Válka v Tichomoří 1941 - 1945
|
|
---|---|
Fuj06: A o kom si myslíš, že tohle neví? | |
|
|
Tam se vedli úplně jinačí boje než v Evropě.Myslím na souši.Na moři se válka v Pacifiku s válkou v Atlantiku nedala vůbec srovnávat.Atlantik totiž není tak rozlehlý a Německu chyběli námořní síly(hlavně letadlové lodě).V pacifiku se změnil i způsob boje.Teď už se nemusely dvě nepřátelské loďstva ani vidět.Vše většinou rozhodly letadla.Letadlové lodě se staly hlavní bojovou složkou námořnictva. | |
|
|
Lambert byl jen preklep, nazev ostrova mi ale opravdu vypadl. | |
|
|
Lambert, Ostrov Fulakona. Skvělá věc. | |
|
|
Hartmann: Tak to je chvalyhodne, doplnovat si obzory a mezery. Ja se v nejblizsich dnech na podobny najezd take chystam, tema bude Ardenny a doplnovat to bude Luftwaffe na Vychodni fronte. Me podobne kdysi kamarad dostal s Ostrovem Fulatoga (nebo jak se jmenoval) od Lanberta. Ironii bylo, ze jsem ho mel v knihovnicce, ale nevenoval jsem mu vubec pozornost... |
|
|
|
Ja jsem si to včera přinesl z knihovny (menší útok na knihovnu s cílem Tichomoří ), náhodou jsem na to narazil a pak jsem se nestačil divit, že to ještě neznám. Možná mi to kdysi doporučoval táta (fanda do Běhounka), ale asi to šlo jedním uchem dovnitř a druhým ven. Jinak teda Trosečníky polárního moře od Běhounka jsem četl, zas tak špatně na tom nejsem , i když je to taky dávno (ve 14), ale škoda, že jsem ještě neviděl film "Červený stan". Jinak jsem narazil taky na Miloslava Stingla - Smrt v ráji. On Tichomoří dost procestoval, ovšem to jsem taky nevěděl, četl jsem od něj jenom něco o pirátech v Karibiku. Ale nejvíc už si brousím zuby na slavné "Nazí a mrtví" (Norman Mailer). Protože s tímhle mě vymlask i spolubydlící, kterej se ani moc o historii nezajímá. |
|
|
|
Hartmann: No jeje, ale uz je to docela davno. Super bylo, ze jsem kratce na to videl "Kral krysa" s tamnejsim plukovnikem Brentem (pokud me pamet neklame, uz je to preci jen dost let). :) | |
|
|
Hartmann napsal(a) v č. 73: "Četl jste někdo od Františka Běhounka "Komando plukovníka Brenta?"" Jo, jedna z nejlepších próz o ww2. |
|
|
|
Četl jste někdo od Františka Běhounka "Komando plukovníka Brenta?" | |
|
|
Hynek zkus jak psal Tom Causu Dohihara od NOvotnýho mimochodem Tome co říkáš na tuhle publikaci? |
|
|
|
Hynek: Někdy v půlce 90. let bylo možné sehnat polskou brož. kniížku Czolgi Japonskie, kde by mohlo být vše co hledáš a co není v Hartových odkazech. Zkus se poptat po prodejnách s modely nebo v pražském Krakatitu, tam by mohly být ještě k sehnání. | |
|
|
www.military.cz/panzer/tanks/japan/index_en.htm panzermodelkit.valka.cz/japancz.htm www.japonsko.tnet.cz/valka/tanky/ Ale nejsou to stranky, kde by byly kompletní informace, ještě jsem takové nenašel. Nejsou tam všechny tanky, klasicky skoro všude postrádám počty vyrobených kusů a specifikace období, ve kterém byly vyráběny. Taktéž přesné a úplné údaje o tom, kdy, kde, jak a v jakých počtech byly jednotlivé typy nasazeny, což jsou pro historika mnohem cennější věci, než takticko-technická data. Bohužel takto odfláknutá je většina zdrojů. |
|
|
|
Nezna nekdo nejake stranky o japonskych tancich v letech 1931 az 1945? | |
|
|
Honza M. Četl jsem tvůj článek "Kolonie za druhé světové války". Detekoval jsem tam dvě chyby, máš to v komentáři. | |
|
|
Algernon: Ja puvodne myslel po megovych castech...:)))) | |
|
|
Algernon: Ja ti pripadne poslu do posty elektronicky zpracovany Velky utek (pokud se mi ho tak zpracovat podari)...:D | |
|
|
Dzin: Neboj, já to převedu do elektronický podoby a dám to eglimu rovnou sem na web pokud o to bude mít zájem. | |
|
|
Algernon: prosim prosim, me take, posli, alepson neco...:D | |
|
|
Algy vyborne! Zbytek mejlem. | |
|
|
Dzin nebo někdo - namáte možnost sehnat starší Letectví a kosmonautiku? vyšly tam články - Sovětské letectvo v bojích na Dálném východě (1945) L+K 15/75 (J. Novotný), L+K 22/78 (Poslední výsadky 2. světové války - P. Švrlo, B. Tesárek) |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Pacifik
- > Válka v Tichomoří 1941 - 1945