Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
---|---|
historik1 napsal v č. 5991: Sem si nevšim, ale kdyby jo, tak mu taky řeknu, neboj. "řekl bych že není jediný." |
|
|
|
Ero napsal v č. 5997: Polsko,nemocnice byla asi 20 let zavřená a měla se bourat. Naše skupina prováděla cvičení a bohlžel jsem se ztratil "Kde? někde v ČR?" |
|
|
|
historik1 napsal v č. 5996: Kde? někde v ČR? "například návštěvu staré nemocnice respektive jejího skelepení .. Všechno vypadalo jako z nějákého filmu..vozíky..všude zaschlá krev.." |
|
|
|
Ero napsal v č. 5995: například návštěvu staré nemocnice respektive jejího skelepení .. Všechno vypadalo jako z nějákého filmu..vozíky..všude zaschlá krev.. "např. ?" |
|
|
|
historik1 napsal v č. 5994: např. ? "Jinak už sem zažil horší návštěvy.." |
|
|
|
igorg napsal v č. 5992: možná to máš tím že tam zahynul tvůj prastrýc ale já můžu říct za sebe že tak hrozné to nebylo. Něco se v tobě hne a se mnou to nejvíce hnulo v plynové komoře a krematoriu. Jinak už sem zažil horší návštěvy.. "Šedá zóna (2001) - Grey Zone - režie: Tim Blake Nelson není přímo válečný, ale snad to není off topic.... Viděl jsem asi před 5 léty. U těchto filmů nedokážu odhadnout ani umělecké zpracování, páč si vždycky vzpomenu na exkurzi ze základky v roce 1988 a můžu říct , že Osvětim je to nejhnusnější místo na zeměkouli, nehledě na to, že tam zemřel prastrýc. " |
|
|
|
igorg napsal v č. 5992: Velice působivý film. A zřejmě jediný, který se zabývá členy Sonderkommanda v Birkenau. "Šedá zóna (2001) - Grey Zone - režie: Tim Blake Nelson není přímo válečný, ale snad to není off topic.... Viděl jsem asi před 5 léty. U těchto filmů nedokážu odhadnout ani umělecké zpracování, páč si vždycky vzpomenu na exkurzi ze základky v roce 1988 a můžu říct , že Osvětim je to nejhnusnější místo na zeměkouli, nehledě na to, že tam zemřel prastrýc." |
|
|
|
Šedá zóna (2001) - Grey Zone - režie: Tim Blake Nelson není přímo válečný, ale snad to není off topic.... Viděl jsem asi před 5 léty. U těchto filmů nedokážu odhadnout ani umělecké zpracování, páč si vždycky vzpomenu na exkurzi ze základky v roce 1988 a můžu říct , že Osvětim je to nejhnusnější místo na zeměkouli, nehledě na to, že tam zemřel prastrýc. |
|
|
|
dead man napsal v č. 5990: řekl bych že není jediný. "Pro někoho kdo má ikonku přizpůsobenou náckovský ideologii tak asi jo." |
|
|
|
Pro někoho kdo má ikonku přizpůsobenou náckovský ideologii tak asi jo. | |
|
|
radexx napsal v č. 5984: Taky mě ten film až tak nezaujal ale spíše ten příběh.Ale asi se to stalo,když na konci tam byly záběry velkého pomníku na vzpomínku toho vojáka a jeho činu.Nevíš kde ten pomník přesně leží?V jakém městě? "Skouknul jsem ten film jednou právě proto, že jsem v literatuře zaznamenal zmínku, že se něco takového stalo (ruský zajatec v ruském tanku jako cíl na německé střelnici, který se utrhne ze řetězu a vzbudí paniku v německém týlu), ale žádné konkrétní údaje, které by se opíraly o dobové materiály mi nejsou známy a taky by mě moc zajímaly. Jinak film jako takový mě moc nezaujal. Nejvíce se mi líbilo, jak si Sověti představovali život v Německu, přišlo mi, že je takové trochu až výtvarně stylizované do atmosféry německého maloměsta (tlustí Němci v pivnicích pijí korbely piva s bohatou pěnou apod.) " |
|
|
|
historik1 napsal v č. 5985: Já myslím, že ten film patří k tomu lepšímu, co se u nás každoročně točí. Je docela působivý. I samotné téma je konckonců hodně emotivní. Hlavní dějová linie jsou Lidice a osudy jejich obyvatel. Atentát na Heydricha by tam vůbec nemusel být, protože my v ČR víme, že k němu došlo a co následovalo, ale v cizině to prostě samozřejmá kulturněhistorická znalost není. Plynování malých český dětí v "dušehubkách" na mě osobně silně zapůsobilo. "ale jak sem již psal nebýt Rodena tak se na to nedá koukat." |
|
|
|
sosák napsal v č. 5982: Nejdřív jo, pak ne, nakonec zas jo. Viz odkaz v: [téma č. 232 - přísp. č. 921]. " Já mam dojem , že tam tato scena byla dána dodatečně, a původně se o ní neuvažovalo." |
|
|
|
sosák napsal v č. 5982: ani by mi nevadilo kdyby tam nebyla..ale jak sem již psal nebýt Rodena tak se na to nedá koukat. "Já mam dojem , že tam tato scena byla dána dodatečně, a původně se o ní neuvažovalo." |
|
|
|
pertlos2 napsal v č. 5978: Skouknul jsem ten film jednou právě proto, že jsem v literatuře zaznamenal zmínku, že se něco takového stalo (ruský zajatec v ruském tanku jako cíl na německé střelnici, který se utrhne ze řetězu a vzbudí paniku v německém týlu), ale žádné konkrétní údaje, které by se opíraly o dobové materiály mi nejsou známy a taky by mě moc zajímaly. Jinak film jako takový mě moc nezaujal. Nejvíce se mi líbilo, jak si Sověti představovali život v Německu, přišlo mi, že je takové trochu až výtvarně stylizované do atmosféry německého maloměsta (tlustí Němci v pivnicích pijí korbely piva s bohatou pěnou apod.) "Dobrý den,viděli jste ruský starší film Skřivánek?Opravdu se to tak stalo?Je to skoro k neuvěření." |
|
|
|
sosák napsal v č. 5982: Je to tak "Já mam dojem , že tam tato scena byla dána dodatečně, a původně se o ní neuvažovalo" |
|
|
|
historik1 napsal v č. 5980: Já mam dojem , že tam tato scena byla dána dodatečně, a původně se o ní neuvažovalo. "to zpracování atentátu na R.H" |
|
|
|
historik1 napsal v č. 5980: Souhlas! Viděl jsem to před časem poprvé a naposledy.
"Ale jinak pro mě jeden z podprůměrných lovestory typu Pearl Harbor apod.. "
historik1 napsal v č. 5980: Na to jsem byl hodně zvědav a pořádně mě to zklamalo! Zcela nepovedený (snad uplně všechno). Zvláště když se kolem toho psaly články, jak důležitě tam tu scénu chtěli zahraniční filmaři. "zpracování atentátu na R.H.. " |
|
|
|
Tak musím se podělit o svůj zážitek z filmu Lidice (2011). V první řadě,kdybych nevěděl že se něco takového stalo nebo že by se to vůbec někdy stalo by se mi ten film líbil.Ale jinak pro mě jeden z podprůměrných lovestory typu Pearl Harbor apod.. Hodně vedlějších záležitostí a pak především to zpracování atentátu na R.H.. Možná to bylo volbou herců která mi kromě Karla Rodena nesedla.Nevím co na něj říkáte vy ?? | |
|
|
Algernon napsal v č. 5841: Sahara je remake stejnojmenného dobrodružného filmu z roku 1943, prakticky scéna po scéně, pokud mohu celou věc posoudit, tak (mimo nesrovnatelně lepších hereckých výkonů originálu - Humphrey Bogart vs. James Belushi) se liší prakticky jen v tom, že originál je černobílý. Mně se tedy rozhodně víc líbí původní film, ale zcela bych nezavrhoval ani remake (navzdory intensivnímu pocitu, že vznikl hlavně proto aby si Belushi měl v čem zahrát) - jen nemá smysl ho hodnotit z hlediska historické věrnosti, což sdílí například s Tuctem špinavců a podobnými spíše oddychovými filmy - tam by taky šlo začít klást otázky zda "americká armáda, když opravdu potřebuje zlikvidovat německého generála opravdu nesežene nikoho lepšího než skupinu odsouzenců?"
"Tyy, Dzinová… Příšernost „Sahara“ („o statečném emerickém tanku, bojujícím svůj osamělý boj proti Rommelovi“ - již zde ta pitomina byla probírána a možná víc, než jednou) zajisté znáš. Ale koukám, že to je snad dokonce nějaký remake sterého filmu, snad už prý dokonce z roku 1943? " Mimochodem - podle Hunnicuttova Shermanu se konečné fáźe bitvy u Gazály účastnily tři Granty s americkými osádkami (které byly v poušti za účelem získání zkušeností) - ovšem tak že poměrně klidně kryly britský ústup, nárokovaly si zničení několika německých tanků, a poté se, bez vlastních ztrát, stáhly. Obávám se, že striktní přidržení se reality by bylo divácky atraktivni pro nás na Frontě, ale větší dramatický náboj pro širší publikum by z něj nevykřesal snad ani Jaroslav Dietl. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce