Východní fronta

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
301-320 z 2644
<< 13 14 15 16 17 18 19 >>
Po
bush 14.7.2008 13:49 - č. 2677
bush
cinik napsal v č. 2676:
"Kde vznikla zas až tolik neznamená."
Opět si myslím opak. Pokud vědomě hlásám danou informaci a používám ji jako součást propagandy, věřím jí méně, než pokud ji jen pasivně přijímám bez možnosti srovnání s jinými zprávami - vedení je informovanější.

Ale na Dzinovu původní otázku lze asi těžko odpovědět - člověk by k tomu musel mít autentické výpovědi vedení Kominterny, které nemám.

Nicméně to už jsme značně odbočili od tématu - volil bych buď ukončení naší (cinik -> já) neplodné (semi-) debaty nebo přesun (třeba do strategie..).
cinik 14.7.2008 13:28 - č. 2676
cinik
bush napsal v č. 2675:
"Vzhledem k tomu, že ta informace pravděpodobně vznikla v nejvyšších strukturách Kominterny"

Kde vznikla zas až tolik neznamená.
bush 14.7.2008 13:23 - č. 2675
bush
cinik napsal v č. 2674:
"Právě vedení tomu uvěří nejsnáz, protože postrádá zkušenost, kterou by to mohlo korigovat."
Já bych to viděl přesně opačně. Vzhledem k tomu, že ta informace pravděpodobně vznikla v nejvyšších strukturách Kominterny, uvěří tomu míň vedení než obyčejný člověk, kterému to předhodí jako samozřejmost a nemá potuchy o tom, co se děje uvnitř Třetí říše.
cinik 14.7.2008 12:08 - č. 2674
cinik
Dzin napsala v č. 2670:
"Chápu, že to byli schopni nabulíkovat sovětským občanům, ale opravdu nechápu tu najivitu, že i vedení bylo schopno tomuto věřit."

Právě vedení tomu uvěří nejsnáz, protože postrádá zkušenost, kterou by to mohlo korigovat.
Tom 14.7.2008 11:08 - č. 2673
Tom Nezapomínejte, že to taky byli jenom lidi - v jistém smyslu jako my. Co je pro nás jako ješitné chlapy nejhorší - přece přiznat, že jsme se mýlili, že jsme byli za blbce. Proto jsme schopni vymýšlet prapodivné složité fantastické a pro okolí těžko uvěřitelné konstrukce, jenom abychom se vymluvili na všechno možné, jen nepřiznat chybu. I když samozřejmě v hloubi duše víme, že za blbce jsme my a to oprávněně. Ale zavíráme před tím oči a oddalujeme chvíli, kdy to přiznáme sami sobě.

Rozhodně bych nehrál na nějakou odpovědnost. Já tvrdím, že takhle funguje většina světa (ve velkém i v malém), historie je podobných příkladů plná.
egli 14.7.2008 10:55 - č. 2672
egli
Dzin napsala v č. 2670:
"že i vedení bylo schopno tomuto věřit. Mě to opravdu zarazilo. Stejně tak, jako když jsme si četl o jednáních v době kolem roku 1968 a to co pronáší Brežněv a spol. to je naprosto neuvěřitelné. Proto mě právě zajímá, jestli tomu opravdu věřili, jelikož takoví pohled naprosto otřesně deformuje vnímání reality a má zdrcující dopady."
Jestli těmto věcem věřilo vedení, to je otázka. Pro značnou část to byl spíš jen nástroj k dosažení nějakých cílů, pro dosažení cíle byli schopni hlásat cokoli a provést i několik protichůdných obratů, vše v rámci "marxistické dialektiky". Nezapomeň, že cokoli dělali, dělali v souladu s "dějinným pohybem společenských sil"
cinik 14.7.2008 01:33 - č. 2671
cinik Tak jeden nový tematický článek na wikipedii.

cs.wikipedia.org/wiki/Szare_Szeregi

Dzin 13.7.2008 18:07 - č. 2670
Dzin egli: Tohle jsou právě věci, které mě zarážejí. Chápu, že to byli schopni nabulíkovat sovětským občanům, ale opravdu nechápu tu najivitu, že i vedení bylo schopno tomuto věřit. Mě to opravdu zarazilo. Stejně tak, jako když jsme si četl o jednáních v době kolem roku 1968 a to co pronáší Brežněv a spol. to je naprosto neuvěřitelné. Proto mě právě zajímá, jestli tomu opravdu věřili, jelikož takoví pohled naprosto otřesně deformuje vnímání reality a má zdrcující dopady.
Dzin 13.7.2008 18:05 - č. 2669
Dzin jasně Východní frontu
cinik 13.7.2008 14:59 - č. 2668
cinik Máme tu nějaké diskusní téma věnované polskému odboji?
egli 7.7.2008 17:21 - č. 2667
egli
Dzin napsala v č. 2666:
"Četl jsem, jak před napadením SSSR komunisté rozšiřovali různé teze o tom, jak němečtí "dělníci převlečení do uniforem" ve chvíli, dky dojde k útoku na SSSR se vzbouří, protože nebudou útočit na jediný nevykořisťovatelský stát dělníků a rolníků a svrhnou hitlera. Co myslíte (nebo víte?) opravdu tomu komunisté věřili?"
Ano, takové teze byly rozšiřovány, na základě direktiv Kominterny od září 1939 - spojit se s německým proletariátem v boji proti buržoazii. Jestli tomu věřili, to je asi hodně individuální. Třeba z českých komunistů v protektorátu tomu na základě reálných zkušeností z okupace skutečně věřil asi málokdo, i když to hlásal. Našlo se ale i pár magorů, kteří to brali hodně vážně a ve vedení KSČ došlo i k menšímu rozkolu (třeba V. Clementis, který nebyl v Moskvě, ale ve Francii byl na jaře 1940 vyloučen z KSČ za to, že byl "pro válku na straně anglo-francouzského imperialismu proti Německu." Naopak třeba E. Klíma z ilegálního vedení KSČ prohlašoval, že válka je ze strany Německa "spravedlivá" a prosazoval podporu Německa v boji proti západním imperialistům).

Tato linie Kominterny se změnila na jaře 1941 v souvislosti s německým tažením na Balkáně a s přípravami na válku proti Německu. Od jara 1941 už byla prosazována národně-osvobozenecká protiněmecká linie.

Přesto ale i po německém útoku měla propaganda z let 1939-40 dozvuky. Četl jsem to v několika ruských pamětech. Třeba I. Erenburg (který vedl tu ostrou protiněmeckou propagandu) vzpomíná, jak se s takovými představami setkával:
V prvních válečných měsících jsem při rozhovorech s vojáky pociťoval hned hrdost, hned nejhlubší zoufalství... nejednou jsem od našich vojáků slyšel, že nepřátelské vojáky k nám nahnali kapitalisté a statkáři, že kromě hitlerovského Německa existuje ještě jiné Německo, a jestliže někdo řekne německým dělníkům a rolníkům pravdu, sami zahodí zbraně.

Mnozí v to upřímně věřili, jiní to ochotně poslouchali... Lidé, kteří hájili Smolensk nebo Brjansk, opakovali to, co slyšeli ve škole a pak na schůzích, to, co četli v novinách: německá dělnická třída je přece silná, Německo je přece vyspělá průmyslová země, v níž sice uchvátili moc fašisti podporovaní rúrskými magnáty a sociálními demokraty, ale německý lid je proti a bojuje s nimi dál...

Vzpomínám na nesnadnou diskuzi s dělostřelci v první linii. Velitel baterie dostal rozkaz zahájit palbu na silnici. Vojáci se nehnuli z místa. Vybuchl jsem rozčilením. Jeden voják mi odpověděl: "Nemůžeme pořád jen ostřelovat silnice a potom ustupovat, musíme Němce pustit blíž a pokusit se jim vysvětlit, že je nejvyšší čas, aby se umoudřili a povstali proti Hitlerovi, my že jim v tom pomůžeme." Ostatní účastně přikyvovali. Napohled chytrý mladíček vykládal: "Do koho vlastně střílíme? Do dělníků a rolníků. A ti si myslí, že jsme proti nim - neumožňujeme jim žádné řešení."
Tyhle naivní představy asi velmi rychle zmizely...
Dzin 6.7.2008 19:46 - č. 2666
Dzin Narazil jsem na takovou zajímavou myšlenku. Četl jsem, jak před napadením SSSR komunisté rozšiřovali různé teze o tom, jak němečtí "dělníci převlečení do uniforem" ve chvíli, dky dojde k útoku na SSSR se vzbouří, protože nebudou útočit na jediný nevykořisťovatelský stát dělníků a rolníků a svrhnou hitlera. Co myslíte (nebo víte?) opravdu tomu komunisté věřili?
croisier 17.4.2008 22:02 - č. 2665
croisier
Dzin napsala v č. 2664:
"Následně pak na oslabená německá vojska zaútočit, převzít iniciativu a zahájit postup na západ."
Vidíš dobře co jsi napsal v této větě? A tím nemyslím to jediné slovo.

Btw sorry, ale nehodlám řešit jeden problém x tématech.
Dzin 17.4.2008 19:23 - č. 2664
Dzin
croisier napsal v č. 300 Prochorovka červenec 1943:
"Fakt ne? Zkus v pár větách popsat, co se od Charkova stalo a co si obě strany přály, aby se stalo dále."
Němcům se později podařilo část jednotek RA obklíčit a zničit. Sověti do oblasti přisunuli další síly a postupně se německý postup zastavil. Obě strany byly vyčerpané a potřebovaly přestávku na znovunabrání sil. Navíc přišla rasputica. V průběhu bojů se utvořil Kurský výběžek.
Němci se rozhodovali co dál a nakonec přišli s tím, že právě zde je nejlepší možnost zaútočit. Jejich přáním bylo zničit zde soustředěná sovětská vojska a celkově oslabit sovětské zálohy, což by jim umožnilo opět převzít iniciativu a následně rozvinout další operace do nitra SSSR.
Sověti stáli před podobným rozhodnutím a původně zamýšleli zahájit vlastní ofenzívu. Nakonec převládl názor, že je lepší vybudovat u Kurska silnou obranu a nechat na ní Němce vykrvácet. Následně pak na oslabená německá vojska zaútočit, převzít iniciativu a zahájit postup na západ.
Honza M. 6.4.2008 14:22 - č. 2663
Honza M. ja_62: tak jo

spelter: tedy vzhůru do www.fronta.cz/forum.php?tema=141
ja_62 31.3.2008 11:02 - č. 2662
ja_62 www.fronta.cz/forum.php?tema=141

Dzin, Honza M., Spelter: (2559, 2660, 2661): Co máte proti změně tématu, pokud míníte pokračovat? S východní frontou vaše diskuse souvisí jen velmi volně, resp. tak úplně sem nezapadá, a jak jsem si všimnul, karaya1 už upravil i název tématu.
spelter 31.3.2008 09:15 - č. 2661
spelter Honza M. 2657

Z toho, co jsi ocitoval mi právě připadá, že by bývalo neškodilo, kdyby Beneš dal Britům a Američanům najevo - sice máme smlouvu se SSSR, ale v žádném případě tím neztrácíme zájem o západní spojence a kontakty s nimi, že se sami neřadíme předem do zájmové sféry SSSR - možná by pak Churchill na Jaltě mimo londýnských Poláků "pozachraňoval" i nás. Kdybychom mu v tom vyšli aspoň trochu naproti, např. tím, že by se londýnský exil alespoň pořádně připravil na jednání s moskevským a nenechal si nadiktovat poválečnou komunistickou představu.
Opravdu mi nepřijde zrovna bezvýznamný ten fakt, že na rozdíl od jiných zbolševizovaných zemí se na naše území dostaly i západní armády, jen jim pomoct, aby se dostaly ještě dál. Třeba i přinejmenším důraznou snahou prosadit, aby naše obrněná brigáda byla od Dunkerque přesunuta k Pattonovým jednotkám, aby mohla osvobozovat svůj vlastní stát - a postoupit dále, než tam, kde se Američané zastavili..
Honza M. 31.3.2008 02:08 - č. 2660
Honza M.
Dzin napsala v č. 2659:
"Je zajímavé, že v případě nacistického Německa si jejich politici uvědomovali nutnost rázného řešení a neústupnosti"
Aha, teď asi mluvíš o období 1936-1939, že?
Řekl bych, že důslednost "Západu" vůči SSSR na sklonku války a do roku 1947 byla přesně taková, jako vůči Německu (a Itálii) v dobách appeasmentu.
Dzin 30.3.2008 16:28 - č. 2659
Dzin spelter: (2656) Západní spojenci měli rozhodně postupovat vůči SSSR tvrději. Je zajímavé, že v případě nacistického Německa si jejich politici uvědomovali nutnost rázného řešení a neústupnosti a vůči SSSR takto důslední nebyli.
Dzin 30.3.2008 16:23 - č. 2658
Dzin spelter: (2655) Pokud je mi známo Stalin takovíto vývoj předpokládal. Vyčerpání "imerialistických mocností" a následný zisk ze strany SSSR. Toto dokonce byla jedna z jeho hlavních tezí a nepřímo se podílela na urychlení vypuknutí studené války, když jí po WW2 hájil i v jednom svém projevu (tedy že svět stojí na prahu války, která může vypuknout každou chvíli), jenže západní pozorovatelé ho nepochopili a domnívali se, že mluví o válce mezi SSSR a nimi, zatímco on měl na mysli válku mezi západními státy navzájem.
301-320 z 2644
<< 13 14 15 16 17 18 19 >>
Po