Stíhače tanků, samohybná děla…
|
|
---|---|
ujezd:Vyrábí ho čínská firma Trumpeter. | |
|
|
V "obrněná technika 1" je popsána úprava PzIV na nosič 600mm granátů pro samohybný hmoždíř KARL. Unesl 2 granáty , každý o hmotnosti 2,2 tuny + jeřáb s nostností 2,5 tuny. Je tam i fotografie. | |
|
|
ujezd: Ide o tzv. Karl-Gerät. Samohybný mažiar kalibru 600 mm. Strela (trhavá) obsahovala 348 kg trhaviny. | |
|
|
Nedavno jsem v prodejne MPM videl kit nemeckeho samohybneho mozdire. Cele to bylo na pasech a rozmery se to podobalo zeleznicnim delum. Na boku byla jmena Thor a u druheho kusu Loki. Moc jsem tomu nevenoval pozornost, ale ted mi to lezi v hlave co to bylo za monstra. Nevite nekdo co to mohlo byt za typy, neco z bojoveho nasazeni atd. Hledal jsem na webu, ale nejak mi to nejde (zkousel jsem kombinace jako Mortar+German atd...). Ani nevim, kdo ty kity dela. | |
|
|
Béďa napsal v č. 1027: ...na kterou bych býval od odpověděl, kdybych k tom měl co říci. Jsme na tom stejně, já taktéž nikdy neviděl foto, na kterém by ten přídavný pancíř byl. Jeho použití považuju za nepravděpodobné a pokud vůbec, tak silně omezené - jednak proto, že není problém spatřit samo-domo úpravy z pytlů s pískem atd či proto, že čím pozdější výrobní série, tím méně návarků na přichycení toho přídavného pancíře... "Asi se shodneme, že odolnost byla zhruba stejná, je zde ale druhá část mého příspěvku..." |
|
|
|
to DuGalle: Asi se shodneme, že odolnost byla zhruba stejná, je zde ale druhá část mého příspěvku... | |
|
|
A mě právě zajímalo, jak se na ty dva chloupky dívají jiní zainteresovaní lidé. | |
|
|
Béďa - to je ono. O chloupek lépe tvarovaná věž a o chloupek silnější pancíř. To nám dělá o dva chloupky lepší odolnost věže A kolik jsou ty dva chloupky zjistí Dzin z každé druhé tabulky zabývající se těmito dvěma typy... |
|
|
|
to Dzin: M-10 měl věž, asi o chloupek lépe tvarovanou(maska kanónu, viděl někdo M-10/M-36 s přídavným pancéřováním? Až do konce výroby se montovaly úchyty pro jeho instalaci, ale ještě jsem neviděl fotografii na které by bylo naistalováno. Stejně tak netuším jakou mělo sílu. | |
|
|
DuGalle: Prosté "ano" by také stačilo. | |
|
|
Dzin napsala v č. 1021: Korba je stejná = odolnost je stejné."Takže chápu to správně, že Tvůj názor je, že jejich aktivní a pasivní ochrana je řádově stejná?" Drobné rozdíly ve věžcíh = drobné rozdíly v pasivní ochrany věže. |
|
|
|
DuGalle: Takže chápu to správně, že Tvůj názor je, že jejich aktivní a pasivní ochrana je řádově stejná? | |
|
|
No vzhledem k tomu, že se liší pouze věží (ty dvě věže se liší silou pancíře pouze minimálně), je rozdíl v pancéřové ochraně mezi nimi v zanedbatelném řádu procent. Rozdíl v hmotnosti kanónů M3 a M7 také není natolik velký, aby to dalo důvod k natolik odlišným vlastnostem, že by se jimi bylo třeba zabývat... | |
|
|
Jen mě zajímal názor někoho jiného, jestli má M36 lepší či horší či stejnou pasivní a aktivní ochranu proti M10. | |
|
|
To by mě zajímalo, co tam chceš porovnávat. Slugger byl těžší se vším co z toho vyplývá, nicméně při naprosto stejné korbě... | |
|
|
DuGalle: Mě spíše zajímalo porovnat je mezi s sebou... | |
|
|
Možná bys to mohl lépe formulovat, jelikož vzhledem ke shodné korbě (v Dzinovštině podvozku) mají obě tato vozidla prakticky stejné schopnosti co se odolnosti týče... A chceš-li je porovnat s ostatními, tak zde nevidím problém. Vyjdeme-li z toho, že obě vozidla pocházejí ze Shermanu oproti kterému mají lehčí pancíř (zřejmě stejné kvality, vzhledem k souběžné výrobě) tzn. lepší poměr výkon/hmotnost. Takže lepší pohyblivost ale menší přímá odolnost. Konkrétní údaje snad vyčteš z tabulek... |
|
|
|
Chtěl bych požádat o zasvěcený názor. Potřeboval bych, jestli by jsi mi někdo nenapsal porovnání pasivní (schopnost vyhnout se zásahu) a aktivní (schopnost přežít co nejlépe zásah) ochrany u M10 a M36. | |
|
|
Niekoľko veľmi zaujímavých fotografií Brummbärov s celooceľovými pojazdovými kolesami: www.network54.com/Forum/thread?forumid=47207... |
|
|
|
www.network54.com/Forum/message?forumid=4720... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Stíhače tanků, samohybná děla…