Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Fuky napsal v č. 6785: Ano :-D. Nebo mi bylo doporučeno špatně? Já jsem o opevnění zatím žádnou knihu nečetl. Tak si rád nechám poradit . "Nějakym Brňákem, že jo? " |
|
|
|
ramasa napsal v č. 6782: Nějakym Brňákem, že jo? "Byla mi doporučena pro začátek kniha: Val na obranu republiky " |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 6783: Ano, ale nemůžu je jen tak oskenovat a hodit bez svolení na web "Nákresy - průřezy jednotlivými typy překážek, nebo schémata linie překážek - jsou v níže uvedené literatuře. "
Honza M. napsal v č. 6783: Opět odkážu (ha, již potřetí) na knihu Tvrze, 2. díl, kde je rozkreslo umístění obvodových překážek v otevřeném terénu, v lese, na kraji lesa. Ovšem ne pro konkrétní srub, ale jen obecně."Ovšem nákres konkrétního objektu LO nebo TO s detailním vyznačením obvodové překážky - to jsem ještě neviděl, na to se těším. "
ramasa napsal v č. 6782: Jasně, to je taky vhodné, ale nezjistíš z toho rozměry, respektive vzdálenosti mezi ocásky a také se ti může překrývat jak to bylo vypleteno. Pokud ale děláš improvizovanou překážku na kůlech, měl bys vycházek z vojenských příruček, tuším, že by to mohlo být v pěším vojsku, nejenom v ženijním. "No jo hledám si fotky na kterých je vidět, jak to vypadalo." |
|
|
|
ramasa napsal v č. 6780: Doufám, že až bude hotový, tak dáš na web nějaký fotky.
"zapomněl jsem dopsat, že jde o model"
čet.Hrad napsal v č. 6781: Nákresy - průřezy jednotlivými typy překážek, nebo schémata linie překážek - jsou v níže uvedené literatuře. Ovšem nákres konkrétního objektu LO nebo TO s detailním vyznačením obvodové překážky - to jsem ještě neviděl, na to se těším. "napsání krátkého článku, který na webu chybí, jen ty nákresy by musel někdo udělat" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 6781: No jo hledám si fotky na kterých je vidět, jak to vypadalo. O tom betonování do vykopané jámy jsem taky četl. Jinak si plánuji pořídit nějaké knihy o opevnění. Byla mi doporučena pro začátek kniha: Val na obranu republiky "Doplním ještě to, že bys pak překážky neměl "sekat" jen tak bez rozmyslu, najdi si (opět v mnou níže uvedených pramenech) schémata rozmístění jednotlivých ocásků i způsob vyplétání hladkého i ostantého drátu. " |
|
|
|
Fuky napsal v č. 6778: Stejně tak jsem narazil na pár zmínek o tom, že v kritickém období před a za mobilizace bylo dokonce povoleno pro urychlení betonování patek přímo do vykopaných děr v zemi. Nikde ale nebyl uveden zdroj."V případě, že překážka procházela skalnatým či kamenitým terénem, zapouštěla se do vyvrtaného otvoru do skály či kamene, zalitého betonem /cementovým mlíkem/." Doplním ještě to, že bys pak překážky neměl "sekat" jen tak bez rozmyslu, najdi si (opět v mnou níže uvedených pramenech) schémata rozmístění jednotlivých ocásků i způsob vyplétání hladkého i ostantého drátu. PS.: to už máme materiálu k napsání krátkého článku, který na webu chybí, jen ty nákresy by musel někdo udělat |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 6779: Já se omlouvám zapomněl jsem dopsat, že jde o model. Ale rekonstruovat opravdový řopík by bylo ještě lepší . "Rači tam dej obyčejný provaz " |
|
|
|
ramasa napsal v č. 6771: Rači tam dej obyčejný provaz - napíchne se na to srna nebo nedejbože nějaký děcko a dostaneš flastr za pytlactví nebo za obecný ohrožení (i když od prvního jsou prý nižší tresty ) "No já bych rád obehnal lo - vz. 37 E ostnatým drátem." |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 6776: V případě, že překážka procházela skalnatým či kamenitým terénem, zapouštěla se do vyvrtaného otvoru do skály či kamene, zalitého betonem /cementovým mlíkem/. "betonový základ: jednooká: 20x20cm, výška 40cm dvou a tříoká: 25x25cm, výška 40cm " |
|
|
|
Díky moc to je přesně to co se mi nepodařilo najít. Ještě jednou moc děkuji | |
|
|
Takže, výška překážkových kolíků dle TVRZE, Fortifikace 1999: jednooká: 15-oko-15 = 30cm dvouoká(kratší): 15-oko-65-oko-15 = 95cm tříoká(kratší): 15-oko-32-oko-33-oko-15 = 95cm dvouoká(delší): 15-oko-85-oko-15 = 115cm tříoká(delší): 15-oko-42-oko-43-oko-15 = 115cm betonový základ: jednooká: 20x20cm, výška 40cm dvou a tříoká: 25x25cm, výška 40cm |
|
|
|
Řopíky jsem pročetl . Ale výška tam uvedena nebyla, tak jsem se chtěl zeptat abych to neudělal špatně . | |
|
|
Samozřejmě taky přečíst ropiky.net - Lehké opevnění > Překážky. | |
|
|
Díky moc, já akorát řešíl tu výšku. Aby to nebylo zase tak moc vysoké | |
|
|
ramasa napsal v č. 6771: viz například www.fronta.cz/foto/k-s-15 a standardní tříoký ocásek, dávat pozor na zatočení oka dovnitř/ven, poválečné ocásky mají oka všechna na stejnou stranu."No já bych rád obehnal lo - vz. 37 E ostnatým drátem. No a díval jsem se, že se používaly i improvizované dřevěné kůly, ale chtěl bych se s tím pohrát. Takže když bych dělal dvouokové ze skutečné výšky třeba 120cm, tak bych nic nezkazil ?" Nejběžnější jsou tři oka, pro kotvení jsou i malé jednooké. Doporučuju shlédnout nějaké dobovky. |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 6770: No já bych rád obehnal lo - vz. 37 E ostnatým drátem. No a díval jsem se, že se používaly i improvizované dřevěné kůly, ale chtěl bych se s tím pohrát. Takže když bych dělal dvouokové ze skutečné výšky třeba 120cm, tak bych nic nezkazil ? "myslím, že to bylo variabilní - totiž, pokud si pamatuju z fotografií, používaly se dráty s různým počtem oček a tudíž různé délky" |
|
|
|
ramasa napsal v č. 6768: myslím, že to bylo variabilní - totiž, pokud si pamatuju z fotografií, používaly se dráty s různým počtem oček a tudíž různé délky "Rozměry patky i průměr drátu na ocásky jsem našel, ale jak vysoké se dělali to ne" |
|
|
|
ramasa napsal v č. 6768: tyto hodnoty jsou uváděny pravda pouze v některých knihách o opevnění, ale nejsou tak vzácné. Příklady Lubomír Aron: Československé opevnění z let 1935 až 38 (bunkry.cz/knihy/book.asp?action=detail&i...) nebo Komanec, Prášil: Tvrze československého opevnění, 2. díl (bunkry.cz/knihy/book.asp?action=detail&i...)."Chtěl bych se zeptat jak vysoké byly prasečí ocásky zapuštěné v bet. patkách. Rozměry patky i průměr drátu na ocásky jsem našel, ale jak vysoké se dělali to ne. Děkuji" Nemám je teď u sebe, takže ti to nemůžu rovnou vypsat, ale kdybys ty knihy neměl, napiš a já se zkusím mrknout. |
|
|
|
Chtěl bych se zeptat jak vysoké byly prasečí ocásky zapuštěné v bet. patkách. Rozměry patky i průměr drátu na ocásky jsem našel, ale jak vysoké se dělali to ne. Děkuji | |
|
|
Fotky už mám, jenže se necítím být ta zdatný abych ho celý pokreslil, tak jsem se ptal na tu šablonu jestli nějaká neexistuje. Jo díky na to obecné se podívám |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938