Waffen-SS
|
|
---|---|
FUJ06 : .....Skopčák měl přijít s něčím jako T-34..... Mám dojem, že proto dávali dohromady Panthera ne ? Jen bych nechtěl, aby to vyznělo tak, že ho považuju za kopii. To už jsem tady jednou vysvětloval. |
|
|
|
Tiger byl dobrý tank,ale už nemohl nic změnit.Jedině kdyby němci s ním přišli dřív.Proti němu taky hraje,že tento tank byl spíše defenzivní.Skopčák měl přijít s něčím jako T-34.Svoji úlohu však splnil. | |
|
|
Čím víc tanků,tím větší síla.S tím s tebou souhlasím Jenom jsem chtěl říct,že tato divize opravdu byla elitní a nepotřebovala k tomu Tigery |
|
|
|
FUJ06 : k ( 525 ) .....Myslím,že to,že SS Wiking neměla žádné Tigery nubralo její síle. Tyto tanky plně nahradily tanky Panther a těch se této divizi dostalo..... Kdyby nějakou tu rotu měla, mohlo to být ještě lepší . Co Ty na to ? |
|
|
|
Dzin : .....jestli se shodneme na tom, ze byly organizovany v samostatnych jednotkach (prapory, roty apod.)..... Tak to bylo. Na tom se určitě shodneme . .....Maximalne byly k nim pridelovany na urcitou dobu..... To bylo běžné. Na tom se taky shodnem . |
|
|
|
Ale pak tygery opravdu byly na trvalo přidělovány divizím SS!!! pbradler napsal(a) v č. 527: "Najznámejší príklad je Kursk, kde mali 3 divízie SS a armádna divízia GD pridelené každá po jednej rote "Tigrov", kým napr. armádna skupina Kempf mala pridelený celý prápor (sPzAbt. 503)." Která potom udělala rusům pěkný bordel při postupu na Charkov v srpnu 1943.Ale aji tehdy ještě Němci dokázali zastavit hrot 1 a 5.gardové tankové armády. |
|
|
|
Jde o to, ze jestli se shodneme na tom, ze byly organizovany v samostatnych jednotkach (prapory, roty apod.), pote nemohli byt v zadne divizi. Maximalne byly k nim pridelovany na urcitou dobu, treba pri pbradlerem zminovane bitve u Kurska. Takze nemohli byt ani u divize Vikong a muselo se jednat o tanky nejakeho praporu, ji na urcitou dobu pridelene... | |
|
|
Dzin (522), Marek (523): Taká bola teória. Existuje niekoľko príkladov kedy boli priradené konkrétnej divízii. Najznámejší príklad je Kursk, kde mali 3 divízie SS a armádna divízia GD pridelené každá po jednej rote "Tigrov", kým napr. armádna skupina Kempf mala pridelený celý prápor (sPzAbt. 503). Ďalší príklad je 6. td pri oslobodzovacom útoku pri Stalingrade. |
|
|
|
FUJ06 (509): Ešte k téme armádna skupina a skupina armád. Skupina armád bol najvačší útvar v systéme velenia. Združoval armády a skladal sa z cca 30-80 div. t.j. 500 000 - 1 000 000 mužov. Kým armádna skupina bol zpravidla improvizovaný útvar zložený z niekoľkých divízii (a teda v sile slabšej armády). Ako príklad slúži napr. armádna skupina Lanz, Kempf a Fretter-Pico, z ktorých sa neskôr stali doplnením jednotiek alebo len čistým prepmenovaním regulérne armády (8. a 6.). Sila týchto útvarov bola cca 50 000 - 150 000 mužov. Takže napriek nie príliš výraznému jazykovému rozdielu veľmi významný faktický rozdiel. |
|
|
|
All:Myslím,že to,že SS Wiking neměla žádné Tigery nubralo její síle.Tyto tanky plně nahradily tanky Panther a těch se této divizi dostalo. | |
|
|
Dzin:S těma prapory to tak bylo Marek:Potom Tigery byly přiřazovány k divizím SS,kde už se mi zdá,že se jmenovali jinak.Ale jistota není!!! |
|
|
|
Jak to myslíš Dzine ? Vždyť to tak přece bylo. Tigery byly nasazovány v rámci samostatných praporů. Tyto prapory jen místně podporovaly různé divize zrovna tam kde to bylo nutné a kde to tak bylo nařízeno. | |
|
|
Jen si jen rikam, nemely byt Tigry nasazovany v ramci samostatnych praporu bez prislusnosti k nejake divizi? | |
|
|
No je to lepší než nic. Osobně si myslim taky, že žádný neměl, ale je dobrý to vědět. Nikde neni uvedeno přesně jestli ano či ne. | |
|
|
Fra Diavolo napsal(a) v č. 510: "Zjistil někdo na 100% jestli ve Wikingu byli Tigery? " Tak tě asi zase nepotěším. Ptal jsem se kolegy, co se často probírá literaturou vydávanou o WW2 v Německu a on mi odpověděl, že Wiking do výzbroje nikdy žádné Tigery nedostala. Chápu, že je to pro Tebe zase jen tvrzení bez žádného konkrétního podkladu, ale bude to tak. |
|
|
|
Bart S. napsal(a) v č. 518: "..... může to nazančovat že Wiking bojovala spolu s nějakou jinou jednotkou, která disponovala Tigery." To bude "asi" ono. Pokud budeš ( Fra Diavolo ) vědět, ze kterého období a ze které části fronty tenhle citát či hlášení je, můžeš to zkusit porovnat s působením některého sPz.Abt. Možná se to někde "protne" a zjištíš kdo je podporoval. Fra Diavolo napsal(a) v č. 510: "Zjistil někdo na 100% jestli ve Wikingu byli Tigery?" Pokusím se zeptat jednoho človíčka, co by o tom mohl vědět trochu víc a napíšu ti to sem. Třeba to vnese trochu jasna. |
|
|
|
No to sice vypadá nadějně, ale může to nazančovat že Wiking bojovala spolu s nějakou jinou jednotkou, která disponovala Tigery. | |
|
|
No já nelenil a našel sem jakýsi citát Mansteina: "V posledních dnech náš sbor zaznamenal dvě významná vítězství. První vybojovala divize Wiking v obranné akci s tanky TIGER, kdy zničila 84 nepřátelských tanků. Druhé patří divizi Totenkopf, která postupovala přes Merlu." | |
|
|
Fra Diavolo napsal(a) v č. 515: "To s Mengelem je starý jak uhlí" No vidíš.A já to nevěděl Kámoš mi říkal,že o Tigerech v divizi Wiking nic neví a já taky nic nenašel. |
|
|
|
To s Mengelem je starý jak uhlí |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Waffen-SS