Východní fronta
|
|
---|---|
Cassius Chaerea napsal v č. 2169: Pavlov s tým ako veliteľ ZapOVO nič nemal. Účastnil sa na cvičení ako veliteľ jednej zo strán. Schému cvičenia vypracoval generálny štáb, tak aby sa precvičili jednotlivé varianty strategického plánu a aby sa rozhodlo, ktorá z nich je najvhodnejšia. Ako už spomínal Egli, výsledkom bolo zvolenie tzv. južnej varianty. "To vysvětluj Pavlovovi a ne mně." |
|
|
|
egli napsal v č. 2168: To vysvětluj Pavlovovi a ne mně. "To zcela jistě neznamená Cvičení totiž začínala v okamžiku, kdy sovětská vojska útočí z pozice již několik kilometrů za sovětskou hranicí (západně ) Takovýmto způsobem cvičit obranu před nečekaným útokem nemá samozřejmě žádný smysl." |
|
|
|
Cassius Chaerea napsal v č. 2167: To zcela jistě neznamená Cvičení totiž začínala v okamžiku, kdy sovětská vojska útočí z pozice již několik kilometrů za sovětskou hranicí (západně ) Takovýmto způsobem cvičit obranu před nečekaným útokem nemá samozřejmě žádný smysl. "Takže když řikám že cvičila vojska obranu před německou invazí, tak to neznamená defenzivní postup při cvičení." |
|
|
|
pbradler napsal v č. 2163: Nevím co si představuješ, ale nejlepší obrana je přece útok. Takže když řikám že cvičila vojska obranu před německou invazí, tak to neznamená defenzivní postup při cvičení. "Na tom cvičení sa v skutočnosti cvičil útok proti Nemecku." |
|
|
|
Stalin tak nepostupoval poprvé, když byl důležitý sever (finská válka), tak byl nahoru posunut Mereckov jako velitel LVO (sice až v létě 1940, ale s další válkou proti Finsku se stále počítalo) | |
|
|
Súhlas. Dík za doplnenie. | |
|
|
pbradler napsal v č. 2163: Dalším důvodem bylo taky to, že cvičení potvrdilo, že mnohem vhodnější pro vedení útočné operace je jihozápadní směr. A s tím byl dokonale seznámen Žukov jako velitel KOVO. I proto jeho posun směrem nahoru. "Na tom cvičení sa v skutočnosti cvičil útok proti Nemecku. A pretože si Žukov počínal pri cvičení agresívne a dravo, bol pre Stalina vhodnejším typom na funkciu náčelníka štábu ako opatrnejší a váhavejší Mereckov." |
|
|
|
Cassius Chaerea napsal v č. 2144: Na tom cvičení sa v skutočnosti cvičil útok proti Nemecku. A pretože si Žukov počínal pri cvičení agresívne a dravo, bol pre Stalina vhodnejším typom na funkciu náčelníka štábu ako opatrnejší a váhavejší Mereckov. "Jinak Měreckov to měl taktéž po zimní válce nahnuté a po velkém cvičení, kde se zkoušela obrana před německou invazí (za modré tedy němce velel Žukov a za rudé tedy SSSR velel Pavlov), jej Stalin nechal odvolat z funkce." |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 2098: Tiež som na niečo podobné narazil ale mám, k tomu tak trochu rezervovaný postoj. Keď sa človek pozrie na formovanie nových divízií v rokoch 42-45 tak nezíska práve dojem, že by formovanie nových jednotiek bolo výsledkom chorobnej snahy mať na papieri čo najviac jednotiek (ako je to často prezentované v povojnovej kritike Hitlera). Dá sa povedať, že pomerne presne kopírovalo straty a situáciu na fronte. Kým v roku 1942, ako v období čiastočných úspechov a relatívne nízkých strát môžeme zaznamenať najnižší prírastok nových jednotiek (hlavný rastový potenciál rokov 38-41 bol už vyčerpaný), rok 43 prináša nárast tvorby nových jednotiek ako náhrady v dôsledku významnejších strát pri Stalingrade a v Tunisku, ktorý sa ďalej stupňuje v roku 44, kedy dosahuje pomerne vysokých hodnôt. Toto je však vynútené stratami prakticky celých armád najmä v Bielorusku a Francúzsku."Někde jsem četl že Hitler byl posedlý počty - proto byly tvořeny stále nové divize, vybavené novým materiálem, a pak se nedostávalo doplňků k jednotkám již bojujícím na frontě - takže vznikal paradox, kdy na frontě bojovaly zdecimované jednotky veteránů, které měly nedostatek výzbroje, zatímco z týlu přicházela dobře vybavená divize zelenáčů, která na tom byla po několika měsících stejně jako frontová jednotka." Čo sa týka dostupnosti výzbroje si nemyslím, že by nemecké velenie akosi programovo uprednostňovalo novo vznikajúce jednotky ale spomínaný stav mohol vzniknúť ako dôsledok obtiažnosti dopraviť doplnky na frontovú líniu. Predpokladám, že straty dovážanej výzbroje k jednotkám boli ďaleko vyššie v bezprostrednej blízkosti fronty ako niekde v centrálnom Nemecku. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2159: Prosím tě odkud to máš? Jinak já všechno tahám z paty, takže je možné že jsem se sekl, ale podle tvých informací koukám že pěkně. "Cassius Chaerea: (2157) + Ondraha: (2158) Copak o to, já nikam neženu, takže klidně počkám. Měreckov leden 39 - velitel Leningradského VO červenec 40 - náměstek lidového komisaře obrany a člen Hlavní vojenské správy srpen 40 - náčelník gen. štábu leden 41 - náměstek lidového komisaře obrany (odvolán z gen. štábu) červen 41 - zatčen a uvězněn září 41 - propuštěn, představitel Stavky u Severozápadního frontu, později téhož měsíce velitel 7. armády. " |
|
|
|
Šapošnikov byl náčelníkem gen. štábu od zatčení Jegorova a byl zde do roku 42 s přestávkou v roce 40 a 41, kdy zde působili Měreckov a Žukov. Nutno dodat, že po německém útoku utrpěl nervový otřes a veškerou práci za něj dělal jeho zástupce Vasilijevskij, který tak byl faktickou hlavou gen. štábu. Stalin Šapošnikova odvolal až když už to jinak nešlo, podle některých prý na samotné Šapošnikovo naléhání. Osobně si totiž Šapošnikova vážil (jako jediného, kromě kumpána Vorošilova o tituloval "Borisi Michailoviči" a ne klasickým "soudruhu Šapošnikove") a určitě pro něj muselo být zklamáním, že Šapošnikov zemřel v březnu 45 a nemohl si s ním vychutnat vítězství. | |
|
|
Cassius Chaerea: (2157) + Ondraha: (2158) Copak o to, já nikam neženu, takže klidně počkám. Měreckov leden 39 - velitel Leningradského VO červenec 40 - náměstek lidového komisaře obrany a člen Hlavní vojenské správy srpen 40 - náčelník gen. štábu leden 41 - náměstek lidového komisaře obrany (odvolán z gen. štábu) červen 41 - zatčen a uvězněn září 41 - propuštěn, představitel Stavky u Severozápadního frontu, později téhož měsíce velitel 7. armády. Šapošnikov květen 35 - náčelník gen štábu červenec 40 - člen Hlavní vojenské rady srpen 40 - náměstek lidového komisaře obrany (odvolán z gen. štábu) červenec 41 - náčelník gen. štábu (zároveň zůstává náměstkem) červen 42 - odvolán z gen. štábu pro nemoc (zůstává náměstkem) červen 43 - náčelníkem Nejvyší vojenské akademie (Vorošilovky). Od ledna do července 41 je náčelníkem gen. štábu Žukov. |
|
|
|
Pokud vím, tak ŠAPOŠNIKOV byl náčelníkem generálního štábu až v prosinci 1941. | |
|
|
Dzin napsala v č. 2156: Počkej přece Měreckov už byl náčelníkem v listopadu 39. "Během Zimní války byl Měreckov velitelem Leningradského VO. Náčelník gen. štábu byl Šapošnikov." |
|
|
|
Cassius Chaerea: (2154) Během Zimní války byl Měreckov velitelem Leningradského VO. Náčelník gen. štábu byl Šapošnikov. | |
|
|
Cassius Chaerea: (2144) Vorošilov se ho nedržel vůbec a to proto, že neměl za Zimní války velení vojsk v poli. Měreckovův plán byl realizován přesně tak, jak měl, jediné,co podle něj nebylo, byl výsledek bojů. Je to trošku jinak. Měreckov byl za účinkování v Zimní válce vyznamenán Zlatou hvězdou hrdiny SSSR a druhým řádem Lenina, následně povýšen na armádního generála a v srpnu 40 jmenován náčelníkem generálního štábu. Teprve až teď se shodujeme, v této funkci zrovna moc nevinikal, hlavně se nedokázal moc schodnou s Timošenkem a tak ho Stalin raději vyměnil za novou vycházející hvězdu RA Žukova. |
|
|
|
Ondraha napsal v č. 2151: No já jsem řekl toto:
"Já jsem ale nic o funkci náčelníka štábu neříkal. Já jsem akorát řekl, že vedl v prosinci ofenzivu na Tichvin pro obnovené železnice do Leningradu."
Cassius Chaerea napsal v č. 2144: Ty jsi uvedl na to tohle:
"Jinak Měreckov to měl taktéž po zimní válce nahnuté a po velkém cvičení, kde se zkoušela obrana před německou invazí (za modré tedy němce velel Žukov a za rudé tedy SSSR velel Pavlov), jej Stalin nechal odvolat z funkce. "
Ondraha napsal v č. 2145: Jenže já se bavil o jeho funkci, kterou zastával během zimní války a to byla funkce náčelníka generálního štábu, z které byl odvolán pár měsíců před vypuknutím velké vlastenecké. "on ho z funkce neodvolal. Když dobyl město Tichvin." |
|
|
|
znovu a znovu říkám:
Ondraha napsal v č. 2151: Já jsem akorát řekl, že vedl v prosinci ofenzivu na Tichvin pro obnovené železnice do Leningradu."Já jsem ale nic o funkci náčelníka štábu neříkal" O tom že byl v r. 1941 náčelníkem generálního štábu jsem nic neslyšel. |
|
|
|
Cassius Chaerea napsal v č. 2150: Já jsem ale nic o funkci náčelníka štábu neříkal. Já jsem akorát řekl, že vedl v prosinci ofenzivu na Tichvin pro obnovené železnice do Leningradu. "No ale to už dávno nezastával funkci náčelníka štábu." |
|
|
|
Ondraha napsal v č. 2149: No ale to už dávno nezastával funkci náčelníka štábu. "Tak Leningrad byl obléhán od 1.září, takže to bylo v r.1941." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta