Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
ja_62 napsal v č. 2009: "v rámci navrhovaného vůdcovského státu zbude na ten quasi-parlament maximálně jen bezúčelné žvanění" Čímž, v "nejlepším" případě, se budoucím vůdcem stane ten kdo nejlépe žvaní, protože odpovědnost se nijak nenaučí nést. Problém spočívá v tom, že on to nepodává tak relativně jasně, jak jsem to sepsal v 2009, nýbrž po částech na jednotlivých místech knihy, a je trochu obtížné si jednotlivé části pamatovat - ale potom není problém si uvědomit, jak vyvrací sám sebe. Vůbec, zatemněnost stylu je asi hlavním rysem díla, (místy v originále prý až nesrozumitelnost některých vět, což nemůžu posoudit) což ale nemuselo u některých čtenářů představovat handicap - řada německých myslitelů se nevyznačuje zrovna jasností a přístupností svých myšlenek - ale takového stupně mentálního chaosu nedosahuje asi nikdo. |
|
|
|
Jinak jeho základní východisko je zajištění přežití germánské rasy (nezdůvodňuje proč zrovna jí - mimo pár tvrzení, že je nadřazená ostatním) před hladem, vzniklým z přelidnění, tím že dobudou životní prostor na východě; ale nenamáhá se dokazovat že něco takového nevyhnutelně hrozí - bere to jako východisko, ale ničím to nedokazuje - přičemž jiná řešení odmítá jako nehodná té rasy. | |
|
|
Willi napsal v č. 2006: Nevím jestli zrovna ty máš v sobě dost geniality abys to pochopil , ale jde o to, že Hitler chaoticky přebíhá od tématu k tématu, nic ze svých tezí pořádně nedokazuje, často odporuje sám sobě - hezká je pasáž, kde odsuzuje parlament jako "žvanírnu", kde nikdo nenese odpovědnost, navrhuje místo toho vůdcovský princip, kdy vůdce nese všechnu odpovědnost, ale aby byla zajištěna výchova budoucích vůdců, navrhuje zachovat jakýsi sněm, ale vůbec neřeší, že v rámci jím navrhovaného vůdcovského státu zbude na ten quasi-parlament maximálně jen bezúčelné žvanění. A takhle a podobně celá kniha. To se nedá vyvracet, to se musí číst. Opatrně, ale číst. "ja62: ako to myslíš??" |
|
|
|
Tom napsal v č. 2007: Možná trochu, ale rozhodně u toho, kdo je trochu schopný uvažovat, by četbou Mein Kampfu došlo k prozření. "Přeceňuješ lidskou inteligenci" |
|
|
|
Predmluva áno, ale neupravená verzia...predmluvu dat a pôvodný text nechať. ja62: ako to myslíš?? |
|
|
|
Podle mého by ovšem součástí vydání Mein Kampfu měla být alespoň předmluva, která by trochu uvedla do patřičných mezí to, co se může člověk v knize dočíst. Samotný text knihy určitě nijak neupravovat. | |
|
|
Myslím, že kdyby ji lidé více četli, rozhodně by ubylo hodně neonacistů. | |
|
|
ja_62 napsal v è. 2002: Přesně tak, ovšem nejlegračnější byla jeho obhajoba, že knihu vydal "pro vědecké a studijní účely". Tolik pravopisných chyb jako v tomto "vydání pro vědecké účely" jsem snad v životě v žádné knize neviděl. Knihu vydal jednoznačně za účelem zisku, což bych nekritizoval, kdyby to otevřeně přiznal a ne se tak pokrytecky vymlouval."Přičemž nešlo ani tak o knihu samotnou, jako to, že ji vydal ve "stylové" úpravě s orlicí a svastikou na obálce, aby nalákal kupce-úchyla." Zakazování Mein Kampfu pokládám za nemysl. Každý student historie, který se zajímá o druhou světovou válku, nacismus apod. se s touto knihou musí seznámit. Navíc není jakýkoli problém si ji stáhnout z netu. Dobře o tomhle píše německý historik E. Jäckel v knize Hitlerův světový názor: o tom, jak v Německu si studenti musí shánět anglická vydání, protože německé není k dispozici. |
|
|
|
Rixen napsal v č. 2001: Michal Zítko, vydavatel. Podmíněný trest a pokuta. Přičemž nešlo ani tak o knihu samotnou, jako to, že ji vydal ve "stylové" úpravě s orlicí a svastikou na obálce, aby nalákal kupce-úchyla. " chtěli zavřít, že tu knížku přeložil a prodával" |
|
|
|
89michael napsal v č. 2000: A navíc, jakýhosi chlápka zavřeli za to, nebo ho chtěli zavřít, že tu knížku přeložil a prodával. Ale podle mě, jestli si ju bude někdo chtít sehnat tak si ju sežene, třeba aj na netu, kámoš ju má, ale v Němčině. "Ja som videl nejaky Mein Kampf v knihkupectve , ale tam pisalim ze je to nejaka upravena verzia..." |
|
|
|
Rixen napsal v č. 1999: Ja som videl nejaky Mein Kampf v knihkupectve , ale tam pisalim ze je to nejaka upravena verzia... ""Navíc nevim, jestli by se to vůbec dalo koupit. "" |
|
|
|
Langos napsal v č. 1998: 100% ne "Navíc nevim, jestli by se to vůbec dalo koupit. " |
|
|
|
89michael napsal v č. 1996: Tak tak. Utrácet prachy za tu blbost by se nevyplatilo. Navíc nevim, jestli by se to vůbec dalo koupit. "to si radsej kupim nieco hodnotnejsie o WW2 " |
|
|
|
Langos napsal v č. 1995: No to mě taky ne, je to tam asi samej nacismus že? "No mě ne" |
|
|
|
Rixen napsal v č. 1994: Ja som ho necital, hoci pre zaujimavost by to nebolo zle, ale to si radsej kupim nieco hodnotnejsie o WW2 , a v kniznici som to zatial nenasiel... "Podařilo se někomu přečíst Mein Kampf?" |
|
|
|
Rixen napsal v č. 1994: No mě ne. "Podařilo se někomu přečíst Mein Kampf?" |
|
|
|
Podařilo se někomu přečíst Mein Kampf? | |
|
|
Algernon napsal v č. 1990: Chalani môžem tu napísať len tu citáciu článku, tam sa píše len o esách na ME 262, ale nie o počte zostrelov, lenže eso musí mať - potvrdené - 5 zostrelov nicht wahr? Chcete citáciu článku? "Eraser: dočkáme se..?" |
|
|
|
Eraser:Mě by také zajímalo o těch potvrzených setsřelech. Zajdi prosím do příslušného tématu, ať tu nejsme příliš mimo mísu, a rozveď to. | |
|
|
Právě jsem si v levných knihách koupil za 49,-!!! knihu Boje v Severní Africe popisující bitvy Osy proti Spojencům na Severoafrickém bojišti. Musím říct že za tu cenu se ta kniha opravdu vyplatí.Vřele doporučuji. Autor: Edwin P. Hoyt Nakladatelství: Naše Vojsko Počet stran: 164 Rok vydání:2003 |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii