Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Další muzeum LO má své stránky: www.majdalena.estranky.cz | |
|
|
Napadla mě otázka, byli spolu nějakým způsobem příbuzní stavitel Dr. Ing. Karel Skorkovský a JUDr. František Skorkovský, jeden z devíti popravených 17. listopadu 1939? | |
|
|
Může mi někdo vysvětlit, jakou měl souvislost CO kryt s problematikou, popisovanou pořadem? (vyjma data výstavby) BTW ten člověk z ministerstva se také předvedl... |
|
|
|
spelter napsal v č. 6539: vtip dne."na regulaci nákladů, které spravováním těchto objektů vznikají." Je fakt, že částky, věnované na údržbu pevnostních objektů jsou vskutku nehorázně vysoké! Jinak jsem zvědav, copak to zase bude za reportáž... |
|
|
|
Dnes čt2 20:00 "Ta naše povaha česká - Betonové dědictví. Je morální a důstojné poskytnout dnes nevyužité válečné bunkry i pro byznys? V naší zemi byly před druhou světovou válkou vybudovány stovky opevnění na obranu státu. Bunkry dala ve druhé polovině třicátých let minulého století postavit československá vláda jako obranu před útokem tehdejšího hitlerovského Německa. Paradoxně se po druhé světové válce se staly útočištěm Němců před Rusy. Na území Česka se zachovalo ve více či méně poškozeném stavu přes dvě stě velkých opevnění a na sedm tisíc lehkých bunkrů. Jsou ve vlastnictví státu, jenž, vzhledem k tomu, že jsou pro něj ve většině případů nepotřebné, se jich chce zbavit. Nehledí přitom ani tak na zachování historického odkazu, jako spíš na regulaci nákladů, které spravováním těchto objektů vznikají." Co o tom soudíte? |
|
|
|
Takže ohledně www.lo36.wz.cz: kluci to tam maj moc pěkný, povídání zajímavý, můžu jen doporučit | |
|
|
Twiggy napsal v č. 6533: www.lo36.wz.cz , no tak teďnejblíže tam budemem mít otevřeno 27. a 28. 10., další až na jaře příštího roku. "Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda jste někdo nebyl v řopíku v Ústí nad Labem-Hostovicích přímo nad dálničním přivaděčem (Žižkova ulice)?? A vaše hodnocení?? Stojí to za to se tam vydat? Díky" |
|
|
|
Tisková zpráva – Pardubický kraj – Těchonín – Dělostřelecká tvrz Bouda Rarity na tvrzi Bouda o tomto víkendu Během prohlídek dělostřelecké tvrze Bouda, připravovaných Společností přátel čs. opevnění, o. p. s. ve dnech 27. a 28. 10. 2007, shlédnou návštěvníci i malou výstavku historicky velmi cenných předmětů. Jsou doslova lahůdkou pro zájemce o vojenskou historii. Všechny pro výstavku připravené exponáty se váží k historii čs. opevnění – k vidění bude například unikátní prototyp německé speciální protibetonové střely Röchling (v ráži 2 cm), předměty-fotografie z pozůstalosti armádního generála Ludvíka Krejčího, příslušníků čs. hraničářských jednotek, německých parašutistů z doby výcviku na našem opevnění, německé špionážní materiály připravované pro útok na ČSR a další… Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s. |
|
|
|
Twiggy napsal v č. 6533: "Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda jste někdo nebyl v řopíku v Ústí nad Labem-Hostovicích přímo nad dálničním přivaděčem (Žižkova ulice)?? A vaše hodnocení?? Stojí to za to se tam vydat? Díky" myslím, že Fuky tam jednou byl.... ale nejedná se tak nějak o řopík |
|
|
|
Já tam jednou byl a musím říct, že na to, jak malý ten bunkr je, je tam opravdu dost exponátů (tři kulomety, stejný počet pušek, bajonety, helma a různé jiné dobové relikvie; doufám že jsem to napsal dobře a kluci mě neukamenujou ) a komentář průvodců taky nepatřil do kategorie těch méně fundovaných. Na to, že mě „beton“ zajímá hlavně pokud jde o možnosti, jak jej zničit ze vzduchu, mě to hodně zaujalo a mohu jenom doporučit. |
|
|
|
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda jste někdo nebyl v řopíku v Ústí nad Labem-Hostovicích přímo nad dálničním přivaděčem (Žižkova ulice)?? A vaše hodnocení?? Stojí to za to se tam vydat? Díky |
|
|
|
– VELKÉ PROHLÍDKY LETOS NAPOSLEDY – SPECIÁLNÍ PROHLÍDKY TVRZE BOUDA NA KONCI ŘÍJNA Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s. připravuje ve dnech 27. 10. a 28. 10. 2007 speciální schéma prohlídek na dělostřelecké tvrzi Bouda. Na své si tak letos naposledy přijdou nejen ti, kteří trpí různými fobiemi z podzemních prostorů (je pro ně připravena velmi krátká trasa), ale rovněž vážní zájemci, kteří se chtějí podívat i tam, kde se běžně neprovádí. Atraktivní systém prohlídek zahrne kromě běžně zařazované klasické trasy (cca 70 min) a kompletní prohlídky (cca 150 min) také tzv. miniprohlídku (cca 35 min) a pro vážné zájemce s dobrou fyzickou kondicí i prohlídku nadstandardní (cca 300 min!). V rámci nadstandardní prohlídky návštěvníci shlédnou některé dosud nepřístupné a jen v rámci této prohlídky zpřístupněné vnitřní prostory tvrze, některých jejich objektů a některé zajímavé pozůstatky z doby výstavby a zkoušek za okupace na povrchu této mohutné pevnostní stavby. Tvrz Bouda je objektem čs. opevnění s největším rozsahem prohlídek na našem území. Návštěvníci podle typu prohlídky prochází několika bojovými objekty, stovkami metrů podzemních chodeb a sálů a na trase absolvují také stovky schodů ve vysokých výtahových šachtách. Prohlídka tvrze v měsíci říjnu většinou představuje příjemný zážitek (menší rozdíl mezi venkovními a vnitřními teplotami). Návštěvníci uvidí během prohlídky značné množství exponátů. Základní občerstvení, prodej odborné literatury (největší sortiment v ČR vůbec!) a upomínkových předmětů jsou samozřejmostí. Přístup z obcí Těchonín, Mladkov, Lichkov po značených turistických trasách, nejkratší cesta od parkoviště u rozhledny na Suchém vrchu. MINIPROHLÍDKA (cca 35 minut) Sobota: 10.30; 11.30; 12.30; 13.30; 14.30 Neděle: 10.30; 11.30; 12.30; 13.30; 14.30 KLASICKÁ PROHLÍDKA (cca 70 minut) Sobota: 12.00; 13.00; 14.00 Neděle: 12.00; 13.00; 14.00 KOMPLETNÍ PROHLÍDKA (cca 150 minut) Neděle: 11.00 NADSTANDARDNÍ (KOMPLETNÍ PLUS) cca 300 minut Sobota: 11.00 Změna vyhrazena! Konání kompletní a nadstandardní prohlídky může ovlivnit počasí! Zavolejte si předem! Telefon: 724 025 353 Další informace najdete na www.boudamuseum.com/ Srdečně zve Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s. |
|
|
|
MUZEUM LEHKÉHO OPEVNĚNÍ vz. 36 ÚSTÍ n./L.–HOSTOVICE si dovoluje pozvat všechny příznivce čs. opevnění a zájemnce o vojenskou historii na podzimní návštěvní dny: září '07 28. září 10:00 až 18:00 29. září 10:00 až 18:00 30. září 10:00 až 15:00 říjen '07 27. října 10:00 až 17:00 28. října 10:00 až 17:00 K vidění budou v rekonstruovaném objektu vz. 36 ukázky výstroje a výzbroje čs. armády a další exponáty z našich sbírek. V blízkosti objektu hospoda, dobrá možnost parkování, dostupnost z centra ústeckou MHD i pěšky. více na lo36.wz.cz pozvánka: lo36.wz.cz/pozvanka_podzim.pdf |
|
|
|
Je někdo schopen spolehlivě říci, jakou má ZB-53 kadenci? Jak je to uvedeno v Šádovi? forum.valka.cz/viewtopic.php/t/17115/start/0... | |
|
|
Tisková zpráva – Pardubický kraj – Těchonín – Dělostřelecká tvrz Bouda SPECIÁLNÍ PROHLÍDKY TVRZE BOUDA NA KONCI ZÁŘÍ Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s. připravuje ve dnech 28. 9. až 30. 9. 2007 speciální prohlídky na dělostřelecké tvrzi Bouda. Na své si přijdou nejen ti, kteří trpí různými fobiemi z podzemních prostorů (je pro ně připravena velmi krátká trasa), ale rovněž vážní zájemci, kteří se chtějí podívat i tam, kde se běžně neprovádí. Na prodloužený víkend který nás čeká na konci měsíce září chystá Muzeum čs. opevnění – dělostřelecká tvrz Bouda pro své návštěvníky atraktivní systém prohlídek. Kromě klasické trasy (cca 70 min) a kompletní prohlídky (cca 150 min) bude možné absolvovat i tzv. miniprohlídku (cca 35 min) a pro zájemce s dobrou fyzickou kondicí i prohlídku nadstandardní (cca 300 min!). V rámci nadstandardní prohlídky návštěvníci shlédnou některé dosud nepřístupné a jen v rámci této prohlídky zpřístupněné vnitřní prostory tvrze a některé zajímavé pozůstatky z doby výstavby a zkoušek za okupace na povrchu této mohutné pevnostní stavby. Tvrz Bouda je objektem čs. opevnění s největším rozsahem prohlídek na našem území. Návštěvníci prochází několika bojovými objekty, stovkami metrů podzemních chodeb a sálů a na trase absolvují také stovky schodů ve vysokých výtahových šachtách. Prohlídka tvrze v tomto ročním období bývá příjemným zážitkem (menší rozdíl mezi venkovními a vnitřními teplotami). Návštěvníci uvidí během prohlídky velké množství exponátů. Základní občerstvení, prodej odborné literatury a upomínkových předmětů jsou samozřejmostí. Přístup z obcí Těchonín, Mladkov, Lichkov po značených turistických trasách, nejkratší cesta od parkoviště u rozhledny na Suchém vrchu. MINIPROHLÍDKA (cca 35 minut) Pátek: 10.30; 11.30; 12.30; 13.30; 14.30 Sobota: 10.30; 11.30; 12.30; 13.30; 14.30 Neděle: 10.30; 11.30; 12.30; 13.30; 14.30 KLASICKÁ PROHLÍDKA (cca 70 minut) Pátek: 12.00; 13.00; 14.00 Sobota: 12.00; 13.00; 14.00 Neděle: 12.00; 13.00; 14.00 KOMPLETNÍ PROHLÍDKA (cca 150 minut) Neděle: 11.00 NADSTANDARDNÍ (KOMPLETNÍ PLUS) cca 300 minut Pátek: 11.00 Sobota: 11.00 Změna vyhrazena! Další informace najdete na www.boudamuseum.com/ Srdečně zve Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 6525: ftipálku, co pak mám říkat já?! "ale vod nás je to daleko" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 6524: nemám čas, dycinky mi do toho něco vleze, nějak nestíhám, práce, rodina, koníčky"Přijeď na otvíračky " neska sem byl v Srbský a v Heřmanicích na vzpomínkovém aktu na SOS sme jeli v pondělí z Volcburku, kam jezdím min. 4x měsíčně, a zkusili sme novou cestu přes Ústí a tak sem chlapům ukázal tu třicetšestku mi napiš příští rok, kdy tam budete, ale vod nás je to daleko |
|
|
|
mbbb napsal v č. 6523: Přijeď na otvíračky "já vo jedný jo, byl sem tam s kolegy z práce, když sme jeli z WOBu. Koukai, vo co de " |
|
|
|
Fuky napsal v č. 6522: já vo jedný jo, byl sem tam s kolegy z práce, když sme jeli z WOBu. Koukai, vo co de "Tak tam o žádné nevím " |
|
|
|
mbbb napsal v č. 6521: Tak tam o žádné nevím "tuhle sem byl v Trmicích u nějaké kadibudky...." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938