Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
Tak jsem se probíral Overyho Výslechy z nakladatelství BB/art a přes veškerou snahu tam překladatel Milan Dvořák udělal pár krásných kopanců. Jeden za všechny:
"Wenck se měl spojit se vzorovou armádní skupinou."
Pro ty, kdož nevědí, co to je vzorová armádní skupina, dodávám, že je to Modelova armádní skupina, (tedy polního maršála Modela). |
|
|
|
jo, je vod nás, z Plzně | |
|
|
Už se těšim, vzhledem k tomu, že sem z podkrkonoší. Co to je za borce co to píše, je někde od "nás"? | |
|
|
Kralik napsal v č. 2637: "Sakra... HP 2 to múže bejt zajímavý..." to bude hodně zajímavý! Byl jsem u zrodu té knihy, četl jsem ji, kontroloval jsme sazbu a bude to dobrá kniha. Ostatně jako všechny "zelené" knihy. Budou tam i moc hezké fotky. |
|
|
|
Sakra... HP 2 to múže bejt zajímavý... | |
|
|
příští týden jde do tisku tohle: www.cestyzaopevnenim.net/literatura1.htm www.cestyzaopevnenim.net/ Jak jsme to četl a prohlížel sazbu, bude to dost dobré! |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 2633: To asi nemusí nutně být z výrazu Eskadra Myśliwska nebo Dywizjon Myśliwski, ve francouzské terminologii existuje Escadron de Chasse jako skoro doslovný překlad anglického Fighter Squadron, a dalším doslovným "překladem" do češtiny mohlo dojít k posunutí k "mysliveckým praporům" - i když pomoc nějaké polské publikace při této činnosti asi nelze vyloučit. "kromě příloh převzatých snad z nějaké polské publikace, soudě podle lpění na označení squadron jakožto "myslivecké prapory" ) " |
|
|
|
Semi-česky je naprosto přesné označení. Bohužel. On sice originál není nic moc (je ale třeba vzít v potaz fakt, že se jedná o dílo z roku 1966 a píše jej Francouz - což ale není na škodu třeba právě v souvislosti s účastí Francouzů v Bitvě), ale je naprosto katastrofálně přeložen. Slečna, která včera seděla v kupé naproti mně, asi byla docela konsternovaná z mých neustálých xichtů a projevů zhnusení při četbě díla. Nejvíc mě dostaly (kromě příloh převzatých snad z nějaké polské publikace, soudě podle lpění na označení squadron jakožto "myslivecké prapory" ) poznámky překladatele - "dozvěděl" jsem se například, že Bader o nohy přišel jsa sestřelen či že "Zerstörer znamená torpédoborec, ale tady to nejspíš bude doslova - tj. ničitel; v české terminologii pak nejspíš bitevník". |
|
|
|
Pánové, četli jste někdo Bitvu o Británii od Marcela Julliana? Česky to vyšlo v roce 2004 v nakladatelství Naše vojsko. Docela by mě zajímal váš názor na ni (já již svůj mám ). | |
|
|
egli napsal v č. 2624: Díky za info "o grafické stránce je velmi povedená, textu v ní moc není. (J.B. Uhlíř nedávno vydal podobnou rozsáhlejší" |
|
|
|
Chápu, RA za WW2 tedy raději nebrat, spíše nejprve přečíst. O Hitlerových tancích na Východě jse msi to myslel, jen jsem se chtěl utvrdit, že je můj názor správný. Ale asi si ji seženu v knihovně a uvidím. Po unáhleném koupení Rause jsem se už poučil. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2625: Pokud pokládáš za novou informaci například to, že kozáckou nagajku - tedy něco jako karabáč - vydává autor za zvláštní kozáckou dýku, pak jistě ano . "nové informace" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2625: Tolik od toho zase neočekávej Je taková ta běžná asi 50stránková kniha ze série od Ospreye. Ale v ruce jsem ji neměl, takže nechci soudit dopředu..."Kdo ví, třeba bych tam objevil na nějaké věci nový pohled případně nové informace."
Dzin napsala v č. 2626: Kdysi jsem ji četl (Hitler's Panzers East) a připadala mi tehdy velmi zajímavá z německého pohledu. V originálu vyšla už někdy 1990-91, takže ze sovětské strany je to slabší. Je to v podstatě "opakování starých věcí", rozebírá starý spor Moskva vs. Kyjev, nové prameny nepřináší, ale dost zajímavě napsáno, aspoň mi to tak tehdy připadalo (dneska by mě to po nekonečných diskuzích na toto téma už možná tak nebavilo . "Nečetl někdo Hitlerovy tanky na Východě (Russel H.F. Stolfi)? Jen jsem tím listoval a zaujali mne hlavní teze o tom, že klidně Němci mohli vyhrát nebýt Hitlera. Je to jen opakování starých věcí nebo uvádí něco nového?" |
|
|
|
Nečetl někdo Hitlerovy tanky na Východě (Russel H.F. Stolfi)? Jen jsem tím listoval a zaujali mne hlavní teze o tom, že klidně Němci mohli vyhrát nebýt Hitlera. Je to jen opakování starých věcí nebo uvádí něco nového? | |
|
|
Kdo ví, třeba bych tam objevil na nějaké věci nový pohled případně nové informace. | |
|
|
clark napsal v č. 2620: Po grafické stránce je velmi povedená, textu v ní moc není. (J.B. Uhlíř nedávno vydal podobnou rozsáhlejší knihu Protektorát Č. a M. v obrazech) "četl někdo knihu Praha ve stínu hákového kříže - Jan B.Uhlíř, Jan Kaplan" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2622: Tady si můžeš pár stran prolistovat:"Nevíš jaká je ta Rudá armáda za WW2?" knihy.cpress.cz/Hobby/BookPages.asp?BookID=3... Tobě určitě nic nového nepřinese. |
|
|
|
Nevíš jaká je ta Rudá armáda za WW2? | |
|
|
Knihy s tématikou 2. světové války na E-obchodu Bouda Námořnictvo USA za druhé světové války obchod.boudamuseum.com/index.php?main_page=p... Japonská armáda 1931-1945 obchod.boudamuseum.com/index.php?main_page=p... Rudá armáda za druhé světové války obchod.boudamuseum.com/index.php?main_page=p... |
|
|
|
četl někdo knihu Praha ve stínu hákového kříže - Jan B.Uhlíř, Jan Kaplan, ottovo nakl.? Mají jí u nás ve slevě. Ještě jsem ji neměl v ruce. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii