Waffen-SS
|
|
---|---|
Když vás to tak zajíma,přečtěte si knížku Ocelová bouře.Příšte dodám i autora. | |
|
|
SS Reálie - Robin Lumsden V únoru 1934 byl schválen stříbrný Čestný prýmek pro starou gardu (Ehrenwinkel fur Alte Kampfer). Byl určen pro všechny členy SS, kteří do SS, NSDAP nebo do jiné stranické organizace vstoupili před 30.lednem 1933. Přestože si stříbrný Čestný prýmek mohl připnout i nováček SS, který byl v roce 1939 10 let členem Hitlerovy mládeže, byl tento odznak považován za označení "skalních" nacistů. Po splnění určitých podmínek a přechodu k SS se tato kvalifikace rozšířila i na bývalé příslušníky policie nebo ozbrojených sil (wehrmachtu). |
|
|
|
V na rukávu SS mělo tuším znamenat příslušnost ke staré gardě, tzv. zasloužilý SS-mann. Někdy pozdějš se na to juknu... | |
|
|
Nevíte někdo, co znamená nášivka ve tvaru "v" na PRAVÉM rukávu uniformy (na levém to značí hodnost), nosil to např. Himmler a vyskytovalo se to i u nižších hodností a nejen u SS, ale i třeba u NSKK. | |
|
|
Leibstandarte ztratila přesně 4540 mužů, 1. tankový sbor SS údajně ztratil 12 000 mužů. Nalezeno na www.geocities.com/wolfram55/russia43.html | |
|
|
SS se vojáky nazvat nedali.Slíbili věrnost Hitlerovi a byli schopni za něho i zemřít.Jinak na frontě se jako pěchota moc v dobrém světle neukázali.Zlomem byla bitva o Charkov,když už SS byli zreorganizovány na tankové divize a dostalo se jim nejlepší techniky,kterou mohl německý průmysl vyvinout.Tyto divize dokázaly čelit mnohonásobné přesile a tak je Hitler a jeho generálové nasazovali tam,kde byla situace nejhorší(Čerkasy).V Ardenách ale sláva SS začala upadat a u Budapeště bylo vše beznadějné.Škoda těch válečných zločinů!!! | |
|
|
Cituji z knihy SS: Hitlerův nástroj teroru: "Hausser nyní rozmístil svůj 1. tankový sbor SS na pozice, z nichž by se mohl zmocnit Charkova. Waffen-SS udeřily na obranu města ze severu a ze západu. Boje s ruskou posádkou trvaly pět dní. Než Charkov přece jen padl, vojáci se doslova rvali o každý dům. Sbor sice město získal, avšak za značnou cenu v podobě ztráty lidských životů. Padlých a raněných si ze svého početního stavu odepsal 1500." Pravděpodobně se jedná o ztráty při závěrečném manévru útoku na Charkov, ne za celou operaci. Celkové ztráty tady nejsou. Pokud bych mohl dneska rozbalit svůj Vánoční dárek, tak bych ty čísla určitě našel. Také je zde zmíněno, že Eicke zde opravdu zemřel (škoda ho nebyla) | |
|
|
V těch knihách co zmiňuješ se udávájí ztráty SS něco kolem 10 000, ale nakolik je to přesný údaj to nevím. Oni ty boje byly vcelku dost zuřivý a odehrávali se taky v dost velkém městě a to je o to těžší (vzpoměň třeba na Stalingrad). K Eickemu - tuším že skutečně zahynul u Charkova. Byl myslím zastřelen při průzkumu ve Storchu. |
|
|
|
Pri Charkove útočil novovytvorený I. tankový zbor SS a tvorili ho: LSSAH, Das Reich a Totenkopf. Ale zaujímalo by ma, aké mali straty. V knihe o LSSAH /vydavateľstvo Svojtka/ sa píše, že SS stratili 11000 mužov a Leibstandarte 4500. To sa mi ale moc nezdá, však to sú nenormálne straty na víťaznú operáciu, nie? A ešte kde bol zabitý Eicke - zostrelili ho Rusi 26.2.43, ale bolo to pri Charkove? | |
|
|
DuGalle: nemáš nějaké čísla o jednotkách za bitvy o Charkov na jaře 43? (tuším že to byla 3.bitva)? Jenom aby se tady přestalo jiskřit a začalo se diskutovat skutečně o waffen-ss | |
|
|
Co se týče toho vymývání mozků, nebylo to až tak horký. SS si museli při výcviku 3x týdně vytrpět přednášku o politice NSDAP a nechat na sebe působit doktrínu filozofie SS, zejména teroii o rasové nesnášenlivosti, která je předurčovala k vládě nad Untermensch, tj. "podřadnými", aby věděli proč jdou do války. Někdo to pochopil, někdo zase dospěl k názoru, že jde do války za svou vlast. Ironií osudu bylo, že se zanedlouho tito "podřadní lidé" sami ocitli v řadách SS. O dezertérech a zacházení s nima se mluvilo velmi málo, protože dezerce byl u SS jev velmi ojedinělí. Co se týče udávání tak je rozdíl udat souseda (gestapo mělo na svých výplatních páskách něco kolem 120 000 udavačů) a udat člověka, kterej ti zachrání život. Co se týče 36. divize SS Dirlewanger, byla to smečka vrahů postavená z lidí vytažených z vězení, kterou nelze srovnávat např. z divizí Hohenstaufen. Nesnažim se obhajovat SS, každá divize má na svědomí alespoň jeden zločin a vim, že tam byla i zvířata, která se nedají nazvat lidmi. Ale nemůžu odsoudit člověk jen protože byl u SS, můžu ho odsoudit jen za to co provedl. |
|
|
|
Marek: Aha. | |
|
|
Pro Hartmann : já nejsem vyvedenej z míry kvůli posledním příspěvkům, už od 338 přemýšlým o tom, jestli má tahle diskuze smysl. A vídím, že nemá. | |
|
|
Téma mi nevadí, obzvlášť kdyby se v něm mluvilo o bojových záležitostech kolem SS, třeba jak Paul Hauser šel ve stopách Jana Žižky, působení 101 praporu těžkých tanků ve Villers Bocage apod. Co mě ale štve, to jsem popsal níže - ideologické sračky. To patří na jiná fóra, taková ta s názvem Feldhernhalle, 88, 21. Duben apod... |
|
|
|
Pánové já přece nemám vůbec v úmyslu se s vámi přít o jednotkách SS nebo vám vnucovat nějaké názory. My jsme se zde původně bavili o úrovni knih na toto téma dnes vydávané. | |
|
|
Pro DuGalle : To tě tak rozčertil Fra Diavolův obrázek nebo tohle téma. | |
|
|
Marek: No to je asi vždycky jednodušší nedělat nic Můžem se v klidu bavit dál. Myslím, že v diskusích o SS jsem zažil horší věci (třeba takový Peiper ), tohle je jenom slabej odvar, co Tě nemůže vyvést z míry | |
|
|
Ano. Dozajista jsi mě přesvědčil o tom, že tohle si skutečně diskuzi nezaslouží. | |
|
|
Marek napsal(a) v č. 344: "Já Hartmanne nevyčleňuji žádnou jednotku jako úplně čistou, jen mi připadá, že tohle je asi pro mnohé příliš horké téma a bylo by asi tedy jednodušší se o něm vůbec nebavit." Dokonalá pravda, to by ovšem člověk nesměl do každé druhé diskuze kam vleze vidět superlativy o SS spolu s obrázkem dvou dementů s hranatou držkou a nadlidským výrazem... |
|
|
|
Sorry, ale proklamace typu "Kamarádství bylo u SS nade vše" zavánějí důkladnou ideologickou masáží, nemající nic společného s válečnou historií. Moderní vykladači dějin, od kterých se člověk dozvídá podobné žvásty, mě serou, tudíž ve mně vyvolávají emoce. Na hovadiny emotivní reakce. Máš dojem, že podobné hovadiny si snad zaslouží odbornou diskuzi nebo spoustu souhlasných názorů, jak byla ta osobní morálka u SS dokonalá? Co mi řekneš třeba na brigádu Dirlewanger? Taky čestní hošíci, před kterými by i Mirek Dušín smekl... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Waffen-SS