Válka v Africe a ve Středomoří
|
|
---|---|
Karaza1: Tuhle jsem viděl v knize Naši v poušti je v tom hodně fotek. | |
|
|
Hartmann: Moc díky, ještě se musím poptat u rodiny po případných záznamech, fotkách,... z čeho by bylo možno vysledovat maximum (jak nedávno předvedl tandem Glynwed+Ondík s fotkou německého infanteristy u KVčka...) | |
|
|
karaya1 napsal v č. 80: "Neví někdo něco o smíšené česko-anglické jednotce bránící El-Alamejn a pochodující k Tunisu, jejíž čeští příslušníci se posléze stali vojáky 1. čs. smíšené brigády v Anglii?" Tak taková česko-anglická jednotka nebyla, ale popisovaná cesta odpovídá osudům čechoslováků, kteří sloužili v Cizinecké legii v rámci 1. divize svobodné Francie.
Tom napsal v č. 83: "Spíš šlo o čs. protiletadlový prapor a navíc bránil Tobrúk, nikoli El-Alamejn." Tak ne čs. protiletadlový prapor, ale čs. protiletadlový pluk. Teda doufám, že mě nechytneš za slovo a nebudeš mi oponovat, že jsi měl na mysli jeden ze tří protiletadlových praporů, ze kterých se ten pluk skládal . Navíc ten pluk toho během služby bránil víc, Tobrúk nebylo nic vyjímečného ve srovnání se slavnou obranou Tobrúku v r. 1941, k níž se váže účast čs. 11. pěšího praporu, který byl teprve později rozpuštěn a následně vznikl právě onen (200.) protiletadlový pluk. více najdeš na mém webu: hartmann.valka.cz/udalostiww2/czwestcp/strvy... a taky jsem za čechoslováky vytvořil kampaň ve hře Panzer General, která zahrnuje i bitvu o Tobrúk.... |
|
|
|
to Karaya1: Zkus Ozvěny bojů od Klapálka - v knihovně ji budou mít určitě . | |
|
|
Tom: nevím, reprodukuji to, co jsem slyšel. Ještě se zkusím zeptat popř. kontaktovat pozůstalé (fotky, vzpomínky,...) | |
|
|
Spíš šlo o čs. protiletadlový prapor a navíc bránil Tobrúk, nikoli El-Alamejn. | |
|
|
Kreon: já se jen ptám, protože mi děda vyprávěl o nějakém Leitnerovi, který po válce dělal "asáka" na VUT a vykládal historky z války.. Utekl do Francie, odtud do Gibraltaru, k El-Alamejnu, do Anglie, Normandie a domů.. Bohužel, před dvěma lety zemřel | |
|
|
Už zase vy dva spekulujete? karaya1: poslyš, mám za to, že o téhle jednotce kdysi vyšla knížka...ale nevím jak se jmenovala..... |
|
|
|
Neví někdo něco o smíšené česko-anglické jednotce bránící El-Alamejn a pochodující k Tunisu, jejíž čeští příslušníci se posléze stali vojáky 1. čs. smíšené brigády v Anglii? Popř. nějaký link s informacemi o lidech..? | |
|
|
giro.c: Jde o to, že RAF a RN by jim mohla zabránit ve vylodění, ale ne ve vyložení do jimi kontrolovaného přístavu a území. Jak píše Algy, je to úplně stejné, jako se zásobováním. | |
|
|
čili mohli by se do Afriky vrátit. I přes reakci RAF a RN? | |
|
|
no snad abych se tak ypřidal, když jsem rozpoutal třetí světovou Algy, ale Britové zas nebyli tak daleko od toho, aby Italy z Afriky vyrazili. Dokonce tomu byli velmi blízko.Moje otázka zněla tak jak to pochopil Dzin a tedy pokud by bylyitalské armády vypuzeny z Afriky byli by schopni znovu poslat vojska na tento kontinent a úspěšně se vylodit? |
|
|
|
Algernon: Jasně, já si to nově přečetl a došlo mi to také. Jen jsem byl líný opravit svůj (71)... | |
|
|
Algernon: Pokud by byli Iatalové z ní vyhnáni, tak asi ne... Právě proto jsem psal, že by maximálně mohli využít francouzská území, s čímž si ovšem nesouhlasil... |
|
|
|
Algernon: Ono spíše jde o to, jestli by dokázali zajistit bezpečnou přepravu invazní flotily. Nehledě na chronický nedostatek vyloďovacích plavidel... Předpoklad se Ti nemusí zdát. |
|
|
|
Algernon: No, tak prvně, Britové by nejspíše Itali vypráskali. Přísun posil Italů není zrovna tak jednoduchý. Jediné, odkud by mohli vzít, jsou z domácí pevniny a to se zkutečně stalo, ale ty dorazily právě až s Němci (resp. doplňky). Ovšem giro.c se ptal, zdali by za předpokladu vypuzení Italů, bylo v silách Osy nově se vylodit a zahájit operace. Podle mě by vylodění v jejich silách nebylo, ale byla by tu možnost použít jako základnu francouzské uzemí v Africe... | |
|
|
Alegnon: giro.c ale myslí, jestli by zvládla OSA přepravit Africa Korps, ikdyž by Angličané dobyli italské državy v Africe, což bylo v jejich moci. | |
|
|
jo Dzin to je pravda, jenže Winie byl Balkánem skoro posedlý. Škoda mohlo to bejt celkem zajímavý. jo když už jsem u tohoé Dzine myslíš, že by mohli Němci a Italové provést v Africe úspěšné vylodění pokud by se stalo to co píšeš v 61 |
|
|
|
FUJ06: Neměli se (Britové) zastavit a stáhnout jednotky na posili do Řecka, ale měli pokračovat a obsadit všechna italská území. Tím by se Německé možnosti zasáhnout v Africe minimalizovali. | |
|
|
Co myslíš,jak daleko by se němci po obsazení Iráku a Kavkazu dostali daleko.Měli kapacity na to,aby se opravdu třeba dostali až do indie a pomohli Japoncům???Podle mě už byli na pokraji sil a dali by si pořádnou přestávku s obsazováním nových území na takový rok i víc. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Středomoří
- > Válka v Africe a ve Středomoří