Americká armáda
|
|
---|---|
curahee napsal v č. 168: Koukni se na 163 a řekni mi, jestli by si to dokázal napsat se všemi podrobnostmi "Proč,né?!" |
|
|
|
FUJ06 napsal v č. 156: Proč,né?! "Proč by to měl mít z hlavy " |
|
|
|
Len dodatok: 2. práporu velil plukovník Jim Rudder. Čerpal som z kníh Veľké bitky 2. svetovej vojny a Spojeneckí vojaci vo WW2. | |
|
|
Tak nic, už to vidím. K418 byla kořist po Francouzích.. | |
|
|
Docela by mě zajímalo, odkud pramení ta informace o dělech ráže 155mm. Kde k nim skopčáci přišli? | |
|
|
Lipton: Díky | |
|
|
FUJ06: Ide o akciu, ktorej cieľom bolo zničenie 6 nemeckých ťažkých diel 155 mm kalibru. Batéria sa nachádzala na útese Pointe du Hoc, ktorý ležal asi 8 km západne od úseku Easy Red. Delá mali dosah 19 km a ovládali pobrežie od Port-en-Bessin v britskom sektore až po severozápadný koniec pláže Utah. Transportné lode zakotvili 18 km od pobrežia a zbytok museli Rangeri prekonať v gumových člnoch na rozbúrenom mori. Trvalo im to dobré 3 hodiny, avšak vďaka niekoľkotýždňovému výcviku v podobných podmienkách to zvládli. Nato sa premočení a trpiací následkami morskej choroby začali šplhať po skalách a to za sústredenej nemeckej paľby! Presne 200 vojakov vyzbrojených povrazovými rebríkmi a zbraňami vystreľujúcimi viacramenné kotvičky s lanami. Vrchol sa im podarilo dosiahnuť za 5 minút. Z mora ich paľbou podporoval americký torpédoborec Satterlee. Po dobytí daných pozícii však zistili, že delá boli premiestnené. Nemci ich presunuli do ovocného sadu asi jeden a pol kilometra vo vnútrozemí. Po ich vypátraní Rangers zistili, že vôbec neboli použité. Po splnení akcie sa presunuli k pobrežnej ceste medzi Vierville a Grandcamp a zaujali pri nej obranné postavenie. Uf! Proste, BOLI TO MACHRI! :o) |
|
|
|
Tankovému výsadku tam totiž brání takový menší skalní masiv (odtud to Pointe du Hoc). Už jsme doma? | |
|
|
DuGalle napsal v č. 160: Sakra, nemám svůj den Zase vedle. Tak mě teda poučte "Na Pointe du Hoc by tankový výsadek umožnil leda zásah jadernou pumou a to ještě né jedinou " |
|
|
|
FUJ06 napsal v č. 159: Na Pointe du Hoc by tankový výsadek umožnil leda zásah jadernou pumou a to ještě né jedinou "Zasvěť mě. Teda jestli to není ta jejich akc, při které měli zprůchodnit pláže pro tanky na Omaha Beach." |
|
|
|
Zasvěť mě. Teda jestli to není ta jejich akc, při které měli zprůchodnit pláže pro tanky na Omaha Beach. | |
|
|
currahee (155): To by ma tiež zaujímalo, prečo by som to mal mať z hlavy? Väčšinou údaje vypisujem z kníh, ktoré mám pri sebe. Späť k téme. Čo takto Rangers? Aký by ste zhodnotili akcičku 2. práporu pri Pointe du Hoc počas dňa D? |
|
|
|
curahee napsal v č. 153: Na tu knížku jsem párkrát narazil v knihovně. Takže díky za tip "Ve svých knihách to výborně popisuje Jindřich Marek např.Příběhy starých battledressu a Šeříkový solokapr." |
|
|
|
Lipton napsal v č. 154: Nemáš zač
"V poriadku, aspoň viem, že môj zdroj je chybný a mám sa zamerať na iné publikácie."
curahee napsal v č. 155: Proč by to měl mít z hlavy ?? "Ty to nemáš z hlavy?" |
|
|
|
Lipton:Ty to nemáš z hlavy? | |
|
|
Cheb bol oslobodený 97. pešou diviziou V. zboru generála Halseyho (len tak na okraj). FUJ06: V poriadku, aspoň viem, že môj zdroj je chybný a mám sa zamerať na iné publikácie. |
|
|
|
Ve svých knihách to výborně popisuje Jindřich Marek např.Příběhy starých battledressu a Šeříkový solokapr. Obzvlášť dobře je popsáno osvobození Chebu,bašty SDP. |
|
|
|
Lipton: Promiň, ale musím souhlasit s DuGallem. K prvnímu kontaktu s uzemím před mnichovské ČSR došlo 18. dubna u města Aš. Postarala se o to předsunutá hlídka 3. praporu 358. pluku, která patřil k 90. pěší divizi. O dva dny se o osvobození města postarala 90. pěší divize. | |
|
|
Odpoledne to upřesním, ale Tomáš Jakl to v Květen 1945 v českých zemích vidí jinak... | |
|
|
Kolektív autorov: Kronika Druhej Svetovej Vojny. Bratislava. Fortuna Print 2000 |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Americká armáda