Protektorát Čechy a Morava
|
|
---|---|
Pokud si chcete přečíst o všedním životě v Protektorátu, tak doporučuji knihu: Bedřich Golombek, Co nebude v dějepise. Což je kniha vydaná jěště v roce 1945, můžu vřele doporučit. |
|
|
|
V knihkupectví jsem knihu viděl za 1500,-... | |
|
|
"Protektorát ČaM v obrazech", 750 stránek, výborně investovaných 1200,- Kč | |
|
|
V boj (1939-41) vyšel knižně v roce 1992 v šesti svazcích. | |
|
|
Před několika lety jsem viděl časopis V Boj vydaný dokonce knižně, na podrobnosti si ale nevzpomínám. | |
|
|
Ještě ke Smudkovi. Databáze článků na biblio.hiu.cas.cz uvádí také: Lašťovka, Vojtěch: Letci RAF z Domažlicka proti nacismu 1939-1945. Domažlice, Nakladatelství českého lesa 2005. | |
|
|
Nevíte jestli je na netu k sehnání odbojový časopis V boj v elektronické podobě? Nebo přepsán jeho obsah? |
|
|
|
bush: Nedávno jsem narazil v SOkA České Budějovice na zajímavé (a téměř s jistotou nepublikované) informace o Janu Smudkovi/Karlu Doubkovi. O této osobnosti jsem zatím moc podrobností nenašel a vítám jakýkoli odkaz na literaturu archivy, etc.
Něco najdete také v knize Jaroslava Čvančary "Někomu život, někomu smrt", ale to hlavně fotografie. Toto by mne také zajímalo, protože jsem rovněž z ČB a můj děda, který byl za války v odboji se se Smudkem znal a snad mu měl také nějak pomáhat. Bohužel jsem ho už nezažil, tak nevím podrobnosti... |
|
|
|
Pokud jde o vyznamenání "Čestného štítu Protektorátu s orlicí Svatováclavskou",jež bylo založeno k V. výročí zřízení Protektorátu a udělovalo se ve zlatě a stříbře,tak dne 17.6.1944 toto obdrželi všichni členové vlády Protektorátu,včetně Huga Tuskányho,všeobecného zástupce hlavního pověřence Veřejné osvětové služby a vydatele listu "Arijská korespondence" a to ve zlatě.Dále byli mj. vyznamenáni ústřední vedoucí Českého svazu válečníků,divizní generál m.sl.Robert Rychtrmoc (10.4.1945 - ve zlatě),generální referent Kuratoria dr.František Teuner (20.10.1944 - ve zlatě),hlavní pověřenec Veřejné osvětové služby prof.Dr.Rudolf Dominik (12.7.1944 - ve stříbře),šéfredaktoři Karel Werner,Alois Kříž,Emil Šourek,Antonín Kožíšek - ti všichni 12.7.1944 taktéž ve sříbře.Jedno z posledních vyznamenání proběhlo dne 20.3.1945 před zasedáním Ústředního vedení Kuratoria a obdrželi jej činovnice KVM Marie Pechová (bývalá vedoucí Svazu žen ČNST-Vlajky) a Ludmila Valášková. | |
|
|
Macek napsal v č. 190: Seznam nejznámějších asi 150 nositelů (převážně za politickou činnost) všech tří stupňů je třeba v brožurce Vyznamenání z doby nesvobody (Praha 1999). Koncem roku 1944 a začátku 1945 vyznamenání dostaly prostřednictvím Landrátů ještě stovky dalších osob, které s politikou neměly nic společného (za zemědělské dodávky, uměleckou činnost, výkony v průmyslu, nebo třeba i vítězové výstav hospodářského zvířectva ) Kompletní seznam asi neexistuje. "zdalipak někde existuje seznam osob, které dostaly za časů protektorátu Svatováclavskou orlici?" |
|
|
|
Dobrý den, zdalipak někde existuje seznam osob, které dostaly za časů protektorátu Svatováclavskou orlici? Znám-li jeho jméno, datum narození atd., lze to nalézt? Ví někdo, kde? Těším se na odpověď. Macek |
|
|
|
Mám otázku, doma jsem nalezl svatováclavskou orlici s jistým pořadovým číslem. Mohu někde dohledat komu byla udělena? P.S to, že jsem ji nalezl doma ještě neznamená, že byla udělena některému příslušníku mé rodiny...spíše jestli neexistuje nějaký registr či pořadník dekorovných. Díky | |
|
|
spelter napsal v č. 186: "správná odpověď přišla po téměř čtyřech měsících "
spelter napsal v č. 186: ...sem poctěn "Gratuluji vítězi, má mé uznání" |
|
|
|
Nevím, jestli zrovna toto fórum je nejvhodnější pro můj dotaz, ale budiž. Nedávno jsem narazil v SOkA České Budějovice na zajímavé (a téměř s jistotou nepublikované) informace o Janu Smudkovi/Karlu Doubkovi. O této osobnosti jsem zatím moc podrobností nenašel a vítám jakýkoli odkaz na literaturu archivy, etc. Z článků zatím vím o "Pátrání po Janu Smudkovi na jihu Čech" (časopis Výběr 1998 č. 2), za nějaký čas se mi dostane do rukou článek "Nepolapitelný Jan" (L&K 1995, č. 23) a také "Případ Jana Smudka a nacistická okupační politika" (Soudobé dějiny 2004 č. I-II). btw. Existuje nějaká ucelená práce o této osobě (kniha, článek, ..) ? |
|
|
|
Vidím, že soutěžní otázka byla skutečně těžká, správná odpověď přišla po téměř čtyřech měsících Gratuluji vítězi, má mé uznání |
|
|
|
spelter napsal v č. 182: ...že by jeden ze tří králů škpt. Václav Morávek. ..škoda že není výhra "dávám kvízovou otázku bez nároku na výhru, koho že mám na fotce vedle mého nicku" |
|
|
|
ale i přihlášení se ke slezské národnosti znamenalo automaticky Volksliste 3.Klasse a občanství Aufwiederruf.(rodinná zkušenost ) | |
|
|
Nevím, jestli je to to pravé téma pro tento příspěvek, ale budiž.. Dnes je tomu 65 let, kdy padl v boji s gestapem hrdina čs. domácího odboje, jeden ze tří králů škpt. Václav Morávek. TY, co by mě chtěli peskovat, že nesděluji nic převratného a nového, žádám o trochu pochopení a zároveň dávám kvízovou otázku bez nároku na výhru, koho že mám na fotce vedle mého nicku |
|
|
|
dnes v Mladé Boleslavi proběhla vzpomínka na 15. březen a příslušníky odbojové organisace Obrana národa: www.vets.estranky.cz/clanky/csol-cesky-brod/... www.vets.estranky.cz/fotoalbum/sdruzeni-vale... |
|
|
|
Jestli jsem dobře poslouchal zprávy, tak dnes 16.3. v 17.30 na ČT 24 bude téma Hácha. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Protektorát Čechy a Morava