Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
Samozřejmě, třeba Srpnová bouře od Glantze popisující Sovětský útok v Mandžudsku. | |
|
|
Je to kniha ze 70tých let od amerického historika. A jedna z těch lepších. O tom hovoří to, že současná historická špička se na ní stále ještě odvolává. Popisuje první polovinu války na východě, existuje i další díl, From Moscow to Berlin. Takže jsem na ní strašně zvědaví, co se z ní vyklube. Ale jak řikám, odvolává se na ní třeba i Glantz, což pro mě představuje poměrně nadějnou záruku. | |
|
|
Zrudnul bych, kdybych věděl o co jde Přibliž mi to,prosím. |
|
|
|
Tak pánové, teď pěkně rudněte závistí, protože jsem dneska v antíku koupil "The road to Stalingrad" od Johna Ericksona!!! Prý to tam dal nějaký vysloužilý profesor historie. Tak mám konečně pořádnou motivaci se vrhnout na angličtinu. |
|
|
|
Konečně vyšlo první letošní číslo HaV. | |
|
|
Tak to je skvělé! Je tam například i 4. svazek edice Francouzská vojenská mise v Československu, který obsahuje válečné plány do roku 1925. | |
|
|
Na army.cz opět fungují odkazy na .pdf verze knih. Výběr je zatím omezený, ale jsou tam novinky z tohoto roku. | |
|
|
diep napsal v č. 3041: Určitě. " Co se týče Suché a vlhké, myslíte že je vhodné před přečtením téhle knížky přečíst "samotné" Tažení v Rusku 1941-1945 od Degrelleho ?" |
|
|
|
Co se týče Suché a vlhké, myslíte že je vhodné před přečtením téhle knížky přečíst "samotné" Tažení v Rusku 1941-1945 od Degrelleho ? | |
|
|
Suché a vlhké jsem včera dočetl, a zanechalo to ve mně celkem smíšené pocity, nicméně investice do téhle knihy nelituju. Honza: ta druhá polovina je vlastně hlavní náplň eseje. Rozhodně stojí za zamyšlení. Především jsem se s takovým názorem na "osobnost fašisty" ještě nesetkal... Asi si dám do pořadníku knih k přečtení i Laskavé bohyně |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 3038: Díky za info. Čekal jsem, že přesně tak bude knihy zaměřena. Dost mě zaráží, že autor vychází jen z internetových zdrojů, když existují přinejmenším dvě kvalitní cizojazyčné knihy zabývající se historií valonské divize a osobou L. D. "Mám za sebou cca polovinu této knížky a spíš bych to označil za strukturální analýzu jazyka Degrellových pamětí (tj. Tažení v Rusku 1941-45)." |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3015:
"essay jménem Suché a vlhké, zabývající se rozborem pamětí Léona Degrella zejména z hlediska vztahu jeho vyprávění k realitě"
ja_62 napsal v č. 3029: Mám za sebou cca polovinu této knížky a spíš bych to označil za strukturální analýzu jazyka Degrellových pamětí (tj. Tažení v Rusku 1941-45). Nicméně vztahu vyprávění k "realitě" (to víš, my postmoderní relativisti...) je taky věnován prostor, ovšem spíš slouží jako nástroj k rozboru jazyka."i když to určitě vypadá, že nejde o čistě faktografický rozbor" Laskavé bohyně jsem ještě nečetl, ale ze zaměření knihy Suché a vlhké mám dojem, že u Degrella Littell čerpal autentické esesácké výrazivo (postupy popisné, apoteické i apologetické, eufemismy, vtípky atd.) pro hrdinu svého románu. |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3029: Uvidíme. Každopádně do toho chci teď někdy v knihkupectví nahlédnout, abych si potvrdil nebo vyvrátil to, co si o té knize na základě pár informací myslím."Mě právě ta recense v HN docela zaujala, i když to určitě vypadá, že nejde o čistě faktografický rozbor. Ještě uvidím." Jinak kdo má rád memoárovou literaturu, docela zajímavé počtení je tohle. www.touzimskyamoravec.cz/sestrelen-nad-pacifikem/ www.pacificwrecks.com/people/veterans/manuel.html V originálu to vyšlo již někdy po válce. Zajímavý příběh bombometčíka z B -17 E. Při náletu na Rabaul v květnu 43 byl jejich stroj sestřelen a on se jako jediný zachránil a přes 8 měsíců se ukrýval na Nové Británii obsazené Japonci. Docela hezky se to čte. |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 3035: Klasická linie, kterou drží i Kalvoda a jeho Genese Československa. Je zvláštní, že u nás doma si takoví lidé říkají liberálové, resp. libertariáni: www.libinst.cz/stranka.php?id=44 "A jé - republikán" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 3033: A jé - republikán "Wilsona jako egoistického despotu" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 3032: Jo neboj tohle vím, četl jsem recenzi na vojenstvi.cz "tyhle knihy vynikají množstvím chyb, k pročtení jest to zajímací, sám sem si je kdysi se zájmem přečetl, ale nevěř, co se tam píše. John sám o sobě byl kontroverzní autor." |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 2968: dovolím si sem překopírovat, coo knize na forum.opevnění napsal Ivo Vondrovský:
"Neví někdo něco bližšího o této knize? www.webareal.cz/nasevojsko/eshop/12-1-Knihy-..."
DUFFACK J. J.: Psywar 1938. První psychologická válka moderní doby. Praha : Naše vojsko, 2010. děs ... Autor, zřejmě americký potomek českých emigrantů, velmi kriticky hodnotí nejen rok 1938, ale i vznik ČSR a zejména vztah k menšinám. Masaryka charakterizuje jako politického pleticháře, Beneše jako „ouřadu“ který vše zkazil, a Wilsona jako egoistického despotu. Uvádí lecjaké zajímavé údaje, ale např. i to, že za rumburskou vzpouru bylo 5 odsouzených na smrt (str. 37, popraveno bylo 10), čs. stíhačky se musely stavět ze dřeva – podpora domácího dřevařského průmyslu (str. 155), Škodovka vyráběla moždíře ráže 385 mm (s. 170), zpravodajskou službu vedl plk. Morávek (s. 247), 13. září 1938 byla vyhlášena celostátní branná pohotovost a pohraniční pevnosti byly jen částečně obsazeny dobrovolnickými českými jednotkami SOS (s. 257), chyběla provázanost čs. pevnostního systému s Malou dohodou (s. 241). Trasa čs. opevnění je na připojené mapce. |
|
|
|
ramasa napsal v č. 3031: "Tak se těším na pročtení." tyhle knihy vynikají množstvím chyb, k pročtení jest to zajímací, sám sem si je kdysi se zájmem přečetl, ale nevěř, co se tam píše. John sám o sobě byl kontroverzní autor. |
|
|
|
Zdravím všechny. Musím se zde pochválit svým úlovkem . Stěhovali jsme se tento víkend s klukama do nového bytu v Brně (jsme studenti) a jelikož nám tam ta firma, co tam byla před námi, nechala hromadu věcí, museli jsme to přebrat. A jaké bylo mé překvapení když jsem v jedné skříni našel níže vyfocené publikace . Samozřejmě jsem si je hned zkonfiskoval. Tak se těším na pročtení. Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
|
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3029: Dneska (vlastně včera) mi přišel domů balíček s uvedeným spiskem, tak uvidíme. Při zběžném náhledu do seznemu pramenů mne zarazilo, že prakticky všechny použité texty byly z Internetu. "i když to určitě vypadá, že nejde o čistě faktografický rozbor" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii