Moje oblíbená střelná zbraň
|
|
---|---|
Leyton napsal v č. 680: Právě, že funkčnost bubnového zásobníku byla velmi problematická.... Já osobně bych o těchto sovětských samopalech nehovořil jako o nejlepší zbrani 2.sv.války. No, asi proto, že nejsem žádný odborník
"Jako o nejlepší zbrani v WW2 se často odborníky mluví o PPSh 41 a o PPS 42. Možná že i kvůl tomu, že PPSh měla zásobník na 71 nábojů"
Leyton napsal v č. 680: Zásobník PPS-42 i mírně modifikované verze PPS-43 byl na 35 nábojů "PPS měla zásobník na 42,teda aspoň myslím...." Nebylo by lepší hovořit o PPS v rodu mužském? Vždyť PP (pistolet pulemjot) je přeci jen v českém překladu samopal a ten opravdu není rodu ženského |
|
|
|
Jako o nejlepší zbrani v WW2 se často odborníky mluví o PPSh 41 a o PPS 42. Možná že i kvůl tomu, že PPSh měla zásobník na 71 nábojů a PPS měla zásobník na 42,teda aspoň myslím.... | |
|
|
|
|
mp 44,ppsh 41,bren,thomson.gewehr-s optikou | |
|
|
No k tý rukojeti, pokud je BREN v tomto identický, tak rukojeť je pouze držátko, nijak se nehejbe. Plynový regulátor je pod tím takový bazmek, který zakrývá či otevírá díry pro únik plynů z hlavně. | |
|
|
Gryzlov napsal v č. 660: Jelikož to tu někdo hutně promazal tak bych jen upřesnil, že jsme si mezitím dnes přes den s Gryzlovem vyjasnili, že v 660 reaguje na můj ne tak úplně pochopenej příspěvek 651, a to, jestli rukojeť byla nebo nebyla součástí plynovýho regulátoru, nesouvisí s tím, jestli jsou azbestový rukavice luxus u LK vybavenýho na hlavni rukojetí.
"Ta rukojeť ... nebyla také náhodou součástí plynového regulátoru?" [Snad i já mám právo nebýt za úplnýho magora, jak se mě tu některý snažej ukazovat ] Taky sem přijal jeho omluvu, což mu tímto vzkazuju, když tu mezitím nebyl. (Mě vrtalo celej den hlavou jak ten regulátor moh souviset s rukavicema) |
|
|
|
Tom napsal v č. 664:
"neznamená totéž, co nízký součinitel tření."
Tom napsal v č. 664: Já asi taky moc ne, nějak to vyplynulo jak jsem tu včera tlachal s bubu. Zhruba tohle:
"Respektive moc nerozumím tomu, kam míříš."
alloy is quite hard, maintains a good cutting edge even at high temperature, and resists hardening and annealing due to heat.
-že má vlastnosti zachovávajícví mu odolnost při ohřevu třením. |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 659: A těch měla armáda celý hromady? Jako TK sem myslel vz.24. "No ale Tk vz.37 má rukojeť taky" |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 644:
"střelec: 50 nábojů (Gurttrommel) jeho pomocník - nabíječ: 500 (4 x 50 (Gurttrommel) a 300 nábojů v pásech po 50 nesených v plechové bedně) nosič munice: 600 - dvě bedny po 300 nábojích. "
moby citoval v č. 654:
" kulometná skupina celkem: 1150 nábojů. "
Moby napsal v č. 654: "No, kulometčík s nervózním prstem by denní příděl munice asi klidně vypliv za minutu, a ještě by měl čas se podrbat kde ho svědilo." V tom hypotetickém případě, že jako nabíječ by byl angažován Superman nebo The Flash . Také by mohl v přestávkách mezi nabíjením zachytávat střely nepřátel. |
|
|
|
Moby napsal v č. 649: Nebylo by to poprvé, co by se v literatuře objevily "drobné" nepřesnosti. Tu knihu mám, tak se tam schválně podívám. Když se podíváš, při jaké teplotě dochází k tavení oceli, tak zjistíš, že rožhavená hľaveň do běla je nesmysl. A jak psal Johny, než by došlo k rožhavení, tak by docházelo k samozápalu nábojů, v nábojové komoře.
"Vy mě asi všichni chcete šokovat - že by v knize "Nejslavnější kulomety a samopaly" bylo pár drobnjech nepřesností?"
Moby napsal v č. 651: Ta rukojeť ... nebyla také náhodou součástí plynového regulátoru? "Není to u LK trochu luxus, když vz.26 tu rukojeť na hlavni má?" |
|
|
|
Moby napsal v č. 651: No ale Tk vz.37 má rukojeť taky Nevím přesně (jak jsem psal). myslím, že kvůli lepší anipulaci (přidržení, otáčení, ...) "Není to u LK trochu luxus, když vz.26 tu rukojeť na hlavni má?" |
|
|
|
Nuts! | |
|
|
Moby napsal v č. 656: co tím básním myslí?"p....js" btw čím je to teplejší tím to víc bouchá, ne? *edit: už vím, jo, nic to nevydrží, tak to je nejlepší vyměnit |
|
|
|
Von větší problém je v tom, že jak je to jednou horký, tak už větší odolnost p....js pomůže, třeba proti těm explozím munice. | |
|
|
Moby napsal v č. 653: To sice ano, ale stejně ti tam něco vzniká, možná je tření 2x nižší tedy počet nábojů by mohl být přímo úměrný (spekulace bez podkladů)"je odolnej proti tření, čímž pádem i proti teplotě - z čeho asi vzniká teplota, že jo." btw. Nejen třením ti vzniká teplo, to ti vzniká i během střelby explozí prachové náplně. |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 644:
" kulometná skupina celkem: 1150 nábojů. "
Worchester napsal v č. 610:
"Kadence 1550 ran/min. platila u prvních modelů MG42, modely vyráběné od konce roku 1943 měli kadenci "pouze" 1200ran/min. Bylo to dáno použitím lehčího a těžšího závěru. "
Moby napsal v č. 618:
"To muselo bejt super pro pěšáky, tahat sebou tolik munice "
Worchester napsal v č. 619: No, kulometčík s nervózním prstem by denní příděl munice asi klidně vypliv za minutu, a ještě by měl čas se podrbat kde ho svědilo. Ty krátký dávky - kolik ran to mohlo bejt?"To určitě ano, ale kulometčíci se učili střílet krátkými dávkami po pár ranách Takže žádné minutové dávky jako z filmu Zachraňte vojína Ryana " Třeba u Brenu šlo odcvakávat po jedný i při střelbě dávkou. |
|
|
|
To je právě ten stellite - je odolnej proti tření, čímž pádem i proti teplotě - z čeho asi vzniká teplota, že jo. | |
|
|
Moby napsal v č. 649: to je trošku rozdíl...ale jen malinký
"Možná jsem měl upřesnit, hlaveň měla bejt rudá, ale blížící se už do běla. "
Moby napsal v č. 649: nevím no, nepřetržitá palba, která rozžhavila hlaveň do skoroběla aniž by se nic nezaseklo a hlaveň neroztrhla nebo alespoň neohnla vlastní vahou, já osobně tomu moc nevěřím, leda, že by ta hlaveň byla z hodně sálého kovu, které se nedeformuje a je stálý i když jeho teplota dosahuje níže zmíněného rozsahu "To nevím, ale bylo jich asi hafo, jiskřeníé mělo vyvolat až "posledních pár set"." |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 638: Není to u LK trochu luxus, když vz.26 tu rukojeť na hlavni má? "Opět analogie k ČSR - LK i TK měly mít v příslušenství azbestové rukavice (jestli je skutečně všechny kusy měly nemohu potvrdit)" |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 645: Díky, ale ptal sem se původně na MG 42-a tak naivní, abych si myslelm, že prostej fakt, že maj zavedenej MG 34 a kleště na jeho hlaveň Němcům zabrání zavíst v polovině války něco jinýho, novýho, nevyzkoušenýho, co by navíc potřebovalo nedostatkovou surovinu, jako třeba azbest zase nejsem .
"Tohle jsem našel o MG34 na netu:"
Gryzlov napsal v č. 642:
"Tuto informaci mám také. Nezávislost zdroje ale nemohu vyvrátit a ani potvrdit. "
guano napsal v č. 631:
"Pokud si vzpominam, tak v te souprave k MG 42 byly i azbestove rukavice"
ja_62 napsal v č. 644: Díky aspoň za něco. " tj. kulometná skupina celkem: 1150 nábojů. " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Výzbroj a vybavení
- > Moje oblíbená střelná zbraň