Američtí výsadkáři
|
|
---|---|
Lavockin: Není velikost ztrát dána úkolem, jaký mají výsadkáři splnit? Těžko můžeme porovnávat ztráty utrpěné při osvobození Mussoliniho a výsadku v Normandii. | |
|
|
Lavockin napsal v č. 327: máš pravdu, ale taky ne. Zkus si množství výsadkářů, kteří provedli osvobození Mussoliniho. No a ty si představ jak skáčou v Normandii, aby zničili dělostřelecký baterie v týlu... "když se výsadkové operace dělají v malém počtu tak mají mnohem větší efekt.Např:Osvobození mussoliniho na Grand Sascu,nebo most Pegasus. " |
|
|
|
Mocny_Fanda napsal v č. 325: "ale kolik misí nebo operací se povede i v současnosti na 100%???..... pomálu nebo žádná" To je taky pravda ........když se výsadkové operace dělají v malém počtu tak mají mnohem větší efekt.Např:Osvobození mussloniniho na Grand Sasu,nebo most Pegasus. V Normandii se to také povedlo,ale za jakou cenu vlastních ztrát,že?...hlavně v důsledku kluzáků a dalčích faktorů...ale výsledek byl uspokojivý |
|
|
|
Lavockin: (324) Právě že ne (možná jsem se nevyjádřil přesně). Sice v ostatních také nebylo vždy vše na 100 procent, ale cíl operace byl splněn vždy. Nejčastěji to bylo usnadnění a podpora při vylodění. Třeba v Normandii to klaplo a všechny 3 vdušně výsadkové divize svůj úkol splnili a přispěly k úspěšnému vylodění. | |
|
|
Lavockin napsal v č. 324: ale kolik misí nebo operací se povede i v současnosti na 100%???..... pomálu nebo žádná "To si nemyslím...je pravda,že to skončilo absolutním krachem na rozdíl od Normandie,ale tam také nesplnili vše,co se od výsadkářú očekávalo.Aspoň né v takové míře v jaké se očekávalo." |
|
|
|
Dzin napsala v č. 323: "Jediná výsadková operace Západních spojenců ve které nedokázali splnit všechny požadavky byl Market-Garden." To si nemyslím...je pravda,že to skončilo absolutním krachem na rozdíl od Normandie,ale tam také nesplnili vše,co se od výsadkářú očekávalo.Aspoň né v takové míře v jaké se očekávalo. |
|
|
|
dave.dino: (319) To ale rozdíl není. Jde jen o to skočit, ostatní je jen o technice skoku. Stále ale nevím, jak myslíš to, že srovnatelnou akci nikdo jiný nepodstoupil? Jediná výsadková operace Západních spojenců ve které nedokázali splnit všechny požadavky byl Market-Garden. |
|
|
|
Sory za ty zeleny barety......to víte, síla zvyku | |
|
|
dave.dino napsal v č. 320: Kdokoliv, jednak jsou tady moderátoři a téměř v každém okamžiku je zde jeden z nich online a dále každý uživatel má možnost mazat své příspěvky (to ale už asi víš) "Jinak jsem si vsimnul,ze se na forech ztraci prispevky driv nez je stacim precist.Kdo to maze??" |
|
|
|
Jinak jsem si vsimnul,ze se na forech ztraci prispevky driv nez je stacim precist.Kdo to maze?? | |
|
|
Tak tak zeleni dablove!!Nemecti vysadkari.Ja myslim,ze vtom rozdil je jestli se divas dolu a skaces po hlave!Kreta byla jedina opravdova vysadkarska akce ktera se podarila sice za cenu vysokych ztrat,ale podarila!! | |
|
|
Moncny_Fanda: dave.dino ale píše o zelených ďáblech a ne zelených baretech. dave.dino: Je úplně jedno, jestli skočí pohlavě či z křídla. V tomto případě skok jako skok, po nohou, po hlavě, z trupu, z křídla. V čem Němci na Krétě dokázali, že jsou nejlepší? |
|
|
|
Ondřej Kolář: (302) Vzásadě má ale 89 michal pravdu, ikdyž ne zcela. Hlavní problém v operaci Market-Garden bylo to, že Západní spojenci (a to nejen velení, ale prakticky všichni, od vojína po maršála) celou situaci (a samozřejmě Němce) podcenili. Viděli vše v doslova růžových barvách a sebe nejpozději do Vánoc v Berlíně. Vše ostatní potom vyvěralo právě z této doslova euforie, která tehdy u Západních spojenců vládla. | |
|
|
dave.dino napsal v č. 314: vem si, že 101. a 82. divize byly bojové "řadové" jednotky pro klasický boj....SAS, Commandos nebo zelení bareti byly jednotky pro speciání operace.... "Kdyz uz tady resime nej vysadkare WW2,tak nesmime zapominat na zelene dably!Odvaha uz byla vrhat se po hlave z letadlo,ci dokonce s kridla .Na Krete dokazali kdo jsou nejlepsi vysadkari!!Srovnatelnou akci nikdo jiny nepodstoupil.Jinak Britskou SAS bych take radil pred 101.vysadkovou." |
|
|
|
dave.dino napsal v č. 314: To nelze srovnávat. SAS byla vytvořena pro speciální úkoly v týlu nepřítele ve stylu "udeř a uteč". Příslušníci SAS útočili obvykle v menších skupinách a byli vybaveni bojovými vozidly. Výsadkové divize byly oproti tomu vysazovány v nepřátelském týlu, kde bojovaly jako pěší divize tak dlouho, dokud se k nim neprobojovaly pozemní jednotky (nebo dokud nebyly zničeny nepřítelem). Taková je alespoň teorie, v praxi to leckdy vypadalo trochu jinak. "Britskou SAS bych take radil pred 101.vysadkovou." |
|
|
|
Kdyz uz tady resime nej vysadkare WW2,tak nesmime zapominat na zelene dably!Odvaha uz byla vrhat se po hlave z letadlo,ci dokonce s kridla .Na Krete dokazali kdo jsou nejlepsi vysadkari!!Srovnatelnou akci nikdo jiny nepodstoupil.Jinak Britskou SAS bych take radil pred 101.vysadkovou. | |
|
|
FRANKIE-15 napsal v č. 305: Nevím jak ty, ale já pojmem "jednotka" rozumím jakýkoliv bojový útvar, ať je to rota, prapor, pluk či divize. "podle mě byla 101.Výsadková divize a né jednotka" |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 303: No nevím ,ale podle mě byla 101.Výsadková divize a né jednotka...a muži v boji umírali "Já osobně považuji 101. za dost dobrou jednotku, nicméně nejsem příznivcem dělení na "nejlepší" a "méně dobré" jednotky." |
|
|
|
Ondřej Kolář: K smíchu je :
Ondraha napsal v č. 277: " Na ty nikdo neměl." To tvrzení znamená,že 101 neměla nikdy dost silného nepřítele, že nikdo z vojáků 101 nezemřel v boji?
Ondřej Kolář napsal v č. 303: V tom s tebou plně souhlasím "nicméně nejsem příznivcem dělení na "nejlepší" a "méně dobré" jednotky." |
|
|
|
Worchester napsal v č. 301: Názory na kvalitu jednotlivých vojenských jednotek jsou samozřejmě silně individuální, ovšem nechápu, co je na tom tvrzení v č. 277 tak k smíchu. Pokud máš na kvalitu 101. divize jiný názor, nebylo by na škodu ho podpořit nějakými argumenty. Já osobně považuji 101. za dost dobrou jednotku, nicméně nejsem příznivcem dělení na "nejlepší" a "méně dobré" jednotky. Já osobně si vážím všech spojeneckých vojáků, kteří se podíleli na porážce nacismu. A když někdo (v tomto případě Ondraha) vyjádří (byť možná trochu nadsazeně a zjednodušeně) obdiv vůči některým z těchto vojáků, rozhodně na tom nevidím nic směšného. "Takhle jsem se ještě nikdy nezasmál " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Američtí výsadkáři