Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
---|---|
To je sakramentsky zajímavé, takže Morávek se nezabil? Já myslel že se zastřelil, ostatně ve Tři kontra gestapo, líčí výpověd svědka a ten tam říká že gestapák do jeho mrtvoly ještě kopal aby si vylil zlost | |
|
|
Honza M. napsal v č. 4588: Zprvu asi neveděli o koho jde, mělo vůbec gestapo k dispozici jeho fotografii ?"je však, řekl bych, otázkou, zda gestapáci vůbec věděli, na koho střílejí"
Honza M. napsal v č. 4588: Měl bys tu pitevní zprávu k dispozici ? "Podle pitevní zprávy měl rozstřílený obličej " |
|
|
|
Dzin napsala v č. 4587: - ale Morávek nepožil jed...
"který by mu zabránil eventuelně požít jedu."
Dzin napsala v č. 4587: - to je právě otázka! V seriálu Tři králové si Morávek přiloží pistoli ke spánku a gestapáci na něj křičí "Nedělej to!" (pokud si pamatuju, už je to dlouho). Podle pitevní zprávy měl rozstřílený obličej (nejméně 3 kulky v hlavě, což vylučuje sebevraždu)."jejich prvořadou snahou bylo chytit ho živého " Kdysi jsem četl článek (tuším v Historii a vojenství), kde autor jednak uváděl zmíněný protokol, jednak vlastní hypotézy - buď byl gestapák tak vzteklý, že nechytil Morávka živého, že do něj v afektu vyprázdnil zásobník, nebo: chtěl mít jistotu, že bude mrtvý a možná chtěl znemožnit identifikaci (je však, řekl bych, otázkou, zda gestapáci vůbec věděli, na koho střílejí), protože údajně to byl Thümmelův známý a likvidací Morávka chtěl zahladit aspoň některé stopy. |
|
|
|
Vzhledem k tomu, že jejich prvořadou snahou bylo chytit ho živého to zrovna moc dobrá muška není. Dobrá muška by to byla, kdyby mu prostříleli ruce a nohy, takže se nemohl zastřelit a ani utíkat a následně aby byl způsoben dostatečný šok, který by mu zabránil eventuelně požít jedu. To by potom byla dobrá muška. | |
|
|
fusilier napsal v č. 4584: "co výstřel to výkřik gestapáka" "Vedle, vedle!" Gestapáci měli ten den mnohem lepší mušku, podle pitevní zprávy měl Morávek inkasoval nejmíň dva smrtelné zásahy (nepočítám-li hlavu). |
|
|
|
Všiml si včera taky někdo jak ve filmu Vyšší princip ssáci stříleli samopaly vz.58? | |
|
|
No já jsem četl ve Tři kontra gestapo, že takřka co výstřel to výkřik gestapáka, je to trochu ironie ale Morávek byl výborný střelec, jen by mě zajímalo jak střílel levačkou když neměl ukazováček | |
|
|
fusilier napsal v č. 4582: Pokud vím, tak trefil prd. Ale chtěl bych vidět ty zbraně, které ukořistil na zastřelených... "Akorát by mě zajímalo jaké ztráty způsobil těsně před svou smrtí, v jedné knize psali, že vystříleli přes 80 nábojů" |
|
|
|
No co jsem četl, tak asi žádného, ale hodně jich zranil, co se týče toho jeho útěku z toho bytu u Staromáku, tak byl sám proti osmi a dva těžce zranil a jednoho lehce. Akorát by mě zajímalo jaké ztráty způsobil těsně před svou smrtí, v jedné knize psali, že vystříleli přes 80 nábojů | |
|
|
Worchester napsal v č. 4580: A kolik gestapáků Morávek zastřelil?? "olupovali zastřelené Němce a gestapáky " |
|
|
|
fusilier napsal v č. 4525: Samozřejmě ano, pistole vz.38 čili P39 (t), jak bývala označována v německých ozbrojených silách, mohl míti. Vždyť kolikrát Morávek & spol. "vykrádali" muniční sklady a olupovali zastřelené Němce a gestapáky "Všimli jste si jaké má škpt. Morávek v seriálu Tři králové pistole? vz. 38, je vůbec možné aby měl v roce 1941 tyto pistole když ani nebyly před válkou zavedeny? Nebo se jedná o chybu filmařů" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 4575: Dobrý film, inu jak již to u filmů s dvojicí herců Polívka, Dušek bývá, přestože se nejedná o komedii. "mbbb: Československá rodina (Bolek Polívka a Anna Šišková) skrývá u sebe židovského mladíka (Csongor Kassai), který utekl z koncentráku, u jehož otce pracoval Polívka před válkou. Aby jim vše prošlo, tak předstírají kolaboraci s nacisty. Další dvě ústřední postavy jsou taktéž bývalý zaměstnanec a přítel Bolka Jaroslav Dušek, který je československý Němec a Jiří Pecha, soused z ulice, který se na začátku filmu pokusí mladíka udat, aby si zachránil život." |
|
|
|
mbbb napsal v č. 4572: Včera ho dávali
"Já už si moc nepamatuju o čem ten film byl."
Dzin napsala v č. 4576: Taky mě napadlo, že pokud je celý film v Němčině, tak méně pozorný německý divák možná nepochopí, že ne všechny (neuniformované) postavy jsou Češi "Ovšem kdo psal zmíněnou upoutávku buď film neviděl, nebo ho nepochopil, protože o tohle ve filmu opravdu nejde." |
|
|
|
Dnes dávali taktéž vynikající film (přesněji televizní inscenaci) s názvem Ex offo. Je to o soudu s K.H. Frankem, ústřední postavou je český právník, kterému je obhajoba přidělena. | |
|
|
mbbb: Československá rodina (Bolek Polívka a Anna Šišková) skrývá u sebe židovského mladíka (Csongor Kassai), který utekl z koncentráku, u jehož otce pracoval Polívka před válkou. Aby jim vše prošlo, tak předstírají kolaboraci s nacisty. Další dvě ústřední postavy jsou taktéž bývalý zaměstnanec a přítel Bolka Jaroslav Dušek, který je československý Němec a Jiří Pecha, soused z ulice, který se na začátku filmu pokusí mladíka udat, aby si zachránil život. Čili jestli v tom někdo hledá případ českého (československého) rasismu a oportunismu za WW2, potom klidně může najít, protože film je i o tom. Ovšem kdo psal zmíněnou upoutávku buď film neviděl, nebo ho nepochopil, protože o tohle ve filmu opravdu nejde. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 4572: jistý hrdina ukrývá ve svém bytě žida a je to i kolaborant (nebo jak to bylo) "Já už si moc nepamatuju o čem ten film byl." |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 4571: můžeš mi to nějak přiblížit - proč taková upoutávka? Já už si moc nepamatuju o čem ten film byl. "btw. na jedné německé upoutávce jsem četl, že je to "film o oportunismu a rasismu českého obyvatelstva za časů Třetí říše"" |
|
|
|
Osobně považuji "Musíme si pomáhat" za nejlepší český film s tématikou okupace, natočený za posledních 15 let. btw. na jedné německé upoutávce jsem četl, že je to "film o oportunismu a rasismu českého obyvatelstva za časů Třetí říše" |
|
|
|
Worchester napsal v č. 4568: Já si na oslavu Osvobození pustím Němou barikádu a možná i něco od V+W -asi Svět patří nám "Tak jsem čekal, že dnes budou v Tv dávat něco týkající se osvobození a jediné co dávají s vojenskou tématikou jsou komedie Švejk a Velký flám a film Vyšší princip" |
|
|
|
Tak jsem čekal, že dnes budou v Tv dávat něco týkající se osvobození a jediné co dávají s vojenskou tématikou jsou komedie Švejk a Velký flám a film Vyšší princip |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce