Fotografie, video, média ve válce...
|
|
---|---|
www.novinky.cz/clanek/158713-v-berline-proda... Zajímavý... |
|
|
|
Zajímavý dokumentární film s ukázkami amatérských filmových záběrů pořízených příslušníky WH na východní frontě: quicksilverscreen.com/watch?video=52077 |
|
|
|
Glynwed: a co to hodit do fotogalerie? V oddělení protektorát už průkazky máme, v oddělení Československo a československá armáda do roku 1938 ještě ne | |
|
|
Našel jsem v pozůstalosti jednoho mého příbuzného čs. Odvodní průkaz z března 1938. Když by měl někdo zájem se na to mrknout, zašlu kopii v pdf na mail. | |
|
|
Honza M. napsal v č. 167: Vďaka. "Tak nějak www.spnz.sk/Casopis/06_06%5C06_06_12.htm" |
|
|
|
HARM napsal v č. 165: Tak nějak www.spnz.sk/Casopis/06_06%5C06_06_12.htm "A možno je v slovenčine výraz svietiplyn (možno ako archaizmus), ale to neviem isto." |
|
|
|
Algernon napsal v č. 163: A možno je v slovenčine výraz svietiplyn (možno ako archaizmus), ale to neviem isto. "Zemní plyn (nikoli svítiplyn?), " |
|
|
|
Algernon napsal v č. 163: "Zemní plyn (nikoli svítiplyn?), a topení naftou — tehdy? :o)) " V slovenčine nie je výraz svítiplyn. A tá ropa - nafta, myslel som tým vykurovanie dnes, keďže som napísal "pri dnešných cenách ropy a zemného plynu". A koniec koncov, bola to ironická poznámka. |
|
|
|
V případě konečného vítězství by si ceny ropy diktovali sami, takže.. | |
|
|
Som zvedavý, ako by to pri dnešných cenách ropy a zemného plynu vykurovali... | |
|
|
Jen by mě zajímalo, jak to mysleli s tím, že ta nová Germania měla po roce 1950 dorůst na úroveň měst starých Egypťanů, Babyloňanů a Římanů? Jako, že by byly místo vodovodů akvadukty a Hitlera by pohřbili v pyramidě? |
|
|
|
Že to ten Speer nevymyslel práve najhoršie? Veď je to celkom pekné... Aj keď trochu veľké. Ale Hitler bol megaloman takže sa to naňho podobá | |
|
|
Hitlerova Germania: zahranicni.ihned.cz/c1-23271790-germania-pod... |
|
|
|
Glynwed, egli: Díky moc. Tohle je skutečně zajímavé...prtotože to vlastně odporuje zákonům kartografie. Že by se to teda podřizovalo ideologiím... Tak mě napadá, že by mi to mohlo krapet pomoct u zkoušky... |
|
|
|
Kralik napsal v č. 154: německá situační mapa z 23. června 1941: www.gutenberg-e.org/esk01/maps/LageOst23Jun4..."Pakliže někdo má nějakou mapu, popř. scan německé vojenské mapy z WWII, tak mi dejte prosím vědět jak to s těma barvama je." a další: www.gutenberg-e.org/esk01/maps/ |
|
|
|
Kralik napsal v č. 154: Němci zakreslovali do svých map svoje jednotky modře, sovětské červeně. "Bylo by proto zajímavé zjistit jakými barvami zakreslovali do map svou a rudou armádu němci za WWII. " |
|
|
|
Rád bych vznes dotaz, ale opravdu jsem nenašel vhodnější téma. Budu muset začít poněkud obšírnějc. Studuju geografii a na jedný přednášce z kartografie přednášející nakousl velice zajímavé téma. Jelikož jsme probírali barvy na mapách, přišla řeč i na mapy vojenské. A co víc, dokonce na mapy z WWII. Svěřil se nám s tímto problémem. Podle základních pravidel kartografie by měla být spřátelená armáda značená červeně a nepřátelská modře. Ale nebyla třeba na sovětských mapách rudá armáda červeně jen proto, že byla rudá? Sověti totiž pravidla kartografie často podřizovali "vyšším zájmům". SSSR byl totiž na politických mapách vždy vybarven rudě, a tak barvou přeřval okolní státy. Bylo by proto zajímavé zjistit jakými barvami zakreslovali do map svou a rudou armádu němci za WWII. Pakliže někdo má nějakou mapu, popř. scan německé vojenské mapy z WWII, tak mi dejte prosím vědět jak to s těma barvama je. |
|
|
|
Zajímavé tažné zvíře www.rosmus.cz/obrazky/okupace-prerova/Imagep... |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 147: Já sice sdílím tvůj obdiv k DuGallovi, ale tady se ti to trošku zkřížilo dohromady s opravdovým vůdcem Svobodných Francouzů . "DuGaulle " |
|
|
|
tinyurl.com/2y85om tinyurl.com/32jnrk tinyurl.com/2ysg2d Odkazy na fotografie zachycující většinou "běžný" soukromý a společenský život strážného personálu SS v koncentračním táboře Auschwitz, z alba Karla Höckera, pobočníka velitele tábora, nedávno uveřejněné na stránkách amerického Musea holokaustu. Docela děsivě kontrastují s fotografiemi zachycujícími podmínky vězňů "na druhé straně plotu".(např. tinyurl.com/2ercw7 ) Část fotek v nedávné době uveřejnil i český tisk. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Fotografie, video, média ve válce...