Dělostřelectvo ve válce (polní, PT, PLD, železniční atd.)
|
|
---|---|
![]() |
Zákon vzájemného působení dvou těles (vulgo Zákon akce a reakce):
Působí-li jedno těleso na druhé silou, působí i druhé těleso na první stejně velkou silou opačného směru.
Praktická ukázka působení dělostřeleckého granátu ráže 152mm na meloun a melounu na granát ráže 152mm je v čase 13:35 tohoto videa:
Jo, a taky se tam střílí z tanku...
|
|
|
![]() |
Takže zde jsou údaje o rozměrech divizního kanónu vz. 42 (ZIS-3) pro Honzu M. i pro případné ostatní zájemce. Výška osy hlavně /štítu (rusky vysota po linii ogňa/ po ščitu) ....900/1375 mm Rozchod kol - pravděpodobně na středy pneumatik (rusky širina choda orudija)....1645 mm Max. úhel elevace/deprese (rusky ugly navodki vertikalno)....37°/-5° |
|
|
![]() |
No třeba bude odpověď zajímat i jiné kanonýry ![]() |
|
|
![]() |
Honza M. napsal v č. 455: A proč pokládáš otázku zde? Něco Ti vyhrabu a pošlu."Nemůžu nikde dohledat rozměry sovětského kanónu ZIS-3, např. přepravní délku, šířku (rozchod), výšku po horní okraj štítu nebo při maximální elevaci atd." ![]() |
|
|
![]() |
Nemůžu nikde dohledat rozměry sovětského kanónu ZIS-3, např. přepravní délku, šířku (rozchod), výšku po horní okraj štítu nebo při maximální elevaci atd. |
|
|
![]() |
www.4point2.org Zajímavé stránky o americkém 4.2" minometu M2 a jeho bojovém nasazení. (Ačkoliv se tedy jednalo o zbraňový systém provozovaný chemickým vojskem US Army). |
|
|
![]() |
Vypadá to, že sami chemici vědí prd ![]() |
|
|
![]() |
Nějak se nemůžu dopočítat dusíku? |
|
|
![]() |
Jen pro ilustraci dříve napsaného, vyštrachal jsem na síti nějaké informace o explozi nitroglycerinu (který je sice pro vojenské účely naprosto nevhodný, ale od doby, kdy jsem jako malý kluk četl Tajuplný ostrov, je to moje nejmilejší trhavina ![]() 4 C3H5(NO3)3 --> 12 CO + 10 H2O + 6 NO2 + O2 rychlost exploze 7700 m/s až 9 000 m/s, objem vzniklých plynů (viz rovnice) až 1200x větší než objem původní kapaliny, teplota plynů vzniklých při explozi 4200 až 5000°C... |
|
|
![]() |
Díky. |
|
|
![]() |
Tom napsal v č. 441: Já bych navázal na podrobné vysvětlení od Algyho a trochu ho zjednodušil: v případě vojenských trhavin (předpokládám, že ptáš na náplně granátů nábojů apod.) jde o chemickou explozi - ta spočívá v chemické reakci, při níž se látka s nízkým objemem (pevná látka, kapalina) přemění na látku s objemem daleko větším (plyn). Plus ještě dochází k uvolnění energie ("tepla") z bývalých chem. vazeb původní látky, jak už napsal Algy."jak to to vlastně funguje, co se s tím děje? Je to chemická reakce - prudká oxidace? Nebo je to fyzikální jev? Co je vlastně principem exploze a uvolnění energie? " Učinost trhaviny se měří tím, jak rychle reakce proběhne a jaké procento původní látky se přemění na plyn. Dále, jak už tu naznačil Ero, existuje také - mechanická exploze též fyzikální), která spočívá v rychlém uvolnění nahromaděné kinetické energie v tělese - např. vymrštění (nebo prasknutí ![]() ![]() - elektrická exploze - vlastně elektrický výboj. - jaderná exploze, která je založena na energii z rozpadlých vazeb mezi částmi atomu - ačkoliv v několika populárněvědeckých knížkách o atomové bombě jsem četl, že i jaderný výbuch je druh elektrické exploze. Co se týče užití klasické (chemické) trhaviny v nízkotlaké atmosféře, je samozřejmě omezené, neboť tlaková vlna se "nemá o co opřít". Ovšem vzhledem k tomu, že trhavina si "výrábí" svůj vlastní plyn, existuje cesta v konstrukci nějaké kumulativní nálože, která by plyn vyexpandovala pouze určitým směrem (směry), aby si zachoval smrtící/destruktivní účinky na dostatečnou vzdálenost. Je to ostatně stejný problém, "sluneční vítr" vs. "fotonové dělo" (ev. torpédo, pro Trekkies ![]() |
|
|
![]() |
No...mně to taky napadlo při čtení sci-fi. "Žoldnéři" jsou paperback odehrávající se na Plutu. Dost často tam autor operuje s použitím trhavin ve světě s neměřitelným tlakem metano-dusíkové atmosféry a tvrdí, že jde o "čistou" sci. Tak mně napadlo, jestli mu to vůbec může fungovat ![]() |
|
|
![]() |
Tom napsal v č. 441: Nečetl jsem celou diskuzi "Když už tu probíráte trhaviny a ostatní ...viny... Poslyšte, jak to to vlastně funguje, co se s tím děje? Je to chemická reakce - prudká oxidace? Nebo je to fyzikální jev? Co je vlastně principem exploze a uvolnění energie?" ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Když už tu probíráte trhaviny a ostatní ...viny... Poslyšte, jak to to vlastně funguje, co se s tím děje? Je to chemická reakce - prudká oxidace? Nebo je to fyzikální jev? Co je vlastně principem exploze a uvolnění energie? Berte to, prosím, jako že mám mezeru ve vědomostech ![]() |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 432: A4-Fibel počítá s časem přípravy odpalu od x−110, ale není mi jasné jaké činnosti jsou v tom zahrnuty - pokud chápu tak se asi jedná o doby od zaujetí vybraného palebného stanoviště. Samotné plnění palivy, resp. operace s ním spojené, začíná teoreticky až někdy v čase x−60. A netuším jak by ty časy vypadaly v navalisovaném provedení, ačkoliv dobu plnění palivy by se patrně podstatně zkrátit nepodařilo."Tuším, že podle údaje v „raketách a kosmodromech“ se celá předstartovní příprava na bojových stanovištích odehrávala během dvou a půl hodiny?" A i kdyby třeba po přechodu obsluhy rakety do kontejneru ponorka zůstala v periskopové hloubce, samotný kontejner měl (a musel) vyčnívat ústím nad hladinu.
Algernon napsal v č. 432: K zjišťování tohoto údaje asi ani nedospěli - nemluvě o tom, že i při relativně mírné hladině by odpálení V-2 z plovoucí platformy patrně vedlo k zajímavým výsledkům co do přesnosti.
"Nicméně, i přes poměrně značnou hmotnost vlečeného pouzdra (500 tun?) by mme zajímalo, až do jakých parametrů síly větru a vlnobití by bylo možné A4 skutečně odpálit? "
Algernon napsal v č. 433: Já se podívám kde jsem k tomu údaji přišel, protože k tepelným citlivostem různých výbušnin obecně téměř nic nevím. "ovšem ten silný pocit (docela ovšem předpokládám, že by jej podpořil třísvazkový „Urbi“ a jeho technologie výbušin), že různé směsi dusičnanu amonného a TNT jsou citlivější, než samotné TNT?" |
|
|
![]() |
ja_62 napsal v č. 416: Doplnění/Oprava: A9 a kombinace A9/A10 byly zvažovány a zkoumány už mezi lety 1940 a 1942, takže pokud, bylo by umístění radiomajáku na Empire State Building asi značně předčasné, ale možná ne zcela nepodložené tehdy existujícími plány."Jinak samotná A9/A10 do konce války neopustila stadium konceptů takže je asi nemožné říct o ní něco určitého tím spíše brát za bernou minci tu možnost s pilotovanou variantou - resp. usuzovat jak vážně ji plánovali, protože rozličných projektů a konceptů měli v Peenemünde dostatek - a v každém případě by se úvahy o možnosti umístění naváděcího vysílače pro zatím neexistující systém asi jevily poněkud předčasným." A vypadá to, že po roce 1942 myšlenku na realisaci A10 zcela opustili aby se mohli věnovat reálnějším problémům, přičemž nepřipadá pravděpodobné, že by ji v roce 1944 oživili, na rozdíl od A9, natož aby na ní něco podstatnějšího udělali. |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 433: On je tu problém, že tam se vyrojilo tolik "myšlenek" a návrhů, že je těžké říci, jak byl který brán vážně. Přičemž fantasii se meze nekladou, kombinace A9/A10 sice nikdy neopustila rýsovací prkno (a v každém případě by asi byl problém s vhodným motorem pro A10) ale nezastrašeni, už někdy v letech 1940/1941 si začali teoreticky pohrávat i s myšlenkou na kombinaci A9/A10/A11, což by byla opravdová mezikontinentální střela, na rozdíl od A9/A10 omezené na dostřel západní Evropa-východní pobřeží Ameriky. "Naskýtá se i otázka jeho tepelné izolace — aby dobrovolník (mohli by je dovážet z Japonska?) :D zůstal sdostatek dlouho, ééé — neugrilován, nýbrže schopen A9 „řídit“? " |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 433: Asi vůbec - v roce 1944 A9 (tj. původně zvažovaný druhý stupeň) pouze upravili z A4 přidáním křídel a zvětšením křidélek, aniž by upravovali řídící systém, takže se první pokusná raketa "skácela" okamžitě po startu, s druhým kusem snad něco udělali, takže zvládnul vzlet, ale návrat do atmosféry - což asi také bude složitější záležitost než v případě běžné rakety - byl stále nad jejich síly. K tomu jak kontrolovat koncovou fázi letu snad ani nedošli. Celé to byla víceméně improvisace s kterou začali (po několikerém přerušení) v říjnu 1944."Docela by mne zajímalo, jak by řešili řízení v koncové fázi letu dvoustupňové A9/A10? " Nemluvě o tom, že pokud by raketa v závěrečné fázi letu klouzala atmosférou, asi by se při obraně proti ní přece jen jednalo o jiný druh problému než v případě A4. |
|
|
![]() |
Tom napsal v č. 430: Skutečně jsem nevěděl a nevím. Já jsem již před drahnou dobou zjistil, že by se znalostmi na úrovni Němečkových Vojenských letadel 1-3 bylo chybou vystupovat z posice znalce v tomto oboru (a Němeček píše náporový motor), a otázku jsem přidal dodatečně když jsem si uvědomil, že Lorinův projekt se přece jen asi vymyká z těch ostatních příkladů užívajících pístové pohonné jednotky, ale netušil jsem jaký druh reaktivního pohonu to byl.
"Pokud to tedy neměla být řečnická otázka určená k nastartování něčích prvních nesmělých myšlenkových pochodů." Jinak mně hlavně šlo o vyjmenování různých předchozích návrhů strojů disponujících schopností letět zadaným směrem přibližně v dané výšce a pak ve stanovené vzdálenosti spadnout přibližně v místě cíle, od kterých se Fi 103 skutečně lišil patrně zejména masovým nasazením. |
|
|
![]() |
ja_62 napsal v č. 429: Pohon mělo obstarat zařízení, pro které němčina užívá obrat "Lorinova trubka", čili po našem pulzační motor "Lorinova "vzdušného torpéda" (jaké to mělo vlastně mít pohon?), " ![]() Pokud to tedy neměla být řečnická otázka určená k nastartování něčích prvních nesmělých myšlenkových pochodů. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Výzbroj a vybavení
- > Dělostřelectvo ve válce (polní, PT, PLD, železniční atd.)