Letci s nášivkou Czechoslovakia
|
|
---|---|
![]() |
Tom napsal v č. 177: To máš pravdu Tome nadruhou stranu jsme mohli být v uvozovkách rádi za tu zmínku neb 15.3. nám v našich "demokratických" periodikách za tu zmínku ani nestál...což je bohužel poslední léta smutná skutečnost.No jo co naplat hisorii píší( v tomto případě o ni mluví-nemluví) "vítězové". "Docela jsem byl nevrlý, když blbec novinář nemohl napsat o koho vlastně šlo. To mi přišlo dost sprosté." |
|
|
![]() |
V těchto dnech proběhla v několika českých periodicích( Právo, MfDNES-v tomto případě český dvakráte v uvozovkách![]() ![]() |
|
|
![]() |
Taktéž slibuji ,že zdejší "téma" budu obštastnovat častěji...![]() |
|
|
![]() |
add. Tom a Algy: s těmi poválečnými osudy našich u Francouzů slibuji,že se podívám a popřípadě![]() |
|
|
![]() |
Tak to je samozřejmě pojem z největších, nebyl tam poslán ve 42 do Conigsby a zrovna začali měnit Manchastery za Lancastery???( to se mi něco vybavilo v "hlavě"![]() |
|
|
![]() |
Rádo se stalo![]() |
|
|
![]() |
Ahoj Algy! Tak to slíbené upřesnění, první operační let prodělal ještě u 29. OTU v noci 20.-21.1242 a byl "letákový" nálet na Vichy. U 106.peruti byl od 20.února 43 do 12.4.43 kdy byl po deseti náletech(+1 viz.) přeložen s celou osádkou Sgt. Brittona k zminované 83.peruti u které absolvoval 38 dalších náletů a 29.1.44 nastává odchod na "odpočinek". Po přeškolení na Mosqita nastupuje dne 17.7.44 k 139.peruti u které absolvuje 43.náletů spolu s F/Lt W.E.M.Eddym,DSO. 17.12.44 je přeložen ke 162.peruti u které absolvuje dalších devět náletů končících oním náletem na Kiel. Tak sem ti to snad "přepsal" přesně. AHOJ |
|
|
J. R. Alexander podle toho článku odlétal 48 misí na Lancasterech, z toho 10 u 106 perutě, ostatní odlétal mezi 20. dubnem 1943 a 2. lednem 1944 u 83. | |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 162:
"Bohužel, tady sehnat H&V je prakticky nemožné. Je v článku uvedeno kolik operačních letů měl na čtyřmotorácích? "
Algernon napsal v č. 161: Algy z hlavy to nevím"Kdy Alexandr u squadrony sloužil? 83. sqdn. se totiž později, v dubnu 1944, přesunuje nazpět ke své původní 5. skupině." ![]() ![]()
Algernon napsal v č. 162: Jo Algy máš pravdu myslím,že HPM ale pouze zmínka(v té době nevěděl ještě moc...) on toto téma detailněji zpracoval až po roce 2000, kdy si s dotyčným začal dopisovat. Jinak děkuju za upřesnění. "Mám takový „pocit“, že p. Rajlich se o J. R. Alexandrovi už kdysi nějak letmo zmínil v nějakém článku, zveřejněném snad (?) v HPM. Tedy, nevím kde ten článek je, a hrabat se mi momentálně v těch HPM nechce (ostatně, nqkonec ho najdu ne v HPM, nýbrž v PKR) " |
|
|
![]() |
Rád bych zde upozornil na poslední číslo Historie a Vojenství(1,05) a v něm více než zdařilý článek J. Rajlicha o čsl. letci Janu R. Alexandrovi. Donedávna takřka neznámý letec(narozen v Teplicích,německo-židovský původ), který drží primát v počtu bombardovacích náletů na nepřátelské území( ještě před pár lety se uváděl W/Cdr Josef Ocelka DFC a jeho 45 letů a 224 operačních hodin u 311.) ty čísla jsou skutečně famozní 101 bojových letů v úhrnné délce více než 480 operačních hodin! Nalétal je u 106. a 83.(která podléhala 8. skupině BC a patřila mezi pathfinder-značkovací-můžeš mne Algy upřesnit![]() |
|
|
![]() |
to Algy: změnil jsem adresu , jinak již dávno bych ti odpověděl, věděl-li bych jak....tak se nějak pokus ozvat. |
|
|
![]() |
Ondřej Kolář napsal v č. 155: Právě proto se na to ptám. Čechoameričanů (Slováků, Poláků atd.) bylo samozřejmě v řadách USN, USMC, USAAF atd. hodně. To jsem taky neměl na mysli. Pokud by ale někdo věděl o nějaké konkrétní stáži, či naopak o poválečné službě např. v řadách fr. letectva v Indočíně na Corsairech, tak bych se rád něco nového dozvěděl. "Jinak je možné, že někteří Čechoslováci za války v rámci různých stáží na Corsairech létali" |
|
|
K těm Corsairům: Nevím přímo o žádném Čechoslovákovi, ale během WW II i korejské války na nich létala řada Čechoameričanů. Četl jsem o plukovníkovi USMC českého původu ( z hlavy nevím jméno ), který patřil k elitě vzdušných sil USA a byl sestřelen v Koreji. Jinak je možné, že někteří Čechoslováci za války v rámci různých stáží na Corsairech létali. | |
|
|
![]() |
BRUNNER (151): Btw, pánové, letěl vůbec někdy Čechoslovák na Corsairu..? Zatím jsem o tom nic nenašel...Corsair
Tom (150): Kandidátem by určitě byla dvojice Praga E-55 a Aero Ae-50... Jaké nejexotičtější éro naši pilotovali? Co myslíte? |
|
|
![]() |
Tom napsal v č. 150: Nějaký obstarožní dvoplošník v polsku - RWD "Jaké nejexotičtější éro naši pilotovali? Co myslíte?" |
|
|
![]() |
Jaké nejexotičtější éro naši pilotovali? Co myslíte? |
|
|
![]() |
to Algy: díky za upřesnění.![]() ![]() |
|
|
![]() |
to Algy- ...moc tě nepotěším, nicmoc jsem nenašel, myslím,že to byla spíše podobná spekulace jako návrat 311. k BC a přezbrojení na Lancastery...(ikdyž tuto utopickou variantu okamžitě odesílám do říše snů..) Ono už to přezbrojení na Liberátory(o kterém bylo rozhodnuto na poradě nejvyššího velení CC 24.4.43) bylo velice náročné vezmeme-li v potaz technickou náročnost jak pro létající tak pro pozemní personál( u Sunderlandů ještě větší) a věčný boj s chronickým nedostatkem personálu...ikdyž zde dodám,že přezbrojení (do té doby s nimi disponovaly pouze 86.,120.,224perut- u dálkového průzkumu samozřejmě)bylo chápáno i jako jakýsi dar velitelství CC za obrovskou úspěšnost během dosavadní působnosti u CC na Welingtonech...( znáš tabulky perutí v rámci CC 42-43, tak netřeba rozvíjet![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Mám takový dotaz,nemáte někdo přesná čísla(i nepřesná![]() Mám na mysli spojenecké jednotky. |
|
|
![]() |
to Colt: jenom takový stručný...www.vztlak.cz/army/muzika010310.html jinak více samozřejmě v čemkoli od Rajlicha zabývající se působením našich letců v RAF ![]() |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Letci s nášivkou Czechoslovakia