Fotografie, video, média ve válce...
|
|
---|---|
currahee: Nemáš odkazy na stránky kde sa tebou zmienené fotky nachádzajú? | |
|
|
Myslíš ty fotky s M8 v pozadí?Tak jich bylo 10,a co?Lepší jsou fota z východu, z naaranžovanými helmami se znaky SS a mrtvolami SSmanů,vždy distinkcemi natočenými do objektivu! | |
|
|
currahee: Vojaci s ukoristenými nepriateľskými cigaretami nie sú propagandou. Propagandou zaváňa fakt, že takých fotiek bolo urobených 10 na jednom mieste a behom niekoľkých minút. A všetky s americkými obrnenými vozidlami v pozadí! Prečo by to armádny fotograf robil, ak nie kvôli propagande? |
|
|
|
Lipton napsal v č. 18: Nevím,proč by zrovna toto měla být propaganda,i cigarety byly válečnou kořistí,nic víc. "Napadá ma jeden nemecký fotograf, ktorý 16. 12. 1944 pri Poteau v Ardénach spravil cca. 10 fotiek príslušníkov SS fajčiacích americké cigarety Lucky Strike." |
|
|
|
mato: Čo sa ti nepáči? Že Kapa disponoval odvahou, ktorá u iného armádneho fotografa z akejkoľvek bojujúcej strany nemala obdoby? Prečo? Pretože bol Američan? ČO MÁTE VŠETCI PROTI AMERIČANOM (hups, to do tejto témy nepatrí)? Ale ak sa mýlim, v kľude ma vyveď z omylu. :o) Mimochodom, fotky boli častokrát dobrým zdrojom na klamanie civilného ľudu a propagandou. Napadá ma jeden nemecký fotograf, ktorý 16. 12. 1944 pri Poteau v Ardénach spravil 10 fotiek príslušníkov SS fajčiacích americké cigarety Lucky Strike. |
|
|
|
nemetko: Berieš ma za slovíčko "vlastný"? Ak chceš, môžem ho zmazať, stačí povedať. :) Mimochodom, jedna z mojich obľubených fotiek je snímok sovietského vojnového fotoreportéra Maxa Aľperta (www.fronta.cz/index.php?photo=104). Najlepšie na nej je, že nebola urobená na fronte, ale v týle. |
|
|
|
Lipton napsal v č. 11: len tak mimochodom, a o koho zivot mohol este prist? "ktorý v tejto krajine prišiel o vlastný život." |
|
|
|
Capa byl dobrej - nedavno bezel nejaky hrany dokument o Invazi a Capa tam byl jedna z postav. Ja mam rad fotky Sitenskeho.... |
|
|
|
currahee: Vedel som to, ale nechápal som tej vete "Za svou práci také Capa zaplatil". Už to chápem. :) | |
|
|
Lipton:Tak proč se ptáš,když to víš? | |
|
|
Na tú mínu stúpil v Indočíne (1954), ako prvý americký vojenský korenšpondent, ktorý v tejto krajine prišiel o vlastný život. O jeho odvahe svedčí aj fakt, že počas invázie na Sicíliu (operácia Husky, 1943) podnikol zoskok spolu s americkými výsadkármi. |
|
|
|
Mám dojem,že zahynul v Koreji,zabila ho mina. | |
|
|
mato: Robert Capa bol hrdinom. currahee: Ako za ne zaplatil? |
|
|
|
ked ich neurobil "po" tak potom musel ist medzi prvymi."cintorin je plny takychto hrdinou" | |
|
|
Za svou práci,také Capa zaplatil.... | |
|
|
Čo tým chceš povedať? Že tie fotky vznikli až po dobytí všetkých opevnených pozícii? To je omyl, pán Capa ich urobil pod intenzívnou nemeckou paľbou. | |
|
|
ale najoko je tam na plazi prazdno. | |
|
|
mato: Dve z nich sú na týchto stránkach: www.britannica.com/normandy/photos/oomahaa00... www.britannica.com/normandy/photos/oomahaa00... Zvyšné nájdeš napr. v knihe Kronika druhej svetovej vojny. |
|
|
|
tie 4 "legendarne"fotky by som kde mohol najs?prosim web. | |
|
|
Robert Capa (okrem iného starý kamarát Ernesta Hemingwaya, Irwin Shawa, Williama Saroyana a Johna Steinbecka) preukázal na pláži Omaha neuveriteľnú odvahu. Vybehol von z vyľoďovacieho plavidla a napriek hustej nepriateľskej paľbe urobil 4 snímky, ktoré dnes nesú prívlastok "legendárne". Určite so mnou budete všetci súhlasiť, že takýto hrdinský čin neprejavil počas WW2 žiaden iný fotograf z akejkoľvek bojujúcej strany! |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Fotografie, video, média ve válce...