Letectvo ČSR při mobilizaci na podzim 1938
|
|
---|---|
![]() |
dodozv napsal v č. 487: Zkus to jednotlivě, tolik těch typů zas není, ne? "- Mb-200,Š-325,B-71-beriem zlatú strednú cestu-Š-325, " |
|
|
![]() |
dodozv napsal v č. 484: Asi nesnadno dosažený, když tam žádný takový letectvo nebylo"1,úspechy v Španielsku, v bojoch s červeným letectvom" ![]() |
|
|
![]() |
mig (488): mně je právě divné, že by Rusové neměli přehled (alespoň rámcový, v řádu desítek kusů), kolik letounů ztratili ve vzduchu a kolik na zemi. Podobně přesné číslo sice vzbuzuje víc otázek než dává odpovědí, ale i kdyby jej získali „kupeckými počty“, pořád museli (alespoň zhruba) vědět poměr ztrát ve vzduchu a na zemi...
dodozv napsal v č. 482: To mi povídej, sám s tím mám jisté zkušenosti... "ono nie je žiadna sranda, niečo vierohodné spoznať v tej záplave rôznych údajov-ale k tej knihe mám dôveru-originál vyšiel v 1991-autor musel mať odvahu-nie len kvôli týmto údajom-ozaj zaujímavé čítanie" ![]() |
|
|
![]() |
dodozv napsal v č. 476: Aj v tom chaose, aký vypukol po 22.6.1941 sa dali zistiť straty celkom presne. Stále existovali hlásenia... U leteckých jednotiek to nebolo také zložité: pilot bol zostrelený alebo mal poruchu - podal o tom hlásenie alebo sa už neukázal, lietadlo bolo zničené na zemi - to personál ľahko zistil, lietadlo zničil/zanechal na letisku personál kvôli poruche - o tom takisto asi vedeli. Všetko hlásili nadriadeným a zapisovali. Alebo aj tak sa dá, ale museli vedieť koľko ich práve majú: "To chceš akosi veľa-veď ani samotní Rusi to nevedia." ![]()
karaya1 napsal v č. 480: "Druhá možnost ovšem je, že vzali počet letounů ráno 22. června, počet letounů ke konci září a k získanému rozdílu přičetli počet nových strojů." |
|
|
Algernon napsal v č. 466: A tu to je, trochu si sa zamotal, či nie? Môžem vychádzať s 3 typov - Mb-200,Š-325,B-71-beriem zlatú strednú cestu-Š-325, ak mali 109 nad ním prevahu v rýchlosti o jednu tretinu-čo potom tie rýchlosti stíhačiek? "Jaké měly šance bombardéry, proti nimž stojí stíhačky s maximální rychlostí minimálně o ⅓ vyšší rychlostí než ony bombardéry?" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 483: Len neviem ako-ísť pracne po všetkých príspevkoch alebo sa dá aj vyhľadávať? "Kupř. by se ti vyplatilo prostudovat i debatu k článkům" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 479: Isto, by bolo najpresvedčivejšie, sadnúť do Bf-109B,C,D a zistiť ako to skutočne bolo. Len ma zarážajú dve veci - 1,úspechy v Španielsku, v bojoch s červeným letectvom - 2,viac ako 60 strojov stratených v Poľsku. "kolik Bf 109D skutečně létal… " |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 480: To, by som aj ja rád chcel vedieť-ono nie je žiadna sranda, niečo vierohodné spoznať v tej záplave rôznych údajov-ale k tej knihe mám dôveru-originál vyšiel v 1991-autor musel mať odvahu-nie len kvôli týmto údajom-ozaj zaujímavé čítanie " Ano, ale jak k danému číslu došli? To je to, oč tu běží... Protože aby získali takové hezky nekulaté číslo, museli zřejmě znát jednotlivé ztráty." |
|
|
|
Algernon napsal v č. 479: "kolik Bf 109D skutečně létal…" Rád sa nechám poučiť-bez urážky. |
|
|
|
![]() |
dodozv napsal v č. 478: "To boli celkové straty." ![]()
karaya1 napsal v č. 477: "jak tedy Rusové došli k podobně exaktnímu údaji, když netušili, kolik strojů ztratili ve vzduchu a kolik na zemi?" |
|
|
karaya1 napsal v č. 477: To boli celkové straty."jak tedy Rusové došli k podobně exaktnímu údaji, když netušili, kolik strojů ztratili ve vzduchu a kolik na zemi?"
dodozv napsal v č. 473: Ale ruská kampaň, je predsa len iná kapitola. "8166 lietadiel, stratených do konca septembra" |
|
|
|
![]() |
dodozv napsal v č. 476: Potom mi ale přijde trochu zcestné argumentovat tím proti dvouplošníkům, když nevíš, kolik jich skutečně Němci sestřelili. A mimochodem, jak tedy Rusové došli k podobně exaktnímu údaji, když netušili, kolik strojů ztratili ve vzduchu a kolik na zemi? "To chceš akosi veľa-veď ani samotní Rusi to nevedia." |
|
|
karaya1 napsal v č. 474: To chceš akosi veľa-veď ani samotní Rusi to nevedia. "Kolik z nich bylo ztraceno ve vzdušných bojích a kolik na zemi?" |
|
|
|
mig napsal v č. 472: A pre koho? Koľko, už len dosiahli tých zostrelov v Rusku? I-153,I-16 a LAGG-3 Asi, budem musieť zbehnúť do knižnice a doložiť to aj údajmi. "Avie stále boli nebezpečným protivníkom. Teraz si tie tri roky odrátaj, vráť sa naspäť do roku 1938 a zamysli sa či náhodou nemohli byť tie "isté šance" ešte vyššie." |
|
|
|
![]() |
dodozv napsal v č. 473: Kolik z nich bylo ztraceno ve vzdušných bojích a kolik na zemi? "Tak, potom prečo tých 8166 lietadiel, stratených do konca septembra?" |
|
|
mig napsal v č. 469: "Ja len dodám, že obdobné skúsenosti mala aj opačná strana proti "messerom" so svojimi zastaralými dvojplošníkmi." Ano? Tak, potom prečo tých 8166 lietadiel, stratených do konca septembra? Tento údaj najdeš v knihe, vysoko uznávaného ruského akademika, Triumf a pád J.V.Stalina II. O I-153 som sa tu už tiež zmienil. |
|
|
|
![]() |
dodozv napsal v č. 471: Podotýkam, že Avie bojovali v ZSSR aj proti strojom, ktoré v r. 1938 ešte neexistovali. Nikto tu nehovorí o oslnivých výkonoch B-534, ale zamysli sa nad tým že od r. 1938 do r. 1941 uplynuli tri roky intenzívnej práce konštruktérov na vývoji a vylepšovaní - "matika nepustí" a Avie stále boli nebezpečným protivníkom. Teraz si tie tri roky odrátaj, vráť sa naspäť do roku 1938 a zamysli sa či náhodou nemohli byť tie "isté šance" ešte vyššie. "To je typický pohľad na vec-patriot až dokonca. B-534 v Rusku už nijak neoslnili. Isté šance- je až priveľmi rozsiahli pojem." |
|
|
Algernon napsal v č. 468:
"Ha, a kde, kde je těch „alespoň (sic!) 100 km/h“..? "
dodozv napsal v č. 459: Uviedli ste, B-534 405 km/h a Honza pri Bf-109D písal 515-ale nech to je hneď aj 510 km/h, matika nepustí.
"Pri tých rýchlostiach B-534 do 390 km/h- čítal som aj 406 km/h-ale to skôr nevybavený stroj. Pri Bf-109B-väčšinou v rozpätí 430-450 km/h, Bf-109C-450 až 470 km/h, no a pri Bf-109D, od rozumných 510, až po fantazmagorických takmer 580 km/h"
mig napsal v č. 469: Ja som netvrdil, že by to bola prechádzka "ružovým sadom". Kdesi som na tejto stránke predpokladal straty cca 300 strojov-myslel som bojových, čo predstavuje približne 20 percent možných nasadených.
"ALE takisto je zrejmé že žiadna "priveľká prevaha" neexistovala a útok na ČSR by luftwaffe prišiel draho "
Algernon napsal v č. 466: To neviem-načo klamať.
"Kdy začíná výroba Bf 109D? "
mig napsal v č. 469: To je typický pohľad na vec-patriot až dokonca. B-534 v Rusku už nijak neoslnili. Isté šance- je až priveľmi rozsiahli pojem. ""Bylo to východisko z nouze, nasazení B-534 na východní frontě v roce 1941 však prokázalo, že v tomto období jim jejich výkony a vlastnosti dávali dosud jisté šance i proti modernějším stíhačkám." Ing. Vraný - Avia B-534 MBI" |
|
|
|
![]() |
Fascinuje mne argumentace výsledky závodů z Curychu, ačkoli o těchto závodech prakticky nikdo dnes nic neví. Zejména o skutečné provedení disciplín... |
|
|
![]() |
dodozv napsal v č. 467: "Iba toľko, Bf-109D, už mala priveľkú prevahu" Nadradenosť Me-109 je zrejmá z výsledkov v Curychu ALE takisto je zrejmé že žiadna "priveľká prevaha" neexistovala a útok na ČSR by luftwaffe prišiel draho
"Bylo to východisko z nouze, nasazení B-534 na východní frontě v roce 1941 však prokázalo, že v tomto období jim jejich výkony a vlastnosti dávali dosud jisté šance i proti modernějším stíhačkám." Ing. Vraný - Avia B-534 MBI
Myslím, že táto veta krásne vystihuje "neschopnosť" B-534 v r. 1938 postaviť sa novým nemeckým stíhačkám. Ja len dodám, že obdobné skúsenosti mala aj opačná strana proti "messerom" so svojimi zastaralými dvojplošníkmi. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Letectvo ČSR při mobilizaci na podzim 1938