Stíhací letouny, letecká válka
|
|
---|---|
ShawnRay napsal(a) v č. 10006: To je otázka, kterou si s různým výsledkem kladou generace historiků i zájemců o historii "zajímá mě jestli to Němci mohli při výběru vhodné strategie vyhrát." Máme k tomu tady speciální téma, které doporučuju pročíst: www.fronta.cz/forum/tema/15 - pokud i nadále budou otázky, rád na ně zkusím v rámci svých možností odpovědět. |
|
|
|
díval jsem se na dokument Hitlerovi válečnící: Ernst Udet a tam říkali, že Udet říkal, že už když začaqla válka 1939 luftwaffe nebylo připraveno kvůli nedostatku surovin (hlavně hliník, atd.) a na když začala letecká válka s Anglii Udet věděl, že je prohraná předem (málo surovin na výrobu dalších letadel, štuky nejsou pro tento typ náletů vhodné, atd.). Tady se chci zepatt je to pravda, že Německo bylo už a priori odsouzeno, že válku s Angliíí prohraje, kvůli výše zmíněným důvodům? Nebo to byla jen chyba Goeringa, který změnil bombradování letiišť na rezidenční města? Čili byla to letecká válka byla chyba strategická (jak říká Udet) nebo jen taktická a vyhrát se dala?
Děkuji předem za odpovědi, sám tomu nerozumím a zajímá mě jestli to Němci mohli při výběru vhodné strategie vyhrát.
|
|
|
|
Ptal se mě jeden člověk na poměr ztrát německé obrněné techniky a letadel mezi západem/východem. U tanků a samohybných děl je to 80-90% na východní frontu, ostatní bojiště (západní fronta, Afrika, Itálie, Balkán) tvoří max. 10-20 %. U letadel to bude předpokládám výrazně jiné, tam bude poměr ztrát na východě a západě (západní fronta, Afrika, Itálie, obrana Německa proti bombardování) asi výrazně srovnatelnější? |
|
|
|
Groehler takticky končí v dubnu, resp. v listopadu 1944 V mé knihovničce bohužel nic spolehlivého k tématu není. |
|
|
|
V Groehlerovi nic použitelného není? | |
|
|
Je někde dostupná statistika ztrát letadel Luftwaffe podle bojišť? (východ, západ, Afrika, obrana Německa) | |
|
|
Zajímavé je, že americké námořní letectvo se vždy drželo stejného výrazu jako Britové. Armádní letectvo sice stíhačky označovalo P-X (pursuit) až do roku 1947 (poslední v řadě byl XP-90, následoval už XF-91), ale někdy v letech 1940-41 se u označení stíhacích jednotek přešlo z "PS" na "FS". Skoro bych si tipnul, že to bylo při stejné příležitosti, když se z USAAC staly USAAF v červnu 1941. | |
|
|
Dzin napsal(a) v č. 9998: Řekl bych že ano. Z anglické wikipedie:"P.S. ještě me napadlo, není možné, že je to proto, že to běželo v Británii? " The word "fighter" did not become the official English term for such aircraft until after World War I. In Great Britain's Royal Flying Corps and Royal Air Force these aircraft were referred to as "scouts" into the early 1920s. The U.S. Army called their fighters "pursuit" aircraft from 1916 until the late 1940s. Píše se tam, že Angličané stíhačkám říkali od první světové "fighter", zatímco Američané až do konce čtyřicátých let "pursuit". |
|
|
|
Teď jsem viděl dobový americký film o náletu na ponorkové doky ve Wilhelmshavenu. Zaujalo mě tam, že ačkoliv za WW2 mají Američané stíhačky nazývané "pursuit" v celém filmu se mluví jen o "fighters" (a pěkně překládané jako "bojovníci"). Víte někdo, jak to s těmi stihači u Američanů bylo? Namyslím ani tak oficiální názvy, že došlo po válce k přejmenování, ale v tom smyslu, jak jsem napsal. P.S. ještě me napadlo, není možné, že je to proto, že to běželo v Británii? |
|
|
|
Pěkný a díky googlu si to i přečetu | |
|
|
Ke konkrétnímu nasazení západních letadel v SSSR jsou pěkné stránky: topwar.ru/21425-sovetskie-asy-na-istrebitely... topwar.ru/21953-sovetskie-asy-na-istrebitely... topwar.ru/22133-sovetskie-asy-na-istrebitely... topwar.ru/22588-sovetskie-asy-na-istrebitely... topwar.ru/22644-sovetskie-asy-na-istrebitely... |
|
|
|
Nemáte někdo přehjled o tom, jaký byl početní stav letadel západní výroby v jednotkách VVS? Narazil jsme jen na celkové počty, ale nemohu nikde dohledat konkrétní čísla. | |
|
|
Pánové, máte někdo fotografii či plánek Faireye Fulmaru, kde by bylo vidět to nouzové namontování Vickersu K v kabině pozorovatele ? Prošel jsem všechno co mám, ale na takovou věc jsem nenarazil. Je mi jasné, že to bylo namontováno nouzově přímo u jednotek, takže toho moc nebude. | |
|
|
Algernon napsal v č. 9991: Tady asi hrál svoji roli nedostatek leteckého benzinu, zatímco ersatzbenzinooleje pro roury, jejichž počet nebyl nijak závratný, bylo relativně dost? "Zbytek nic nečinil a jen nečinně a trpně přihlížel americkým náletům? Nebo to byli zbabělci a schovávali se, popřípadě se vyhýbali boji?" |
|
|
|
www.whirlwindfighterproject.org/apps/forums/... Občas mi zůstává rozum stát nad tím, kde lidi berou tolik nadšení a entuziasmu... Ale fandím tomu. |
|
|
|
mig napsal v č. 9985: Já jsem slíbil, že už budu držet hubu... "O aké typy lietadiel sa malo jednať? Podľa mňa to nie je jedno..." |
|
|
|
www.fronta.cz/forum.php?tema=186 "Ke komandu Nowotny se v knize píše, že od 1.10. do 12.11.1944 ztratila jednotka 26 letadel z 30. Za tu dobu měla sestřelit 22-26 letadel, tedy poměr cca 1:1." O aké typy lietadiel sa malo jednať? Podľa mňa to nie je jedno... |
|
|
|
Neviem, či to tu už predtým niekto nenalinkoval, ale náhodou, keď som pátral po úplne inej veci, som natrafil na toto: poiskvolgograd.ru/forums/index.php?/topic/85-85/ Čo asi nie je pre účastníkov fóra nejako extra zaujímavé, ale zapátral som aj po lietadle a zdá sa, že malo čo do činenia aj s československými pilotmi: 109lair.hobbyvista.com/DETAILSITE/UK/hurrica... |
|
|
|
prdiven napsal v č. 9696: S tou podobnosťou to nebolo až taká sláva, aby mohli jednoducho prepnúť výrobu jedného motora na druhý."AFAIK AM-35 a AM-38 byly tak podobný, že výrobu AM-35 zastavili aby na uvolněnejch linkách zvýšili produkci AM-38, protože nutný změny byly celkem nepatrný." AM-38 síce vychádzal z AM-35, ale ich cesty sa rozišli. Keď prišiel príkaz na začatie sériovej výroby AM-38, kolektív Mikulina stál pred nepríjemným problémom zaviesť výrobu síce podobného motora, ale na druhej strane predsa len obsahoval relatívne veľký počet odlišností. Problém vyriešili unifikáciou. V číselnom vyjadrení podľa slov Mikulina mohli zahodiť 20 % výkresov. |
|
|
|
Hodinový odkument v AJ. www.youtube.com/watch?v=a-CNdf2hp44&feat... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Stíhací letouny, letecká válka