můžeme setkat s určitými nedostatky ohledně techniky. Ale nějak zásadní to není. Navíc, když to čte nějaký lajk, tak je mu to jedno, pokud to čte někdo, kdo se o to zajímá, tak ví, co si má myslet. | |
|
|
Dzin: To áno. Ale jeho "povinnosťou" ako historika, je si tie dobové zápisy overiť. Milan Kopecký mal k tomuto veľmi dobrú pasáž vo svojom článku o Ferdinandoch v HPM. Alebo aj v Tankovej brigáde, ktorú si - pokiaľ viem čítal. Ale je pravda, že až ma budú zaujímať podrobnosti o obrnenej technike z Dukly, tak siahnem po inej literatúre. | |
|
|
Hofi: Ohledně Ferdinandů, ty jsou tam proto, že často cituje z dobových zápisů, ve kterých se takto označuje pomalu každá samohybka Němců. | |
|
|
Dzin: Ja som zatiaľ čítal len zopár úryvkov v Přísně tajné a až na tie "Ferdinandy" to bolo celkom fajn. Potom môžme podrobnejšie pokecať, až ju zoženiem a prečítam. | |
|
|
Hofi: Je to docela zajímavé čtení, ikdyž tam přeci jen chybí více údajů o síle a organizaci vojsk. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > SNP - Slovenské národní povstání