Ardeny - poslední pokus
|
|
---|---|
To taky, ale hlavně se snažil s Modelem dojednat u Hitlera zrušení operace. Neznám velitele ( tedy kromě Dietricha, který dělal to, co Hitler chtěl ), který by schvaloval tuto ofenzivu. | |
|
|
co se Mantufla týče někde jsem čet, že těsně před ofenzivou obcházel místa útoku a osobně obhlížel terén | |
|
|
pbradler napsal v č. 250: Souhlas. Těch 30 dvizí Waffen SS, které tvořili německou armádu bylo už dost. Dovedu si představit jaký boj byl o tankové divize waffen SS mezi veliteli, protože jenom tyto divize byly ještě v roce 1944 v celkem dobrém stavu. "V roku 44 to už bol nezanedbateľný podiel." |
|
|
|
FUJ06 napsal v č. 248: Ono to súviselo s celkovým rastom vplyvu SS na úkor armády. V roku 41 by také niečo určite nebolo možné, pretože waffen SS tvorili len zlomok ozbrojených síl. V roku 44 to už bol nezanedbateľný podiel. "Tam šlo o to, že byl u Hitlera asi nejoblibenějším velitelem v němeké armádě v roce 1944." |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 247: Je pravda, že v pásme 5. TA bola obrana menej kompaktná, na druhú stranu ale 6. TA SS bola obdarená lepšou technikou a zásobovaním. Preto si myslím že rozhodovali veliteľské schopnosti a tie boli jednoznačne na strane 5. TA. "Myslím,že to bolo aj tým,že Američania mali problémy s posílením jednotiek v južnom sektore tzn.Manteuffel nečelil takému odporu." |
|
|
|
pbradler: Naprosty souhlas. Jak psal BRUNNER, Dietrch byl schopným velitelem, když velel divizi ( a ani tehdy na tom nebyl nějak zvlášť dobře ). Tam šlo o to, že byl u Hitlera asi nejoblibenějším velitelem v němeké armádě v roce 1944. Tady jsem zase u Hitlera, který se vněšoval generalum do prace. MYslíš, žeby Model nebo Rundstedt Dietrciha dosadili na nějaké vysoké místo ??? Podle mě neee. S tím opitím jsem to taky někde četl. Zkusím se juknout do své literatury, jestli tam něco nemám |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 235: "Súhlasím,počas celej Ardenskej operácie Nemci trpeli nedostatkom benzínu.Iróniou osudu je že 6.tanková SS na čele s Dietrichom bola zastavená pol kilometra od velkého amerického skladu PHM." Nemci určite nemali dostatok paliva, ale hlavná príčina neuspechu padá práve na 6.TA a na Dietricha osobne. To že nedokázali prelomiť obranu v prvých dvoch dňoch dostatočne hlboko nebola zásluha nedostatku paliva ale jeho veliteľských "schopností". To nebolo náhodou že susednej 5. TA pod Manteufelovým vedením sa viedlo omnoho lepšie. Čítal som nejaké spomienky veteránov a tí tvrdili že Dietrich bol v noci keď začínala operácia naliaty tak, že sa sotva držal na nohách. Myslím si že zveriť mu velenie na hlavnom smere útoku bolo kardinálnou chybou. |
|
|
|
Znáš ten propagandistický obrázek, kde jsou ti ss - mani s americkými cigaretami ??? | |
|
|
Aj ty zapalovače by značně zvýšily bojovou morálku mužstva | |
|
|
Tak to teda opravdu nevím, ale spíš ne. Ale necháme si to raději vysvětlit od někoho jiného . V tom skladu bylo 11 milionu pohonych hmot, což by určitě stačilo na celý běh německé operace. Kdyby si trochu zapátral, tak by si našel můj příspěvek o mých 11 litrech | |
|
|
Omluva se přijímá No vidíš, to víš víc než já. Já jsem zase slyšel, že se američtí ženisté snažili vyhodit ten sklad do vzduchu. Teda nevím jestli by to udělalo víc škody než úžitku. | |
|
|
To jsem se už někde zmiňoval. Asi mylíš Trois Points ( teď nevím, jak se to přesně píše ). Byli zastaveni kvůli právě nedostatku benzínu. Do nějakého skladu ( teď taky nevím, jestli to právě nebyl ten v TP ) bylo posláno několik mužů, aby přinesli několik kanistrů benzínu potřebné pro peiperovu skupinu, která tvořila čelní jednotku Laibstandarte. Něco přinesli, ale na moc dlouhý postup to samozřejmě nestačilo. Němci by jetště možná (!!!) byli schopni nějakého úspěchu, kdyby měli pravě dostatek PHM. PHM byl prostě globálné problém Wehrmachtu na jakekoliv frontě v tomto a následujícím roce. | |
|
|
giro.c napsal v č. 231: Hodně lidí taky odsozuje americkou armádu za 2ww, že nebojavala nějak moc dobře. Že vždycky měla za sebou materiální převahu a takové věci. Někdy to byla pravda, ale bitva v Ardenách dokázala opak. Letectvo zde mohlo být použito až po vánocích a stejnak se američané většinou dokázali ubránit. To opravdu dokazuje kvality tehdejší US army ( i když ji nějak neobdivuji ). "nasazení letectva se odvíjelo od počasí a to žel bohu pro Amíky bylo dost dlouho blbý." |
|
|
|
Lipton napsal v č. 220: Tyto ztráty byly taky ale hlavně zapříčiněny letectvem a nedostatkem benzínu. Mnoho strojů bylo na bojišti i zahecháno. "To je pravda. Chcel som len poukázať nato, že straty nemeckých tankov, napriek tomu, že americké sa im nemohli rovnať, boli veľké. A 2 Pz. D. je skvelým príkladom. Ako som spomenul, po bitke ostala bez jediného tanku." |
|
|
|
giro.c napsal v č. 231: To jo. Nechcem aby všetku smotanu zjedli letci.
"jo to jo já jenm podotýkám, ž jsi tenkrát trochu byl proti "
giro.c napsal v č. 231: To jo. Už mi za tým bolo smutno.
"a krom toho si musim tak do tebe rejpmout, když jsi tady tak dlouho nebyl"
giro.c napsal v č. 231: To jo. Veď to ale celé vymysleli skopci a tým to tak vyhovovalo. "nasazení letectva se odvíjelo od počasí a to žel bohu pro Amíky bylo dost dlouho blbý." |
|
|
|
jo to jo já jenm podotýkám, ž jsi tenkrát trochu byl proti a krom toho si musim tak do tebe rejpmout, když jsi tady tak dlouho nebyl nasazení letectva se odvíjelo od počasí a to žel bohu pro Amíky bylo dost dlouho blbý. |
|
|
|
giro.c: Máš pravdu. Snažil som sa zabrzdiť prílišné vyzdvihovanie letectva. Ono na to ale má racionálne jadro. Ak je odpor na zemi minimálny, zásobovacie nároky prudko klesajú. Ak sa na zemi urputne bojuje, zásobovanie potrebuje prepraviť násobky denných dávok za kľudového stavu. Ďalším argumentom bolo, že letectvo zasiahlo až prakticky vo fáze keď sa fronta začala stabilizovať. |
|
|
|
pbradler a jsme u toho. Když jsem něco takovýhon napsal posledně já tak si mi to vyvracel | |
|
|
K letectvu by som ešte poznamenal, že nie príliš zdôrazdňovanou (a nie príliš humánnou) ale účinou metódou bolo vybombardovanie komunikačných uzlov t.j. obcí a malých miest. V členitom teréne s minimom použiteľných ciest znamenalo toto opatrenie totálny kolaps nemeckého zásobovania. | |
|
|
BRUNNER napsal v č. 225: Nič v zlom, ale, myslím že to tu už niekto spomínal (tušim Dzin), že úloha letectva sa v prípade bitky o výbežok dosť preceňuje. "Tak dobre " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Západní fronta
- > Ardeny - poslední pokus