Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
521-540 z 3074
<< 24 25 26 27 28 29 30 >>
Po
ja_62 9.7.2010 18:46 - č. 3029
ja_62
clark napsal v č. 3018:
"Moc se mně po přečtení recenze do koupě nechce."
Mě právě ta recense v HN docela zaujala, i když to určitě vypadá, že nejde o čistě faktografický rozbor. Ještě uvidím.
ja_62 9.7.2010 18:42 - č. 3028
ja_62
dead man napsal v č. 3024:
"popsal mnohem šťavnatěj - jedna z těch jeho sarkastickejch"
Tak já nejsem Ivo Pejčoch, že.

Mimochodem, když si někdo brousí vtip, měl by patrně zvažovat zda někdy nezašel příliš daleko. Třeba recensentem zmiňované "velká jednotka, velké jednotky" patrně budou doslovným překladem z "grandes unités" což je francouzské označení pro formace složené z více vojskových těles různých druhů vojsk - divise a samostatné brigády (případně někdy tam byly zahrnovány i sbory).

V naší terminologii, alespoň pokud je mi známo, by šlo o "vševojskové svazky". Nechci obhajovat zvolený překlad, zejména protože nevím přesně jaká je dnešní používaná terminologie, jen jsem si vědom toho, že nevědět co tím bylo myšleno, a pokládat řečnické otázky "zda jde třeba jen o prapor", chce už jistou dávku snahy.
ja_62 9.7.2010 18:21 - č. 3027
ja_62
ja_62 napsal v č. 3013:
"Já si přibližně vybavuju, že Adam Tooze (v The Wages of Destruction) zmiňuje, že to přišlo nedlouho poté co nebyl přijat Speerův návrh na obranu hospodářských zdrojů Porýní za každou cenu."
Takže po pečlivějším zkoumání jsem tyto detaily nenašel - Tooze zmiňuje pouze to, že Speer 18. března 1945 navrhoval Hitlerovi, aby se německá vojska zakopala na březích Rýna a Visly, s cílem způsobit útočícím Spojencům co největší ztráty a vynutit si tak vyjednání pro Německo přijatelných mírových podmínek.

K definitivní roztržce mezi nimi pak mělo dojít při jejich setkání koncem března [? - rozhodně ale v době kdy už Speerem v polovině března navrhovaná akce nebyla možná], ke kterému se ale nezachovala nestranná dokumentace, resp. zachovaly se pouze dva protichůdné tendenční popisy - Speerův a Goebbelsův.

Jinak to byl právě Speer kdo pro změnu v letech 1943 a 1944 rozhodl o přesunu dusíku z výroby umělých hnojiv do výroby výbušnin, s představitelnými následky pro zemědělské výnosy v Německu; takže, i s ohledem na to, že jestliže k této opačné relokaci došlo až v posledních týdnech války, mohlo to mít na její výsledek již jen nepatrný vliv (je otázka jestli se to do konce války vůbec nějak mohlo reálně projevit v růstu produkce hnojiv anebo poklesu výroby munice - přičemž patrně nějaké zásoby munice tak jako tak musely existovat), bych to považoval spíše za součást Speerovy tehdy projevované neochoty podílet se na už zbytečném dalším ničení hospodářské základny Německa (v předchozích letech asi přece jen vypadaly priority odlišně), jak si v té době přál Hitler, v situaci kdy výroba další munice už neměla moc smyslu.
ramasa 4.7.2010 11:03 - č. 3026
ramasa
čet.Hrad napsal v č. 3009:
"no výbordelně a máš možnost porovnání s prvním vydáním? je stejné nebo došlo k některým úpravám?"
No bohužel nemám, ale spokojenost veliká
dead man 3.7.2010 23:48 - č. 3024
dead man
ja_62 napsal v č. 3014:
"Philippe Massona, tak z té jsem měl spíše pocit, že co autor nenapsal vágně nebo nepřesně, zkazil překladatel - a občas je problém hádat kdo je zač odpovědný, "
Ivo Pejčoch to v recenzi /HPM 3/1996/ popsal mnohem šťavnatěj - jedna z těch jeho sarkastickejch co z něj dělá borce: "vzácně vyvážená kombinace chyb autora, neodborného překladu a lajdáctví odborné redaktorky".
Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
dead man 3.7.2010 23:43 - č. 3023
dead man No když se někdo menuje Paul Karl Schmidt, Paul Carell je dobrej pseudonym. Zní to tak nějak líp. Nenápadněj. Vynechat hodnost SS-obersturmbannführera (ausser dienst?) je mus v každym případě.
ShawnRay 3.7.2010 23:27 - č. 3022
ShawnRay
dead man napsal v č. 3020:
"-Obersturmbannführer Paul Karl Schmidt je dost vůl, ale tohle sem teda nečet, takže nevim."
Nějak nechápu souvislost ??
dead man 3.7.2010 13:01 - č. 3020
dead man
ShawnRay napsal v č. 3011:
"Stalingrad-Paul Carell -kvalitně popsaná situace v roce 1942 u skupiny armád jih"
SS-Obersturmbannführer Paul Karl Schmidt je dost vůl, ale tohle sem teda nečet, takže nevim.
clark 2.7.2010 18:50 - č. 3018
clark
ja_62 napsal v č. 3015:
" Mimochodem, dneska jsem se v novinách dočetl, že vyšla další kniha Jonathana Littela, autora Laskavých bohyň. (Viz egliho recense: www.fronta.cz/kniha/littell-laskave-bohyne) "
Recenze zmíněné knihy - hn.ihned.cz/c1-44636060-leone-vypravej-mi-sv... Kdyby do toho někdo koukal, nechť zanechá dojmy. Moc se mně po přečtení recenze do koupě nechce.

www.rozhlas.cz/mozaika/literatura/_zprava/749898
ja_62 2.7.2010 16:41 - č. 3017
ja_62 Díky za upřesnění.

Masson skutečně poskytuje jen jakýsi stručný a ne zrovna kvalitní popis průběhu druhé světové války na evropských a přilehlých válčištích, víc se od něj čekat nedá. Mě docela překvapilo, když jsem se dozvěděl, že Masson je jinak docela respektovaným historikem zaměřeným zejména na francouzské námořní dějiny (taky kdoví jak moc se na české podobě jeho knihy podepsal překladatel - někdy je skutečně těžké říct, zda to bylo tak špatné už v originále).
ShawnRay 2.7.2010 16:28 - č. 3016
ShawnRay ja_62 : seznam knížek co sem četl a zhodnotil nic víc. Jinak ano je to od Massona, a někde sem tam našel taky nějaký nedorumění, hlavně čísla a počty mě tam neseděly, ale už si nevzpomenu co.
ja_62 2.7.2010 15:46 - č. 3015
ja_62 Mimochodem, dneska jsem se v novinách dočetl, že vyšla další kniha Jonathana Littela, autora Laskavých bohyň. (Viz egliho recense: www.fronta.cz/kniha/littell-laskave-bohyne)

Jedná se o essay jménem Suché a vlhké, zabývající se rozborem pamětí Léona Degrella zejména z hlediska vztahu jeho vyprávění k realitě. Což by vzhledem k nenapravitelné Degrellově tendenci k zveličování vlastního významu mohlo být docela zajímavé.
ja_62 2.7.2010 13:38 - č. 3014
ja_62
ShawnRay napsal v č. 3011:
" Historie německé armády 1939-1945 - spíš takový shrnutí 2WW( kromě pacifiku) nic převratnýho"
Já ten seznam a jeho smysl ne tak zcela chápu, ovšem pokud se v tomto bodě jedná o Historii německé armády od Philippe Massona, tak z té jsem měl spíše pocit, že co autor nenapsal vágně nebo nepřesně, zkazil překladatel - a občas je problém hádat kdo je zač odpovědný, s výjimkou toho, že překladatel se poměrně vytrvale držel francouzských toponym originálu, což v případech např. Aix-la-Chappelle anebo Liège působí v češtině nezvykle (ačkoliv Lutych tedy leží ve frankofonní části Belgie).

Jedno vydání snad vyšlo (doplněno?) statistickými tabulkami, zejména k početním stavům Wehrmachtu v průběhu času, ty by snad mohly mít nějakou cenu, ale jinak bych k té knize zachoval značnou ostražitost. (K nejtajemnějším myslím patří tvrzení autora, že první jadernou ponorkou na světě byl německý U-boot typu XVI Američany vybavený jaderným reaktorem.)
ja_62 2.7.2010 13:31 - č. 3013
ja_62
karaya1 napsal v č. 3010:
"nicméně reálný základ to určitě má."
Já si přibližně vybavuju, že Adam Tooze (v The Wages of Destruction) zmiňuje, že to přišlo nedlouho poté co nebyl přijat Speerův návrh na obranu hospodářských zdrojů Porýní za každou cenu. Musel bych se podívat na detaily, ovšem vypadá to, že k svému rozhodnutí dospěl až v momentě kdy už bylo zcela jisté, že Německo válku naprosto nemůže vyhrát, ani vyjednáváním získat nějaké přijatelné podmínky jejího skončení.
egli 2.7.2010 13:22 - č. 3012
egli
karaya1 napsal v č. 3010:
"nicméně reálný základ to určitě má."
O tom nepochybuju, reálný základ mají i další věci co dělal na samém konci války (bojkotoval příkazy k likvidaci některých zařízení na konci války apod.). Mně šlo spíš o to, jak to podává. V předchozích letech, kdy ještě válka nebyla totálně prohraná, ho nic takového ani nenapadlo. Podobně samozřejmě nic "netušil" o osudu Židů apod. Jeho paměti jinak doporučuju, jsou hodně zajímavé.
ShawnRay 2.7.2010 12:20 - č. 3011
ShawnRay Stalingrad-Paul Carell -kvalitně popsaná situace v roce 1942 u skupiny armád jih

Mýtus Rommel - nějak mě to nenadchlo na to jaký to má hodnocení, průměr

Tanková válka-Vzestup a pád Hitlerových tankových divizí - shrnutí války z pohledu tanků, dobrý dobový obrázky, doporučuju

Historie německé armády 1939-1945 - spíš takový shrnutí 2WW( kromě pacifiku) nic převratnýho
karaya1 2.7.2010 11:59 - č. 3010
karaya1
egli napsal v č. 3007:
"Mně v této souvislosti napadá Speer - který se v pamětech taky staví na konci války do pozice skoro protihitlerovského odbojáře "
Jeho paměti jsem nečetl, takže nevím, nakolik se do této pozice stylizoval, nicméně z US Strategic Bombing Survey si pamatuji (dost mě to zaujalo už tehdy), že Speer na jaře 1945 nařídil přesunout dusík z výroby munice k hnojivům.

Jak na to teď koukám (www.anesi.com/ussbs02.htm), opět si „zásluhy“ osobuje Speer sám:
It is of some interest that a few weeks before the close of hostilities the Germans reallocated nitrogen to agriculture at the expense of ammunition. This was the result, according to Production Minister Speer, of an independent decision of his own that the war was lost and the next year's crop should be protected.
, nicméně reálný základ to určitě má.
čet.Hrad 2.7.2010 10:59 - č. 3009
čet.Hrad no výbordelně a máš možnost porovnání s prvním vydáním? je stejné nebo došlo k některým úpravám?
ramasa 2.7.2010 10:18 - č. 3008
ramasa Tak Pevnosti svazek 18 dorazil... nádhera
egli 2.7.2010 09:37 - č. 3007
egli U Guderiana různé spory s Hitlerem o vedení tažení myslím potvrzují i jiní autoři nebo jiné paměti. Samozřejmě něco jiného jsou konkrétní citace dialogů, to je nutné brát s rezervou u každých pamětí.
U Haldera bych za základ bral jeho deník - v něm si občas poznamenal nějaký nesoulad v názorech s Hitlerem, ale že by ho dával nějak výrazně najevo, to asi ne.
Mně v této souvislosti napadá Speer - který se v pamětech taky staví na konci války do pozice skoro protihitlerovského odbojáře
521-540 z 3074
<< 24 25 26 27 28 29 30 >>
Po