Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Armáda prodává pevnůstky tn.nova.cz/zpravy/domaci/nechcete-armadni-bu... asi to dám i mezi vtipy a fóry viz. text: Vojenské pevnůstky ŘOP zná snad každý, kdo někdy vyrazil na výlet do lesa nebo na houby--autor asi žije v bláhové představě, že se nacházejí v každém lese po celé ČR.. a A ani cena, za jakou bunkry nabízí armáda, není nijak vysoká. Řopíky můžete pořídit za částky mírně převyšující sto tisíc korun. Ty nejdražší a nejzachovalejší pak stojí něco přes tři sta tisíc. ---zdá-li se autorovi 100tisíc jako nijak vysoká částka, tak to si asi žije opravdu na vysoké noze |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 6904: Obávám se, že u kolegy je možné téměř cokoliv, ale radši jsem si to nechal potvrdit z více zdrojů. Díky. "Nohl si to kolega splést s některým starším typem bunkru, který je tvarově podobný typu G?" |
|
|
|
![]() |
je to tak, Géčko je jen jedno, v Blavě je Háčko, což je úkryt pro kanón, úkryt, tedy střelba nebyla vedena z objektu, ale kanón byl vytažen ven a s těm pionýrama z HJ je to nějaká blbost |
|
|
![]() |
Ondřej Kolář napsal v č. 6902: To háčko byl přeci jenom kryt; nebylo určeno pro boj. Nemohl si to kolega splést s některým starším typem bunkru, který je tvarově podobný typu G? Např. B-S-7 ? "Nyní jsem se dostal do polemiky s kolegou, podle kterého stálo ještě jedno "Géčko" u Petržalky" |
|
|
![]() |
Budu citovat z Velké knihy o malých bunkrech, autoři: Svoboda, Lakosil a Čermák:
K typu G:
"Přímo v terénu byl realizován jediný exemplář tohoto typu. Nachází se mezi pěchotními sruby OP-S 11 "U cihelny" a OP-S 12 "Na rytířském" u obce Velké Hoštice na Opavsku.
K typu H:
"Také typ H byl vybudován v jediném exempláři, a to na bratislavském předmostí Petržalka, kde se zachoval dodnes (v terénu je patrný pouze strop zasypaného objektu)."
O posádce HJ bohužel nevím nic.
|
|
|
Odborný dotaz na pány bunkrology: Vždy jsem žil v domnění, které ve mě posilovala obecná literatura a základní tématické weby, že jediný "řopík" typu G stál na Opavsku a na konci války byl obsazen posádkou Hitlerjugend, která zde padla.
Nyní jsem se dostal do polemiky s kolegou, podle kterého stálo ještě jedno "Géčko" u Petržalky (já měl zato, že šlo o typ H) a že v onom bunkru na Opavsku žádná osádka HJ nebyla. Jelikož nejsem znalec a nemám tolik načteno, rád bych se zeptal, zda k této věci má někdo z vás bližší informace. Díky.
|
|
|
|
![]() |
Nový seriál na Technetu:
|
|
|
![]() |
technet.idnes.cz/ceskoslovenska-mobilizace-r... |
|
|
![]() |
Ondřej Kolář: Doporučuji knihu "Souboj bez vítěze" - zde jsou dobré popisy cvičení a zkoušek na LO. |
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 6897: Zde dávám odkaz na článek v němž jsou také uvedeny nějaké výsledky testování dělostřelby a bombardování."Ještě jeden zvídavý dotaz: Běžně se zmiňuje, že nacisté po Mnichovu testovali odolnost čs. opevnění a že na některých objektech nacvičovali taktiku dobývání pevností. Obvykle se hovoří o některých těžkých objektech, ale zajímalo by mě, zda jsou známy i nějaké případy těchto nácviků na lehkém opevnění. Díky." www.palba.cz/viewtopic.php?t=1243&postda... |
|
|
|
Ještě jeden zvídavý dotaz: Běžně se zmiňuje, že nacisté po Mnichovu testovali odolnost čs. opevnění a že na některých objektech nacvičovali taktiku dobývání pevností. Obvykle se hovoří o některých těžkých objektech, ale zajímalo by mě, zda jsou známy i nějaké případy těchto nácviků na lehkém opevnění. Díky. | |
|
|
Díky. Kde bychom byli bez kolegů z Brna a jejich databáze diplomek... | |
|
|
![]() |
Ondřej Kolář napsal v č. 6892: Škoda, že ses nezeptal tak o 2 dny dřív; doma k tomu mám několik knížek."jak dlouho zhruba trvala a na kolik peněz přibližně vyšla výstavba jednoho "řopíku"?" edit: autor této bakalářky vychází ze stejných knížek a píše: "Cena jednoho objektu vz. 37 typu A, B v hrubé stavbě kolísala podle charakteru a přístupnosti terénu od 60 000 do 105 000 Kč." is.muni.cz/th/179553/ff_b/bakalarskaprace.txt tamtéž: "Samotné betonování řopíku trvalo 24 hodin, někdy i déle. Za dva týdny po vybetonování objektu dělníci odstranili vnější bednění a objekt dokončili omítkou s maskovacím nátěrem." Autor vynechal přípravné práce, jako vykopání základů a navezení materiálu, ale to těžko mohlo trvat déle, než 2-3 dny, pokud se řopík nestavěl na skále. Pak ještě zapomněl dodatečné práce, jako navezení kamenného záhozu a jeho zarovnání zemí a intstalaci vnitřního vybavení, jako dveře, mříže, periskopy, ventilace, atd. |
|
|
čet.Hrad napsal v č. 6893: Díky. Je mi jasné, že záleží na spoustě faktorů, jde mi jen o nějaká orientační čísla. Toto postačí. "záleží na zkušenostech i kvalitě stavební firmy, místě stavby, vůbec i tím, co myslíš jako "stavbu"" |
|
|
|
![]() |
V cenách je poměrně dlouho známa tato tabulka z Bunkry.cz: www.bunkry.cz/clanek.aspx?id=1204 . V době stavby je to asi značně různé - záleží na zkušenostech i kvalitě stavební firmy, místě stavby, vůbec i tím, co myslíš jako "stavbu" (jen betonáž, od výkopu po betonáž, od výkopu po celé vybavení atd.). |
|
|
Přátelé, nevíte prosím někdo, jak dlouho zhruba trvala a na kolik peněz přibližně vyšla výstavba jednoho "řopíku"?Díky. | |
|
|
![]() |
kotování potřebuju,abych tam měl rozměry bunkru![]() |
|
|
![]() |
tankan napsal v č. 6888: Aha, tak to tě taky mohu odkázat na obecná konstrukční data"půdorisy by teoreticky měli stačit střílny a krákorce mám oměřeny. " ![]() |
|
|
![]() |
![]() ![]()
Různě po knihách je spousta plánů (atlasy linií TO od J. Nováka, Tvrze o Komance a Prášila, ...), stejně tak po netu najdeš, od kvalitních po naprosté miniatury půdorysu horního patra bez kótování (třeba základ je zde: www.military.cz/opevneni/pudorys_bunkru.asp?... a to byl první odkaz na gůglu ![]() |
|
|
![]() |
Ahoj,alespon to a ještě pokud by jsi nevěděl o plánech na KS-49,jinak půdorisy by teoreticky měli stačit střílny a krákorce mám oměřeny. ještě jestli někdo nemá plány prvorepublikového panceřového vlaku.Dík a Betonu zdar. ![]() ![]() ![]() |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938