Západní fronta
|
|
---|---|
![]() |
Ondraha napsal v č. 1165:
"Co já jsem četl,tak Armee Gruppe A do žádné obrany přejít nechtěly"
ja_62 napsal v č. 1169: To nebyla (jen) řečnická otázka. Ono to tvrzení o Hitlerově telegramu koluje literaturou a mne by docela zajímalo, odkud je to tentokrát - občas se objeví "nové důkazy" o Hitlerově velkomyslnosti k Britům, a umožnění evakuace, ale zase jsou vždy vystopovatelné jen k onomu Rundstedtovu poválečnému tvrzení. Pak se o tom telegramu zmiňuje Manstein, ale vypadá to, že ho také neviděl(v době Dunkerku byl velitelem sboru, pochybuji, že by mu ten telegram posílali), a zná ho jen z doslechu, opět od Rundstedta...V deníku skupiny armád "A" není záznam o jeho doručení, text se zachoval jen v Rundstedtově paměti... Buď si to Rundstedt nepamatuje přesně, anebo herr feldmarschall sprostě lhal - těsně po válce musel šířit dojem, že měl s Hitlerem konflikty - aby oslabil svou jinak velikou poslušnost - a navíc obhájit svou pověst vojevůdce. Podobně dost tendenčně popisuje své jiné konflikty s ním - při odvolání z funkce velitele skupiny armád "Jih", zkresluje žádost o uvolnění tankových záloh při vylodění Spojenců v Normandii (říká:"OKW je odmítlo uvolnit, když jsem o ně žádal" - ale zapomněl říci, že telefonátem pověřil Blumentritta, který mluvil s Jodlem (nebo Warlimontem, teď nevím přesně) což mohlo být hodně platné, vzhledem k tomu, že věděl, že o rozhodnutí o nich si vyhradil Hitler osobně, a on sám jemu nevolal - na což měl jako polní maršál právo) a zrovna tak jeho slavný výrok "Uzavřete mír vy blázni" má tu vadičku, že ho potvrzuje jen Blumentritt, nepotvrzuje ty "blázny", a už vůbec není jisté komu to (údajně) řekl.... "Co ty jsi četl? " |
|
|
![]() |
Pak je tu ještě otázka terénu okolo Dunkerque, počasí v době okolo 24. 5., atd. - ale snaha Rundstedta svést vše jen na Hitlerův rozkaz spíše vypovídá o schopnosti německých generálů najít viníky svých neúspěchů, než o jeho schopnosti sebereflexe. |
|
|
![]() |
Langos napsal v č. 1162: Tak toto tvrzení začal šířit sám Hitler, a zřejmě už v dobách po evakuaci BEF, rozhodně mezi pádem Francie a Bitvou o Británii, a chtěl se presentovat jako dobrotivý politik, nicméně v tom případě je zvláštní, že tento svůj zámysl tajil před Luftwaffe i Kriegsmarine, a vyzýval k co nesilnějším útokům, včetně rad dělostřelcům, aby proti plážím užívali časované granáty, protože nárazové nemají v písečném terénu dostatečné účinky. "No zřejmě proto, že Hitler doufal, že s Británií uzavře mír a tak chtěl jako jaksi polehčující okolnost pustit britskou armádu domů. Ale důvod může být iný." |
|
|
![]() |
ja_62 napsal v č. 1172: Podle Waltera Lorda, Dunkerský zázrak, autor čerpá z německých válečných deníků příslušných formací, ověřoval jsem si to i podle jiných děl o německé generalitě : 23.5. odpoledne projevuje von Kluge (4.armáda) obavy z přílišné vysunutosti tankových vojsk, von Rundstedt souhlasí a nařizuje zastavení postupu od 24.5., mezitím projevuje tyto obavy i Hitler(OKW) -ale nijak je neformuluje navenek - a Göring se snaží dosáhnout zastavení postupu pozemních vojsk, i když spíše z důvodu lepšího uplatnění letectva. 24.5. navštěvuje Hitler velitelství skupiny armád "A" v Charleville, kde je seznámen se současným stavem, který potvrzuje a v 1241 vydává rozkaz jímž potvrzuje zastavení postupu a určuje linii na níž se tak má stát. Protestuje Halder(OKH), když se o tom dozví/" detaily " ![]() |
|
|
![]() |
Dzin napsala v č. 155: Samotný Hitlerův rozkaz (resp. rozkaz OKW) poté pochází z 24. května. "V knize Dejiny Druhe svetove valky, svazek III., Nase vojsko, 1978 str. 95 pozn. 49: "Do válečného deníku skupiny armád "A" bylo 23. května ve 22 hodin 55 minut zapsáno, že vzhledem k nutnosti přisunout další síly a vyjasnit situaci mají tankové skupiny generálů Kleista a Hotha zastavit útok." (zdroj Dokumente zum Westfeldzug 1940, s. 120)" |
|
|
![]() |
Ondraha napsal v č. 1171: Na detaily bych se musel podívat přesněji, ale rozhodně to bylo tak, že nejprve vydal rozkaz von Rundstedt, a až následně Hitler. "23.května" |
|
|
![]() |
ja_62 napsal v č. 1169: 23.května "který Hitler 24. potvrdil. " |
|
|
![]() |
Ondraha napsal v č. 1165: Ba ano, ten mu neohroženě čelil"Rundsted začal samozřejmě protestovat proti jeho rozhodnutí,ale nepřesvědčil ho." ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Ondraha napsal v č. 1165: Co ty jsi četl?"Co já jsem četl,tak Armee Gruppe A do žádné obrany přejít nechtěly"
Ondraha napsal v č. 1165:
" Armee Gruppe A do žádné obrany přejít nechtěly"
Ondraha napsal v č. 1165: Protože von Rundstedt byl německý generál, měl nepřítele obklíčeného (a vzhledem k tomu, že byl německý generál si ne tak úplně uvědomoval, že po tom mokrém vzadu se dá odjet"A proč by mu to navrhoval? ![]() ![]() |
|
|
ano ale Hitler si myslel že jeho tankové armády byly unaveny a poškozeny bojem, takže zavelel zastavit útok, ale jakmile se dověděl o evakuaci BEF okamžitě obnovil postup na Dunguerk a navic Goring se zaručil že Luftwafe je zlikviduje | |
|
|
![]() |
zjevě Hitler nevědomky zabránil masakru Bristkého kontingentu...... |
|
|
![]() |
ja_62 napsal v č. 1164: A proč by mu to navrhoval?"Protože mu to Rundstedt navrhl " ![]() Co já jsem četl,tak Armee Gruppe A do žádné obrany přejít nechtěly. Kleist se svými jednotkami blížil už k Dunkerque, dokud Hitler neposlal telegrma von R.,aby zastavil. No a Rundsted začal samozřejmě protestovat proti jeho rozhodnutí,ale nepřesvědčil ho. |
|
|
![]() |
Ondraha napsal v č. 1155: Otázka spíše je, jestli haltbefehl Hitler vydal nebo jen potvrdil Rundstedtův. Vypadá to totiž tak, že iniciativa k vydání tohoto rozkazu vzešla ze strany Skupiny armád A. Takže odpověď by mohla znít: Protože mu to Rundstedt navrhl "Může mi někdo říct proč Hitler 23.května 1940 vydal rozkaz Rundstedovi,aby dal příkaz k zastavení Kleistových jednotek směřujících k Dunkerque?" ![]() |
|
|
![]() |
Langos napsal v č. 1162: Ne jeho povahu bych tipnul,že nechtěl přenechat slávu generálům."Ale důvod může být iný." ![]() |
|
|
![]() |
Ondraha napsal v č. 1155: No zřejmě proto, že Hitler doufal, že s Británií uzavře mír a tak chtěl jako jaksi polehčující okolnost pustit britskou armádu domů. Ale důvod může být iný. "Může mi někdo říct proč Hitler 23.května 1940 vydal rozkaz Rundstedovi,aby dal příkaz k zastavení Kleistových jednotek směřujících k Dunkerque?" |
|
|
![]() |
karaya1 napsal v č. 1160: Kdy byla obsazena?Tak vpád do Francie 10.května 1940 a podepsání kapitulace 22.června podepsala kapitulaci.Tak asi mezi těmito dvěma daty."kdypak že byla obsazena Francie..?" ![]() No ale boje na francouzské frontě se zastavily až 25.června. |
|
|
![]() |
Zkus se v knihovně podívat třeba po Liddelu Hartovi, měli by ho mít. Srovnej jeho Dějiny druhé světové války s jinou jeho prací, Válkou z druhého břehu. A ještě než půjdeš do knihovny, zkus se podívat tady na fóru, mám dojem, že by tu o tom někde měla být diskuse. Kontrolní otázka: kdypak že byla obsazena Francie..? |
|
|
![]() |
Může mi někdo říct proč Hitler 23.května 1940 vydal rozkaz Rundstedovi,aby dal příkaz k zastavení Kleistových jednotek směřujících k Dunkerque? |
|
|
![]() |
Nemci navrhovali zničiť veľké úseky štyroch vodovodov, ktoré privádzali do Paríža 97%vody. Na rozdiel od chýrov, ktoré vtedy v Paríži kolovali, nemci nikdy nemali v úmysle otraviť vodné zdroje. Generál Blumentritt dal Choltitzovi vypracovaný návrh na uplatnenie "stratégie spálenej zeme" na územi Paríža. Návrh bol rozdelený na 2 časti : zničenie všetkých zdrojov a na výberovou sabotáž v závodoch v Paríži. |
|
|
![]() |
Plukovník Henri "ROL" Tanguy šéf parížskeho Hnutia odporu vykríkol: "Paríž je hoden dvestotisíc mŕtvych! " Komunista sa nezaprie :) . Chaos? Určite. Ale podminovane mosty, vyradenie elektrárni na 6 mesiacov, postrielanie väznov a židov. Zdá sa, že sa systematický aj keď chvatne pripravovali na druhú Varšavu. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Západní fronta