Východní fronta
|
|
---|---|
Je pravda, že Henrich Himmler velel na počátku roku 1945 skupině armád Odra? | |
|
|
Dzin napsala v č. 2237: Čim ďalej na západ, tým horšie. Čistým príkladom su dokumenty z anglicka a USA - braky "že až na vyjímky je většina dostupné literatury u nás o Východní frontě snad ještě horší kvality, než to, co vycházelo za totality." Príčinou toho všetkého môže byť aj zaujatosť historikov voči ostatným krajinám než voči ZSSR. Ich publikácie sa dostali k nám hlavne až po 89. roku a vytlačili tak "schopné" publikácie zo ZSSR (jednoducho povedané) |
|
|
|
dušan: (2238) Podle mého je to způsobeno hlavně změnou politické situace po roce 89 a tím i snahou o to být "nad papeže". Je to zrcadlově obrácené totalitní osočování Západu s padělání historie. Takže z toho vyšlo že to co vyšlo na Západě byla křišťálová pravda ve všem a to z východu byla jen propaganda. Dále si myslím, že se zde objevila huráááakce (jako ostatně ve všech oblastech našeho života) co nejrychleji zaplnit bílá místa a ukojit vzniklý hlad po informacích jiných, než byly známy. V neposlední řadě je zde snaha vydavatelů o co největší zisky a tituly typu "Čest a hrdinství: Teutonští rytíři světla v bojích s bolševickými hordami Mongolů při ochraně Evropy" lákají přeci jen více než seriozní literatura. |
|
|
|
dušan napsal v č. 2236: Ale prečo je to propaganda ? Veď sú články o Nemeckých osobnostiach tak ako o sovietskych. To ako keď niekto listuje v dokumentoch o 2.sv. a narazí na životopis o nejakom sov. hrdinovi a povie: "No, zasa ďalšia sov. propaganda !" a neskôr na Nemeckého hrdinu, kde sa k tomu ešte oslavuje tretia ríša, zkrýkne "Fíííha ! Super !""Tieto dva články mi niektorý kolegovia označili ako komunistickú propagandu." To je fakt od veci |
|
|
|
dušan napsal v č. 2236: Veď ja som nemyslel len tu údržbu (hoci iba tu som spomenul ) "To není len údržba Shermana ale aj jeho nasadenie a skúsenosti sním." Je tam toho omnoho viac: výhody a nevýhody Shermana, využitie v boji a podobne. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2237: Neviem na to prísť čím to je. Nemôžme sa stále vyhovárať na 40-rokov.Ale možno takéto diskusie niečo pomôžu.Hlavne pre mladších ale aj mňe. Ahoj "dostupné literatury u nás o Východní frontě snad ještě horší kvality, než to, co vycházelo za totality." |
|
|
|
dušan: To je prostě dnes módní. Označovat vše za sovětskou propagandu a němce vyzdvihovat. Asi je nutno kompenzovat předchozí léta totality. Je to jen škoda, že když jsme se po revoluci nacházeli v situaci, kdy jsme mohli začít s kvalitou a místo toho jsme začali brakem a držíme se toho stále. Nastává tak paradoxní situace, že až na vyjímky je většina dostupné literatury u nás o Východní frontě snad ještě horší kvality, než to, co vycházelo za totality. | |
|
|
Georgy napsal v č. 2235: To je celý problém v terajšej dobe. Na históriu pozerať bez politického zamerania. Tieto dva články mi niektorý kolegovia označili ako komunistickú propagandu.Ale o nemcoch je doslova všetko pravda.No čo stým? A je to o to zaujímavé že rus obhajuje Shermany.Aj tak to není pravda.To není len údržba Shermana ale aj jeho nasadenie a skúsenosti sním."Hlavne ich údržba - to je fakt sila ! " Jak sa to líši od diskutérov že to bola neschopná krabica. Ahoj |
|
|
|
dušan napsal v č. 2234: Tiež zaujímave "Je tam aj druhý" Z toho čo ja čítam je zaujímavé rozpravanie o tankoch Sherman. Hlavne ich údržba - to je fakt sila ! |
|
|
|
Georgy napsal v č. 2233: Je tam aj druhý:worldatwar.clone.cz/index.php?location=artic..."Práve čítam rozhovor s Dmitriym Fedorovičom" O nemcoch vieme všetko a vedeli to podať.U rusoch to bol problém. Nesmel si vytrčať z rady.Tento druhý článok je toho príkladom. Neuveriteľné až po roku 89 ho vyznamenali a niečo sa o nom vie.Koľko bolo takýchto príbehov? Osobne si myslím že veľa. |
|
|
|
Práve čítam rozhovor s Dmitriym Fedorovičom (jazdil na shermane) je to fakt zaujímavé. Opisuje v ňom zážitky a svoje názory o spojeneckých tankoch a zbraniach, ktoré používali. Je to fakt fakt fakt super | |
|
|
Ondraha napsal v č. 2230: Mohl by to být A.A. Škvarcov, od 3. září 1939 sovětský velvyslanec v Německu, ale myslím Škvarcov je spíše ten, co se sklání nad Molotovem, takže to bude jiný sovětský činitel lidového komisariátu zahraničních věcí (možná tlumočník Pavlov)"Pánové kdo je prosím vás ten člověk napravo od Stalina?" Jinak na fotce vidíme i náčelníka generálního štábu B.M. Šapošnikova a úplně vlevo je podle mě státní podtajemník německého ministerstva zahraničních věcí Andor Hencke (autor německého zápisu z jednání v Kremlu). Ribbentropa na jednání v Kremlu doprovázeli velvyslanec hrabě Fridrich von Schulenburg, rada německého velvyslanectví v Moskvě Gustav Hilger (jako německý tlumočník), státní podtajemník dr. F. Gaus jako právní poradce, státní podtajemník A. Hencke a Hitlerův fotograf Heinrich Hoffmann, který je právě autorem těch fotek. |
|
|
|
Ohledně rozptylu, VOjenské rakety pro M-13 udávají rozptyl na maximální dostřel (8470 metrů) 130x188 metrů. U M-31 potom při dostřelu 4325 metrů rozptyl 96 x 216 metrů. A když už tu probíráte názvy, potom u M-31 uvádějí název Váňuša. | |
|
|
Pánové kdo je prosím vás ten člověk napravo od Stalina? Jinak je to událost 23.srpna 1939.(všichni víme co tak to nebudu rozepisovat) Ten co podepisuje je Vjačeslav Molotov, za ním Joachim von Ribbentrop. |
|
|
|
Ako si spomenul tak Kaťuša a Andruša je skoro to isté (okrem rampy a strel je všetko rovnaké) Rozdiel je iba v ničivej sile . Hoci na hektar dopadli iba asi 4 až 5 strely z 288 (čo je podľa mňa asi trochu málo ) urobili by taký "bordel" že by tam totalne nič nezostalo - ani kameň na kameni preto presnosť nemusela byť veľká. Používaly sa na ostrelovanie večších obiektou (bunkre a podobne) a večších plôch. Strely prezývali aj "lietajuce rakvy" lebo niekedy ich vystreľovaly aj s bedňamy rkkaww2.armchairgeneral.com/galleries/rocket... škoda že tam nieje popis |
|
|
|
Takže abych Georgyho upřesnil: Pod název „kaťuše“ byly zahrnovány jak původní klasické kaťuše, tak andrjuše. Odborně se kaťuše označovaly M 13 a andrjuše M 31. Z toho článku co jsem četl, z toho vyplývá že andrjuše je akorát jiný typ kaťuše. Proto nám to asi připomíná kaťušu. A Andrjuša je prý technicky o mnoho horší než kaťuša. Při salvě 288 střel jich na cílovou plochu jednoho hektaru dopadlo 4-5.Celkem bída. |
|
|
|
a proč mě připomíná Kaťuše.... | |
|
|
Proč se mi zdá, že Andruša neexistuje. Protože sem se po ni díval asi hodinu a nic jsem nenašel. | |
|
|
Tak to je ta Andruša... To je pěkný a mám pocit, že jsem to již někde viděl | |
|
|
|
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta