Jak by to vypadalo, kdybychom se nepodřídili mnichovskému diktátu?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
421-440 z 587
<< 19 20 21 22 23 24 25 >>
Po
mbbb 18.1.2006 19:31 - č. 198
mbbb
Mocny_Fanda napsal v č. 197:
"my by jsme bojovali podle mě jen v případě že by nám francouzi a britové zajistili pomoc a nevykašlali se na nás..... "
my sme se měli nevzdat, bez ohledu na tehdejší - a opětovně dnešní - "spojence"
Mocny_Fanda 18.1.2006 19:26 - č. 197
Mocny_Fanda
mbbb napsal v č. 196:
"možná, by nám ani na pomoc nepřispěchali. Ale co to mění na tom, že jsme se neměli dobrovolně nechat oddělat???"
my by jsme bojovali podle mě jen v případě že by nám francouzi a britové zajistili pomoc a nevykašlali se na nás.....
mbbb 18.1.2006 19:24 - č. 196
mbbb
Cassius Chaerea napsal v č. 194:
"A dneska by k nám ani nejezdili turisti,"
ježíš marja, co to je za argumetnt???

Mocny_Fanda napsal v č. 196:
"že než by k nám frantíci nebo engláni přispěchali, tak už se u nás dobrej měsíc bojuje."
možná, by nám ani na pomoc nepřispěchali. Ale co to mění na tom, že jsme se neměli dobrovolně nechat oddělat???
Krtek2 18.1.2006 18:48 - č. 195
Krtek2 Taky se podívej jak dopadli Poláci, když tam řádilo SS a NKVD
Cassius Chaerea 18.1.2006 18:27 - č. 194
Cassius Chaerea
Langos napsal v č. 193:
"Tak možná kdyby nás Němci dobyli, tak bychom možná měli velké ztráty na životech, ale copak Britové, Poláci nebo Rusové ztráty neměli?"
A tobě to jako důvod nestačí? A dneska by k nám ani nejezdili turisti, protože na budovách starých 60 let není toho tolik zajímavého.
Langos 18.1.2006 18:12 - č. 192
Langos No s tím prohlášením ČSR za původce války, nevim, čeho jsme se měli bát. Co by nám asi mohli udělat? Se koukněte, kam to dotáhlo Německo a Japonsko a to rozpoutalo válku. Co by se asi stalo nám, kdybychom se opravdu bránili?

Tak možná kdyby nás Němci dobyli, tak bychom možná měli velké ztráty na životech, ale copak Britové, Poláci nebo Rusové ztráty neměli?
Eraser 18.1.2006 18:02 - č. 191
Eraser Tak som sa tu dočítal pár zaujímavosti. Napr. Wehrmacht v roku 1938 neprekonateľní? Hmm, okrem pár skúsených jednotiek z vojny v Španielsku, bola i tak "jednoduchá akcia" ako bol Anšlus Rakúska pre Wehrmacht veľkým orieškom. Ak by bol taký neprekonateľný vážne si myslíte, že by sa Hitler snažil o dohodu? 4/5 Poliakov bolo vyhladených? 4/5 Poliakov možno na Westerplatte. 2. svetová by nezačala keby sa ČSR bránilo? Možno by sa nezačala, keby sa Poľsko nebránilo. :) Si viem predstaviť ako by nám Chamberlein nadával do vojnových štváčov a možno by sme sa dnes učili ( po nemecky, maďarsky ), že 2.svetovú vyvolalo ČSR svojou agresívnou politikou voči menšinám.
Fuky 20.4.2005 18:49 - č. 190
Fuky Není to náhodou někde v Polštině? (soudě dle jména autora) Přeci jen tak dobře anglicky, abych mohl číst podobné dokumenty neumím...
Glynwed 20.4.2005 15:46 - č. 189
Glynwed Docela zajímavé dokumenty ohledně Maďarska a vídeňské arbitráže:
www.hungarian-history.hu/lib/chaszar/index.htm
Pavel Šrámek 16.3.2005 13:50 - č. 188
Knížku Oldřicha Knitla "Český sen" jsem celou přečetl a je to takové oddychové čtení pro dlouhé zimní večery. Oceňuji autora za to, že čerpal z odborné literatury, takže jsem našel méně chyb než jsem čekal. Určité výhrady mám k prosazování Emanuela Moravce, který se až do počátku října 1938 v protikapitulačních aktivitách neobjevoval, a zcela zásadně nesouhlasím s názorem v závěru ve stylu, že kdybychom bojovali, bylo by všechno skvělé, měli bychom super morálku atd.
Fuky 13.3.2005 19:51 - č. 187
Fuky Béďa: částečně jsem jí i četl, ale z počtu některých faktografických chyb (viz téma Čs. opevnění pár listů dozadu ) jsem byl celkem otrávený... Celkově však lze konstatovat, že jde o zajímavý pokus nastínit vývoj před Mnichovem a eventuelní vývoj po něm.
Fuky 13.3.2005 19:48 - č. 186
Fuky MBlata: Pokud jsem dobře pochopil Tvůj příspěvek, tak z něj vyplývá, že by Němci nebyli schopni zahájit 2WW v září 39 z toho důvodu, že pro ně byla životně důležitá výroba zbraní v Protektorátu. Jako druhou informaci udáváš to, že se Čs. jednotky nemohly rovnat Wehrmachtu. Když se člověk nad oběma údaji zamyslí, nějak zjistí, že si tak trochu protiřečí. Neboť, to, že bychom v září 38 měli slabší armádu než v září 39 Polsko, mi přijde jako poněkud odvážné tvrzení...
Údaj, že se připravené čs. jednotky v září 38 nemohly rovnat Wehrmachtu je dle mého názoru zcela zcestný a doporučuji nahlédnout do srovnávacích tabulek.
Co se týče oněch 4/5, zkus se nad tím zamyslet...
xfish5: Pokud jsou všechny tvé příspěvky i v ostatních tématech podobného charakteru jako 176, nějak se vůbec nedivím tvému hodnocení.
karaya1 12.3.2005 17:02 - č. 185
karaya1 Johny: i někteří čs. piloti sloužící v Armée de l'Air, jmenovitě například František Fejfar, Fracnouzům porážku „přála“...
Jamamoto 12.3.2005 14:10 - č. 184
Jamamoto Johny(183): Napsal jsi: "..dle dobového tisku..."
Vzpomínky pamětníků nejsou dobovej tisk.
Johny 12.3.2005 13:52 - č. 183
Johny
Jamamoto napsal v č. 182:
" tehdejším dobovém tisku se asi psalo ledacos. Byli jsme pod protektorátem."
To není jen protektorátní tisk. To naznačují i jiné materiály včetně vzpomínek lidí. běžní lidé byli pádem Francie překvapeni ale většinou tam bylo zadostiučinění. Podobné to bylo i s Polskem.
Jamamoto 12.3.2005 13:44 - č. 182
Jamamoto Johny(181):V tehdejším dobovém tisku se asi psalo ledacos. Byli jsme pod protektorátem. Sotva tedy někdo mohl Francouze litovat...
Johny 12.3.2005 13:20 - č. 181
Johny Béďa: Někdy stačí změnit i jednu malou událost a ta změní celé dějiny.

Každopádně obrana ČSR by změnila 20 stol. naprosto dokonale a možná by nezahynulo 50 mil. lidí. Ale.....

Tady je otázka, zda by to ale někdo vůbec ocenil pokud by nevěděl co se stalo. Možná by jsme skončili ocejchovaní jako nacionalisti vraždící neviné německé obyvatelstvo a neváhající rozpoutat kvůli tomu válku, něco jako dnes Izraelci. O tom jaká štvavá kampaň ve veřejném mínění zejména ve Francii a VB by se proti nám rozpoutala si nedělám už po novodobých událostech žádnou iluzi.

Fakt je, že postoje posledních roků mezi veřejností západní evropy mně donutilo trochu revidovat své názory na smysluplnou obranu bez jasné podpory západu. Je totiž legitimní se ptát, proč bychom zrovna mi měli nechat si ničit zemi a zabíjet lidi v podstatě za jiné, kteří si to nezaslouží a ani nemají zájem? Nakonec si to Francie stejně pěkně vyžrala a dle dobového tisku to hodně lidí v česku potěšilo.

Technicky vzato nebýt komunistů tak česko by vyklouzlo z války velice dobře hned za neutrálními zeměmi.

Není to sice moc čestné a sportovní ale účinné. na druhé straně, kdo ví, jak by to vypadalo pokud bychom se bránili nenáviděni a bojkotováni zbytkem světa.
Béďa 12.3.2005 13:13 - č. 180
to egli: máš pravdu, ale já se občas nechám unést.
egli 12.3.2005 13:06 - č. 179
egli Taky jsem v ní jen listoval, historické sci-fi na podobná témata jsou vždy přitažlivé (viz Hitlerovy možnosti apod. knihy). Myslim, že odhadovat, jak by šel vývoj, kdyby tohle a pakliže tohle a jestliže tamto, nemá moc smysl. Alternativ vývoje je vždy nekonečné množství.

Proč uvažovat o roce 1938? Proč neuvažovat třeba o březnu 1936? Vždyť tehdy stačilo jenom to, kdyby Francie a ČSR oznámily, že budou mobilizovat. Nebo proč nejít k roku 1935, 1933 a dále až do nekonečna...
Béďa 12.3.2005 12:25 - č. 178
Četl někdo publikaci Český sen? Zatím jsem v ní pouze listoval, ale je tam pár zajímavých momentů.

Je velmi pravděpodobné, že pokud bychom se bránili, byl by
asi jiný nejen průběh druhé světové války, ale nejspíše celého dvacátého století. Stačí si uvědomit, že pokud by se válečné události na Západě daly do pohybu o rok později, je velmi pravděpodobné že bychom dnes spíše diskutovali o průběhu Grozy a pádu Berlína v roce 1943...
421-440 z 587
<< 19 20 21 22 23 24 25 >>
Po