Waffen-SS
|
|
---|---|
Já Hartmanne nevyčleňuji žádnou jednotku jako úplně čistou, jen mi připadá, že tohle je asi pro mnohé příliš horké téma a bylo by asi tedy jednodušší se o něm vůbec nebavit. | |
|
|
Myslím si, že snaha vyčlenit nějakou z organizace SS jako "čistou" je naprosto zcestná. Důvod je prostý - personální cyklus. Bohužel tento fakt obhájci SS úmyslně přehlížejí. |
|
|
|
No podívej, já nemusím milovat komunismus, ale bude-li chtít se o něm se mnou někdo bavit mohu mu na to říct svůj názor nebo se s ním vůbec nebavit. Nemyslím si ale, že bych reagoval tak podrážděně jako ty v 337 s 341. Přece jde jen o výměnu názorů a ne o emotivní výlevy. | |
|
|
Marek napsal(a) v č. 340: "Nepleť sem Taliban. Ono jde asi možná o to, že jsi příliš emotivně zaujatý proti SS a nedokáž se o tom normálně bavit." Jistě, jako všichni co nedokážou poznat tu skrytou vnitřní krásu SS-mannů... |
|
|
|
Nepleť sem Taliban. Ono jde asi možná o to, že jsi příliš emotivně zaujatý proti SS a nedokáž se o tom normálně bavit. | |
|
|
Marek napsal(a) v č. 338: "Myslím, že pojem přítel či kamarád spolubojovník ti nic neříká." Očividně stejně jako tobě říkají mnoho slova jako "fanatismus". Tady nejde o vojáky, kteří by své super výsledky dosahovali díky speciálnímu výcviku, ale díky ideovému zpracování a lásce k Hitlerovi až za hrob. Představ si stejnou situaci někde mezi vojáky Talibanu - kdyby jeden z nich oznámil, že toho má dost a v Koránu se píše něco jiného než jim hlásají, taky by ho ostatní "kamarádi" poplácali po zádech a nechali na pokoji? Marek napsal(a) v č. 338: "doufám, že máš tedy podobný názor i na třeba STB" STB byla nějaká vojenská organizace, jejíž členové byli poháněni ideologií strany? Když zůstaneme u vojenských jednotek a nebudeme sem zatahovat instituce, kam se dostal kdejaký bandita, co uměl ovládat obušek, tak mám samozřejmě obdobný názor na ideologické jednotky jako Viet Minh, Rudé Kméry etc. |
|
|
|
Skoro nevím jestli na to mám nějak reagovat, protože jsi asi zrovna ten s kým se o tom moc věcně diskutovat nedá. Myslím, že pojem přítel či kamarád spolubojovník ti nic neříká. Když už tak vehementně zmiňuješ udávání mezi "vygumovanými hovady z SS" doufám, že máš tedy podobný názor i na třeba STB atd. | |
|
|
Jistě, udat kamaráda bylo v Německu stejně nemyslitelné, jako udat souseda, spolužáka či strýce. Obzvlášť nemyslitelné to muselo být pro ideologicky vygumovaná hovada, jaká tvořila skalní jádro SS... | |
|
|
Ty tomu pořád nerozumíš. Nejedná se o to, že tvůj přítel již někde stojí, ale že se tak vyjádřil k tobě nebo několika dalším jiným spolubojovníkům, kteří s ním sedí ve smradlavým špinavým zákopu. | |
|
|
Slovo "přítel" nic neznamenalo, pokud strana řekla, že je zrádce. V tom jsou komunisti a nacisti naprosto stejní. Nevěř tomu, že by si někdo v SS dovolil odmítnout rozkaz k popravě, byť by tam byl jeho přítel. Jejich bojová síla byla právě v tom, že měli dokonale vymyté mozky a poslouchali dobře jakékoliv rozkazy. |
|
|
|
Ty výsadkáře mam v pácu taky a na ty držitele RK se mrknu, dík | |
|
|
No, dobře to pořízení zvaž a raději do nich důkladněji nahlídni. Celkem schopně vypadá kniha o 3SS. LSSAH, 2SS a nyní 5SS už jsou o dost slabší. Někdy mě dokonce napadá, že prostě jen došlo k přepsání údajů, protože často bojovali spolu (Charkov, Citadela, ....). I úroveň komentářů k otištěným fotografiím je dost nízká a mnohdy jen trochu znalec pozná, že to úplný blábol (např. co se týče doby a toho co je tam vůbec zobrazeno). Hodně se o tyhle hlavně bojové formace zajímám, ale mám pocit, že daleko lepší knihy jsou o tom věř tomu nebo ne v Německu. Třeba perfektní kniha o držitelých RK v řadách SS. Je to sice záležitost několika tisícovek, ale s těmi výše popsanými se to vůbec nedá srovnat. Z hlediska historicky-informačního je to paráda. Jinak ale zas musím říct, že třeba kniha o výsádkářích a jejich bojových nasazeních z toho nakladatelství je o několik tříd výš. |
|
|
|
Mam ss:krví nasáklá zem a ss: hitlerův nástroj teroru od Gordona Williamsona a někdy mam kapánek jinší názor. A viděl jsem ty publikace o divizích u kámoše ale nečet, ale hodlám si je pořídit. Co jsem tak zhlídnul tak by to mohlo bejt lepší než je. | |
|
|
Pro Fra Diavolo : Jenže to asi bude platit to co jsem ti napsal v (324). Zastánců solidní diskuze o těchto jednotkách tady moc nenajdeš. Mimochodem co říkáš na současné kniho o SS z nakladatelství "Svojtka". Myslím, že je to dost brak. Kupoval jsem je a četl, ale je to čím dál horší. |
|
|
|
To Marek: správně | |
|
|
To Marek: Nezaujímám ani tak spíš kladný stanovisko jako se snažím ukázat SS (tedy waffen-ss) takový jaký ve skutečnosti byli . | |
|
|
Pro Fra Diavolo : Psali jsme to současně a domnívám se že jsem se celkem trefil ne. | |
|
|
Já myslím Johny, že v té citované větě je právě důležité to slovo "přítel". Domnívám se, že Fra Diavolo tím myslel situaci, kdy ty a tvůj spolubojovník se kterým jste v zákopech už mnoho prožili, by řekl např. "že válka už je prosr..., utečeme" tak ho určitě nezastřelíš. Jinak máš pravdu v tom, že ke konci války docházelo k tomu co píšeš v (325). | |
|
|
Tohle vim ale v tom co jsem napsal šlo hlavně o to ukázat že nebyli natolik bezcitní že by popravili svého kamaráda, kterého osobně znali. | |
|
|
Fra Diavolo napsal(a) v č. 323: "pochybuju, že pokud by zběhnul nějaký jeho přítel ať už z SS či z jiné armádní složky, tak by ho popravil" To se tvrdě pleteš. Hlavně poslední rok války se popravovalo jak na běžícím pásu. I v protektorádtu existovaly na zákládě rozkazu Hitlera lítačky SS, které na udání okamžitě a na místě popravovali německé vojáky a civilisty, kteří projevili strach před nepřítelem a nebo se jen někde zmínili, že válka je prohraná. Někteří čeští kolaboranti a agenti gestapa po válce vypověděli, že i oni se tak trochu snažili pomstít svým vládcům tím, že často nahlásili poraženectví u projíždejících vojáků a důstojníků (debatu schválně vyprovokovali) a s potěšením sledovali jejich okamžitou popravu. K popravování byly určeny právě jednotky SS. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Waffen-SS