Filmy a dokumenty o 2. světové válce

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1461-1480 z 5384
<< 71 72 73 74 75 76 77 >>
Po
fusilier 12.5.2006 16:31 - č. 4591
fusilier To je sakramentsky zajímavé, takže Morávek se nezabil? Já myslel že se zastřelil, ostatně ve Tři kontra gestapo, líčí výpověd svědka a ten tam říká že gestapák do jeho mrtvoly ještě kopal aby si vylil zlost
Ero 11.5.2006 21:18 - č. 4589
Ero
Honza M. napsal v č. 4588:
"je však, řekl bych, otázkou, zda gestapáci vůbec věděli, na koho střílejí"
Zprvu asi neveděli o koho jde, mělo vůbec gestapo k dispozici jeho fotografii ?

Honza M. napsal v č. 4588:
"Podle pitevní zprávy měl rozstřílený obličej "
Měl bys tu pitevní zprávu k dispozici ?
Honza M. 11.5.2006 19:55 - č. 4588
Honza M.
Dzin napsala v č. 4587:
"který by mu zabránil eventuelně požít jedu."
- ale Morávek nepožil jed...
Dzin napsala v č. 4587:
"jejich prvořadou snahou bylo chytit ho živého "
- to je právě otázka! V seriálu Tři králové si Morávek přiloží pistoli ke spánku a gestapáci na něj křičí "Nedělej to!" (pokud si pamatuju, už je to dlouho). Podle pitevní zprávy měl rozstřílený obličej (nejméně 3 kulky v hlavě, což vylučuje sebevraždu).
Kdysi jsem četl článek (tuším v Historii a vojenství), kde autor jednak uváděl zmíněný protokol, jednak vlastní hypotézy - buď byl gestapák tak vzteklý, že nechytil Morávka živého, že do něj v afektu vyprázdnil zásobník,
nebo: chtěl mít jistotu, že bude mrtvý a možná chtěl znemožnit identifikaci (je však, řekl bych, otázkou, zda gestapáci vůbec věděli, na koho střílejí), protože údajně to byl Thümmelův známý a likvidací Morávka chtěl zahladit aspoň některé stopy.
Dzin 11.5.2006 11:07 - č. 4587
Dzin Vzhledem k tomu, že jejich prvořadou snahou bylo chytit ho živého to zrovna moc dobrá muška není. Dobrá muška by to byla, kdyby mu prostříleli ruce a nohy, takže se nemohl zastřelit a ani utíkat a následně aby byl způsoben dostatečný šok, který by mu zabránil eventuelně požít jedu. To by potom byla dobrá muška.
Honza M. 10.5.2006 20:21 - č. 4586
Honza M.
fusilier napsal v č. 4584:
"co výstřel to výkřik gestapáka"

"Vedle, vedle!"

Gestapáci měli ten den mnohem lepší mušku, podle pitevní zprávy měl Morávek inkasoval nejmíň dva smrtelné zásahy (nepočítám-li hlavu).
Perry 9.5.2006 17:37 - č. 4585
Perry Všiml si včera taky někdo jak ve filmu Vyšší princip ssáci stříleli samopaly vz.58?
fusilier 9.5.2006 17:27 - č. 4584
fusilier No já jsem četl ve Tři kontra gestapo, že takřka co výstřel to výkřik gestapáka, je to trochu ironie ale Morávek byl výborný střelec, jen by mě zajímalo jak střílel levačkou když neměl ukazováček
Honza M. 9.5.2006 17:19 - č. 4583
Honza M.
fusilier napsal v č. 4582:
"Akorát by mě zajímalo jaké ztráty způsobil těsně před svou smrtí, v jedné knize psali, že vystříleli přes 80 nábojů"
Pokud vím, tak trefil prd. Ale chtěl bych vidět ty zbraně, které ukořistil na zastřelených...
fusilier 9.5.2006 17:15 - č. 4582
fusilier No co jsem četl, tak asi žádného, ale hodně jich zranil, co se týče toho jeho útěku z toho bytu u Staromáku, tak byl sám proti osmi a dva těžce zranil a jednoho lehce. Akorát by mě zajímalo jaké ztráty způsobil těsně před svou smrtí, v jedné knize psali, že vystříleli přes 80 nábojů
Honza M. 9.5.2006 17:10 - č. 4581
Honza M.
Worchester napsal v č. 4580:
"olupovali zastřelené Němce a gestapáky "
A kolik gestapáků Morávek zastřelil??
Worchester 8.5.2006 19:51 - č. 4580
Worchester
fusilier napsal v č. 4525:
"Všimli jste si jaké má škpt. Morávek v seriálu Tři králové pistole? vz. 38, je vůbec možné aby měl v roce 1941 tyto pistole když ani nebyly před válkou zavedeny? Nebo se jedná o chybu filmařů"
Samozřejmě ano, pistole vz.38 čili P39 (t), jak bývala označována v německých ozbrojených silách, mohl míti. Vždyť kolikrát Morávek & spol. "vykrádali" muniční sklady a olupovali zastřelené Němce a gestapáky
Worchester 8.5.2006 19:41 - č. 4579
Worchester
Dzin napsala v č. 4575:
"mbbb: Československá rodina (Bolek Polívka a Anna Šišková) skrývá u sebe židovského mladíka (Csongor Kassai), který utekl z koncentráku, u jehož otce pracoval Polívka před válkou. Aby jim vše prošlo, tak předstírají kolaboraci s nacisty. Další dvě ústřední postavy jsou taktéž bývalý zaměstnanec a přítel Bolka Jaroslav Dušek, který je československý Němec a Jiří Pecha, soused z ulice, který se na začátku filmu pokusí mladíka udat, aby si zachránil život."
Dobrý film, inu jak již to u filmů s dvojicí herců Polívka, Dušek bývá, přestože se nejedná o komedii.
Honza M. 8.5.2006 17:30 - č. 4578
Honza M.
mbbb napsal v č. 4572:
"Já už si moc nepamatuju o čem ten film byl."
Včera ho dávali
Dzin napsala v č. 4576:
"Ovšem kdo psal zmíněnou upoutávku buď film neviděl, nebo ho nepochopil, protože o tohle ve filmu opravdu nejde."
Taky mě napadlo, že pokud je celý film v Němčině, tak méně pozorný německý divák možná nepochopí, že ne všechny (neuniformované) postavy jsou Češi
Dzin 8.5.2006 14:30 - č. 4577
Dzin Dnes dávali taktéž vynikající film (přesněji televizní inscenaci) s názvem Ex offo. Je to o soudu s K.H. Frankem, ústřední postavou je český právník, kterému je obhajoba přidělena.
Dzin 8.5.2006 14:24 - č. 4575
Dzin mbbb: Československá rodina (Bolek Polívka a Anna Šišková) skrývá u sebe židovského mladíka (Csongor Kassai), který utekl z koncentráku, u jehož otce pracoval Polívka před válkou. Aby jim vše prošlo, tak předstírají kolaboraci s nacisty. Další dvě ústřední postavy jsou taktéž bývalý zaměstnanec a přítel Bolka Jaroslav Dušek, který je československý Němec a Jiří Pecha, soused z ulice, který se na začátku filmu pokusí mladíka udat, aby si zachránil život.

Čili jestli v tom někdo hledá případ českého (československého) rasismu a oportunismu za WW2, potom klidně může najít, protože film je i o tom. Ovšem kdo psal zmíněnou upoutávku buď film neviděl, nebo ho nepochopil, protože o tohle ve filmu opravdu nejde.
bubu 8.5.2006 13:02 - č. 4573
bubu
mbbb napsal v č. 4572:
"Já už si moc nepamatuju o čem ten film byl."
jistý hrdina ukrývá ve svém bytě žida a je to i kolaborant (nebo jak to bylo)
mbbb 8.5.2006 10:47 - č. 4572
mbbb
Honza M. napsal v č. 4571:
"btw. na jedné německé upoutávce jsem četl, že je to "film o oportunismu a rasismu českého obyvatelstva za časů Třetí říše""
můžeš mi to nějak přiblížit - proč taková upoutávka? Já už si moc nepamatuju o čem ten film byl.
Honza M. 8.5.2006 10:30 - č. 4571
Honza M. Osobně považuji "Musíme si pomáhat" za nejlepší český film s tématikou okupace, natočený za posledních 15 let.
btw. na jedné německé upoutávce jsem četl, že je to "film o oportunismu a rasismu českého obyvatelstva za časů Třetí říše"
Perry 8.5.2006 09:33 - č. 4569
Perry
Worchester napsal v č. 4568:
"Tak jsem čekal, že dnes budou v Tv dávat něco týkající se osvobození a jediné co dávají s vojenskou tématikou jsou komedie Švejk a Velký flám a film Vyšší princip"
Já si na oslavu Osvobození pustím Němou barikádu a možná i něco od V+W -asi Svět patří nám
Worchester 8.5.2006 08:53 - č. 4568
Worchester Tak jsem čekal, že dnes budou v Tv dávat něco týkající se osvobození a jediné co dávají s vojenskou tématikou jsou komedie Švejk a Velký flám a film Vyšší princip
1461-1480 z 5384
<< 71 72 73 74 75 76 77 >>
Po