Ženy ve válce
|
|
---|---|
mig napsal v č. 175: Jaký? Po bitvě zaštupujou ponožky a vyšúrujou zákop ? "Pokiaľ viem, tak odstreľovačky sú dneska súčasťou každej vyspelej armády... majú isté výhody pre "prevádzkovateľa" " |
|
|
|
Pokiaľ viem, tak odstreľovačky sú dneska súčasťou každej vyspelej armády... majú isté výhody pre "prevádzkovateľa" | |
|
|
kulometčík napsal v č. 166: O tom nevím, ale ženy v Rudé armádě jako odstřelovačky sloužily. "něco jsem slyšel že rudá armáda dávala dohromady odstřelovačskou jednotku složenou z žen." |
|
|
|
Co setyce tech zen veWW2 tak WAF jsou zname a vrenky taky.v ruske armade mešli ostrelovacky atp.A neco podobneho meli taky v Americe,WAC.a zeny za valky slouzily i v Kralovskem Kanadskem namornictvu....taky prispivam svou trosku do mlyna | |
|
|
Ještě nesmim zapomenout na Marinu Michajlovnu Raskovou, která se proslavila svými dálkovými lety (dokonce světový rekord). Také se stala hrdinou SSSR. Za velké vlastenecké právě ona začala organizovat ženské letecké pluky a stala se také velitelkou 587 BAP (Pe-2). Zahynula při havárii 4.2.1943. | |
|
|
To budou ty čarodejnice viz přízpěvek č.162
Nemusej, Noční čarodějnice (588 NBAP) jsou bombardovací pluk s Po-2 (U-2). Dalsím bombardovacím plukem byl 587 BAP. Byly i stíhací jednotky (586 IAP) a v ní i dokonce nedávno jmenovaná hrdinka SSSR Lydie Vladimirovna Litvjaková (12 vítězství - někde můžeš najít až 20). Dále: Olga Jamščikovová (až 17) a Jekatěrina Budanovová (11 až 20)www.acesofww2.com/soviet/Women.htm math.fce.vutbr.cz/safarik/ACES/aces1/sssr-fe... |
|
|
|
Hodnost plukovníka USAAF dosáhla Jacqueline Cochranová, vybudovala a vedla ženskou pomocnou složku. Byla to jinak vynikající pilotka, držitelka řady mezinárodních leteckých rekordů (dlouhé roky držela řadu nejen ženských, ale i absolutních rekordů) - tyto výkony dosáhla na P-51C, v šedesátých letech byla zvolena prezidentkou FAI (mezinárodní letecké fedeace). Prostě čupr ženská |
|
|
|
Dosáhla ve druhé světové válce nějaká žena hodnosti generála(generálky), nebo alespoň plukovnika? Jestli ne. tak jaká je nejvyšší známá ženská hodost ve WWII?? |
|
|
|
A v nějakém dokumentu jsem viděl stíhací letku z ženskejch (samozřejmně v SSSR) a taky obsluhovaly protiletadlová děla. | |
|
|
Rixen napsal v č. 155: něco jsem slyšel že rudá armáda dávala dohromady odstřelovačskou jednotku složenou z žen. Ženy se pro ůlohu odstřelovačů hodily lépe než muži protože prý se dokážou déle soustředit najednu věc a lépe se koncentrovat, asi před půl rokem o tom psali v novinách jak nějaká ženská byla vyznamenána titulem hrdiny sov. svazu, právě za službu v odstřelovačské jednotce. "existovala ve WWII jednotka, ve které by byly jedině ženy? (nemyslím polní kuchyň)" |
|
|
|
Něco o ženách ve VVS SSSR www.samolet.co.uk/femalefaces.html Slavný pluk Nočních čarodějnic: www.flyandrive.com/nightwitches2.htm |
|
|
|
Rixen napsal v č. 155: Polská armáda na východní frontě měla ženský prapor Emilie Platerové, ale nevím jistě, zda tam byly výhradně ženy. "existovala ve WWII jednotka, ve které by byly jedině ženy?" |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 159: původně byl cvičen na palubního střelce na JU-88. Říkal že to byla 21. letecká divize, myslel tím možná eskadru. Pak se jejich velitel gen. Dorf údajně zapletl do atentátu na Hitlera a celá divize(eskadra) byla přesunuta na východní frontu, ale mělo to háček, že z nich udělali pěchotu. Říkal, že z nich udělali 21. polní leteckou divizi. Jestli byl hlavní důvod jejich trestu účast Dorfa na atentátu nevím, mohlo to být i tím, že rušili bombardovací letectvo. Jeho údaje jsem zatím neověřoval, takže to ber s rezervou ": U jaké jednotky stryko sloužil?" |
|
|
|
fusilier: U jaké jednotky stryko sloužil? | |
|
|
O WRN jsem fakt nic nečet, takže nemohu sloužit | |
|
|
fusilier napsal v č. 156: WAAF je sice nejznámější, nikoliv však jedinou ženskou organizací v Británii — co takové WRN..? "Ve velké británii měli W.A.A.F ženský pomocný sbor. Tyto baby sloužily na letištích a v operačních "sálech" kde určovaly polohu letadel na mapách. Ve francii "waafky" dokonce vytvořily motorizované hlídky na motocyklech" |
|
|
|
sověti měli ženské jednotky, asi před dvěma lety o tom běžel v telce dokument, také měli nějaké pilotky a přečti si můj příspěvek o útoku ženského pluku(bohužel nevím číslo atd.) Ve velké británii měli W.A.A.F ženský pomocný sbor. Tyto baby sloužily na letištích a v operačních "sálech" kde určovaly polohu letadel na mapách. Ve francii "waafky" dokonce vytvořily motorizované hlídky na motocyklech I Němci měli ženy a to jak u Luftwaffe, pozemního vojska, tak námořnictva, většinou sloužily např. u radistů. |
|
|
|
existovala ve WWII jednotka, ve které by byly jedině ženy? (nemyslím polní kuchyň) | |
|
|
fusilier napsal v č. 153: To jedině, jinak je použití kulometu účinnější "byla noc a taky to muselo působit demoralizujícím účinkem" |
|
|
|
já jsem tam nebyl, ale říkal mi to stryk, který to do nich pral z MG 42. Představ si jak ty časované granáty vybuchují třeba ještě ve vzduchu a kosí ta děvčata. Mě se to zdá účinnější než kulomety, za prvé byla noc a taky to muselo působit demoralizujícím účinkem |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Ženy ve válce