Fotografie, video, média ve válce...
|
|
---|---|
Ondra US napsal v č. 126: Nevim jestli se nepletu, ale všimni si na tý fotce kalhot, který maj na sobě ty esesáci a američani. Nejsou stejný?"Nad tou desátou fotkou jsem se taky celkem zarazil" A ty košile pod německejma blůzama jsou (podle mě) taky americký. takže ty esesáci by mohli bejt amíci v německejch blůzách. |
|
|
|
Hofi: To sú pekné fotky, len škoda, že k ním autor nepridal bližšie popisy. Špeciálne k desiatej, zaujímalo by ma z čoho majú všetci tak dobrú náladu. | |
|
|
Na plovárně se repřízuje myslím dvakrát. Ale teď jde o to, jestli tohle už nebyla ta druhá repríza. | |
|
|
Množstvo zaujímavých farebných fotografií: www.militariacollecting.com/index.php?showto... |
|
|
|
Snáď pôjde repríza. Je to relácia "Na plovárne s Markem Ebenem". | |
|
|
Hofi napsal v č. 116: Rád bych se díval, ale tata okupoval teleizi. Je hokej !! "Koho to zaujíma, tak si zapnite ČT 2 - rozpráva tam ten Capov asistent (čo mu "zničil" fotky z D-Day). "Na plovárne"" |
|
|
|
Koho to zaujíma, tak si zapnite ČT 2 - rozpráva tam ten Capov asistent (čo mu "zničil" fotky z D-Day). "Na plovárne" | |
|
|
Lipton napsal v č. 110: Stárnoucí herečka je nebezpečná ?? Ne, chápu Pěkný citát. ""Vojna je pre mňa ako stárnuca herečka. Stále nebezpečnejšia a stále menej a menej fotogenická."" |
|
|
|
Filature . | |
|
|
Jo,presne.... A to nemluvim o fotkach porizenych z lodicek pri hlidkach v zatopene oblasti ..... |
|
|
|
guano:Fotky Cromwelů,1.čs.samostatný obr.brigády jsou lahůdka... | |
|
|
Jiste znate i fotografie Ladislava Sitenskeho z oblehani Dunquerque..... | |
|
|
Jeden z Kapových výrokov: "Vojna je pre mňa ako stárnuca herečka. Stále nebezpečnejšia a stále menej a menej fotogenická." |
|
|
|
Glynwed (108): ""Byl to zvláštní člověk. Pořád se smál, za každé situace, někdy tak moc, až nám z toho bylo smutno. Když jste potřebovali někoho na něco bláznivého, byl obvykle Capa vždy a obvykle také jediný ochotný to udělat. Hodně pil a potrpěl si na děvčata. Jestli byl Capa odvážný? Nevím, ale i odvážní mají strach. Capa ho neměl. Tak žil, a tak i zemřel."" Typický americký lakonizmus spojený so skvelou prácou. Ináč, Kapa mal prezývku "the greatest war photographer" (len na okraj). Ad ostatní fotografi: OK, začnem sa zaujímať aj o nich. |
|
|
|
to Lipton: Musím se trochu opravit...kdyby Capa věděl, co ho na Omaze čeká, asi by tam šel. Takhle na něj vzpomíná Jindřich Marko: "Byl to zvláštní člověk. Pořád se smál, za každé situace, někdy tak moc, až nám z toho bylo smutno. Když jste potřebovali někoho na něco bláznivého, byl obvykle Capa vždy a obvykle také jediný ochotný to udělat. Hodně pil a potrpěl si na děvčata. Jestli byl Capa odvážný? Nevím, ale i odvážní mají strach. Capa ho neměl. Tak žil, a tak i zemřel." Jinak, co se týče jiných fotografů, zkus upřít svou pozornost i na jiná jména: Mark Reďkin, Jevgenij Chalděj, Viktor Ťomin, Ivan Šagin, Georgij Petrusov, Alexandr ustinov, Anatolij Morozov, Leonid Železnov, Alexej Arhipov, Fjodor Kislov, Margaret Bourke-White, Werner Bischof, Georg Rodger, Józef Rybicky, Stanislav Sak, Jerzy Pawiln-Pacewicz, Henryk Śmigacz, Jan Ryš, Sylwester Braun, Tadeusz Bukowski, Jerzy Tomaszewski, Leonard Jabrzemski, Tadeusz Bonkler, Albert Cusian, Erhard Josef Knobloch,... a jsou ještě tisíce těch, kteří dělali podobnou práci jako Capa, ale jejich jména už nikdo nezná. A jestli mám někoho jmenovat...není to fotograf, je to karikaturista - Bill Mauldin, a jeho knížka Na frontu. Člověk pak hodně pochopí. |
|
|
|
aksi u ludi cenis prave odvahu tak fajn.ale u mna clovek ktory riskuje vlastny zivot len pre vlastnu slavu nepripada prave ako najlepsi pripad idealneho cloveka/reportera. | |
|
|
Capová odvaha sa netýka iba Omahy: 1. Počas Španielskej občianskej vojny (na Cordobskom fronte, 5. September 1936) z tesnej blízkosti odfotil republikánskeho vojaka, ktorého práve zasiahla guľka od nepriateľského odstreľovača 2. Počas invázie na Sicíliu (operácia Husky, Júl 1943) dobrovoľne zoskočil s americkými výsadkármi z 82. výsadkovej divízie a fotil ich v bojových akciach v tesnej blízkosti. Vo svojej tvorbe pokračoval po vylodení na Anziu v roku 1944 3. Počas posledných bojov na západnom fronte (Apríl, 1945) sa mu z tesnej blízkosti podarilo odfotiť amerického vojaka, ktorý dostal zásah z nepriateľskej paľby 3. V roku 1954 dobrovoľne odišiel do Indočíny, kde pokračoval vo fotení vojnovej vravy. Počas jedného pokusu priblížiť sa bližšie k frontovým líniam stúpil na mínu. Zomrel vo veku 40 rokov. Stalo sa tak 25. Mája |
|
|
|
BRUNNER: "Považuješ vzdialenosť 20 metrov od miesta kde sa striela za bezpečnú?"
NIE a po niekoľký krát opakujem, že nehodlám popierať odvahu iných fotografov/kameramanov/spravodajcov. Ale Kapa nebol 20 metrov od "miesta činu", dokonca ani 5, on bol priamo NA ŇOM. |
|
|
|
Lipton napsal v č. 101: A kedy som ja povedal ze nenavidim Americanov?Ty to proste moc prezivas!Nic v zlom. "za nenávidenú vlajku s pruhmi a hviezdičkami" |
|
|
|
MIO: Nemáš úplnu pravdu. Ja žerem najmä odvahu ľudí - jednotlivcov, u ktorých napriek vojnovému besneniu nikdy nevyhasla (což, ako vidím vám začína liezť na nervy, asi preto lebo dotyční bojovali za nenávidenú vlajku s pruhmi a hviezdičkami). Vyjadriť obdiv k iným armádam mi nerobí najmenší problém. Tak napríklad: Som obdivovateľom fínskej taktiky motti počas zimnej vojny proti Sovietskému zväzu. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Fotografie, video, média ve válce...