Stíhače tanků, samohybná děla…
|
|
---|---|
ja_62 napsal v č. 1186:
"Jen by mě zajímalo odkud pochází ten Jagdtiger v Kubince ."
Moby napsal v č. 1193: Pokud jde o výrobní závod, v tom mám celkem jasno , jen stále nevíme, která jednotka ho na východní frontě nasadila.
"NibelungenWerke, St. Valentin, Ostmark = Rakousko, koncem války moh na frontu i dojet, dřívěj než fronta dojela k němu. " Pokud tím chtěl básník říci, že Jagdtiger mohl na frontu dojet zařazen ve stavu nějaké jednotky které byl přidělen přímo v továrně, v době kdy se blížila fronta (což nelze vyloučit, je možné, že nějaké koncem války přidělili jednotkám, které by s Jagdtigerem teoreticky neměly mít nic společného, jen se zrovna nacházely v příhodné blízkosti továrny, uvádí se často dva kusy u schwere SS PzAbt 501 (jeden ovšem ve stavu použitelném maximálně jako silniční zátaras ), tak to je možné, leč nemám to potvrzeno. |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 1186: NibelungenWerke, St. Valentin, Ostmark = Rakousko, koncem války moh na frontu i dojet, dřívěj než fronta dojela k němu. " Jen by mě zajímalo odkud pochází ten Jagdtiger v Kubince ." |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 1168: "Nevíte někdo něco více o stíhači tanků A30 Avenger? Nějaký dostupný zdroj?" ww2photo.mimerswell.com/tanks/gb/crus/chall/... Ale sou tam jen fotky, text je nějakou skandinávštinou. ) |
|
|
|
Для установки орудия была вырезана крыша поста отделения управления. Боевое применение этой установки показало, что она слишком перетяжелена, из-за чего часто происходили поломки шасси и передних колес. Танковые дивизии образца 1945 года по штату должны были иметь по 9 таких SdKfz 251/22. mohl by mi prosím někdo tohle přeložit ? předem moc dekuju | |
|
|
Tím se tedy vracíme k původnímu dotazu. Víte někdo o nasazení JagdTigerů na Východní frontě? Pokud neberu níže zmiňované, u kterých se schodujeme buď na frontové zkoušky, nebo na fámu. | |
|
|
Johny napsal v č. 1187: Spíše bych pochyboval kvůli nutnosti přisunovat speciální střelivo, žádným jiným vozidlem nepoužívané, ale pravděpodobně šlo doopravdy spíše o ty testy. " Je nutno si uvědomit, že tohle vozidlo potřebovalo všechno speciální (vagóny a pod.) a jeho pohyb je označován jako plazení s častými zastávkami na opravy, je dost pochybné, že by to někdo cpal tak daleko jen třeba k vyskoušení a ještě po jednom." |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 1186: Dost pochybuji. Teprve 12.10.44 podepsal Hitler směrnici o výrobě prvních 150 ks pro účely testování. Vázla výroba nedokončeného kanónu v Breslau a k prosinci bylo teprve připraveno 30 děl, které se musely nejprve namontovat a zastřílet v Paderbornu. První oficiálně známý zásah Jagdtigerů je u 512 sPzJägAbt až v březnu 45 v oblasti Remagenu. Existovaly sice nějaké prototypy funkční koncem roku 44 ale dost pochybuji, že by je někdo nasadil na východě pouze v kusovkách už jen kvůli problémům s pohybem a dopravou. Je nutno si uvědomit, že tohle vozidlo potřebovalo všechno speciální (vagóny a pod.) a jeho pohyb je označován jako plazení s častými zastávkami na opravy, je dost pochybné, že by to někdo cpal tak daleko jen třeba k vyskoušení a ještě po jednom. "Jsou to (nejméně) tři jisté u sPzJGAbt 653 a té jeho části která byla jistě na frontě, ne někde v týlu na přezbrojení." |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1185: Jsou to (nejméně) tři jisté u sPzJGAbt 653 a té jeho části která byla jistě na frontě, ne někde v týlu na přezbrojení. Jen by mě zajímalo odkud pochází ten Jagdtiger v Kubince . "Trochu přivřu oči nad tím "asi tři". Takže JadgTigery měly být na Východě nasazeny někdy v říjnu a listopadu 1944?" |
|
|
|
ja_62: Díky. Trochu přivřu oči nad tím "asi tři". Takže JadgTigery měly být na Východě nasazeny někdy v říjnu a listopadu 1944? V tom případě to ale vypadá spíše na frontové zkoušky. | |
|
|
Dzin napsala v č. 1183: V tom případě 3. rota tohoto praporu měla několik (asi tři, ale přesnější číslo neznám ) Jagdtigerů v době mezi říjnem a listopadem 1944 během nasazení na území Polska, u 17. armády. "Právě. To možné je mi celkem známo" |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 1178: Právě. To možné je mi celkem známo, ale mě by to zajímalo konkrétně. Tedy ne snad možné, ale určitě dané. "Ono je snad možné" |
|
|
|
Mám pocit, že uvádí 150 (kromě nerealisované objednávky dalších 200 ks pro "Royal Army"), ale nejsem si jistý, nemám HPM teď při ruce, půjčil jsem ho kamarádovi kvůli článku o maskování ŘOPíků. | |
|
|
No on se taky moc nepovedl a neosvědčil. Z různých zdrojů mám 80-150 vyrobených kousků, takže slabota. Kolik píše Pejčoch? | |
|
|
On tam vlastně přímo neříká nic, ale dost široko se rozepisuje o použití 25-liberního děla proti tankům, větší vhodnosti samohybného děla k protitankovému boji v severní Africe, zmíní StuG III jako vzor , a pak celkem nic moc. Jinak mám pocit, že Bishop jestli něčím trpěl, tak neujasněností koncepce a snahou nasadit ho "na všechno" - což ovšem nemám z Pejčocha. | |
|
|
Píše o Bishopu jako o stíhači tanků??? To snad ne! Vždyť to byla samohybná houfnice. No už abych to HPM měl... | |
|
|
Dzin napsala v č. 1169: Ono je snad možné, že sPzJgAbt 653 nějaké Jagdtigery - tak půl tuctu - dostal v době svého nasazení na východní frontě koncem roku 1944. Pejčochův článek v HPM 1/93 sice popisuje nasazení v Rakousku, ale jednotku nikde neuvádí, jen tvrdí, že šlo o 9 strojů přidělených SS a jako soupeře Jagtigerů uvádí střední tanky KV-85..."Nevíte někdo, jestli byl JagdTiger nasazen i na Východní frontě? Já sice mám nějaké zmíňky, ale je to tako všelijaké" Mimochodem, Ivo Pejčoch - nečetl někdo jeho článek o Bishopu v nejnovějším HPM - 4/2006 - moc se v tom nevyznám, mám pocit, že některé věci opomíjí - třeba nasazení, Bishop nebyl nasazován pouze jako stíhač tanků, ale snažili se i o jeho použití jako samohybného děla, ale korunuje to označení objednatele jako "Royal Army"- co si o tom pak myslet? |
|
|
|
Dzin: Lituji... | |
|
|
cinik: Řekl bych, že nejde ani tak o znalosti, jako právě o to pochopit, o čem se vlasně baví. Na ty JagdTigery nic nemáš? |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1172: "Mimochodem, ohledně toho "sporu" o EMP a normálním dělu. O co přesně tam šlo? Já bych i klidně na to zareagoval, ale opravdu jsem ne zcelůa přesně pochytil jeho podstatu. Jde tam o to, že na dosažení určité úsťové energie je třeba velmy vysoký výkon EMP děla narozdíl od klasického?" Já jsem to nepochopil, jen jsem si řekl, že by někdo znalejší spor pochopit mohl... |
|
|
|
Ero: (1173) Tak hledej. Já také četl, že se zůčastnili bojů na Východě, ale mezi tím něco číst a tím co se stalo je přeci jen trochu rozdíl. Je to asi jako, když člověk čte, kolik válečných lodí Rudel potopil a když se zeptáš na konrétní údaje, zůstaneš nakonec jen u utržení přídě Marata... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Stíhače tanků, samohybná děla…