Ardeny - poslední pokus
|
|
---|---|
Rixen: Co se týká německé armády, její členění máš ode mne zde příspěvek (422). | |
|
|
Rixen: Co se týká Americké armády v Ardenách, pokud by jsi chtěl ještě další možné členění, potom mohu nabídnout toto: 12. skupina armád záloha: 5. tanková divize. 1. americká armáda: V. sbor: 1. pěší divize 2. pěší divize 9. pěší divize 78. pěší divize 99. pěší divize VII. sbor: 2. tanková divize 3. tanková divize 75. pěší divize 83. pěší divize 84. pěší divize XVIII. vzdušně výsadkový sbor: 7. tanková divize 30. pěší divize 82. vzdušně výsadková divize 3. americká armáda: III. sbor: 4. tanková divize 6. tanková divize 26. pěší divize 35. pěší divize 90. pěší divize VIII. sbor: 9. tanková divize 11. tanková divize 4. pěší divize 28. pěší divize 87. pěší divize 17. vzdušně výsadková divize 101. vzdušně výsadková divize XII. sbor: 10. tanková divize 5. pěší divize 80. pěší divize 21. skupina armád XXX. britský sbor: Gardová tanková divize 43. pěší divize 51. pěší divize 53. pěší divize 6. vzdušně výsadková divize plus další posilové jednotky, které jsem líný vypisovat. |
|
|
|
Rixen napsal v č. 537: Dějiny DSV je od kolektivu autorů a jednotkami se nezabívají, rozhodně ne v takové formě, jakou by jsi požadoval. Je to jen na obecné úrovni, nic detailnějšího. "Někdo mitady říkal, že Dějiny DSV se jednotkami zabývaji. pokud ano tak od jakého je to autora" |
|
|
|
Kam po osvobození Noville byla odvelena 11.obrněná US Army a kam ustoupila 2. tanková SS ??? | |
|
|
Jo spletl. | |
|
|
Johnson napsal v č. 544: Nespletl sis to se 6. SS Panzer Armee?? Ta totiž byla po neúspěchu v Ardenském lese přeložena na východí frontu a zapojila se do bojů v Budapešti a Vídni."hrdina:Já vím že na východní frontu byla odvelena 5. tanková armáda,ale asi i další i německé jednotky." 5. Panzer Armee také bojovala v Ardenách, a po porážce zůstala na západní frontě, jako součást Heeresgruppe West. Byla obklíčena v Ruhrské kapse, a shodou okolností se vzdala 18.4.1945 !!! takže sem si dovolil připomenout jedno takové výročí - snad to nevadí. |
|
|
|
hrdina:Já vím že na východní frontu byla odvelena 5. tanková armáda,ale asi i další i německé jednotky. | |
|
|
Díky , a vještě bych se zeptal jaké jednotky byly odveleny na východní frontu | |
|
|
hrdina (541): [téma č. 172 - přísp. č. 522] |
|
|
|
Na internetu jsem čet že Rudá Armáda musela zahájit útok aby nemci byly nuceni odsunout některé své jednotky z utoku v Ardenách | |
|
|
ja_62 napsal v č. 538:
"Pokud jde o jednotky americké armády, tak v češtině existuje sice stručné ale poměrně přehledné a jen málo chybami zatížené dílo Jiřího Kosiny Americké pozemní síly 1941-1945 (a mám některé důvody domnívat se, že jde i o častý pramen informací Dzinových), které ale vyšlo někdy v roce 1996 nebo 1997, a netuším jak je dnes sehnatelné po knihovnách. Pokud se týče ostatních armád, moc netuším, a zejména o sovětské nemám zrovna dobrý přehled, resp. nejde to zdaleka do detailu. Většinou, co se týče složení a seskupeními jednotek (pokud ti jde o to "jaká divise kdy byla v jakém sboru a na jakém bojišti") je nutné vycházet z děl o jednotlivých kampaních nebo bitvách."
Rixen napsal v č. 539: Přesunem tuto debatu do tématu Knihy DSV. "Jakým stylem je to v této knize prezentováno?"Radši |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 538: Jakým stylem je to v této knize prezentováno? "v češtině existuje sice stručné ale poměrně přehledné a jen málo chybami zatížené dílo Jiřího Kosiny Americké pozemní síly 1941-1945" |
|
|
|
Rixen napsal v č. 537: Pokud jde o jednotky americké armády, tak v češtině existuje sice stručné ale poměrně přehledné a jen málo chybami zatížené dílo Jiřího Kosiny Americké pozemní síly 1941-1945 (a mám některé důvody domnívat se, že jde i o častý pramen informací Dzinových), které ale vyšlo někdy v roce 1996 nebo 1997, a netuším jak je dnes sehnatelné po knihovnách. Pokud se týče ostatních armád, moc netuším, a zejména o sovětské nemám zrovna dobrý přehled, resp. nejde to zdaleka do detailu. Většinou, co se týče složení a seskupeními jednotek (pokud ti jde o to "jaká divise kdy byla v jakém sboru a na jakém bojišti") je nutné vycházet z děl o jednotlivých kampaních nebo bitvách. "Znáš nějakou knížku, která by se zabývala jednotkami(Německými, britskými, sovětskými nebo americkými)(Divozemi, armádami, skupinami armád, sbory atd.) WWII ?" |
|
|
|
To ja_62, 536: Znáš nějakou knížku, která by se zabývala jednotkami(Německými, britskými, sovětskými nebo americkými)(Divozemi, armádami, skupinami armád, sbory atd.) WWII ? Někdo mitady říkal, že Dějiny DSV se jednotkami zabývaji. pokud ano tak od jakého je to autora, | |
|
|
to Rixen, 534: Pokud jde o jednotky čelící německé ofensivě na jejím počátku 16. prosince 1944, jednalo se v oblasti německého útoku v zásadě o: 99. pěší divisi V. sboru 1. americké armády a VIII. sbor této armády: 106. pěší divise 28. pěší divise 4. pěší divise bojové velitelství "B" 9. obrněné divise (a 14. jízdní průzkumná skupina - 18. a 32. jízdní průzkumná eskadrona (mechanisované)) Postupně byly urychleně nasazovány posily, takže ke konci bitvy se na straně Spojenců účastní: XXX. britský sbor: 6. vzdušně výsadková divise 51. (Highland) pěší divise 53. (Welsh) pěší divise 29. obrněná brigáda 33. obrněná brigáda (a v záloze sboru ještě 43. (Wessex) pěší divise a Gardová obrněná divise jako záloha 21. skupiny armád) 1. americká armáda: V. sbor: 1. pěší divise 2. pěší divise 9. pěší divise 78. pěší divise 99. pěší divise VII. sbor: 2. obrněná divise 3. obrněná divise 83. pěší divise 84. pěší divise XVIII. vzdušně výsadkový sbor: 7. obrněná divise 30. pěší divise 75. pěší divise 82. vzdušně výsadková divise 106. pěší divise 3. americká armáda: III. sbor: 4. obrněná divise 26. pěší divise 35. pěší divise 90. pěší divise VIII. sbor: 9. obrněná divise 11. obrněná divise 28. pěší divise 87. pěší divise 101. vzdušně výsadková divise 17. vzdušně výsadková divise XII. sbor: 4. pěší divise 5. pěší divise 80. pěší divise 10. obrněná divise (alespoň podle většiny pramenů, ono je dost těžké se v tom dopodrobna orientovat, navíc vzhledem k neustále se vyvíjející situaci na bojišti docházelo poměrně často k přesunům divisí mezi sbory - a přesné zjištění by asi chtělo propátrat alespoň záznamy jednotlivých divisí, zrovna tak se měnilo podřízení armádám a dokonce i skupinám armád, takže se mi do toho nějak nechtělo) |
|
|
|
Toto by malo stačiť : sk.wikipedia.org/wiki/Obr%C3%A1zok:Erasing_t... |
|
|
|
Potřeboval bych vědět, které americké jednotky (divize, sbory, armády) se účastnily bitvy o výběžek. Zkoušel jsem snad všechny varianty hledání ve fóru a nic jsem nenašel. | |
|
|
Ano, tak to může být, některé prameny třeba tu plukovní rotu samohybných pěchotních děl SS PzGrenRGt 2 uvádějí prostě jako pátou rotu u III. praporu, a pokud jde o Panzerjägerabteilung 1, měla by jeho většina být u Kampfgruppe Hansen (a občas na základě některých pramenů pochybuji i o té druhé rotě průzkumného praporu, která pro změnu měla být u svého praporu jenž tvořil jádro Schnelle Gruppe Knittel) - obávám se, že buď ani Němci na místě neměli moc jasno kdo kam patří, nebo v průběhu akce došlo ke změně v sestavách. | |
|
|
ja_62 napsal v č. 529: Jsem si jistý v tom smyslu, že jsem to četl. :o) čili nebráním se tomu, že to musí být nutně pravda resp. klidně se může jednat o jednotku kterou zmiňuješ. Já tehdy hledal souhr jednotek, ale ten byl bez uvedení konkrétních označení a jejich početních stavů (resp. ty byly uvedeny jen povrchně a ne detailně). "Dzine, jsi si jistý tím praporem stíhačů tanků?" |
|
|
|
89michael napsal v č. 530: Mám takový pocit, že jediná divise které mohl zůstat Tiger I byla Großdeutschland, jinak byly nasazeny většinou v samostatných praporech, ne začleněny do divisních jednotek.
"Aspoň si teda myslím, že bol, veď určite nejakým divíziam Tiger I ostal... "
89michael napsal v č. 530: V Ardenách (pokud vím) působily alespoň částečně vyzbrojeny Tigery I už pouze sPzAbt 506 (resp. k němu přičleněná rota "Hummel") a sPzAbt (Fkl) 301. Pokud jde o fotografické zachycení, existuje pěkný snímek zničeného Tigeru I roty Hummel věžového čísla 411 nedaleko Oberwampachu (cca 10 km od Bastogne). "fotku tanku Tiger I v Ardenách" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Západní fronta
- > Ardeny - poslední pokus