Východní fronta

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
261-280 z 2644
<< 11 12 13 14 15 16 17 >>
Po
slavo1 11.7.2009 21:32 - č. 2717
Honda:Zatiaľ mám len informacie ktoré su zverejnené na tejto stránke,ale poslal som ďalšie inf.do redakcie a čakám na odpoveď.
Honda 11.7.2009 00:18 - č. 2716
slavo1: jsem zvědavý. Dotaz máš už nějáké podrobnosti o svém příbuzném?
jasan 6.7.2009 21:50 - č. 2715
jasan to honza M. mám článek ze kterého jsou na youtube použité fotografie, v případě zájmu mohu poskytnout
Glynwed 3.7.2009 20:42 - č. 2714
Glynwed
Bboris napsal v č. 2713:
"Už som pochpil, čo máte na mysli. Skúste si na volksbunde vyhľadať ľudí, o ktorých pozitívne viete, že boli príslušníkmi Waffen-SS. Ešte som sa nestretol s tým, že by v kolónke Dienstgrad bolo uvedené SS-... Buď tam predpona SS nie je alebo nie je uvedená ani hodnosť (prázdne políčko)."
Jestli to tak je a váš příbuzný byl u SS, pak v uvedené době v okolí obce Lodva bojovala 2. SS Brigade. Ale jak pochopíte, k informacím nepodloženým nějakým dokumentem bývám skeptický a už jsem se několikrát setkal s lidmi, kteří automaticky tvrdí, že jejich příbuzný byl u SS. Asi nějaká divná móda v poslední době. takže za případnou zavádějící informaci z mé strany se omlouvám.
Bboris 3.7.2009 16:37 - č. 2713
Bboris
Glynwed napsal v č. 2710:
"Usuzuji tak z uvedené hodnosti - Obeschütze. Kdyby byl u SS, jeho hodnost by byla SS-Sturmann."
Už som pochpil, čo máte na mysli. Skúste si na volksbunde vyhľadať ľudí, o ktorých pozitívne viete, že boli príslušníkmi Waffen-SS. Ešte som sa nestretol s tým, že by v kolónke Dienstgrad bolo uvedené SS-... Buď tam predpona SS nie je alebo nie je uvedená ani hodnosť (prázdne políčko).
Bboris 3.7.2009 16:32 - č. 2712
Bboris
Glynwed napsal v č.2710:
"Usuzuji tak z uvedené hodnosti - Obeschütze. Kdyby byl u SS, jeho hodnost by byla SS-Sturmann."

To je predsa nezmysel. SS-Oberschütze bola bežná hodnosť u Waffen-SS.
Honza M. 2.7.2009 00:08 - č. 2711
Honza M.
Johny napsal v č. 634:
"Velkou část vyvražďování poláků a židů mají nasvědomí právě ukrajinské komanda pod velením němců. Dost ukrajinců vstoupilo taktéž do SS. Když se sen o samostatné velké ukrajině nenaplnil, hodně radikálních ukrajinských nacionalistů se stáhlo do lesů k partyzánskému boji. Byli dost uspěšní a ovládli velkou část severozápadní a střední ukrajiny, kde němci měli moc pouze ve větších městech, zároveň nemilosrdně likvidovali komunistické partyzánské hnutí. Některé tyto oblasti ovládali Banderovci až do začátku padesátých let. Známý případ ukrajinských zločinů je "babij jar", kde bylo ukrajinskými komandy pobito spousta židů. Na volyni bylo za okupace vyvražděno ukrajinci několik českých vesnic, převážně pro sympatie k sovětskému rusku."
Dneska jsem na youtube narazil na záběry, které mne vrátily k jednomu starodávnému tématu téhle diskuse Bohužel však moje jazykové znalosti pokulhávají daleko za komentátorským sprintem Mohl by mi někdo helfnout? www.youtube.com/watch?v=6Q0NFUGhN0U
Glynwed 28.6.2009 16:52 - č. 2710
Glynwed
Bboris napsal v č. 2708:
"Prečo si myslíte, že nebol príslušníkom Waffen-SS?"
Usuzuji tak z uvedené hodnosti - Obeschütze. Kdyby byl u SS, jeho hodnost by byla SS-Sturmann.
dead man 28.6.2009 00:21 - č. 2709
dead man
Glynwed napsal v č. 2705:
"v seznamu padlých je uvedeno,"
Asi to tam není napsaný .
Bboris 27.6.2009 19:50 - č. 2708
Bboris
Glynwed napsal v č. 2705:
"Dobrý den, v seznamu padlých je uvedeno, že Váš příbuzný padl 5.11. 1941 u obce Lodva. Měl v té době hodnost Oberschütze, tedy svobodník, a podle všeho nebyl příslušníkem Waffen SS."
Prečo si myslíte, že nebol príslušníkom Waffen-SS?
Glynwed 25.6.2009 21:46 - č. 2707
Glynwed igorg: jestli můžete, kontaktujte mě na mail [email protected] a zkuste připojit fotografie. myslím že jsem schopen Vám pomoci - když budete mít zájem, mohl by z toho pak být i článek podobný těm v sekci Osudy, vzpomínky: www.fronta.cz/sekce/osudy-vojaku

O víkendu jsem mimo internet, tak bych se ozval v týdnu a dal bych Vám vědět kam se obrátit.
igorg 25.6.2009 21:03 - č. 2706
igorg Dobrý den,
můžete mi prosím pomoci v mém pátrání, hodně lidí mě odrazuje, že už to mám nechat být.... ale.....
Hledám informace o mém dědovi Rudolf Gaura narozen 12.2. 1918 Český Těšín, jako rodák ze Slezska narukoval jako mnoho jiných do německého WEHRMACHTU, bojoval na východní frontě, jde zjistit u jakého vojska sloužil, popř, kterých operací se zúčastnila jeho jednotka. Našel jsem jenom pár fotografií, zřejmě řidič nákladního automobilu (logistika?), kde je na zadní straně pozn. Smolensk, potom fota pochování kamarádů po boji s partyzány, pak ještě zranění 1944 Waršavský lazaret, víc nevím a neexistujou už žijící pamětníci....

A druhé pátrání to je naprostá ironie dějin a hold Těšínsko ve 20. stol.....

Jeho bratr Gerhard Gaura 28. 11. 1916 příslušník československé armády (zřejmě voják z povolání- posádka Lipník nad Bečvou? tady končí moje stopa) zemřel 15. 2. 1942
v Osvětimi. Velký český vlastenec vychovaný v masarykovském duchu. Za co se mohl dostal v tomto období člověk do Osvětimi?, podotýkám že nebyl ŽID, teď budu hádat :odboj, převod vojáků do Polska? (TO BY BYLO možná PRAVDĚPODOBNÉ),nepohodlná osoba nebo sabotáže proti Třetí Říši????
A další věc fungovaly už v té době v Auschwitzu plynové komory - jako vyhlazovací tábor? Já vím že vězni umírali denně po tisících na kdejaký tyfus , z naprostého vyčerpání...
Eviduje Česká armáda ve svých archívech nějaké data o svých příslušnícíchpo roce 1938-9? Nebo archív gestapa? Nemám žádné nápady....:(((((
Mám spoustu otázek a zřejmě nedostanu odpověď na všechno, nicméně kde by měl člověk začít pátrat, popř nějaké odkazy z netu...

Předem děkuji že se mnou ztrácíte čas
Iggy
Glynwed 22.6.2009 08:44 - č. 2705
Glynwed
slavo1 napsal v č. 2704:
"Zdravím. Hľadám informacie o mojej rodine.Volal sa Rudolf Pelikan narodení 13.10.1920 v Kniesen/Oberzips/,Slovensko, obec bola premenovaná na Hniezdne po 2.sv.vojne.Narukoval do jednotiek SS.Zučastnil sa invazie do Holandska,Belgicka a Sovietskeho zvazu.Zomrel 5.11.????,v okoli Leningradu. Rád by som sa dozvedel konkretne v ktorej jednotke služil,v ktorom roku padol a kde je pochovaní. Ďakujem Slavo."
Dobrý den, v seznamu padlých je uvedeno, že Váš příbuzný padl 5.11. 1941 u obce Lodva. Měl v té době hodnost Oberschütze, tedy svobodník, a podle všeho nebyl příslušníkem Waffen SS. V případě dalších dotazů mě kontaktujte ma e-mail uvedený v profilu. www.fronta.cz/?autor=16
slavo1 21.6.2009 17:54 - č. 2704
Zdravím. Hľadám informacie o mojej rodine.Volal sa Rudolf Pelikan narodení 13.10.1920 v Kniesen/Oberzips/,Slovensko, obec bola premenovaná na Hniezdne po 2.sv.vojne.Narukoval do jednotiek SS.Zučastnil sa invazie do Holandska,Belgicka a Sovietskeho zvazu.Zomrel 5.11.????,v okoli Leningradu. Rád by som sa dozvedel konkretne v ktorej jednotke služil,v ktorom roku padol a kde je pochovaní. Ďakujem Slavo.
Dzin 2.6.2009 21:35 - č. 2703
Dzin Tak, vidím že můj apel o větší zapojení nikoho nenadchl.

Asi si projdu celé téma a zkusím opět nastolit některé nedořešené otázky
Glynwed 22.1.2009 15:00 - č. 2702
Glynwed
franz69 napsal v č. 2701:
"Zdravím

Hledám nějaké informace o mém již zemřelém dědovi Františku Bukoveckém,byl rodák z Chustu,v roce 1945 přišel do ČR A na podkarpatskou rus se již nevrátil,žil v Moravské Třebové,neznáte někdo nějakého jeho spolubojovníka?

Díky Sklenář
"
O informace o něm si můžete zažádat ve Vojenském ústředním archivu v Praze - [email protected]
franz69 22.1.2009 13:06 - č. 2701
Zdravím

Hledám nějaké informace o mém již zemřelém dědovi Františku Bukoveckém,byl rodák z Chustu,v roce 1945 přišel do ČR A na podkarpatskou rus se již nevrátil,žil v Moravské Třebové,neznáte někdo nějakého jeho spolubojovníka?

Díky Sklenář
lola 13.1.2009 18:50 - č. 2700
to Glynwed: Dobrý večer, poslala jsem Vám ty fotky. Snad to bude v pořádku.
Glynwed 13.1.2009 16:04 - č. 2699
Glynwed
lola napsal v č. 2698:
"Zítra přinesu od mamky fotku. Naskenuju a pošlu na Váš mejl, ano? Zatím děkuji."
Samozřejmě, jestli můžete, pošlete.
lola 10.1.2009 19:10 - č. 2698
Zítra přinesu od mamky fotku. Naskenuju a pošlu na Váš mejl, ano? Zatím děkuji.
261-280 z 2644
<< 11 12 13 14 15 16 17 >>
Po