Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
Možná zajímavá akce, kvalita nechť je na posouzení každého soudruha: www.paseka.cz/ |
|
|
|
Tedy pánové začal jsem číst Smrt Whrmachtu od Roberta M. Citina a je to opravdu super kniha! Sice tedy není moc času takže to bude ještě chvíli trvat, ale už se těším, až ji budu recenzovat. | |
|
|
egli napsal v č. 2918: Jeho postava tam je dost rezebírána v monologách historika, můžu doporučit "Myslím, že dost se s ním vypořádává v nových vydáních své knihy o atentátu na Heydricha M. Ivanov" |
|
|
|
Zná někdo knihu v níž by se daly nalézt informace o III. pancéřové sboru SS Felixe Steinera? Má literatura nabízí jen útržkovité informace, zatím jsem na nic obsahově bohatšího nenarazil. (v češtině).
Jakub Javorský napsal v č. 2917: Memoárovou literaturu mám velice rád, tuto knihu jsem rovněž četl, ale mě tedy vůbec nezaujala... " Citali ste uz knihu NEBO A PEKLO je to podla mna vyborna kniha a je to vlastne vojnovy dennik nemeckeho vysadkara a napisal ju MARTIN POPPEL aj ked som ju este celu neprecital zatial je vyborna" |
|
|
|
Twiggy napsal v č. 2916: Myslím, že dost se s ním vypořádává v nových vydáních své knihy o atentátu na Heydricha M. Ivanov "existuje nějaká kvalitní literatura k postavě L. Vaňka-Jindry? " |
|
|
|
Citali ste uz knihu NEBO A PEKLO je to podla mna vyborna kniha a je to vlastne vojnovy dennik nemeckeho vysadkara a napisal ju MARTIN POPPEL aj ked som ju este celu neprecital zatial je vyborna | |
|
|
Prosím vás, existuje nějaká kvalitní literatura k postavě L. Vaňka-Jindry? Děkuji |
|
|
|
spelter napsal v č. 2914: To neplatí pro rok 1938 - pro ten je lepší úplné české vydání z roku 1992 (zbozi.sluzby.cz/deniky-1938-j-goebbels-5017).
takto obsáhle česky poprvé.
Teď vychází jen výtah. [téma č. 18 - přísp. č. 2801] |
|
|
|
zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=021&r=kultu... MF DNES 26.1.2010, Letos se završí Goebbelsovy deníky
Záznamy Hitlerova ministra vycházejí v pěti dílech, takto obsáhle česky poprvé. Poslední svazky vyjdou během roku
|
|
|
|
Popravdě řečeno, v HPM vycházely zajímavé věci, ale kupoval jsem si to jen občas. Vždycky mi to tématicky připadalo jako takový nesourodý mix. A politika Aeromedie rozdrobit (letectví do několika časopisů) se mi taky moc nelíbí, ač jim to nevyčítám, protože obchodně jim to asi funguje a když nic jiného, tak zachránili tradici Letectví+kosmonautiky a Modeláře (ač je to dneska někde úplně jinde). Rozhodně mi víc vyhovovalo LK z konce 80. let, kde si člověk udělal přehled od historie po současnost, od průmyslu po modelářství, od vojáků po sportovní létání. Dneska se toho asi děje víc, ale kupovat a číst měsíčně 4-5 titulů, to tedy opravdu nebudu. U nového titulu mne trochu děsí spojení "osobnosti, letectví a vojenská technika 20. století" a pilot "Walter Stejskal". |
|
|
|
"Hobby Historie" - četl jsem to v posledním Modeláři. Podle mne je to jasná snaha zaplnit mezeru "dočasně" vzniklou po HPM. Jsem na to zvědavý, HPM měla v posledních letech slušnou úroveň a psalo tam spoustu známých autorů. | |
|
|
Vydavatelství Aeromedia chystá nový časopis:
Vážení čtenáři, vydavatelství Aeromedia, a.s., přichází v roce 2010 na trh s novým titulem nazvaným "Hobby Historie". To jsem skutečně zvědav, zvláště v souvislosti se zprávami, že HPM by mělo definitivně skončit. Jak je z jeho podtitulu "osobnosti, letectví a vojenská technika 20. století" patrné, bude se věnovat oblastem, na které již v našich stávajících titulech nezbývalo dostatek místa, tedy zejména hlubším pohledům na jednotlivé druhy techniky a její nasazení a také přiblíží osudy zajímavých osobností. Chybět samozřejmě nebudou reportáže ze zajímavých muzeí či barevné bokorysy. První číslo nového dvouměsíčníku vyjde již 24. února 2010 a z jeho obsahu můžeme namátkou jmenovat tato témata: - Nadzvukové MiGy 21ve finském letectvu - Německý těžký tank Maus v Kubince - Pilot Walter Stejskal - Sovětský těžký tank IS-3 - Letecké muzeum v Hanoji - Aero A.32 a jeho verze - Německá zimní kamufláž ve fotografiích - Zodolněné úkryty letounů na československých letištích. |
|
|
|
Podle mě ta kniha WAFFEN SS-ZBRANĚ SS Nepublikované fotografie 1923-1945 je z faktografického hlediska téměř nulová. Fotky možná pěkný, ale člověk si k nim může přimyslet v podstatě cokoliv. Vřele nedoporučuji foto knihy od Svojtky, kde téměř co foto, tak perla v popisu . Fotky zajímavý. Pokud bych hledal něco kvalitního k německé branné moci, tak nejlépe v zahraničí. Na druhou stranu waffenománie běží na plnou obrátku a zanechává i následky . | |
|
|
croisier napsal v č. 2904: Lidi si to koupěj protože v regálu s druhou světovou najdou většinou právě takovýhle věci + před vánocema nikdo nemaj čas dlouho vybírat + tohle nevypadá zrovna jako náročný čtivo + sou tam ty obrázky.:o "Otázkou ovšem je, zda-li si to dotyčný koupí z podobného důvodu nebo kvůli krásné obálce se dvěma hrdinnými židobijci nesoucími vlajku s polorozpadlým kolovrátkem " |
|
|
|
kosic12 napsal v č. 2905: Přečti si články, potom starší příspěvky na téma co tě zajímá a pak sem piš nějaké své názory. "No tak téma WWII celkově, Východní fronta, zejména bitva o Stalingrad" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 2902: "Jaké téma tě zajímá? " No tak téma WWII celkově, Východní fronta, zejména bitva o Stalingrad |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 2902: No čeče nemusí to tak být vždycky. Já mám třeba fotografické publikace velmi rád. Pokud se o něco zajímám na hlubší úrovni, tak je to samozřejmě pouze tak doplněk a to ještě ne vždy vítaný. Ale pokud se o něco zajímám zcela okrajově, pak je právě taková publikace zcela optimální. Prolistuješ, řekneš aha a zahodíš. V dnešní době ideální, ušetřím čas z okrajových témat na to, co mě opravdu zajímá."Sice tuto knihu neznám (a pravda, nechce se mi ji hledat po netu), ale z názvu vyplývá, že je to převážně fotografická publikace - to opět není pro studium dobrý začátek (popisky fotek jsou často zjednodušující a neuvedou tě do souvislostí). " Otázkou ovšem je, zda-li si to dotyčný koupí z podobného důvodu nebo kvůli krásné obálce se dvěma hrdinnými židobijci nesoucími vlajku s polorozpadlým kolovrátkem |
|
|
|
Tak já nevím, o čem tato konkretní kniha je, ale už jen podle názvu bych soudil, že bude spadat mezi ten typ literatury o Waffen SS, který tu tak výstižně popsal clark. Já si nicméně nemyslím, že by to bylo nějaké naprosté neštěstí - jen by si měl čtenář dokázat uvědomit limity které ta publikace má, a zachovat nějaký opatrný odstup. (A doporučovat pravděpodobně jedinou knihu kterou někdo k danému tématu přečetl je typicky začátečnická chyba.) |
|
|
|
kosic12 napsal v č. 2899: Já netvrdil, že to vyzdvihuješ ty, ale že se obecně SS vyzdvihují.
"Já SS nevizdvihuju. "
kosic12 napsal v č. 2899: Sice tuto knihu neznám (a pravda, nechce se mi ji hledat po netu), ale z názvu vyplývá, že je to převážně fotografická publikace - to opět není pro studium dobrý začátek (popisky fotek jsou často zjednodušující a neuvedou tě do souvislostí)."Jmenuje se WAFFEN SS-ZBRANĚ SS Nepublikované fotografie 1923-1945 od Christopher Ailsby" Jaké téma tě zajímá? To spíš bude lepší začátek, kdy tě někdo z nás může odkázat na kvalitní pramen. |
|
|
|
Zdravím, přispívám zde poskrovnu, většinou mám velmi málo času a člověk se pak nemůže adekvátně účastnit diskuse, ale zde bych přidal s dovolením názor.
ja_62 napsal v č. 2898: Tady s tím co napsal ja_62 naprosto souhlasím. Budu-li se tedy tomuto problému věnovat po obsahové stránce. Většina literatury vycházející u nás a věnující se Waffen SS je skutečně obsahově průměrná a dá se říci, že se většina knih obsahem dost často kryje. Proto trochu nechápu občas i zde zoufání si, že o SS tady toho vychází tuny a o čs.armádě a našem odboji velmi málo. S tím si dovolím nesouhlasit, podle mého jsou tyto věci u nás dostatečně probádány a známy a dá se k nim většinou i najít velmi slušná literatura, i když někdy to dá práci. Ale vychází a vyšly zde kvalitní věci. O SS toho vychází opticky hodně (hlavně svojtka, občas něco vydá jota, deus a další nakl.), ale jak jsem napsal, tyto knihy jsou obsahově více méně shodné a navíc dosti obecné. Je s podivem, že zřejmě nejlepší knihou o zahraničních dobrovolnících je kniha od pana Tejchmana - Ve službách třetí říše, která vyšla již poměrně dlouho. Zkuste si najít informace v češtině namátkou o Valonech nebo divizi Charlemagne, narazíte na tytéž informace. Proto si myslím, že opravdu kvalitní kniha na toto téma zde chybí. Samozřejmě každý může studovat cizojazyčné publikace, ale ne každý má to možnost. " Hodně záleží o jakou konkrétní knihu šlo - i když většina toho co u nás k Waffen SS vychází je k nim nejen velmi "shovívá", ale i celkem obsahově slabá." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii