Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2241-2260 z 3044
Po
Béďa 5.11.2004 14:57 - č. 934
to Johny: Bendl je v mých očích hlupák. Nejspíš měl na mysli fašismus, jelikož Benito byl před WW.I jejím členem, ovšem jeho pozdější názory bych se neodvážil srovnávat se sociálně demokratickými postoji.

Bendl, aniž to asi tuší se dostává na stejnou názorou základnu jako bylo usnesení Koninterny o socíálfašismu(myslím že jde o rok 1928, ale jistý si datem nejsem)
čet.Hrad 4.11.2004 23:01 - č. 933
čet.Hrad
Johny napsal v č. 931:
"Už se oficiálně omluvil"
No jo, to známe ty pozdější omluvy politiků
Dzin 4.11.2004 20:46 - č. 932
Dzin Johny: Nemá v podstatě a ani i trochu pravdu. Stejně tak je i dost pochybné to jeho "přeřeknutí". Sociálně demokratické a národně socialistické struktury jsou přeci jen o něčem jiném, obvzláště, když se ho ptají, co má nacismus společného se (snahami) sociální demokracií.

Ale aspoň že se omluvil, ikdyž jsem to zrovna nějak nezaznamenal.
Johny 4.11.2004 10:01 - č. 931
Johny Dzin: Už se oficiálně omluvil, že se přeřekl a myslel především "národně" socialistické struktury.

Na druhé straně je to u státního činitele neomluvitelné přeřeknutí i když v celkovém kontextu má v podstatě i trochu pravdu.
Dzin 3.11.2004 20:13 - č. 930
Dzin Dotaz: "Vystupujeme proti všem snahám zapáchajícím totalitou, komunismem a nacismem!" To jste řekl na zahájení volební kampaně ODS v Obecním domě. Můžete to konkretizovat? Jaké snahy sociální demokracie zapáchají nacismem?

Odpověď: Je zapotřebí vědět, odkud ten nacismus přišel. Že přišel ze sociálně demokratických struktur tehdejšího Německa.

V kontextu je to ještě patrnější. Tvrdí, že nacismus vychází ze sociální demokracie. Teprve až na další dotazy redaktora se začíná cukat a mlžit.
Johny 3.11.2004 12:17 - č. 929
Johny Dzin, hyro: samozřejmě takto z kontextu vytržená věta je nesmysl. Celé to ale bylo myšleno zřejmě tak, že populisticky vedená sociální politika soc.dem. vedla k tomu, že velká část populace dala přednost sociálním výhodám před demokracií.

To, že byli soc.dem pronásledováni neznamená, že program nacistické strany nepřevzal socialistický program nejstarší strany německa. Po zrušení soc.dem. přešla i velká část aparátu a voličů právě do NSDAP. (podobné to bylo i u nás, kdy po roce 48 přešla většina ČSSD do komunistické strany - pouze malá část funkcionářů s členů uprchla do zahraničí a tam bojovali proti komunismu).

V podstatě nacisté nahradily slovo demokracie v názvu u strany slovem národní.
hyro 3.11.2004 11:02 - č. 928
opakuju: zmocňovací zákon v březnu 1933 Hitlerovi odhlasovaly NSDAP, DNVP a právě konzervativní Centrum. SDP hlasovala jako jediná proti. KPD v té době již v parlamentu nebyla, protože její poslanci byli zavřeni do "ochranné vazby"
Dzin 3.11.2004 10:49 - č. 927
Dzin Johny: Řekl to přesně takhle. Vyjádřil se v sobotním Právu.
Jinak, o tom, jak nikdo nikoho nenutil volit nacisty by se dalo polemizovat.

Dále nemáš pravdu, soc-dem nepodporovala nacismus, ale byla proti němu a nebyla ani ochotná podílet se na zdání legitimity nástupu nacismu. Uvědom si, že zde nejde o jednotlivce, z nichž někteří nepochybně byli bezcharakterní, ale o stranu jako celek. Také mezi voličem soc-dem či jakékoliv strany a členem soc-dem či jinné strany je velmi podstatný rozdíl.

Prostě Bendlovo tvrzení o tom, že nacismus vzešel ze sociálně-demokratických struktůr je naprosto scestné. On si to možná uvědomil, že řekl hloupost, protože se to rychle snažil maskovat tvrzením o národně-sociálních strukturách a potok kličkoval jak kybernetická myš, ovšem pozdě bycha honit.
xfish5 3.11.2004 06:31 - č. 926
Nevíte něco o tom, že se zase v pohraničí rozmáhá nacistické hnutí?
Johny 3.11.2004 00:35 - č. 925
Johny
hyro napsal v č. 923:
"Bendl řekl cituji: "nacismus vzešel ze sociálně-demokratických struktur"."


řekl to takhle opravdu a nebo to tak bylo jen napsané? On sám to vysvětluje tak jak jsem to popsal ale takhle uvedeno to je samozřejmě nesmysl. Naprostá většina voličů nacistické strany ale byla dříve voliči sociální demokracie a dokonce i komunistů. Minimálně do roku 38 tyto němce jistě nikdo nenutil volit zrovna NSDAP.

Ve své podstatě má ale opravdu "recht". Je v podstatě jedno, že kumunisti a soc.demokrati byli nacisty perzekuováni (ti pronásledovali i své vlastní lidi a hlavně strany s podobným programem který je mohl ohrozit). Důležitý je právě průnik programů těchto stran a spůsob jakům si kupovaly voliče.

Tyto "socialistické" programy mají mnoho společného. Funguje to ale i opačně. U nás např. komunisti převzali po válce v podstatě beze změny nacisty vytvořenou Národní odborovou ústřednu zaměstnaneckou a utvořily z ní budoucí známé ROH.

Jistě byly i opravdu antifašističtí sociální demokrati ale velké množství z nich velice nadšeně spolupracovalo na sociálním programu třetí říše a vůbec jim nebylo proti mysli nějakého toho žida ve jménu socialistického německa vyhubit.

Příkladem za všechny je u nás známý Arnošt Hais, nejdříve komunista, pak po rozepři s Gotwaldem sociálnědemokratický funkcionář, po okupaci funkcionář a místopředseda NOÚZ zodpovědný za styk s říšským protektorem a nadšený propagátor sociálních vymožeností Adolfa Hitlera.
Dzin 2.11.2004 21:45 - č. 924
Dzin hyro: (923) Co dodat? Naprosto výstižné.
hyro 2.11.2004 17:46 - č. 923
Johny napsal v č. 922:
"Řekl, že nacismus (nacionální socialismus) vyšel z podhoubí německého socialismu a to i sociálně-demokratického"


nikoliv, Bendl řekl cituji: "nacismus vzešel ze sociálně-demokratických struktur".

Což je skutečně naprostý nesmysl, nacistická strana vznikla naopak právě jako reakce na posilování soc-dem.

Jinak, co se týká konzervativních stran: zmocňovací zákon v březnu 1933 Hitlerovi odhlasovaly NSDAP, DNVP a právě konzervativní Centrum. SDP hlasovala jako jediná proti. KPD v té době již v parlamentu nebyla, protože její poslanci byli zavřeni do "ochranné vazby"
Johny 2.11.2004 13:54 - č. 922
Johny
Dzin napsala v č. 921:
"Bendl tvrdí, že nacismus vznikl ze sociální demokracie a podobně."


Řekl, že nacismus (nacionální socialismus) vyšel z podhoubí německého socialismu a to i sociálně-demokratického.

A v podstatě má pravdu. Hitler převzal velkou část sociálnědemokratického a komunistického programu, jako například podpory zaměstnanců, závodní a odborová rekreace (KDF a spol.), různé sociální organizace a sítě a mimo jiné obrovské řízené přerozdělování. Bez tohoto masivního kupování a uplácení širokých mas by nemohl nacismus získat takovou podporu.

K hitlerovskému nacionálnímu socialismu má spíš blíže jakýkoliv socialistický program než programy např. konzervativních stran zaměřených více na práva jednotlivce.

Každopádně při kontaktu s čímkoliv co má v názvu socialismus je třeba se chovat velice obezřetně a obvzláště s těmi elementy, kteří veřejně vyhlašují, že to myslí s námi upřímně.
Dzin 2.11.2004 10:57 - č. 921
Dzin Enigma: Ne včera, v sobotním Právu. Bendl tvrdí, že nacismus vznikl ze sociální demokracie a podobně.
Enigma 2.11.2004 10:15 - č. 920
Enigma ???? Včera jsem zprávy neviděl O co jde?
Dzin 2.11.2004 09:37 - č. 919
Dzin Musím říci, že obecně nemám na politiky a jejich znalosti historie velké nároky, ale to, co nyní vypustil hejtman středočeského kraje Bendl je opravdu smutné.
Enigma 7.10.2004 15:51 - č. 918
Enigma
Dzin napsala v č. 916:
"gen.Hogo-fogo: Opět ti musím napsat, že ale osobní odpovědnost neřeší vše. Landsmanšaft požaduje jakési odškodnění, na které nemá nárok. Musí se to brát v historických souvislostech. Nacistické Německo nese odpovědnost za rozpoutání WW2 a tuto odpovědnost přebírají i její státní příslušníci. Tam už není možno brát jednotlivce. Zde musí lidé převzít odpovědnost za svůj stát. Protože stát tvoří lidé. Německo bylo uznáno vinným a lidé Německa se s tím musejí smířit. Jenomže jde o to, že landsmanšaft se snaží obrátit role a vydávat sebe za poškozené. Přitom ale taktně přechází to, že sudeťáci si svou škodu do jisté míry zavinili sami a nesou za ní díl odpovědnosti. Já vím, píši to trochu zmateně, ale snad je to k pochopení"
Dzine: Nic zmateného v tom nevidím Nicméně tenhle pseudomoralista si stejně bude mlýt svou. Řekl jsi znovu " možná jinými slovy " to co už mnoho z nás předtím......
Enigma 7.10.2004 15:42 - č. 917
Enigma
Dzin napsala v č. 915:
"Enigma: Ale přeci jen by jsi měl zachovávat určitý stupeň zdvořilosti"
Dzine od Tebe to beru! Nicméně mi něco, jako je tamto nebude říkat kde asi dělám, když vůbec neví oč se jedná v daném tématu! Jak jsem řekl " na hrubý pytel hrubá záplata " a já jsem zvyklý vracet a třeba i 2x. Ano to si pak neberu žádné servítky. Ale jak říkám od Tebe to beru!
Dzin 7.10.2004 13:05 - č. 916
Dzin gen.Hogo-fogo: Opět ti musím napsat, že ale osobní odpovědnost neřeší vše. Landsmanšaft požaduje jakési odškodnění, na které nemá nárok. Musí se to brát v historických souvislostech. Nacistické Německo nese odpovědnost za rozpoutání WW2 a tuto odpovědnost přebírají i její státní příslušníci. Tam už není možno brát jednotlivce. Zde musí lidé převzít odpovědnost za svůj stát. Protože stát tvoří lidé. Německo bylo uznáno vinným a lidé Německa se s tím musejí smířit. Jenomže jde o to, že landsmanšaft se snaží obrátit role a vydávat sebe za poškozené. Přitom ale taktně přechází to, že sudeťáci si svou škodu do jisté míry zavinili sami a nesou za ní díl odpovědnosti.
Já vím, píši to trochu zmateně, ale snad je to k pochopení.
Dzin 7.10.2004 12:57 - č. 915
Dzin Enigma: Ale přeci jen by jsi měl zachovávat určitý stupeň zdvořilosti.
2241-2260 z 3044
Po