Filmy a dokumenty o 2. světové válce

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
381-400 z 5384
<< 17 18 19 20 21 22 23 >>
Po
Z 29.6.2011 20:28 - č. 5894
Z
Hans_7120 napsal v č. 5889:
"No budiž, ale stejně mi ta atmosféra přijde taková neardenská. Viděl jsem asi 4 filmy na tento námět a musím říct, že mě oslovil nejmíň. Mimochodem viděl jsem část jednoho filmu z Ardenského prostředí, bylo to o 101. výsadkové a ten film musel být starší než zmiňovaná Bitva v Ardenách. Film byl černobílý a byl z produkce MGM. Bohužel tahle stanice vysílá některé filmy i v originálním znění takže jsem z toho moc neměl. Nevíte někdo náhodou název? Zkoušel jsem hledat na CSFD i IMDB ale vzhledem k tomu, že neznám jednak ani herce ani přesný datum produkce tak se mi to nepodařilo vypátrat."
www.imdb.com/title/tt0041163/

Nemohlo by být?
Z 29.6.2011 20:28 - č. 5893
Z
Ondík napsal v č. 5890:
"Tenhle film mi taky nesedne...mne vždycky dostane, jak se v některých záběrech za tanky doslova práší. Nenatočili to někde v Novém Mexiku? "
www.imdb.com/title/tt0058947/

Prý Sierra de Guadarrama ve Španělsku. To by vysvětlilo mnohý.
Z 29.6.2011 20:26 - č. 5892
Z
Honza M. napsal v č. 5886:
"Proč? Bitva v Ardenách (pokud myslíš ten film z pol. 60. let) byl standardní americký válečný velkofilm. Obsazení a herecké výkony velice slušné (Fonda, Savalas a spol.), technika typicky americká (Patton jako Tiger II), dějová zápletka na válečný snímek ucházející; jediné, co výrazně kazí dojem je závěrečná "bitva o benzín" A pokud si vzpomínám, ten sluha, kterého měl snad Voskovec hrát, se nakonec ukázal jako antifašista. "
Já z toho mám spíš pocit, že nějakej producent viděl Nejdelší den, tak si řek, že zkusí něco podobnýho, ale o moc laciněj, a moc se přitom nepáral s realismem, takže na konci je než nějaký film který by měl nějaké realistické historické ambice (až snad na pár momentů, jako je ten dialog kdy je posádka Bastogne vyzvaná kapitulovat), spíš válečně-akční podívaná.

Ta lacinost je na něm celkem vidět - nejde mi ani o techniku, ale spíš tak o celkový "jen hodně přibližný" pojetí filmu. (Pro jistotu snad tam ani nepadne jediné jméno skutečného aktéra událostí, tedy mimo úvodu, kde zmíněj Pattona a Montgomeryho, přičemž Montgomery je označený jako velitel 8. armády, která toho času byla tuším někde v Itálii.)
Finální tanková bitva na prašný planině už je jen taková třešinka na dortu. Voskovec asi hrál i v horším, ale vidět ho v tomto by mi asi trochu vadilo. U toho co nakonec Conrada hraje mi je to fuk, protože ho odjinud znám asi jen jako majora Pluskata z Nejdelšího dne.

Hans_7120 napsal v č. 5887:
"Honza M.: Mně na Bitvě v Ardenách vadí jiná věc než ty nedostatky v technice a zápletka a to především to, že se jim jaksi nepovedlo navodit zimní atmosféru. Vypadá to spíše jako by se Battle of Bulge odehrávala v březnu než v prosinci a lednu. "
Na začátku filmu ta krajina nevypadá zase tak špatně (zalesněný a dokonce i zasněžený kopce), ale pak - někdy po překročení toho mostu, jak tam odplouvají prázdné barely - to víceméně přestane s Ardenama mít cokoliv společnýho.

www.history.army.mil/books/wwii/7-8/7-8_12.h...

(www.history.army.mil/books/wwii/7-8/7-8_25.h... Navíc to vypadá, že teprv po zahájení útoku se pořádně rozsněžilo, tj. vývoj zhruba naopak proti tomu co ukazuje film.)

Honza M. napsal v č. 5886:
"Furt lepší než ve Werich v trapné sovětské grotesce Pád Berlína "
Werich měl taky třeba původně hrát padoucha Blofelda v bondovce You Only Live Twice, dokonce už snad začal i natáčet, ale prý nedokázal bejt předem inzerovaným "The Most Sinister Man of the World" tak padoušsky aby to stačilo režisérovi.

www.youtube.com/watch?v=0x8M5E1_SAE&NR=1
Vypadá že herecky si я. верих roli v Pádu Berlína dost užíval, ale pojetí filmu je skutečně takové hodně zvláštní. Jako kdyby režisér viděl Chaplinova Diktátora, ale ve scénách s Němci ho vzal jako vážně míněnou předlohu.
Dzin 27.6.2011 20:13 - č. 5891
Dzin Ovšem ve své době to byl klasický válečný velkofilm s hvězdným obsazením a myslím si, že by Voskovci účinkování v něm neuškodilo, spíše naopak.
Ondík 27.6.2011 18:17 - č. 5890
Ondík
Honza M. napsal v č. 5888:
"Řekněme si na rovinu, ža ani v prosinci a lednu nejsou všechny pláně trvale pokryté sněhem; zvlášť tam, kde se projede stovka tanků a tisícovka jiných vozidel: "
Tenhle film mi taky nesedne...mne vždycky dostane, jak se v některých záběrech za tanky doslova práší. Nenatočili to někde v Novém Mexiku?

A pak ta autogenem odpálená věž Salavasova tanku, to je tak efekt pro školkové děti...
Hans_7120 27.6.2011 17:01 - č. 5889
Hans_7120 No budiž, ale stejně mi ta atmosféra přijde taková neardenská. Viděl jsem asi 4 filmy na tento námět a musím říct, že mě oslovil nejmíň. Mimochodem viděl jsem část jednoho filmu z Ardenského prostředí, bylo to o 101. výsadkové a ten film musel být starší než zmiňovaná Bitva v Ardenách. Film byl černobílý a byl z produkce MGM. Bohužel tahle stanice vysílá některé filmy i v originálním znění takže jsem z toho moc neměl. Nevíte někdo náhodou název? Zkoušel jsem hledat na CSFD i IMDB ale vzhledem k tomu, že neznám jednak ani herce ani přesný datum produkce tak se mi to nepodařilo vypátrat.
Honza M. 27.6.2011 16:29 - č. 5888
Honza M. Hans: Řekněme si na rovinu, ža ani v prosinci a lednu nejsou všechny pláně trvale pokryté sněhem; zvlášť tam, kde se projede stovka tanků a tisícovka jiných vozidel:
commons.wikimedia.org/wiki/File:Kamphgruppe_...
commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv...
commons.wikimedia.org/wiki/File:Members_of_t...
commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv...
Hans_7120 27.6.2011 12:05 - č. 5887
Hans_7120 Honza M.: Mně na Bitvě v Ardenách vadí jiná věc než ty nedostatky v technice a zápletka a to především to, že se jim jaksi nepovedlo navodit zimní atmosféru. Vypadá to spíše jako by se Battle of Bulge odehrávala v březnu než v prosinci a lednu.
Honza M. 27.6.2011 11:46 - č. 5886
Honza M.
Z napsal v č. 5885:
"Jestli jo, tak jsem celkem vzato rád že se v takový věci George Voskovec neobjevil."
Proč? Bitva v Ardenách (pokud myslíš ten film z pol. 60. let) byl standardní americký válečný velkofilm. Obsazení a herecké výkony velice slušné (Fonda, Savalas a spol.), technika typicky americká (Patton jako Tiger II), dějová zápletka na válečný snímek ucházející; jediné, co výrazně kazí dojem je závěrečná "bitva o benzín"

A pokud si vzpomínám, ten sluha, kterého měl snad Voskovec hrát, se nakonec ukázal jako antifašista. - Furt lepší než ve Werich v trapné sovětské grotesce Pád Berlína

Goebelsův příchod si fakt říká o zařazení do sekce vtipů a fórů:
www.youtube.com/watch?v=C7LcxZNIgUQ
Z 26.6.2011 21:12 - č. 5885
Z Poněkud mimo - nedávno vyšla Korespondence Wericha a Voskovce (ve třech svazcích). Nás by, mimo jiných věcí, mohlo zajímat, že Voskovec se v jednom dopise zmiňuje jak měl v nějaké ve Španělsku natáčené koprodukci hrát "sluhu mladýho panzergenerála, velkýho nácka, ale padlo to a tu roli dostal nějakej Kraut".

Tak si říkám jestli se ten nějakej Kraut nejmenoval Hans Christian Blech, sluha Conrad, panzergeneral Oberst Hessler, a celá podívaná náhodou nenesla název Battle of the Bulge. Časově by to odpovídalo.

Jestli jo, tak jsem celkem vzato rád že se v takový věci George Voskovec neobjevil.
egli 14.6.2011 22:18 - č. 5884
egli Taky jsem dnes shlédl Lidice a vůbec mě to nezklamalo. Nutné samozřejmě brát jako film, ne jako dokumentární rekonstrukci a kritizovat co vše bylo ve skutečnosti trochu jinak. Emocionálně silné, ale nemyslím si, že nějak "uměle" přes míru, jak se taky v kritikách objevilo. Tohle téma je pro české filmaře hodně citlivé a může skončit velkým průšvihem, a to se naštěstí nestalo. Dal bych tak 7 z 10.
čet.Hrad 13.6.2011 11:10 - č. 5883
čet.Hrad
Glynwed napsal v č. 5880:
" ještě nikdy jsem neviděl, aby po skončení filmu zůstalo tolik lidí tiše sedět až do konce titulků."
Tohle se mi v kině stalo jednou jedinkrát - při filmu Hotel Rwanda, fakt jsem koukal jak bylo ticho a nikdo se ani nehnul! I když (a tím odbočuju od Lidic) k tomu vřele doporučím i film Shake Hands with the Devil - také o válce ve Rwandě, ale z pohledu gen. Romeo Dallaira.
Nicméně na Lidice se chystám v nejbližší době.
Hartmann 12.6.2011 19:46 - č. 5882
Hartmann Lidice - byl jsem na tom včera. No, silný zážitek. Výborný film, doporučuji.
karaya1 10.6.2011 07:45 - č. 5881
karaya1 Glynwed: včera jsem na Lidicích též byl a vidím to podobně. Říkal jsem si, že se na to musím dívat jako na film, ne dokument - a jako takový se mi/nám líbil. Pěkně tam byly zachyceny různé doby (jen si nejsem jistý, jestli ten poválečný osud nebyl "uspíšen" o tři roky podle Horákova vzoru - btw, mohli aspoň zmínit, že oba lidičtí letci válku přežili) a za nápad v závěrečných titulcích by si tvůrci zasloužili hvězdičku navrch.
Glynwed 9.6.2011 08:12 - č. 5880
Glynwed Tak jsem včera navštívil film Lidice a ještě nikdy jsem neviděl, aby po skončení filmu zůstalo tolik lidí tiše sedět až do konce titulků. I když by se filmu dalo něco vytknout (na každém filmu se něco najde), tak v člověku zůstává jen smutek a pocit bezmoci. Takový dojem ve vás vyvolá scéna vyhlazení Lidic, která ve filmu zaujímá snad jen necelou 1/10 a je podána velmi střízlivě až citlivě. Ale člověka to neuvěřitelně zasáhne, hlavně osud dětí. Dále mě potěšilo, že kino bylo narvané a příjemně mě překvapilo, že průměrný věk publika byl kolem 25 let.
Polata 15.5.2011 12:41 - č. 5879
Díly 4 a 5 seriálu "Rodáci" obsahují asi nejhorší "bojové" scény v dějinách čs. kinematografie...
karaya1 25.4.2011 19:33 - č. 5878
karaya1 Něco pro Algyho, aneb "nestačí ukázat směr, musíme dovést za ručičku": kultura.idnes.cz/video-stab-lidic-nahral-hud...

Musím ale říct, že jsem na Lidice skutečně zvědav a určitě kvůli nim zase půjdu po dlouhé době do kina.
spelter 21.4.2011 12:40 - č. 5877
spelter zpravy.idnes.cz/dokument-zmapoval-osud-nejod...
Honza M. 19.4.2011 00:09 - č. 5876
Honza M. Viděl už někdo z přítomných film Hasenjagd? Pojednává o útěku ruských vězňů z Mauthausenu (viz www.fronta.cz/dotaz/hon-na-zajice-hon-na-upr...)

Ovšem z jediné ukázky, kterou jsem našel vypadá film hodně "televizně" a ne moc napínavě: www.youtube.com/watch?v=K14bbxilLC0
giro.c 18.4.2011 18:17 - č. 5875
Krojc napsal v č. 5873:
"Kožešníci v Trutnově i jinde a jiní uživatelé přírodních kvalitních usní přinejmenším krutě jó, anžto jim Mongolové dodávali již od nepaměti velice kvalitní a levné koňské a kravské kůže a psí kožešinky na čapky "
Dělá mi velkou radost, že Kladeňák píše o mém skoro rodném městě :-D.
381-400 z 5384
<< 17 18 19 20 21 22 23 >>
Po