Lehké a střední bombardéry
|
|
---|---|
YAMATO:
A když došlo k tebou řečenému vytlačení strategických bombardérů, proč tedy Británie naprosto vážně uvažuje o přestavbě části Nimrodů na právě strategické bombardéry?
Jedním slovem: Skybolt. |
|
|
|
Dzin: tedy přirovnat B-1 a pod k Mosquitu...to je docela odvaha, ne? Malé počty...no při té ceně se nediv. To je hlavně ten důvod malých počtů. A když došlo k tebou řečenému vytlačení strategických bombardérů, proč tedy Británie naprosto vážně uvažuje o přestavbě části Nimrodů na právě strategické bombardéry? Tom: v čem byla Ju 87 bitevních variant lepší než Il-2 (to bych zdůraznil, že lepší než Il-2, jinak samozřejmě již Ju 87 nebyla žádný zázrak...)? Třeba nosnost, dolet, výhled pilota, přesnost útoku, obranná výzbroj... |
|
|
|
Algernon: (179) To zase ne. Roli těžkých bombardérů ve strategickém úderu jednoznačně převzaly balistické rakety a při konvenční válce víceúčelové stihací stroje. B-52 byl na dlouho poslední těžký bombardér pro tuto roli, další byl až B-2 s příchodem Stealth. B-1 nebo Tu-160 a spol. nejsou klasickými strategickými (těžkými) bombardéry, jejich činost je obdoba činnosti Mosquito za WW2, tedy rušivé nálety a přesné údery, hlavně jako doplněk balistických raket (jaderný konflikt) nebo víceúčelových stihaček (konvenční). Z toho důvodu jsou také vyrobeny v poměrně malém počtu. Vzásadě podobně je na tom i B-2, jehož úkolem má být také přesný úder na strategicky důležitá místa v případě jaderné války. Balistické rakety (s příchodem jaderných zbraní) prostě jednoznačně vytlačily strategické bombardéry. Stačí se jen podívat na USA. Jestliže v roce 1968 tvoří těžké bombardéry téměř třetinu jejího jaderného arzenálu, dvacet let na to je to už téměř zanedbatelný počet v porovnání s raketami na pozemních odpalovacích rampách a ponorkách. | |
|
|
YAMATO napsal v č. 175: Co takhle exploze granátu PLO nad útočícím šturmovikem? Taky myslím, že ten pancíř byl o dost slabší. Taky lehce nechápu, v čem měla být ona bitevní Ju 87 lepší? Můžete mi uvést nějaký příklad? "Naopak pancíř na vrchní části motoru byla jen kila navíc...zde byl zásah naprosto minimálně pravděpodobný." |
|
|
|
Algernon: Tak to abych si zapamatoval, co mám psát, až Tě zase budu chtít přátelsky pošťouchnout. Mimochodem, nevšiml jsi si, jak se služba strategických bombardérů podobá dreadnoughtům? Nejprve rychlí vzestup a sláva v jedné světové válce s ne zcela přesvědčivými výsledky a potom pomalý sestup a postupné nahrazení jiným typem zbraní, jejiž počátky spadají do právě této války. Idkyž tohle je asi do tématu o těžkých bombardérech. |
|
|
|
Algernon: (174) Ale klidně by se dalo. :o) Máš pravdu, já už si to nepamatoval a myslel jsem, že tam šlo o ten vývoj. |
|
|
|
SK: stíhači si právě chladič vybírali jako zranitelné místo velmi rádi...a samozřelmě také velmi zranitelnou zadní část trupu u většiny z "dřevěných" sérií Il-2. Pravděpodobnost...jstě, ale když už pancíř, tak hlavně na prioritní místa, a to olejový chladič jistě je. Naopak pancíř na vrchní části motoru byla jen kila navíc...zde byl zásah naprosto minimálně pravděpodobný. Nevýhody Ju 87? Při srovnání s Il-2 jich moc nevidím...jinak samosebou velmi mnoho. |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 172: OK, teraz skús rozobrať nedostatky u Ju 87... "Malý dolet (vadil zvláště v pozdějších fázích války), malá nosnost, strašidelně špatný výhled, absurdní pancíř "všude" (přitom ale třeba chladič oleje dost zranitelný), u dvoumístných nechráněný střelec s nepatrným množstvím munice...mám pokračovat?" A ešte som nevidel aby sa bitevnému stroju vytýkal pancier... Inak, aká bola šanca, že protivník trafí zrovna ten chladič? |
|
|
|
Malý dolet (vadil zvláště v pozdějších fázích války), malá nosnost, strašidelně špatný výhled, absurdní pancíř "všude" (přitom ale třeba chladič oleje dost zranitelný), u dvoumístných nechráněný střelec s nepatrným množstvím munice...mám pokračovat? | |
|
|
YAMATO napsal v č. 170: tak v tomto som za jedno s Dzinom. Il-2 považujem za vhodnejší bitevný stroj ako Ju 87D,G. Vzhľadom na lepšiu pancierovú ochranu sa mohol bezpečnejšie pohybovať nad bojiskom, vyhľadávať a útočiť na silnejšie bránené ciele."...v tomhle se my dva určitě neshodneme" Netvrdím, že Ju 87D,G boli zlé, skôr naopak na to, že to boli upravené strmhlavé bombardéry, ale myslím, že Il-2 bol proste vhodnejší - priam stvorený - na túto úlohu... |
|
|
|
...v tomhle se my dva určitě neshodneme | |
|
|
YAMATO: To je pravda, Ju 87G v porovnání s Il-2 jasně pohořela. | |
|
|
Dobrý nápad! Přenáším poslední příspěvek... Jinak já obecně Sověty nepodceňuji skoro v ničem (snad až na elektroniku a některé "maličkosti) a naopak v mnohém jim patří můj obdiv (bojová technika!). Ale prostě Il-2 je podle mě tak trochu paskvil (to JE můj názor )...např. kde je napsané, že bitevník musí stále operovat v malé výšce? U cíle jistě, ale při letu k němu a od něj? Jednou jsem ho srovnával s bitevními úpravami Ju 87 (D-5, G-2) a celkově docela pohořel... |
|
|
|
O flying fortressu se mluvilo - mimo jiné - v tématu Nejlepší těžký bombardér WW2: fronta.cz/forum_tema_show.php?id=16&po=3... |
|
|
|
DanMaster napsal v č. 164: "není řeč o B-17, vždyť B-17 to je synonyma ke spojení bombardér ve WW2 " skus si precitat este raz toto: Najlepší taktický bombardér pokial ta netrkne skus prestudovat literaturu o B-17 |
|
|
|
Já sem zrovna tohle fórum moc nepročítal, ale jakto, že tady na tý stránce není řeč o B-17, vždyť B-17 to je synonyma ke spojení bombardér ve WW2 | |
|
|
Byla tu o něm myslím zmínka, v 2.světové se však už moc nestihl proslavit. Každopádně svými výkony se řadí k tomu nejlepšímu, co tehdy v dané kategorii lítalo. | |
|
|
Rozebíralo se tu někdy Tu-2 ? | |
|
|
Eagle napsal v č. 140: Pěkná série fotek Pe-8 je z návštěvy Molotova ve VB a USA. Na jedné z nich je pěkný detail zadního střeliště. Ten "lauf" by se mohl klidně vydávat za 37 mm "Pe-8 - tak to nevím, ale jestli máš foto ukaž" |
|
|
|
Eagle: No já nevím, ale není nic těžkého najít si na netu fotky a popisy oněch níže popsaných letounů a udělat si jasno. Konkrétně u Il-10, který vyráběla i Avia, mě to mrzí dvojnásob, dvacítka v zadní věži B-29 je taky dost proslavená. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Lehké a střední bombardéry