Waffen-SS
|
|
---|---|
xfish5 napsal v č. 1265: Taky jim po ústupu z Normandie toho moc nezůstalo... " Ano a taky 2401 mužů, 313 vozidel, 53 motorek,8 a 6 protiletadlových kanonů. Ale ten stav, co jsi uvedl je jen 2 tankový pluk." |
|
|
|
No to jsem nevěděl. Klamalo mě totiž, že měla víc mužů | |
|
|
tomasek: (1255) Ne. Tanková divize SS měla tabulkově stejný počet tanků, jako standartní tanková divize Wehrmachtu. Protože obě byly tvořeny podle stejného vzoru. | |
|
|
Ano a taky 2401 mužů, 313 vozidel, 53 motorek,8 a 6 protiletadlových kanonů. Ale ten stav, co jsi uvedl je jen 2 tankový pluk. | |
|
|
jo by ses možná aj divil, ale před vyloděním v Normandii měla třeba 2.tanková SS Das Reich 64 tanků typu IV a 62 tanků typu V Panther! Ale nevím jak to bylo s normální armádní... | |
|
|
tomasek napsal v č. 1255: chtel bych videt jak ma ss ve valce polnej pocet tankku "Měla tanková divize SS v plném stavu více tanků, než jejich armádní protějšek?" |
|
|
|
S tím Kurlandem - já mám na mysli PzGrD "Kurmark" - byla vytvořena z KG "Langkeit" a záložních jednotek "GD". Díky za pomoc . | |
|
|
to landser: www.fronta.cz/index.php?clanek=146 V dohledné době by měl vyjít III.díl (16.-19.4) a součástí V.dílu (25.-30.4.) bude právě bitva u Halbe. Zatím hlavními podklady mám od Tony le Tisiera a Antony Beevora. Z der Freiwillige mám kopii jen jednoho článku o 35.SS-Polizei-GrD. jestli by jsi mohl ten článek naskenovat a poslat, bylo by to super. Já jsem našel jen vzpomínky příslušníka 36.FrwGrD der Waffen SS, 503.sSS-PzAbt. a 32.SS-GrD "30 Januar". Na tu knizku mrknu na internetu. |
|
|
|
To Glynwed: Proc te Halbe tak zajima smim li vedet? Pracujes na necem? | |
|
|
Jo varuji pred knihou : Panzer-Grenadier-Div. GD und ihre Schwesterverbände od Horsta Sscheiberta. Je to kopie squadronu, navic s prisernou kvalitou fotek. | |
|
|
Na bojich v Kessel Halbe byl skvely a dost otresny nekolikadilny clanek vzpominek jednoho Rottenführera od W-SS v casopisu Der Freiwillige (casopis vydavany veterany SS). Vyborna je kazdopadne kniha Halbe 1945 (200 stranek a plno fotek a osobnich vzpominek veteranu). Autor je Eberhard Baumgart a cena v Nemecku je 18,60 Euronu. Objednat se da u Verlagu Lesen&schenken - Postfach 3603, 24035 Kiel. [email protected]. Pokud mas kreditku tak nevidim problem. Poslou ti i objemny katalog knih, vojenskych odznaku, vlajek a nejr. vojenskych suvenyru. Na Gd je v soucasne dobe v nabidce tez vicemene fotograficka kniha (A4) autoru T. McGuirl/R. Spezzano : Geschichte der Panzergrenadierdivision GD, cena 19,95 €. Je i v anglictine. A nositele RK od GD - 24,80 € Na Kurland-Kessel je dobra stranka meho kamarada : www.kurland-kessel.de/ |
|
|
|
to landser: Nemohl by jsi na tom srazu sehnat nějakou publikaci či knihu o posledních bojích PzGrD "Kurmark" nebo jiné jednotky v dubnu 1945 u Halbe? Klidně v němčině. Na finančním vyrovnání bychom se pak domluvili. | |
|
|
ja bych celkem řek i že jo ... ale nevim to přesně | |
|
|
Měla tanková divize SS v plném stavu více tanků, než jejich armádní protějšek? | |
|
|
El Scorpio napsal v č. 1252: No právě to jsem chtě vědět. Nevěděl jsem totiž, jestli likvidovali dál nebo je jednoduše poslali do boje... "tyto jednotky pusobily zvlaste na konci valky" |
|
|
|
Bohuzel, v cestine nic neznam. Ten squadron je dost strohy na obsah. Nejlepsi dilo je od Helmuta Spätera (RK-Träger) tridilna trilogie (kazda kniha ma kolem 300 stran) Panzergrenadier Division GD. Jsou tam podrobne popisy boju a vzpominky vojaku. Pak v anglictine the history of the Panzerregiment GD od H.J. Junga, kterou mam od neho s venovanim. Jung byl velitelem II. Regimentu (Panther) a bohuzel v listopadu 2004 zemrel. Od Kurlandu tam byli vloni dva chlapci. Jinak jeste par chlapku od Divize Brandenburg, ktera ke konci valky byla sloucena s GD. Pak vyslo jeste plno knizecek ve vlastnich nakladek, vzpominek jednotlivych veteranu od GD. Ja jsem tez dedovy vzpominky sepsal do knizky. Na normalnim trhu jsou tyto publikace nedostupne ja je mam diky kontaktu s veterany. Vsechny bez vyjimky jsou v nemcine. Diky za pozdrav od Tomaska ;-) |
|
|
|
tomasek napsal v č. 1251: byli to jednotky ss ktery vyvrazdovli lidi. tyto jednotky se delily na einsatzkommanda a ty se delila dale... tyto jednotky pusobily zvlaste na konci valky "Nevíte teda nikdo nic o Einsatzgruppen??" |
|
|
|
Nevíte teda nikdo nic o Einsatzgruppen?? | |
|
|
Dík a nějaký obecnější informace by se nedaly někde sehnat a v češtině ?? Jinak dík a pozdravuj dědu | |
|
|
Mám jen publikaci od Squadron/Signal Panzergrenadierdivision "Grossdeutschland" kde je cca 100 fotek + rozeosání bojové činnosti...ale tu asi máš. nebude na setkánítaky někdo z PzGrD "Kurmark"? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Waffen-SS