Největší chyba Německa 2. sv. v.
|
|
---|---|
Algernon napsal v č. 2617: No dobre, ale letecky prieskum nemoze sledovat vsetko, a preto keby spojenci nerozlustili Enigmu, len prieskum by nezistil ze tato divizia sa presuva na doplnenie..."Pokud jsi autorem 2613…" Ale to uz Dzin pisal, takze ma pravdu. |
|
|
|
Algernon : To bolo pre mna? | |
|
|
Dzin napsala v č. 2612: Stale nie. Co ak je zle pocasie? "zatímco letecký průzkum funguje víceméně stále" |
|
|
|
Algernon: Zase to neotáčej, tohle jsem nikde nenapsal. Napsal jsem, že ULTRA byla jako zdroj nejhodnotnější a ne že nebylo třeba jiných zdrojů a nebo že by je dokázala plně nahradit. Výhoda ULTRA byla to, že kromě jiného dokázala nejlépe prozradit i pozadí. Třeba letadla mi sice objeví přesun divize, ale už mi neřeknou, co je za ním. ULTRA mi může dodat info, že se ta divize přesunuje na doplnění. Ale může udělat i to, že mi řekne, že se ta divize po této trase bude pohybovat tehdy a tehdy na doplnění a já ji mám tak objevenou. Samozřejmě, raději potom vyšlu ještě průzkum, abych si to ověřil. Letecký průzkum samozřejmě ULTRA nemůže nahradit, ale může zastat část jeho práce. Její jedinou nevýhodou je, že funguje jen do chvíle, kdy se mi podaří zachytávat nepřátelské depeše, zatímco letecký průzkum funguje víceméně stále. Ale abych to nezamluvil, nikde jsem netvrdil, že letecký průzkum byl jen na krytí informací ULTRA, či že by ho ULTRA mohla nahradit. |
|
|
|
A navíc neměl univerzální hodnotu, protože se muselo dbát na to, aby se Němci nedověděli, že jim jejich depee jsou. Známí je případ Coventry a nepochybně bylo dalších podobných. Nechci nijak snižovat význam ULTRA, naopak, byl značný a jistě hlavní, ale Algernon má pravdu, nebyl to jediný zdroj informací a pokud by nebyl, Spojenci by přistoupili (posílili) k jiným metodám. | |
|
|
Frankie-15: A jak by jsi ji chtěl dobýt jinak? Námořním výsadkem? | |
|
|
Langos napsal v č. 2605: No, ano, nebola najvacsia, ale skus si predstavit, co by bolo, keby napr. Briti nevedeli, kedy sa bude plavit ce Stredozemne more Nemecky tanker s litrami PHM, tak by im Rommel riadne vyprasil kozuch, keby tam v Afrike nemuseli jeho tanky zivorit. "No nebyla sice největší, ale chyba to byla určitě." |
|
|
|
89michael napsal v č. 2603: "Najvacsia chyba bola, ze Nemci precenili Enigmu a mysleli si , ze je nerozlustitelna..." No nebyla sice největší, ale chyba to byla určitě. S tou Krétou nevim, to nebyla chyba, naopak se to vyvedlo, i když byly těžký ztráty, ale tak to nějak ve válce bývá. |
|
|
|
ale já si myslím že to oni zas tak nepředcenili...Prostě tomu šifrantu věřili, a i to se někdy stane osudné... | |
|
|
FRANKIE-15 napsal v č. 2602: Podla mna nebola chyba, ze pouzil vysadkarov. Ta akcia by dopadla celkom inak, no spojenecke vojska na Krete uz davno pred zoskokom vedeli, kam ti parasutisti pristanu. Najvacsia chyba bola, ze Nemci precenili Enigmu a mysleli si , ze je nerozlustitelna... "Největší chyba? Kréta že na ní zaútočil paragánama" |
|
|
|
Pokud bych to tedy měl schrnout, přímo v Katyni mělo být pozabíjeno kolem 3 - 4.5 tisíce Polských důstojníků a celkem kolem 15 - 26 tisíc. | |
|
|
No podle toho co jsem slyšel tak kolem 4000 Dzine | |
|
|
...myslel jsem vlastní občany, likvidované v míře naprosto nevídané v Gulazích, na popravištích atd. | |
|
|
No když se to stalo v tom Katyňským lese, tak taky nebylo mírový období. To už druhá světová válka začala, ale beru v úvahu, že na výchdní frontě se stále nic nedělo. | |
|
|
Já myslel spíš v "mírových" obdobích, za války se to dá pochopit. I když i tohle bylo až moc. | |
|
|
Pravda, když si nechal zbytečně v Kyjevě zabít 0,5 miliónů vojáků, protože asi neznal něco jako ústup. No možná za to mohl i z části Jeremenko. | |
|
|
Přímo v Katyni 4400, na různých dalších místech Polska cca 26000. (www.cs-magazin.com) | |
|
|
Tady je názorů spoustu, ale budu věřit tobě, protože 15 000 jich je opravdu moc. | |
|
|
Herdek, já bych se nechtěl plést, ale nezabili jich v Katyni kolem 3000? 16 000 jich poté pozabíjeli celkem. | |
|
|
Ondra ano odvazeli je na sibir, ale ja som myslel v polsku ze vydrzalo to kratko... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Největší chyba Německa 2. sv. v.