Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
bush napsal v č. 2459: Něco k 11. čsl. pěšímu praporu (Východnímu):"Mohl byste mi někdo poradit literaturu k 11. československému pěšímu praporu - Východní ? Mám na mysli spíše historii celé jednotky, ale uvítam i vzpomínky veteránů. Predevším hledám zmínky o 4. rotě tohoto praporu. Předem děkuju za rady.." (zdaleka si nečiním nárok na úplnost) Naši v poušti, Berger Pavel, Naše vojsko 2002 (převážně obrazová publikace) Brod, Toman: Tobrucké krysy, NV 1967 Klapálek Karel: Ozvěny bojů - vyšlo někdy na sklonku ČSSR, nevím nakolik ovlivněno dobou, nečetl jsem. Zdeněk a Pavel Hrabicovi: Muž který velel mužům, životopis K. Klapálka, podobný případ co do doby vydání, na konci každé kapitoly jsou i vzpomínky jeho bývalých podřízených a přátel. zajímavý je třeba Hrbkův Tobrúk 1941 - což je dílo líčící boje v Západní poušti a na Středním východě od počátku války do konce roku 1941 - ale operacím 11. čsl. praporu věnuje poměrně dost pozornosti. Pokud jde o časopisy, tak už vůbec nemám přehled, například Jar. Hrbek publikoval v HaV č.5/92 s. 141-144 článek o přepravě praporu do Tobrúku. Pak v HPM 5/2006 článek Tomáše Jakla "Pevnost Tobrúk" je (v sekci "Československé řopíky v Tobrúku") 11. prapor a jeho obranný úsek poměrně zmiňován, jenomže jde o článek kde se tvrdí že hraniční dráty mezi Libyí a Egyptem zřídili Britové, na mapce je západní úsek opevnění označen jako východní a podobně, takže nemohu vyloučit jiné chyby zásadního charakteru. Promiň, ale jako obvykle, trochu mi to trvá. Doufám, že nenosím knihy do lesa. Neměl jsem dost času, hádal jsem se poslední dobou s jedním duševně méněcenným ubožáčkem ze Zvolenu. |
|
|
|
Moby (2473): Nechci vyvozovat unáhlené závěry, ale silný vliv bych přičetl tomu, že v té době nevěděl, že jde o knihu nějak hodnou pozoru. Jinak já bych ale pochyboval, že šlo doopravdy o tuto knihu - nemohu vyloučit reedici, (a původní vydání to sotva mohlo být), spíše však šlo o podobnost názvu s jinou. |
|
|
|
Tak proč ji teď sháníš? | |
|
|
ja_62 napsal v č. 2471: no před v katalogu nakladatelství Europedia, který vyšel před půl rokem ještě byla. "Nechci ti brát nadšení, ale je dost nepravděpodobné, že bys po deseti letch od vydání někde sehnal nový výtisk. Přes víkend se mohu podívat kdy přesně vyšla, ale obávám se že už v tom roce 1996 - a po tolika letech to není moc pravděpodobné. Můj výtisk jsem sehnal až někdy v roce 1999 ve výprodeji." |
|
|
|
Rixen napsal v č. 2470:
"Sehnat by se snad ještě dala."
Rixen napsal v č. 2468: Nechci ti brát nadšení, ale je dost nepravděpodobné, že bys po deseti letch od vydání někde sehnal nový výtisk. Přes víkend se mohu podívat kdy přesně vyšla, ale obávám se že už v tom roce 1996 - a po tolika letech to není moc pravděpodobné. Můj výtisk jsem sehnal až někdy v roce 1999 ve výprodeji. "Dík ale radši bych si koupil novou knihu" |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 2469: Sehnat by se snad ještě dala. "Knihu vydalo Naše vojsko, ale jak jsem psal, už asi před deseti lety." |
|
|
|
Rixen napsal v č. 2468: [téma č. 172 - přísp. č. 538]"jaké nakladatelství tu knihu vydalo?" Knihu vydalo Naše vojsko, ale jak jsem psal, už asi před deseti lety. |
|
|
|
89michael napsal v č. 2467: Dík ale radši bych si koupil novou knihu, nemám totiž moc dobré zkušenosti s nákupem opotřebovaných knih. nevíte jaké nakladatelství tu knihu vydalo? "V googli som našiel toto : www.armyburza.cz/index.php?page=detailInzera..." |
|
|
|
Rixen napsal v č. 2466: V googli som našiel toto :"Zkoušel sem se mrknout na netu a nic jsem nenašel" www.armyburza.cz/index.php?page=detailInzera... |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 2465: Zkoušel sem se mrknout na netu a nic jsem nenašel "Jiřího Kosiny Americké pozemní síly 1941-1945 " |
|
|
|
Takhle, abych to hodnocení shrnul - z Kosiny jsem se rozhodně nedozvěděl vše co znám o americké armádě - ale ušetřil mi spoustu času, který bych jinak strávil hledáním těch základních věcí které v dobré kvalitě obsahuje. | |
|
|
ja_62 napsal v č. 538 (Ardeny - poslední pokus):
" Jiřího Kosiny Americké pozemní síly 1941-1945 "
Rixen napsal v č. 539 (Ardeny - poslední pokus): [téma č. 172 - přísp. č. 539]"Jakým stylem je to v této knize prezentováno?" [téma č. 172 - přísp. č. 538] Je tam skoro všechno, resp. autor soustředí většinu základních údajů - stručné vylíčení bojových operací americké armády, struktura US Army, složení jednotlivých typů jednotek - tj. pěchota, výsadkáři, tankové jednotky apod. /celkem podrobné, i když neobsahuje úplně podrobné tabulky organisace/ - počty vojáků, důstojniků, zbraní, vozidel apod., dále následuje výčet složení jednotlivých amerických divisí (včetně čísel jejich pluků a jiných podřízených jednotek), stručný popis kde bojovaly, místo jejich nasazení apod., utrpěné ztráty, jména velitelů. Totéž (mimo ztráty) co se týče armád, sborů a skupin armád (ale neuvádí jejich složení k nějakému datu), místa nasazen samostatných tankových a protitankových praporů apod. Dál následuje přehled amerických hodností, stručně nastíněná metodika označování vozidel nárazníkovými kódy, a seznam základních technicko-taktických dat zbraní a vozidel, i když ten není nijak moc spolehlivý. Některé pasáže jsou méně povedené nebo úplné (třeba organisační změny amerických vzdušně výsadkových divisí během války a přesouvání pluků mezi nimi dost odbývá, resp. některé zcela vynechává), takže to rozhodně není kniha kterou by bylo možno brát jako bezvýhradný a nezpochybnitelný zdroj informací, ale celkově je to velmi solidní základ. Něco jsem možná vynechal, ale víceméně asi jen detaily. |
|
|
|
DAVID M napsal v č. 2461: "Tak jsem zase po nějaké době zavítal do VHÚ na Žižkov a odnesl si odtud malý balíček. Tedy nevíte-li ještě o tom v únoru-březnu vyšla "trojka" Historie čs. armády. Po šestém díle, který se objevil zhruba před půl rokem a zabýval se poválečným obdobím tento díl (Československá armáda, pilíř obrany státu z let 1932-1939) se věnuje jak je z názvu patrno historii předválečné. Ačkoliv u celé série měl participovat celý kolektiv VHÚ, u trojky je uveden jako autor pouze PhDr. Karel Straka. Úroveň jedním slovem - super! Další "položkou" balíčku je kniha Radko Břacha Generál Maurice Pellé. Tvrdé desky, křídový papír, asi 220 stran, skvěle reprodukovaná foto příloha, zkrátka doporučuji (tedy se snažit o získání )" obě knížky jsou moc pěkné. Obě mohu jen a jen doporučit Možná jen ty vojenské dějiny by mohly být obsáhlejší. |
|
|
|
Tak jsem zase po nějaké době zavítal do VHÚ na Žižkov a odnesl si odtud malý balíček. Tedy nevíte-li ještě o tom v únoru-březnu vyšla "trojka" Historie čs. armády. Po šestém díle, který se objevil zhruba před půl rokem a zabýval se poválečným obdobím tento díl (Československá armáda, pilíř obrany státu z let 1932-1939) se věnuje jak je z názvu patrno historii předválečné. Ačkoliv u celé série měl participovat celý kolektiv VHÚ, u trojky je uveden jako autor pouze PhDr. Karel Straka. Úroveň jedním slovem - super! Další "položkou" balíčku je kniha Radko Břacha Generál Maurice Pellé. Tvrdé desky, křídový papír, asi 220 stran, skvěle reprodukovaná foto příloha, zkrátka doporučuji (tedy se snažit o získání ) |
|
|
|
Nevíte někdo zda by se dala sehnat kronika 5.SS-Panzer Division Wiking? Jmenuje se Panzer Grenadiere der Panzerdivision Wiking. Už jsem se tu jednou ptal a nikdo neodpověděl. | |
|
|
Mohl byste mi někdo poradit literaturu k 11. československému pěšímu praporu - Východní ? Mám na mysli spíše historii celé jednotky, ale uvítam i vzpomínky veteránů. Predevším hledám zmínky o 4. rotě tohoto praporu. Předem děkuju za rady.. |
|
|
|
donak napsal v č. 2442: Venohr, Wolfgang: Aufstand in der Tatra. Der Kampf um die Slowakei 1939-44, Athenaeum Verlag: Bodenheim, 1983."Dobrý deň, na webe v jednom príspevku o Slovenskom národnom povstaní autor uvádza, citujem: "Podle jistého německého historika, který se zúčastnil potlačování povstání jako obyčejný voják a po válce habilitoval na doktora společenských věd právě prací o SNP, (mimochodem, asi nejobjektivnìjší prací o vojenských aspektech SNP, jež v 80. letech kolovala mezi československými historiky v samizdatovém separátu..." Neviete, akú prácu mal prispievateľ na mysli? Ďakujem. " S tou objektivnostou je vsak potrebne - samozrejme - byt opatrny. V tejto suvislosti bude urcite zaujimavy tento rozhovor: www.druhasvetova.sk/view.php?nazevclanku=wol... |
|
|
|
89michael napsal v č. 2456: to sem nevedel ze se Tito dostal tak daleko... ""... ale 21. července 1944 bylo jeho letadlo ( B - 24 ) sestřeleno při misi nad Mostem v Československu. ... Nařídil, aby všichni vyskočili. Landford bezpečne přistál, navázal kontakt s Titovými partizány... " " |
|
|
|
Takže som si tú knihu ( V nebezpečných výšinách, S. E. Ambrose, JOTA military ) kúpil, a dozvedám sa tam dosť nezvyčajné veci... 1. Autor píše, že posádky amerických lietadiel počas svojho výcviku nalietali oveľa viac leteckých hodín, ako piloti Nemeckej, Talianskej armády a oveľa viac ako piloti armády ZSSR alebo Japonska 2. "... ale 21. července 1944 bylo jeho letadlo ( B - 24 ) sestřeleno při misi nad Mostem v Československu. ... Nařídil, aby všichni vyskočili. Landford bezpečne přistál, navázal kontakt s Titovými partizány... " Naozaj sa také niečo stalo ? |
|
|
|
Dan612 napsal v č. 2454: O pilotoch bombardérov B - 24 "O čem to je???" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii