Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
Honza M. napsal v č. 2982: "byl buď důstojníkem nebo poddůstojníkem v záloze, což tak zcela neodpovídá mé představě jednoročáka" Jaká je tedy Tvá představa? ad Egon Erwin Kisch viz (ověřeno)
prdiven napsal v č. 2974: "Myslím, že na to jak byl jednoroční dobrovolník u jedenáctníků někde (Tržiště senzací??) vzpomíná E.E. Kisch. Ale jednoročák kterej byl v base všechny volný dny a po službě v ostatních možná nebude dost typickej." |
|
|
|
bush napsal v č. 2981: Robert Musil, jakožto absolvent vojenské školy, byl buď důstojníkem nebo poddůstojníkem v záloze, což tak zcela neodpovídá mé představě jednoročáka."Robert Musil Stefan Zweig" Z tehdy mladých důstojníků mne napadá např. Hans Janowitz a Egon Erwin Kisch (mimochodem, oba židovského původu), ale oba bude nutné prověřit v nějakém knižním životopise. Tady si snad vybereš : de.wikipedia.org/wiki/Spezial:Linkliste/Einj... |
|
|
|
Mohu-li se zde ještě vrátit ku svému dotazu a k problematice jednoročních dobrovolníků obecně. Nevíte, kdo z německých slavných postav (literáti, politici, prostě kdokoli známější) sloužil jako Einjährig Freiwilliger? Stačila by mi dvě jména. (Z hlavy mě napadají klasická jména období fin de siecle: Robert Musil Stefan Zweig; jistý si však nejsem.) Z českých politiků mám Kaizla a Rašína, z literátů pak Machara nebo Karla Hlaváčka.
prdiven napsal v č. 2974: Nemohlo by se jednat spíš o Vojákem pražského sboru?"Myslím, že na to jak byl jednoroční dobrovolník u jedenáctníků někde (Tržiště senzací??) vzpomíná E.E. Kisch. Ale jednoročák kterej byl v base všechny volný dny a po službě v ostatních možná nebude dost typickej." EDIT: Svého oblíbence Musila jsem si nakonec potvrdil. Nyní mi ale vrtá hlavou, proč takhle - aspoň pro mě coby vojenského laika - zajímavé téma nikdo nezpracoval? Nebo mi stále uniká nějaká literatura (neúspěšně jsem prošel bibliografickou databázi Historického ústavu AV ČR)? |
|
|
|
spelter napsal v č. 2979: Nesehnatelné ke koupi. Já jí mám dlouho, ale kamarád jí nemohl za boha sehnat. "Jestli tím nesehnatelným máš na mysli V srdci třetí říše, zrovna předevčírem jsem to viděl v knihovně.." |
|
|
|
clark napsal v č. 2978: Jestli tím nesehnatelným máš na mysli V srdci třetí říše, zrovna předevčírem jsem to viděl v knihovně.. "....mělo by jít o druhé vydání, již jednou to vydalo nakladatelství bonus A pod názvem - V srdci třetí Říše. Kdo nemá, doporučuji rychle zakoupit, to první vydání je dnes absolutně nesehnatelné." |
|
|
|
Paměti Hitlerova architekta Speera vycházejí česky knihy.abz.cz/prodej/albert-speer-ridil-jsem-... ....mělo by jít o druhé vydání, již jednou to vydalo nakladatelství bonus A pod názvem - V srdci třetí Říše. Kdo nemá, doporučuji rychle zakoupit, to první vydání je dnes absolutně nesehnatelné. |
|
|
|
Honza M.: V zásadě jím byl každý, na koho si člověk vzpomene - třeba i jiný agrární funkcionář Cyril Horáček starší. Myslím, že by to mohlo být i pěkné téma ku zpracování. | |
|
|
Dobrovolníkem za WW1 byl snad i Karel Prášek - pozdější ministr zemědělství a předseda senátu. Ten však už měl studentská léta dávno za sebou. | |
|
|
Ono spíš typický je, že téměř všichni vysokoškoláci - budoucí slavní spisovatelé, politici atd. - jednoročními dobrovolníky byli a ledacos se k tomu najde v jejich pamětech. Nicméně obecných informací moc není. S Králíkovou pomocí se mi už podařilo nějakou literaturu sehnat. Každopádně si zkusím sehnat i Kische, protože literárně budou jeho vzpomínky zajímavější než memoáry politiků. |
|
|
|
Myslím, že na to jak byl jednoroční dobrovolník u jedenáctníků někde (Tržiště senzací??) vzpomíná E.E. Kisch. Ale jednoročák kterej byl v base všechny volný dny a po službě v ostatních možná nebude dost typickej. | |
|
|
Pánové, mohl bych Vás poprosit o tip na knihu (článek, příspěvek ve sborníku), která by se zabývala službou v rakousko-uherské armádě? 1) Jedná se mi o období, které by zahrnovalo r. 1881 a končilo by s počátkem první světové války. Potřebuji ověřit informace o službě dobrovolníků-studentů vysokých škol (službu měli mít jednoroční s výhodami do určité doby). 2) Potřeboval bych základní info o praporu myslivců, který měl údajně v r. 1881 být dislokován v Praze a stejně tak o 21. pěším pluku. Děkuji mnohokrát! |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2971: Záleží jestli tě to téma zajímá, nejlíp, když si jí prohlédneš sám Já si ji možná koupím. "Na tu mi padl pohled v knihkupectví... takže ji doporučuješ? " |
|
|
|
egli: Na tu mi padl pohled v knihkupectví... takže ji doporučuješ? Protože jsme si zatím koupil jen Zimní válku a Hradci králové a rázem litr v trapu | |
|
|
mbbb napsal v č. 2969: Dnes jsem si knihu prolistoval. Název knihy je hodně zkreslující, mnichovské krize a roku 1938 se týká tak max. 10% obsahu knihy. Zbylých 90% se věnuje předchozímu období první republiky - rozpadu R-U, vzniku ČSR, jak se do ČSR dostali Slováci, proč se menšiny v ČSR necítily dobře, hospodářské krizi, "intrikánovi" Benešovi apod. Je to psané hodně volným publicistickým stylem plným žurnalismů, spousta vykřičníků, divné citace, hodně se vaří z vody. Nic nového tam není a nezaujalo mě to vůbec ničím."vzhledem k autorům to asi nebude nic moc." Naopak velmi mě zaujala jiná nová kniha - Tomáš Jakl: Praha pod pancířem povstalců - fotografická kniha se stovkami fotek asi veškeré obrněné techniky na straně povstalců v pražském povstání. Je to označeno jako Svazek I, takže asi budou následovat další. |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 2968: ne, ale vzhledem k autorům to asi nebude nic moc. "Neví někdo něco bližšího o této knize? www.webareal.cz/nasevojsko/eshop/12-1-Knihy-..." |
|
|
|
Neví někdo něco bližšího o této knize? www.webareal.cz/nasevojsko/eshop/12-1-Knihy-... |
|
|
|
Egli dakujem za info. Trochu som sa obaval ze to bude nieco ako Suvorov ktory zrovna nepatri medzi mojich oblubencov. | |
|
|
mimo napsal v č. 2965: Ze dvou třetin velmi zajímavé postřehy, z jedné třetiny spekulace. Číst se to určitě dá (nebo přesněji řečeno je to velice čtivé), ale nečekej moc nových informací, které by už nebyly publikovány předtím, spíš je to opět snaha je nějak intrepretovat trochu jiným způsobem nebo upozornit na něco co se podle autora opomíjelo nebo z čeho by se měly vyvozovat trochu jiné závěry. Solonin označení "nový Suvorov" nebo "Suvorov 2.0" asi nemá moc rád, i když se k Suvorovovi hlásí (v některých detailech s ním nesouhlasí, ale v hlavních bodech ano). Má i podobnou produktivitu psaní jako Suvorov - skoro co rok, to nová kniha. Za posledních pár let už jich vydal pět."Nasiel som knihu od Marka Solonina - 23. červen aneb opravdovy Den M. Stretol sa s nou uz niekto aka je?" Má docela dobré stránky, kde si pokud umíš rusky můžeš přečíst jádro jeho názorů, některé články jsou přímo části knih: www.solonin.org/ |
|
|
|
Zdravim. Nasiel som knihu od Marka Solonina - 23. červen aneb opravdovy Den M. Stretol sa s nou uz niekto aka je? Vopred dakujem. |
|
|
|
Díky Jinak včera v Našem vojsku vyšla nová kniha Ladislava Kudrny: Odhodláni bojovat. Vlastenectví československých letců v průběhu druhé světové války na pozadí válečných a politických událostí. Jsem na ni docela zvědav. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii