Dělostřelectvo ve válce (polní, PT, PLD, železniční atd.)
|
|
---|---|
Fotky 24cm granátu od jkmineral |
|
|
|
Dzine díky, je to model 75, takže tohle nepřipadá v úvahu. | |
|
|
Je to 2S4 a jedná se o poválečný samohybný minomet. Třeba zde forum.valka.cz/viewtopic.php/t/10549/view/next | |
|
|
Moby napsal v č. 317: v tom případě sory za ten smích s minometkou.Ze kterého období je M 240? Ovšem moje 240 je stopro válečná. "poválečnej minomet M-240 ráže 240 mm." |
|
|
|
Kdyby to tak bylo azbukvou... | |
|
|
kdyby alespoň na tom granátu byly nějaké nápisy nebo označení... | |
|
|
To je sovětskej poválečnej minomet M-240 ráže 240 mm. Třeba u nás by pár kousků bylo na samohybu 2S4 Tulpan. | |
|
|
Moby, co to je sovětská M 240 ? | |
|
|
Krojc napsal v č. 309: sakra, hoši, já ho zvážím na osobní váze od staré, počítejte ale s tím, že to bude váha bez trhaviny. "ten má hmotnost granátu udávanou na 150 kg." |
|
|
|
jkmineral napsal v č. 313: Já? - asi dost blbě , ale závěrem to de, i když s M-240 měli Sověti dycky problémy. "Moby: jak bys takovou minometku 240 mm nabíjel?" |
|
|
|
Moby: jak bys takovou minometku 240 mm nabíjel? je to děl.gr.,mám již foto na mobilu a pracuju na tom, abych ho mohl poslat, no nemám to jednoduchý | |
|
|
Dzin napsala v č. 308: Jak to můžeš vědět? "Tak jkmineral snad rozezná minometnou střelu od té dělové..." |
|
|
|
150 kg není nic divného. Třeba americká 240mm M1 má granát o váze 360 liber což je 163.3 kg. | |
|
|
A nemůže to být nějaký moždíř? | |
|
|
Já jsem si mezi německými železničními kanony našel Theodora Bruno 24cmK, ale ten má hmotnost granátu udávanou na 150 kg. Při délce 1220 mm by asi musel být z trochu silnějšího plechu. Tak co to tedy ten jkmineral má? Stará holandská lodní děla 240mm L/40 z roku 1900 měla hmotnost granátu 173 kg. | |
|
|
Tak jkmineral snad rozezná minometnou střelu od té dělové... | |
|
|
No taky mě to napadá... | |
|
|
jkmineral napsal v č. 297:
"mám dělostřelecký granát o průměru 240 mm, délka je 1220 mm, je možno určit kanón, ke kterému patří?"
jkmineral napsal v č. 302: Aberdeen Proving Ground, Maryland, prej."prý existovalo cca 6 Ks něm.kanónu K3 o ráži 240 mm,jeden poslední je prý v Military muzeu někde v Arizoně, " Ale - kdes ho sehnal, ten granát? Nebude to spíš něco našeho nebo dokonce poválečnýho? |
|
|
|
Krojc: Mám k tomu jen relativně málo. PTAB byly poprvé nasazeny u Kurska, bohužel podrobnosti nejsou zmíněny. Ohledně podkaliberní munice 76.2 mm mám toliko, že byla vyvynuta v roce 1942 a už tehdy (na sklonku roku?) zaváděna do výzbroje. | |
|
|
Snažil jsem se, ale nikde jsem přesně nenašel okamžik, od kdy Sověti začali hromadně používat podkaliberní střelivo. Jen několik zmínek o jeho dodávce na poslední chvíli před zahájením bitvy u Kurska a současně i dodávky kumulativních pum malé hmotnosti pro Il-2 v témž období. Obojí munice dodaná letecky (sic!) pak podle některých aktérů (Rotmistrov, Fomičov, Vasilevskij) sehrála velkou roli při vzájemných střetnutích obrněné techniky nebo bitevního letectva a útočících vln tanků. Nevíte někdo něco podrobnějšího? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Výzbroj a vybavení
- > Dělostřelectvo ve válce (polní, PT, PLD, železniční atd.)