Lehké a střední bombardéry
|
|
---|---|
![]() |
DG: (209) - Od WW2 k současnosti. - Ne, ale jde o to, že bombardér mi může udělat i konvenční nálet. Stejně tak balistické rakety nemohou předvést zrovna ideální taktický úder a hodí se jen ke strategickému. Algernon: (211) Dle mého je zde posun v případě strategických jaderných zbraní jednoznačný směrem k balistickým raketám. Mají jednoznačnou výhodu, v současné době proti nim neexistuje žádná fungující protizbraň. Ve chvíli, kdy jsou odpáleny je nepřítel není schopen prakticky nijak zastavit. |
|
|
![]() |
Dzin napsala v č. 212: To by mě moc zajímalo, který nový strategický prostředek se objevil v devadesátých letech s koncem závodů ve zbrojení... "Zapomněl si na c) protože se objevili jiné prostředky, které část jejich úkolů zastanou také." |
|
|
![]() |
DG: (205) Zapomněl si na c) protože se objevili jiné prostředky, které část jejich úkolů zastanou také. je to dle mého paralela s bitevní lodí. Ona byla vyřazena ne proto, že by nějak zastarala, ale proto, že se na bojišti objevili prostředky, které ji dokázaly nahradit. Algernon: (206) Jak se to vezme. Je jich třeba více, protože musíme předpokládat, že protivník jich "pár" zničí dříve, než budou schopny účině zasáhnout. |
|
|
![]() |
Dzin napsala v č. 207: Bavíme se o šedesátých letech nebo současnosti?
"Jasně, ale je v ní znát jasný posun směrem k jaderným střelám."
Dzin napsala v č. 207: A jó, takže raketová sila jsou málo flexybylní. Asi nestačí jenom přeprogramovat naváděcí kompjůtr...
"Bombardéry se zde nechávají proto, aby byla zajištěna určitá flexybilnost odvety."
Dzin napsala v č. 207: Odezírám ti to z úst... "To jsem nenapsal" |
|
|
![]() |
DG: (200) Jasně, ale je v ní znát jasný posun směrem k jaderným střelám. Bombardéry se zde nechávají proto, aby byla zajištěna určitá flexybilnost odvety. (201) To jsem nenapsal. Algernon: (203) A) Ale já netvrdil, že by jsi to tvrdil. B) B-2 byl objednán a vyráběn, ale původní plán byl značně redukován. A také vím, že se nejedná o konečnou, ale co je mi známo, další strategické bombardéry mají opět vycházet z technologie Stealth. C) Ale to jsem také tvrdil. Že část úloh těžkého bombardéru převzaly jiné typy letadel. D) Jasně, o to se také nepřu. Ale třeba ono hrození lze i za pomocí jaderných střel, např. raketonosné ponorky. Ona když se jedna Ohio vynoří nedaleko našeho pobřeží, tak to není také zrovna příjemný pocit. |
|
|
![]() |
Dzin: proč mám ten pocit, že se blonďatá ikonka projevila tak jak se dalo čekat? ![]() ![]() ![]() Proč se vyrábí méně strategických bombardérů? Protože a) se podstatně zvýšila jejich účinnost b) jejich cena není zrovna malá a jeden Usáma investice do strategického letectva neposvětí |
|
|
![]() |
DG: (198) Ale je. Kolik bylo nově těžkých bombardérů uvedeno do služby za posledních 30 let? Američané zde mají 20 B-2. Dejme tomu, že tam zahrneme i 100 B-1B. Sověti měli asi 30 Tu-160 a zhruba 250 Tu-22M. Až na B-2 byly ostatní letouny počítány i jako konvenční nociče a Tu-22M byl dokonce SALT II zařazen jako taktický a ne strategický prostředek. Tu-95 Se ve výzbroji udržel dost dlouho, to je fakt, ale opět, tak jako T-160 a Tu-22M byly brány na straně SSSR jako určitá protiváha proti B-1B (a F-111) tak Bear byl brán jako protiváha B-52. A opět, jedním z důvovodů jeho udržení ve výzbroji byla schopnost provádět taktické operace, hlavně údery proti námořním svazům NATO. |
|
|
![]() |
Kontrolní otázka pro Algernona: Lancaster bombardující Tirpitz je vlastně taky taktický bombardér, že ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dzin napsala v č. 199: No jistě, SR-71 a U-2 patří do šrotu, jejich role převezmou B-1B... "že měl být používán i k dílkovému strategickému průzkumu." |
|
|
![]() |
Dzin napsala v č. 189: Hmm, tak si říkám, jestli exituje "jaderná triáda" nebo "jaderné duo". Hele Dzyne, nevyřazují se taky náhodou zbytečné jaderné ponorky? Jejich roli přeci plně nahradí mezikontinentální rakety... "Jak sám píšeš v předposledním odstavci, těžký bombardér je už nepotřebný v jaderné destrukci ho plně nahradili balistické rakety, které jsou adleko účinější." |
|
|
![]() |
DG: (196) - Taktocká varianta B-B je vždy. Kromě jaderné munice může nést i nejadernou. Nehledě na to, že jaderné údery mohou být provedeny i po taktické stránce, proto rozdělení jaderných zbraní na taktické a strategické. A i tyto může B-1B provádět. - Ne, B-B měl přímo v náplni kromě taktických a strategických konvenčních/jaderných úderů na zemi a údery proti svazům sovětského hladinového loďstva a dokonce jsem narazil i na tvrzení, že měl být používán i k dílkovému strategickému průzkumu. - A kolik toho má za sebou B-52 či B-1B? Tedy nakonec nám zbyde porovnat počty F-22 a B-2. ![]() |
|
|
![]() |
Dzin napsala v č. 189: Myslíš jako třeba jak byl Tu-16 vyřazen Tu-22, který zase byl vyřazen Tu-160? A to zcela zapomínám na medvídka (toho sovětského, nikoliv toho estupida tady)."Proč byly asi těžké bombardéry postupně vyřazovány ze všech leteckých sil? " Kontrolní otázka - jak dlouho už přesluhují B-52? Taky parádní ukázka vyřazování strategických, tedy taktických bombardérů... |
|
|
![]() |
Algernon: (193) Přesně nevím, na co reaguješ, já také nikde netvrdím, že by jsi tvrdil, že vždy za všech okolností zůstávají podmínky stejné. Já tvrdím, že těžké bombardéry prodělali největší rozkvět v relativně krátkém období kolem WW2 a poté už jen následoval jejich ústup ze scény. Je to stejný osud, jako v případě dreadnoughtu. Tyto lodě prodělali svoji hvěznou karieru také kolem krátkého období WW1 a potom už jen následoval jejich ústup ze scény. |
|
|
![]() |
Dzin napsala v č. 192: Taktický úder strategickými jadernými hlavicemi na revolverovém odpalovacím zařízení mluví poměrně jasně, tedy jak pro koho "Ne, ale využitelnost B-1B byla i v rámci taktických úderů, hlavně se s ním počítali v rámci námořního boje." ![]() Hele Džami, už jsi taky někdy zahlédl B-1B v další "taktické" variantě, tzv. nejaderné, s vnějšími podvěsy?
Dzin napsala v č. 192: Asi chybka v překladu, to že B-1B měl létat nad Rusko přes moře z něj ještě nedělá námořní letoun. Nebo že by si autor výroku spletl B-1B s Tu-22, dalším to taktickým bombardérem?
"hlavně se s ním počítali v rámci námořního boje."
Dzin napsala v č. 192: Kolik že toho mají tyto stroje za sebou a kolik jim toho zbývá? Pravda, asi hodně, jelikož na nové není... "F-14, F-15, F-16, F/A-18 jsou vosk?" |
|
|
![]() |
DG: (188) - Ne, ale využitelnost B-1B byla i v rámci taktických úderů, hlavně se s ním počítali v rámci námořního boje. - No právě, k čemu tenhle stroj, když jeho funkci v pohodě a lépe zvládnou jiné a levnější prostředky. - F-14, F-15, F-16, F/A-18 jsou vosk? Kolik těžkých (strategických) bombardérů v současné době působí u ozbrojených sil USA a kolik zde působí víceúčelových stihaček? |
|
|
![]() |
Béďa: ??? |
|
|
to Dzin: ohledně Il-2 si snad děláš srandu. Zkusil jsi srovnat třeba takovou drobnost jako bylo střeliště obou typů... U Ju-87D měl střelec k dispozici pancéřovou věž! u Il-2 měl tak akorát h... a modlidby... | |
|
|
![]() |
Algernon: (184) Čili jen vzásadě potvrzuješ, že byl těžký bombardér postupně ze své role vytlačován. Klasický těžký bomberdér je dne už naprosto zastaralá koncepce. Při bojové operaci nemá vůbec co nabídnou. B-52 byl poslední proto, že se jedná o vrcholnou konstrukci, která už nemá kam jít, resp. už nepřináší nic nového. Omýlaný program B-1 byl navíc zastaven ve prospěch střel s plochou dráhou letu a programu B-2. To že bylo nakonec vyrobeno alespoň 100 kusů B-1B je díky Reaganově administrativě a její snaze o "uzbrojení SSSR" a tedy navíšením síly USA. Navíc za ním stáli i politické a ekonomické tlaky. Těžké bombardéry se drželi v arzenálu USAF kvůli nedostatku pozemních a námořních jaderných zbraní. Jejich rozšiřováním jsou postupně stahovány a mirvizace jaderných raket USA znamená poslední ránu. Já beru, že jsi nadšený obdivovatel težkých bombardérů, ale prostě v tomhle mám pravdu. Proč byly asi těžké bombardéry postupně vyřazovány ze všech leteckých sil? Kvůli tomu, že byli tak výkoné a nenahraditelné? Jak sám píšeš v předposledním odstavci, těžký bombardér je už nepotřebný v jaderné destrukci ho plně nahradili balistické rakety, které jsou adleko účinější. V konvenční válce ho zase nahrazují ostatní typy letadel, takže zbývá jen ono známé "Kam s ním". Dobře, potom ale porovnej, jak jsou procentuelně zastoupena. Kolik z celkového počtu letadel činí těžké bombardéry, kolik stihačky a pod. |
|
|
![]() |
Dzin napsala v č. 181: Wow, heSKá teorie. Takže když zvýšíme přesnost Buffíka, uděláme z něj taktický bombardér "B-1 nebo Tu-160 a spol. nejsou klasickými strategickými (těžkými) bombardéry, jejich činost je obdoba činnosti Mosquito za WW2, tedy rušivé nálety a přesné údery, " ![]()
Dzin napsala v č. 181: Viděls někdy takovou nepodstatnou položku jako je cena? O tom by mohl povídat třeba další typický "taktický" bombardér XB-71 "Z toho důvodu jsou také vyrobeny v poměrně malém počtu. " ![]()
Dzin napsala v č. 181: Divné, počty F-22 taky nedosahují ani zdaleka desetiny stavů stíhaček z osmdesátých let. Stíhačky jsou pravděpodobně na ústupu... "Jestliže v roce 1968 tvoří těžké bombardéry téměř třetinu jejího jaderného arzenálu, dvacet let na to je to už téměř zanedbatelný počet v porovnání s raketami na pozemních odpalovacích rampách a ponorkách." |
|
|
![]() |
Dzin: Storm Shadow ![]() Algernon: přirovnání k Petovi ![]() |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Lehké a střední bombardéry